• Головна
  • Інтерв'ю з Фредом Ван дер Верфом...

Інтерв'ю з Фредом Ван дер Верфом

23.12.2001, 14:50
Інтерв'ю з Фредом Ван дер Верфом - фото 1
Фред Ван дер Верф, місіонер Об'єднаної Методистської Церкви, який вже півтора року перебуває у Львові, дав інтерв'ю для РІСУ 23 грудня 2001 р. Фред та його дружина Стасі родом зі США, він – з Міннесоти, вона – з Техасу.

Фред Ван дер Верф, місіонер Об'єднаної Методистської ЦерквиМісіонерська Діяльність Об'єднаної Методистської Церкви в Україні

Фред Ван дер Верф, місіонер Об'єднаної Методистської Церкви, який вже півтора року перебуває у Львові, дав інтерв'ю для РІСУ 23 грудня 2001 р. Фред та його дружина Стасі родом зі США, він – з Міннесоти, вона – з Техасу.

– Чи можете ви коротко розповісти українцям про історію Методизму і чим він відрізняється від інших деномінацій?

– Як правило українці хочуть методизм прирівняти до чогось. На жаль, тут важко провести якісь паралелі, як рівно ж прирівняти методизм до тих традиційних релігій, які існують в Україні, зокрема, православної, католицької чи баптистської. Ми належимо до протестантської віри, яка походить з Церкви Англії. Наша Церква цінує традиції, досвід, Святе Письмо та розум. В той час, коли католики роблять більший наголос на традицію, баптисти на Святому Письмі, ми вважаємо, що обидві ці складові є важливими. І ще одна річ: У нас на Літургіях співають!

– Якщо б зробити підсумок вчення Методизму, як би ви його охарактеризували?

– Всі, хто потребує, будуть спасенні.
Всі можуть бути спасенні
Всі повинні знати, що вони спасенні
Всі можуть бути спасенні без виключення.

Методизм визнає як набожність однієї людини, так і загальну святість. Ми сподіваємося, що кожна людина переживає особисте перетворення. Людина не повинна заглиблюватися в свою особисту віру, її віра повинна іти далі у світ, змінюючи його.

– Які ваші місіонерські плани?

– Займатися місіонерством серед студентів та молоді. Це можуть бути молоді люди різних віросповідань. Ми сподіваємося, що наше душпастирство більше наблизить їх до Ісуса, а вони, в свою чергу, донесуть це до людей своїх Церков.
Що ж стосується далекоглядних планів, то, якщо серед людей наших груп є такі, які не належать до тієї чи іншої деномінації, то ми сподіваємося, що разом з ними зможемо організувати нашу Методистську Церкву.

– Як ви думаєте, скільки це забере часу? п'ять, десять, п'ятнадцять років…

– Можливо потрібно два роки, щоб утворити таку собі домашню церкву.

– Яка ситуація щодо українського членства?

– Сьогодні в Україні налічується 10, 12 методистських спільнот: 3, 4 - в Криму, 2 - в Києві, 1 - в Луганську, 1 - в Чернівцях, 1 - в Ужгороді та кілька спільнот в ужгородській області. Слід додати, що Методистська Церква в Ужгороді належить до угорської конференції. [Замітка автора: РІСУ 7 грудня 2001 р. подавала інформацію про Методистську Церкву в Одесі.]

Методизм існував в Україні, зокрема в Ужгороді, ще в часи I Cвітової війни. Ще до сталінського режиму методистська спільнота існувала і в Тернополі. Додамо, що серед тих методистських церков, які існують сьогодні в Україні, деякі виникли в результаті місіонерської діяльності, інші розвинулися з вже існуючих церков, які відкрили для себе Методизм і вирішили приєднатися до нас.

– Люди радо приймають методизм, чи налаштовані більш обережно до нього?

– З мого досвіду у Львові, де успішно існують релігійні спільноти, можу сказати, що люди налаштовані більш обережно, і це правильно. Серед тої великої кількості сект та культів, якими зараз переповнена Україна, люди намагаються зрозуміти хто ми такі і яку віру сповідуємо. І це цілком зрозуміло. На їх місці я б реагував так само, адже методистська спільнота тут невелика і не дуже відома. Люди цікавляться нашою доктриною та практикою. Я б хотів наголосити, що в нас є Причастя і ми хрестимо дітей.

– Що ви очікуєте від своєї місіонерської діяльності. Чи все відбувається саме так, як ви це собі уявляли?

– Я зауважив, що люди тут не бояться говорити про Бога. У цьому сенсі люди тут більш відкриті, ніж американці. Перед моїм приїздом в Україну мені говорили, що за 70 років комуністичний режим знищив все, що стосувалося релігії і Бога. Однак я знав, що це неправда. Матеріалізм та комунізм відійшли у минуле, а Бог є і буде тут.