Вербна неділя під Милостивим Захистом Богородиці

02.04.2007, 10:33

Духовне значення Вербної, або, як ще її називають, Квітної неділі: Ісус Христос у зеніті своєї земної слави в’їжджає до Єрусалиму. Тріумфальний хід... Кинуте під ноги осляти, на якому їде Спаситель, пальмове гілля. Захоплене «осанна», доземні поклони. Іде Пророк, Месія, Той, Хто воскресив Лазаря, Хто повертав зір сліпим, Хто лікував прокажених, виганяв злих духів.

Вона водить рукою сліпого, колишнього мільйонера, що роздав усі свої багатства бідним.
Цього року Великдень буде подвійно незвичайним. По-перше, він дуже ранній — 8 квітня, по-друге, його одночасно святкуватимуть православні, греко- і римо-католики. По суті — Великдень всесвітньої єдності.

Так само спільною для цих християнських Церков є і Вербна неділя. І вона така ж рання, першоквітнева, але природа вже щедро квітує — нарцисами, фіалками, вишневим дрібноцвіттям. І, звичайно, вербові котики, ніби посипані сонячним пилом, які будуть завтра принесені до храмів і освячені.

Духовне значення Вербної, або, як ще її називають, Квітної неділі: Ісус Христос у зеніті своєї земної слави в’їжджає до Єрусалиму. Тріумфальний хід... Кинуте під ноги осляти, на якому їде Спаситель, пальмове гілля. Захоплене «осанна», доземні поклони. Іде Пророк, Месія, Той, Хто воскресив Лазаря, Хто повертав зір сліпим, Хто лікував прокажених, виганяв злих духів.

Та Ісус знає, що Його чекає через кілька діб. Від захопленого, зі слізьми радості «осанна» до розлюченого ревіння натовпу «розіпни!» — такий земний шлях Того, Хто віддав себе людям до останку. Ісус готовий до Голгофи, бо на хресті буде розіп’ятий предвічний людський гріх, той, який позбавив землян Вічності.

Прийнявши найганебнішу смерть (на хрестах розпинали злочинців), прийнявши страждання, від спогаду про які і досі жахається кожне незакам’яніле серце, Ісус ціною крові складе відкупну жертву за гріхи людства, подарувавши йому шанс на безсмертя.

Цього року маємо ще одну ознаку Божого благословення. Після того, як у час посту християни мали можливість поклонитися копії Туринської плащаниці, яка побувала у великих храмах Коломиї та Івано-Франківська, на саму Квітну неділю прибуває чудотворний образ Матері Божої Милостивого Захисту Фернандо Карті.

«Галичина» в лютому писала про історію появи цього образу. Але варто, очевидно, ще раз коротко нагадати про дивовижну появу цієї святині. Фернандо Карті, якому нині 59 років, проживає у штаті Індіана. Він — колишній мільйонер. Якось почув виразний голос Ісуса: «Я хочу, щоб ти роздав своє багатство бідним і став бідним», на що Фернандо, порадившись із дружиною, погодився.

Прохання Ісуса стають щораз важчими для виконання. «Чи не бажаєш ти стати інвалідом, їздити у візочку і жертвувати своє терпіння за всіх скалічених?», «Чи не бажаєш ти відбути трирічне тюремне ув’язнення як жертву за несправедливо осуджених?». На це була відповідь: «Так, Господи!».

Після того, як Фернандо півроку їздив на візку і був зцілений, як відсидів потім у в’язниці, Ісус попросив у нього згоди на те, щоб він став сліпим і пожертвував свою сліпоту за всіх духовно сліпих світу.

Фернандо заплакав і сказав: «Так, Господи, хочу виконати Твою волю!». і осліп.

Якось Фернандові з’явилася Матінка Божа і сказала: «Сину, купи собі пензлі та фарби і малюй ікони». «Не можу цього зробити!» — відповів, — бо ніколи не тримав пензля, до того ж — сліпий».

«Ти будеш тримати пензель, макати у фарбу, а Я Сама водитиму ним».

Перший образ Богородиця наказала передати 96-річному греко-католицькому священикові Степанові, нехай його благословить і передасть до Ватикану Папі Іванові-Павлу II.

Потім Мати Божа виявила бажання намалювати ще 13. Люди тисячами збиралися до тих ікон, а вони мироточили, сльозоточили.

Одну з ікон Діва Марія дозволила подарувати Україні. Волею провидіння вона була спрямована до церкви Св. Андрія у Львові, звідки й прибуде завтра до Івано-Франківська, до церкви Христа Царя (монастир отців василіян) на Майзлях. Церемонія зустрічі — о 12 годині.

Треба зазначити, що милість Богородиці до нашого міста не випадкова. Адже кілька років тому на свято Покрови відбувся акт посвяти Івано-Франківська під Покров Богоматері. Отож наше місто — під Її святою опікою. Не забуваймо про це! Треба всім нам намагатися стати кращими, аби бути гідними цієї ласки. Аби підняти з упадку духовність, аби піднести Україну. З приводу її долі було пророцтво кардинала Йосифа Сліпого. Його передсмертні слова: «Я чую голос Господній, який звертається до своїх Церков на всіх континентах світу, зокрема до Росії та України. І каже до Росії: «Покайся, дочко, поки не пізно, бо на тобі сидить трон сатани», а до України: «Бачу, Києве-граде, твоїх лжепророків, чую сльози твої, Софіє, але будь терпеливою до кінця, бо на тобі збудую Свій Новий Єрусалим».

Завтра Вербна неділя... Розквітлими гілочками верболозу заквітчаємо свої оселі. Верба здавна вважалася рослиною священною, здатною нейтралізувати чорноту. Про це пише Гарафіна Маковій. Прутики освяченої верби добре садити на берегах водойм, біля криниць. Тоді вода набуватиме святості, ріки не виходитимуть з берегів, не робитимуть шкоди. За умови, що люди не засмічуватимуть водойми. Г. Маковій пише, що на її молитви Бог показує, скільки бід іде на людей за осквернення «сліз землі» — рік, джерел, озер, криниць.

Емілія ТУРКОВСЬКА

"Галичина", 31 березня 2007 року