• Головна
  • Про те, що відбувається у "Посольстві Божому" і хто такий Сандей Аделаджа...

Про те, що відбувається у "Посольстві Божому" і хто такий Сандей Аделаджа

31.03.2016, 15:39
25-31 березня 2016 у гостях веб-конференції — Павло ФЕДОРОВ, пастор, помічник єпископа церков "Посольства Божого" у 2006-10 роках. На сьогодні помічник пастора у Церкві Живого Бога у м. Києві.

25-31 березня 2016 у гостях веб-конференції — Павло ФЕДОРОВ, пастор, помічник єпископа церков "Посольства Божого" у 2006-10 роках. На сьогодні помічник пастора у Церкві Живого Бога у м. Києві.

Цими днями 9 протестантських пасторів оприлюднили нові факти маніпуляцій і брехні Сандея Аделаджі, що призвело до нових скандалів, в тому числі і сексуальних, навколо пастора «Посольства Божого».

Головна тема: Про те, що відбувається у "Посольстві Божому" і хто такий Сандей Аделаджа

  • Запитання від Олексій

Чому Ви вийшли з Посольства Божого?

Я не вийшов з "Посольства Божого", а мене виключили у лютому 2010 року. На той момент я був у м. Кишеневі у Молдові. Діло було так. Сандей Аделаджа розмістив у фейсбуці публікацію про те, що Ісус Христос три рази йому явився і сказав підтримати кандидатуру Віктора Януковича на президента України. І тому він, як слухняна божа людина, виконав це доручення, мобілізувавши всю свою паству. Янукович став президентом, тому Богу Хвала і алілуя! Десь такого змісту було повідомлення. Під ним були чисельні коментарі, в яких поздоровляли Сандея з перемогою. Посилання було зроблено англійською мовою для зарубіжної спільноти. Я додав свій коментар: "Як би ви були в Україні, то були б іншої думки. Політична сила, що прийшла до влади, по лікті в крові." Через дві години з офісу Аделаджі всім посольським церквам було повідомлено, що мене виключено з церкви, і всім заборонялося спілкування зі мною. Але по правді я вже сам прийняв рішення вийти з цієї організації ще літом 2009 року. Додам, що я знав про всі подробиці перемовин Сандея з партією регіонів, безпосередньо з Андрієм Клюєвим. Знав, що Сандей вводить в оману церкву від імені Бога. Він діяв, як лжепророк.

  • Запитання від Оксана Олійник

Новий сексуальний скандал довкола Сандея. А ці жінки, які від нього постраждали, вже подали заяви у поліцію? Чи цією справою займаються правоохоронні органи?

Жінкам було запропоновано зробити такі заяви, але я не маю достовірної інформації про те, зроблено це чи ні. Думаю, що такі заяви будуть.

  • Запитання від Тарас

Два роки тому Ви багато писали в соціальних мережах про підтримку людьми з "ПБ" антимайдану, навіть про причетність певних осіб до його організації. Чи були щодо "ПБ" певні спроби люстрації за ці два роки?

Ні, не було. Ще після Майдану я з групою людей звертався з письмовим зверненням безпосередньо до Махніцького, який тоді вже очолив генпрокуратуру. Потім ми зверталися до Віталія Яреми. Також всю необхідну інформацію з цього питання я надавав його помічнику Спорнікову. Але, на жаль, ніяких дій з їхнього боку не було. Щодо мого відношення до лідера антимайдану Зінченка Олександра, то для мене він є потерпілим від Сандея Аделаджі, як і багато інших.

  • Запитання від Василь

Вітаю, пане Павло! Навколо Посольства Божого вже протягом тривалого часу точаться конфлікти - то Кінгс кепітал, то якісь махінації пастирів у Львові. Тепер - скандал із сексуальними домаганнями. Але ПБ зростає і його прихильники залишаються вірними своєму "пастиреві". Невже вони сліпі, глухі? Чим так "причарував" їх Аделаджа? Чи є якісь завершені (доведені до суду) справи, в яких фігурує лідер Посольства чи його прибічники?

Люди просто зомбовані. Це технології НЛП, які застосовуються до людей під час служінь та багаторівневих ретрітів. Тому члени "Посольства Божого" неадекватні. У них викривлене сприйняття реальності. Вони вірять в те, що вони найсучастніша церква. Вірять в те, що вона найбільша і таке інше. Насправді їх чисельність зменшується.

