• Головна
  • Кейс Тандіта: як врятувати Десятинку...

Кейс Тандіта: як врятувати Десятинку

28.02.2018, 13:30
Кейс Тандіта: як врятувати Десятинку - фото 1
В мережі набирає обертів скандал навколо інтерв’ю Юрія Тандіта з настоятелем Десятинного храму УПЦ (МП) архим. Гедеоном (Хароном). Мова йде про випуск авторської передачі «Добро і зло» від 24 лютого 2018 р. на телеканалі «Прямий».

В мережі набирає обертів скандал навколо інтерв’ю Юрія Тандіта з настоятелем Десятинного храму УПЦ (МП) архим. Гедеоном (Хароном). Мова йде про випуск авторської передачі «Добро і зло» від 24 лютого 2018 р. на телеканалі «Прямий». Автор передачі – Юрій Тандіт, радник Голови Служби Безпеки України Василя Грицака. Гість програми – архимандрит Гедеон (Юрій Самуїлович Харон), настоятель скандально відомої каплиці УПЦ (МП) біля фундаменту Десятинки.

випуск авторської передачі «Добро і зло»

Інтерв’ю тривалістю майже годину вартує того, щоби його детально розібрати. Воно більше схоже на діалог двох релігійних людей про віру, проте місцями вкрапляються дуже важливі політичні меседжі. Сам Тандіт послідовно вказує на свою причетність до Римо-Католицької Церкви.

Характерними питаннями радник Голови СБУ підводить свого гостя до «правильних» відповідей. Ось, наприклад, фраза Тандіта – «зараз є нападки на канонічну Церкву. З чим Ви це пов’язуєте?», – невимушено питає пан Юрій. Ну і відповідь Гедеона: «Це пов’язано з глобальним гонінням на християн». Тобто вбивства за віру в Сирії чи Судані дорівнюють хайпам стосовно проросійських попів в Україні. Якось дуже натягнуто.

Гедеон продовжує лінію, що його Церква – це УПЦ, а ніякий не Московський Патріархат. В принципі стандартна лінія поведінки духовенства цієї Церкви.

Одним з важливих вкраплень до відсторонених розмірковувань про Бога, віру, добро та зло є міжрядкове намагання легітимізувати церковну споруду, яка незаконно побудована в охоронній зоні.

Одним із прикладів такої легітимації є вплетіння до історії самобудови Митрополита Володимира (Сабодана). Тандіт правий, минулий очільник УПЦ користується великим авторитетом у значної частини пастви. Однак це не привід так безсоромно використовувати його ім’я у справі незаконного МАФу. Всім відомий факт, що Митрополит Володимир освячував храм, однак Гедеон додає важливу деталь. Наче б то відродження Десятинки було «ідеєю всього серця Блаженнішого». Складається враження, що владика Володимир жив цим все життя, а Гедеон – як він сам додає – є лише послушником, що виконував волю колишнього Глави Церкви.

Цікавий спосіб скинути з себе всю моральну відповідальність за порушення законів і прикритися моральним авторитетом вже спочилого єрарха. Зручно, останній все одно вже нічого не спростує.  

Апогеєм дружності розмови було зізнання архим. Гедеона (Харона), що він має друге громадянство (США). І цікаво, що це ніяким чином не зацікавило радника голови СБУ (18 хвилина)!!! Він не перепитав батюшку, чи відмовився той від українського громадянства? Нічого, ніяких запитань! Примітно і те, що постійне цькування "бездуховного заходу" з боку православного духовенства не заважає окремим його членам мати американські паспорти в кишені.

Більше того, Гедеон каже, і що серед братії його монастиря також є люди з європейськими та американськими паспортами, і вони писали листи до Європарламенту, шукаючи захисту своєї незаконної каплиці. Сам Харон каже, що був в Посольстві США і заручився там підтримкою.

