Печерські чування

Печерські чування - фото 1
Ніч із суботи на неділю виявилася досить неспокійною для Української Православної Церкви (Московського Патріархату), парафіяни та духовенство якої всю ніч чергували біля входу в Києво-Печерську Лавру, чекаючи її можливого штурму.

Lavra_w.jpgЩо і в якій послідовності відбувалося у Києво-Печерській Лаврі

Все почалося близько шостої вечора в суботу 22 лютого, коли на сторінці Автомайдану (об'єднує протестуючих на автомобілях) в Facebook написали, що з території Лаври нібито вивозяться мощі святих та інші православні святині, розповів релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець. За його словами, представники Автомайдану говорили, що нібито їх переконали в цьому ченці Федосіївського монастиря УПЦ КП. «Почулися заклики приїхати в Києво-Печерську Лавру і зупинити вивезення святинь, а також провести перевірки на території монастиря», - сказав Юрій Чорноморець.

Втім, як повідомив секретар Священного синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), УПЦ КП тут же дезавуювала чутки і заявила про те, що ніякі мощі з Лаври не вивозяться, а їхні ченці нічого подібного не заявляли. У свою чергу, радник народного депутата Арсенія Яценюка Віктор Єленський запевнив Автомайдан, що інформація помилкова, вивезення мощей неможливе з багатьох причин. Коли про спростування дізналися представники Автомайдану, більшість з них передумало їхати в Лавру, але, все ж, до воріт монастиря ближче до 21:30 з'явилося 200-300 чоловік.

До входу в монастир вийшли керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич), секретар Предстоятеля УПЦ МП Олександр (Драбинко), вікарій Київської єпархії, намісник впливового Іонинського монастиря єпископ Іона (Черепанов), які стали заспокоювати людей. До духовенства приєдналися депутати Петро Порошенко та Андрій Деркач, священики УПЦ КП, котрі переконували людей розійтися, і бійці Самооборони Майдану в камуфляжі, бронежилетах і балаклавах. Настоятель Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь) так і не вийшов до протестуючих, зіславшись на погане самопочуття.

Петро Порошенко почав переконувати прихильників Автомайдану розійтися:

- Я запевняю вас, ніхто і ніколи не дозволить вивести з Лаври святині. Монастир знаходиться у віданні Української Православної Церкви, багато вірних якої були на Євромайдані з першого дня. Це наша Церква, яка молиться за благо нашої країни, України, і ми не дозволимо, щоб мощі або інші святині покинули стіни святої обителі.

Прихильники УПЦ (МП) почали переконувати присутніх у тому, що Церква сьогодні молилася за вбитих в ході протестів у Києві, деякі загиблі були її парафіянами. З натовпу почулися заперечення, що люди не проти УПЦ (МП), як такої, але настоятель Лаври надто близько дружив з колишнім президентом Віктором Януковичем і прем'єр-міністром Миколою Азаровим, лаяв Майдан і взагалі має якнайшвидше скласти з себе управління монастирем. «Ваш Паша-Мерседес розхвалював Яника і лизав йому дупу», - обурювались присутні.

В результаті протестувальники все ж були переконані панами Порошенко і Деркачем і стали розходитись. Особливо вагомими виявилися аргументи, що південний схід України навряд чи зараз підніметься проти зміни влади, але у випадку релігійного загострення в країні, серйозних проблем і зіткнень цього вже не уникнути. Петро Порошенко, переконавши кілька найбільш затятих протестуючих, віддав розпорядження бійцям Самооборони охороняти вхід до монастиря і нікого не впускати, крім братії і священноначалія. Щоб заспокоїти Автомайданівці, було прийняте рішення дозволити їм проводити огляд усіх автомобілів, які в'їжджали і виїжджали з Лаври, що вони почали робити з усією ретельністю. Оглядали, в тому числі і валізи з особистими речами гостей лаврського готелю.