Зараз відкрита одна кримінальна справа проти Сандея Аделаджі та "Посольства Божого". Вже другий рік вона не розслідується належним чином. Інші провадження вже в судах. Деякі були завершені, але Сандей проходив там як свідок. Справа по Кінгс Кепітал зараз розглядається і знаходиться на стадії виголошення вироку.

  • Запитання від Олексій

Скандал з Кінгс Кепітал був раніше до Вашого визнання з Посольства Божого. Як Ви до цієї справи віднеслися, чому ще тоді не вийшли з Посольства, коли було відомо про причетність Аделаджі до цієї бізнес-афери?

Протягом 2009 року я ще мав надію на те, що Сандей схаменеться та почне щось робити для постраждалих людей. Щоб бути точним, то до серпня 2009 року. Але на жаль цього не відбулося. На літньому посту він почав звинувачувати людей в тому, що це вони його неправильно зрозуміли і самі винні в тому, що брали кредити та вкладали гроші в сумнівні оборудки. Він називав їх жадібними та дурними, та перекладав усю відповідальність на них за те що сталося.

  • Запитання від Юрий

Павел, вас не смущает то, что вы непрерывно критикуете и обличаете Сандея Аделаджу? Вам не приходила в голову мысль, что сражаясь с драконом, вы сами можете превратиться в дракона? Логичнее было бы (и по христиански) обличив, т.е. обозначив свою позицию, перестать это делать, особенно привлекая мирские средства массовой информации. Вы не думали о том, что люди не знающие Бога, с готовностью приглашают вас в свои передачи, для того чтобы очернить все протестантское движение на Украине, ведь для них что ПОсольство Божие, что Победа, что Христианская Надежда, что КЕМО - одно и то же - сектанты. Не пора ли уже оставить Сандея и начать заниматься служением в церкви. Вы, кстати, сейчас посещаете ли какую нибудь церковь?

Пророк Илия не стал драконом. Как и Иоан Креститель. Правда голову ему за "критику" отрубили. Но это такое, издержки призвания. Скажу вам, что с из-за такой позиции, как у вас, все беды и происходят. Малодушие и боязливость ведут в ад. Бог не преживает за свою репутацию, а вы за репутацию церкви переживаете. Боритесь за истину и правду. Сандей, это не тот случай, когда надо помалкивать и юлить.

  • Запитання від Татьяна

Каким образом так вышло, что отстранение Сандея Аделаджи произошло по инициативе главы РОСХВЕ Сергея Ряховского? Насколько известно, "Посольство Божье" не являлось членом РОСХВЕ. Однако после обращения Ряховского к Улиссу Тоффу последний изменил свое мнение и снял с Аделаджи сан. При этом в своем заявлении по данному случаю РОСХВЕ ссылается на свои внутренние правила поставления и извержения служителей.

На самом деле было все так. Пострадавшие начали обращаться к разным служителям, которые по их мнению могли повлиять на Сандея. Писали к африканским служителям. Например такому, как Уильям Кумуи. Естественно обратились и к Тоффу Уилиссу, так как тот является официальным покровом Сандея Аделаджи. Я не думаю, что Тофф прибыл для разбирательства по просьбе Сергея Ряховского. Скорее всего РОСХВЕ сделало такое заявление для того, чтобы начать процесс переподчинения церквей "Посольства Божьего" в России под свою юрисдикцию. В Крыму это уже происходит. Часть церквей перешли под руководство Евгения Пересветова из г. Москва (он гражданин РФ), а часть осталась под духовным покровом Антона Литвина (бывшего регионального пастора в Крыму). Возможно ещё есть какие-то причины такого заявления РОСХВЕ, скорее всего политического характера.

  • Запитання від Fr. Valerii

Ще у 2009 р. інтернетом ходила інформація, що декілька членів "Посольства Божого" покінчили життя самогубством, ніби тому, що вони заклали свої київські квартири в ломбард і вклали гроші в "Кінгз Кепітал", розрекламований "пастором" Сандеєм. Оскільки ніякого обіцяного "фінансового благословення" від вкладення в "Кінгз Кепітал" вони не отримали, то вони не змогли повернути квартири, які перейшли у власність ломбарду. Тому через це вони покінчили життя самогубством. Вам відомо про це, і скільки людей пішли з життя таким чином?