Окрема історія щодо цього монастиря. Адже формально на цій території діє лише релігійна громада, зареєстрована між іншим на Гойхмана М.І. ЗМІ називають його людиною Арбузова. Сам же Гедеон постійно стверджує, що він є намісником монастиря, навіть на бланках своїх звернень вказує це. Однак в державному реєстрі є тільки один монастир Різдва Богородиці в Києві – і він фактично за межами міста. Намісник там єпископ Гостомельський Тихон. Намісником якого монастиря є Гедеон — нікому не відомо.

Далі ще цікавіше. Радник Голови СБУ робить вигляд, що нічого не знає про скандал навколо Десятинки і наївно питає Гедеона: «Чому люди сюди прийшли [на акцію протесту – Д.Г.]? Чому вони борються з Вами?». Що це взагалі за постановка питання? Це такий журналістський прийом чи це некомпетентність радника ключового національного безпекового органу?

Після такої підводки починається соло Гедеона. «Це богоборці», – каже священик. Трохи далі по сюжету монах скаже, що богоборці — це є абсолютне зло, і прощати їх не можна. Не те, що віруючі – вони апріорі порядні, вони не можуть робити зла (52 хвилина).

В процесі свого емоційного спічу Харон видає цікаву фразу «Це злочин – будувати піар політиків на Церкві». Ех, ці б слова та й Вадиму Владиславовичу у вуха!

Однак вершиною одкровень Гедеона звичайно був епізод про культову споруду. Він безапеляційно заявляє, що в них є всі документи на храм (насправді ні). Як писав автор у своєму розслідуванні, в громади немає права на користування землею. Гедеон технічно обходить це питання в інтерв’ю – він каже, що відповідно до діючих тоді [у 2004 р. – Д.Г.] норм, вони оформили всі необхідні документи. Це напівправда, адже вони оформили тимчасову оренду строком на 1 рік, тобто термін сплив ще у 2005 році. Однак про те, що вони ось вже 13 років як незаконно займають земельну ділянку — служитель Бога воліє не згадувати.

Священик заявляє, що суд у 2012 р. підтвердив їхнє право власності, їхню нерухомість. Однак це брехня. Суд дійсно мав місце, проте у відповідному рішенні підтверджується право власності на МАФ, який є рухомим майном, а не капітальною спорудою, яка нині знаходиться на території музею. З рішенням можна ознайомитись на сайті Мінкульту.

Далі – краще. Гедеон в якості прикладів законності своєї споруди наводить отримання поштової адреси та технічного паспорта. І додає: «Хіба дадуть техпаспорт людині, яка незаконно тут все поставила?». Так, на жаль, дадуть. Ось той самий техпаспорт. На ньому всюди примітки «*дозвільні документи не надані».

Як відомо, кращий захист — це напад. Ось і батюшка так вважає. Він стверджує, що активісти не можуть влаштовувати свої акції протесту біля храму. «Мало лі кому що не подобається. Є закон і треба жити по закону, в правовій державі», – каже людина, яка протягом років плювала на закон! (на 31 хвилині). І взагалі «я особисто бачив, як протестувальникам заплатили за акцію», – сказав священнослужитель. Проте підкріпити доказами свої слова не зміг.

Архимандрит Гедеон дуже невдоволений протестувальниками. Він називає їх богоборцями та порівнює з радянською владою, яка знищила вдруге збудовану Десятинку. Монах стверджує, що за 100 років нічого не змінилось. Як тоді вбивали священиків та підривали церкви, так і тепер. Цікаво, щоби зробила радянська влада з самим Гедеоном, якби він жив в той час? Судіть самі: громадянин капіталістичної держави захоплює державні землі, ігнорує всі перевірки та приписи про знесення, нахабно себе поводить, засіває прокляттями, а коли громадськість обурюється такій поведінці, він жаліється в посольство іншої держави…

Закінчується інтерв’ю серією «зручних» запитань. Так, наприклад, Тандіт у підводці говорить, що в нас окуповані Донбас і Крим, але замість того, щоби спитати хто є окупантом та агресором, ставить питання: «Чи повинен християнин зі зброєю в руках захищати свою землю?». Тут навіть не треба до ворожки ходити, щоби передбачити позитивну відповідь Гедеона. Це прописано чорним по білому в офіційних документах УПЦ (Соціальна концепція УПЦ розд. VIII, п. 2). Навіщо питати те, про що і так офіційно відомо? Краще спитати про агресію, про окупацію. Про це немає офіційної позиції, а церковні спікери постійно уникають прямих відповідей. Хіба не так роблять професійні журналісти або працівники СБУ?