Тим часом серед тих, хто прийшов захищати Лавру прихожан УПЦ (МП) ширились чутки, що монастир хоче захопити «Правий сектор». Проте прес-служба організації тут же розповсюдила заяву, в якій категорично спростувала можливе захоплення. «Це провокація, яка, цілком можливо, має під собою російське коріння і з'явилася в акурат до початку переговорів між УПЦ (МП) і УПЦ КП », - сказав прес-секретар «Правого сектора» Артем Скоропадський. Він нагадав, що раніше постійно ходили чутки про те, що «бандерівці» намагаються захопити Почаївську Лавру.

Примітно, що першими на території Лаври виявилися представники російських телеканалів. «Дивно, як російські колеги дізналися про те, що тут відбувається, набагато раніше за нас», - дивувався опівночі кореспондент ICTV. Те, що приїхав раніше за всіх кореспондент РТР пояснив, що його нібито викликав настоятель Лаври митрополит Павло (Лебідь), який заявив про захоплення монастиря.

Після від'їзду депутатів ситуація стала розряджатися, люди почали пити каву, спілкуватися. Представники УПЦ МП стали пригощати протестуючих ватрушками. Ще вийшли до людей ченці і священики почали разом молитися, вести бесіди про віру та історію Києво -Печерської Лаври.

Однак опівночі на Майдані виступив священик Павло Добрянський, якого, за словами архієпископа Євстратія (Зорі), місяць тому УПЦ КП відмовила у служінні за непослух і постійні провокації. Він повторив тезу про вивезення з Лаври святинь, про нібито розташованих там «тітушек» (протестувальники, які підтримували Віктора Януковича і колишню владу) і закликав зі сцени до її захопленню на користь УПЦ КП «заради відновлення історичної справедливості». І хоча вже через 20 хвилин ведучий Майдану, отримавши оперативно точну інформацію від релігійних експертів і народних депутатів, дезавуював це повідомлення і закликав всіх не піддаватися на провокації, до монастиря прибуло ще чоловік 200 нових протестуючих, які стали голосно обурюватися.

У самий розпал сварки до воріт підійшов семінарський хор Київської духовної академії і почав голосно співати Великодній канон: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував». Протестуючі притихли і стали слухати співи. Через п'ятнадцять хвилин Самооборона Майдану, яка охороняла ворота в Лавру, попросила всіх відійти за шлагбаум, причому люди вимогу виконали. Та й кількість прихожан УПЦ МП, які підтягнулися до місця подій, майже зрівнялася з мітингувальниками.

Місцями перепалки тривали ще близько години. «Я вважаю, що в Україні або має бути одна Помісна Церква, або УПЦ повинна забиратися з Лаври», - кричав один з протестувальників. «А ти взагалі православний? Якщо так, то покажи хрест!» - зажадав від нього хтось із прихожан УПЦ (МП). «У мене хрест зірвала міліція під час протестів», - відповів той. В результаті церковний історик, прихожанин УПЦ (МП) Владислав Дятлов подарував прибічнику Помісної Церкви свій хрест, що сподобалося присутнім, і сварка вщухла.

Ближче до ранку представники Автомайдану та інші протестувальники стали розходитися. До Лаври підтяглися парафіяни УПЦ (МП), і біля входу в монастир почався безперервний молебень. «Релігія залишається єдиною серйозною силою, здатною підняти людей з обох сторін не на протести, а на глобальне протистояння, як це було, наприклад, в Югославії. Цієї ночі, ми змогли уникнути серйозних проблем, провокації не здобули успіху, і це дуже важливий досвід для всіх. Сьогодні всі політики та інші Церкви з повагою ставляться до позиції УПЦ, яка під час Майдану виражалася в офіційних документах УПЦ і в коментарях митрополита Антонія», - підсумував Ю.Чорноморець.

Глава синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП) протоєрей Георгій Коваленко заявив, що ситуація все ще залишається невизначеною. «Є і зовнішні і внутрішні сили, які зацікавлені в тому, щоб дестабілізувати ситуацію, і від яких ми можемо очікувати провокацій. Тому добре, якщо віруючі будуть молитовно підтримувати нас, в тому числі приходячи на служби, які всі ці дні відбуваються у Києво-Печерській Лаврі», - сказав протоєрей Георгій Коваленко.