Особисто я знаю два таких випадки. Це був січень 2009 року. Це був понеділок. День прийому відвідувачів пастором Сандеєм. До нього хвилею прийшли люди, щоб одержати допомогу, або відповідь на те, як жити далі. пастор нікого з цих відвідувачів не приймав. Тому цим займався і я. Пам'ятаю сім'ю з Донецька, які серед зими залишились без житла і почали жити в гаражі. Потім до мене підійшла жінка і дивлячись пронизливо мені в очі і питала, що їй робити. Її чоловік повісився і залишив ії з трьома дітьми на руках. Він був вкладником "Кінгс Кепіталу", заклав квартиру та дачу. Я не знав, що і відповісти. Я дізнався з якої вона церкви, з якої домашньої групи, хто її лідер. Але для неї нічого не зробили. Ще в моєї знайомої повісилася мати, яка не витримала того, що вони залишилися без житла. Про інші випадки я чув, але не досліджував, тому не можу стверджувати якісь подробиці.

  • Запитання від Корявцева Виктория

Павел, а кто так классно забросил "удочку с золотым крючочком", записав на диктофон блудодея Сандея и спровоцировав весь этот нашумевший сексуальный скандал?

Я думаю, что это сделали "доброжелатели" Сандея из Африки. Одна из групп пострадавших женщин начали искать правды, начали искать управу на Аделаджу. Потому обратились к каким-то служителям из Африки. Я слышал от них. что одним таким служителем был Вилиям Кумуи из Нигерии. Которого якобы боится Сандей. Возможно от них и была такая подача. Хотя я не исключаю, что Аделаджа и сам мог организовать подобное, чтобы создать сумятицу, атмосферу неразберихи. Чтобы разделить людей во мнении: виноват-не виноват. Так ему будет легче манипулировать людьми в этой ситуации. Так же это отвлечёт людей лично от его персоны. ведь все будут обсуждать лишь один вопрос, правда это или не правда. А так же версию о том, что враги опять покушаються на репутацию "единственного праведника" на Украине.

  • Запитання від Олег

Откуда вообще нарисовался "апостол" Тофф? Что он наапостолил и где? Еще в посольскую бытность искал что-то о нем в интернете и ничего конкретного не нашел... Создается впечатление, что Сандейка просто сгонял в сша, закинул ему денег и тот согласился покрывать. Известна ли какая-то предыстория появления ручной духлвной крыши? :)

Мы, пастыря. которые вышли из ПБ в 2010 году тоже пытались это расследовать. Но так ничего вразумительного и не нашли. Моё мнение. что "апостол" Тофф, нанят Сандеем для очковтирательства, что он якобы подотчётный и имеет духовный покров. Аделаджа не раз озвучивал нам на духовных советах, какие суммы он ему выплачивал, как благословения. Так же он утверждал, что Тофф имеет от ПБ ежемесячно часть финансов от пожертвований собранных в ПБ.

  • Запитання від Александр Полищук

Любой грех - это грех. Но одно дело, когда "сёстры" сами соглашались на интим с "помазанником",когда это было для них не в тягость, а в радость, так сказать, "чествовали" и "почтили" его (таких даже и не особо жалко). Другое дело, когда чью-то дочь, или жену, насилует "пастор" (при помощи угроз, шантажа, или откровенно применяя физическую силу). Неужели и вправду есть реальные жертвы такого сексуального насилия???

