• Головна
  • «Відмінності таки можуть нас об’єднати у Христі», - Маргарет Майєр («Реновабіс») про СЕР-2019 в Україні...

«Відмінності таки можуть нас об’єднати у Христі», - Маргарет Майєр («Реновабіс») про СЕР-2019 в Україні

13.03.2018, 16:42
«Відмінності таки можуть нас об’єднати у Христі», - Маргарет Майєр («Реновабіс») про СЕР-2019 в Україні - фото 1
150 делегатів Колоквіуму Європейських Парафій (СЕР) прибудуть у Львів 27 липня 2019 року. Форум триватиме до 1 серпня. З 2005 року у цьому саміті беруть участь представники України. Це стало можливим завдяки підтримці БФ "Реновабіс", який у СЕР представляє МАРГАРЕТ МАЙЄР.

Маргарет-Майєр-w.gifУ  Львові 9-11 березня відбувалися засідання Президії CEP (представники Німеччини, Мальти, Бельгії, Франції) та оргкомітету від України. Визначено дату, тему, гасло та програму майбутнього Колоквіуму Європейських парафій, який вперше відбудеться в Україні.

З 27 липня по 1 серпня 2019 року  Львів прийматиме 150 делегатів цього великого парафіяльного саміту.

Рух християнських парафій під назвою (СЕР) – Колоквіум європейських парафій – започатковано 1961 року. Кожних два роки у різних містах Європи проводяться такі зустрічі. Участь у Колоквіумі беруть відомі теологи, соціологи, експерти, представники духовенства та вірні католицьких та греко-католицьких парафій Європи. Щоразу на таких зустрічах представлена нова тема обговорення, приймаються нові рішення, однак мета у них одна – зробити життя Церкви та вірних у ній діяльним, обмінюватися культурним і пастирським досвідом та поширювати нові досягнення сучасного парафіяльного життя.

З 2005 року у форумах CEP від УГКЦ бере участь делегація Фонду святого Володимира зі Львова. Це стало можливим завдяки підтримки БФ Фонду «Реновабіс» та особисто Маргарет Майєр, яка відповідає за учасників зі східної Європи в СЕР.

МАРГАРЕТ  МАЙЄР брала участь у засіданнях Президії і оргкомітету СЕР у Львові і погодилися відповісти на запитання РІСУ.

- Вітаємо, п. Маргарет, у Львові, який у 2019 році стане центром парафіяльного життя європейської католицької спільноти – учасників Колоквіуму Європейських парафій  СЕР). Україна вперше прийматиме цей грандіозний захід. Чому саме Україна обрана для цієї непересічної події?

- Україна є східноєвропейською державою, яка прагне інтегруватися в Європу. Нам важливо ознайомитися з цією країною, її  реаліями, щоб люди змогли на рівні зустрічей, розмов та дискусій взнати один одного, поділитися своїм баченням життя, духовності, віри. Це дуже важливо сьогодні. Такі зустрічі, як СЕР, дають таку можливість не лише для представників західної Європи, але й краще пізнати, зрозуміти, людей у східній Європі, зокрема їх церковне життя. Дуже важливо, щоб люди мали можливість пізнати один одного. І це не лише важливо, але й цікаво.

- Вже відоме  гасло зустрічі СЕР – 2019 в Україні  – «Чи можуть відмінності нас об’єднати?» Чому саме таке гасло і чого Ви очікуєте від зустрічі в Україні?

- Так, Президія СЕР і український оргкомітет обрали для проведення саміту в Україні гасло: «Чи можуть відмінності нас об’єднати?» Європа, як і Україна, також має багато національностей і вони повинні зростати і розвиватися не лише в духовній єдності, але й у господарській та політичній. Об’єднуватися у різноманітності – ось що важливо. Чому така тема піднімається на Колоквіумі європейських парафій? Бо християнство – це те, що  дає душу Європі. СЕР має що дати Європі, бо християнські цінності сьогодні є надважливими у сучасному секуляризованому світі. Україна  також має багато національностей  і віросповідань. І вона також має розвиватися у напрямку єднання у різноманітності. Тому дискусії у цьому напрямку є дуже потрібними. Нам також цікаве парафіяльне життя в Україні, яка зберігає сильні християнські традиції. Для нас, західних європейців, це дуже актуально. Ми сподіваємося почерпнути для себе багато нового в активному парафіяльнрму житті і розповісти вам про те, чим живемо ми.

- Ви, відповідаєте за учасників Колоквіуму від Східної Європи. Благодійний фонд німецьких католиків «Реновабіс», який створений 1993 року для  допомоги людям у Східній та Центральній Європі, фінансово підтримує  участь  представників від України на СЕР. Чи й надалі плануєте надавати таку допомогу?

  - «Реновабіс» – благочинна організація, яка існує на добровільних пожертвах німецьких католиків. Ми надаємо всебічну підтримку проектам у Східній Європі.  Щодо СЕР, то ми радо надаємо можливість його учасникам зі східної Європи взяти участь у такому саміті, бо розуміємо важливість їх присутності на такій події.

- Колоквіум у Львові буде 30-м за рахунком, можна сказати - ювілейним. Чи й надалі такі зустрічі відбуватимуться, чи має CEP майбутнє?

- Такі зустрічі відбуваються вже впродовж 58-ми років. Як правило, це сталі учасники, які що два роки збираються на Колоквіум. Більшість з них - це вже люди зрілого і навіть похилого віку. Однак,  незважаючи на вік, ми маємо мотивувати світ розвиватися у християнських традиціях. Важливо те, що ми живемо з Ісусом Христом і це дає надію на розвиток. Ми залучаємо до участі у CEP молодих людей. Їх стає щоразу більше. Долучається хороша молодь не лише з Західної, але й зі Східної Європи. Це вселяє надію. Спеціально для них на кожну зустріч розробляється цікава молодіжна програма, тому вірю, що історія CEP продовжуватиметься. Ми повинні й надалі мотивувати світ розвиватися в Христі.

- Чи може Україна збільшувати своє представництво в CEP?

- Ми тільки раді і прагнемо цього.

 

Розмовляла Лілія Ковалик-Васюта