Так само і з питанням про війну. Тандіт питає чи вона є злом? Навіщо це питати? Кожен може відкрити розділ VIII, пункт 1 і пересвідчитись, що війна є злом, відповідно до офіційних документів УПЦ (МП). Чому не поставити питання: Хто війну розв’язав? Цього немає в документі. І, вочевидь, це неприємне питання для Гедеона, але чомусь радник Голови СБУ вирішує не ставити незручних питань священику.

***

Що показав нам кейс Тандіта? По-перше, дуже низький рівень підготовки ведучого до інтерв’ю. Настільки низький, що це навіть можна сприйняти за підігравання гостю в його спекуляціях і маніпуляціях.

По-друге, в очі кидається нарочита, місцями перебільшена патетика по відношенню до священика. Інтонація, міміка, саме формулювання питань свідчать про підсвідоме «тремтіння» журналіста перед людиною в рясі. Ну, і звичайно, – презумпція правоти священика. В питаннях ведучого не міститься й нотки сумніву, що батюшка може бути неправий, що він може помилятись, що він може обманювати. Це дуже важливий і показовий тип сприйняття чиновниками та політиками церковних мужів. Вони в їхніх очах виглядають святими. Не дарма Тандіт питає: «Ви вважаєте себе грішником?» (43 хв.).

Показовим є спроба легітимізувати незаконний самобуд, «примазавши» покійного морально авторитета та розповідаючи про численні приклади «чудес» в цьому храмі. Взагалі «чудеса» Десятинки – окрема тема дисертаційного дослідження з релігієзнавства. Одним з таких Гедеон називає явлення самої Божої Матері прихожанам. Проте з незрозумілих причин про це чомусь раніше не було відомо. Цю подію не анонсували як чудо Боже, не розповідали, не організовувались паломництва до святого місця. В світі є не так багато місць, де являлась Божа Матір, однак всі вони відомі. Чому ж настоятель храму так довго мовчав про це? До поясу Богородиці стоять кілометрові черги на морозі, а тут місце, де сама Богородиця явилась людям, і ніякого паломництва. Дуже дивно. Виникає питання чи дійсно там була Пресвята Діва Марія?

Цікаво, чому радник Голови СБУ воюючої країни був таким люб’язним та привітливим до священика церкви Московського Патріархату? Не тому, що вони давні знайомі та разом працювали помічниками у нардепа Юрія Мірошниченка протягом VI, VII скликань Верховної Ради? Саме тоді Юрій Романович просував з/п про відродження Десятинної Церкви за державні гроші з подальшою передачею її УПЦ (МП).

P.S. Навіщо взагалі було потрібне це інтерв’ю Тандіта з Гедеоном? У сюжеті простежується одна смислова лінія – відбілити Гедеона та легітимізувати незаконний МАФ на території Десятинки. Для чого це? Історія з цим МАФом вкрай невчасно вилізла… для влади. Вже почався передвиборний процес і для будь-якого більш-менш серйозного політика взяти на себе відповідальність за вирішення цього питання – означає неминучу втрату частини електорату. При нинішніх рейтингах ніхто ризикувати не буде. А щоби упередити звинувачення у бездіяльності, можна і запустити промо-ролик про чудеса і доброго батюшку-настоятеля. А тих, хто виступатимуть проти каплиці, можна просто обізвати противниками Бога і його Матері.

Це звичайно не вирішить конфлікт, навіть не заморозить, а тільки поглибить. Хоча буде час, щоби провести виборчу кампанію. А там хто знає, може і до МАФу руки дійдуть. Хотілося б вірити.

Дмитро Горєвой