Есть реальные жертвы, факты изнасилования молодых девушек. Во-вторых, я бы не сказал, что это было с радостью вступать в интимную связь с Сандеем Аделаджой. Некоторые из пострадавших в общении со мной жаловались, что это было для них более чем шоком. Им было больно и не приятно это все. В третьих, надо учесть, что Сандей применял "своеобразные" ухаживания, не характерные даже для блудников. Женщины были парализованы такими "ухаживаниями" и проявлениями нестандартной сексуальности своего пастора. В четвёртых, он убеждал женщин, что это воля Божья, что это "наш завет с тобой перед Богом", что ты единственная и это не грех быть избранницей Бога для его сексуального обслуживания. А когда женщины пытались жаловаться или говорить об этом, то такие чл. совета старейшин ПБ, как Наталия Потопаева говорили, что разве ты не понимаешь, что этим ты служила Богу. Сандей даже здесь все делал от имени Бога. Лже-пророк и в сексе лже-пророк. Подобно вел себя и епископ Белоножко Анатолий, который склонял все скрыть, простить и претерпеть. Это я знаю со свидетельств пострадавших женщин. Поймите, что в ПБ люди парализованы и ослеплены духом обольщения. Там другая реальность. Хотя есть и те женщины, которые были не против такой участи. Это естественно. Похоть есть похоть.

  • Запитання від Ледокол

Почему украинские священнослужители дружно молчат по этой всей ситуации по Сандею и Посольству Божьему? Почему то российские уже высказались с негодованием, а украинские отмалчиваются? Кого они боятся? Придет время и все молчащие ответят за свое покрывательство этого и других грехов Аделаджи. Разорил своих прихожан в 2008 году на миллионы долларов, оставил без жилья, а теперь этот грех блуда. Из-за всего этого ложится тень на все христианское движение.

Епископы Украинской Межцерковной Рады осудили Сандея и само Посольство Божье. Сделали соответствующее заявление. Представители Всеукраинской Рады Церквей посчитали, что они сделали все от них зависящее в 2008 году.

  • Запитання від Олесь Пустоцвіт

Як зараз виглядає Посольство Боже в Україні? Наскільки багато людей підтримують Сандея? І хто з інших церковних лідерів є його союзниками? І чи можна ставити питання про ліквідацію ПБ?

Те, що ПБ треба ліквідовувати, безперечно. Ця організація не спроможна сама собою реабілітуватися. Там немає духовно здорових лідерів. Людей там вже не багато. Хоча члени ПБ стверджують, що їх 5000 у Києві. Але насправді їх десь 1000 осіб. Є невелика кількість адептів Сандея Аделаджі за кордоном. В Росії їх церков майже немає. Чи є в нього союзники? Відкрито його підтримують в Києві два пастори. Це Генрі Мадава та Євген Касевич. Але навіть їх я не назвав би його союзниками. Сандей втратив всіх друзів "Посольства Божого".

  • Запитання від Давид Богатый

Здраствуйте - есть ли вы в фейсбуке и как вас там найти?

В фейсбуке я есть. Ищите - Фёдоров Павел.

  • Запитання від Лариса Ивановна

Есть рад вопросов о жене Сандея. Оказавшись в такой ситуации, будучи осведомленной, что делала и делает она теперь, какую позицию занимает в отношении Сандея и всех пострадавших? Нуждается ли в поддержке и получает ли помощь Босе и дети?

Боссе Аделаджа в помощи не нуждается. Она ничем не отличается от своего мужа. Она большой бизнес-партнёр Сандея Аделаджи, участвует во всех делах, в курсе всех дел, и организатор этих дел. Боссе Аделаджа серый кардинал посольства Божьего. Признать её жертвой невозможно даже при богатом воображении. И вообще оценивать эту семью невозможно через призму ценностей принятых в украинском обществе. Они живут в другой реальности по своим, только им известным принципам. Это Африка. А детей можно и пожалеть.

  • Запитання від Ірина

Як би ви пояснили практику говоріння на мовах у колишніх наркоманів?Ви самі практикували подібне?Такі практики досить поширені в шаманізмі, індуїзмі і суфізмі і т.н. пятидесятників.

У нас інша тема спілкування. Я не є експертом для вас. Читайте Новий Заповіт, моліться до Бога, та отримуйте відповіді у Нього на все чим ви цікавитесь. Я не апологет шаманізму, індуїзму та суфізму. Також я не був наркозалежним, тому не зможу спілкуватися з вами на рівних.

  • Запитання від Тарас

Як Ви думаєте, чим ця свіжа історія довкола Сандея і ПБ завершиться і чим би вона могла у кращому випадку підсумуватися?

Якщо потерпілі звернуться до правоохоронних органів, то закінчиться все для Сандея Аделаджі кримінальним впровадженням, слідством, судом та тюрмою.