• Головна
  • „Спостерігаємо дуже велику пасивність з боку парафій, деканатів щодо книгорозповсюдження”...

„Спостерігаємо дуже велику пасивність з боку парафій, деканатів щодо книгорозповсюдження”

25.09.2009, 10:26
Інтерв’ю з єромонахом ЧСВВ КЛИМЕНТІЄМ (Стасівим), директором видавництва «Місіонер», про тематику і проблеми видавництва та розповсюдження духовної літератури

Інтерв’ю з єромонахом ЧСВВ КЛИМЕНТІЄМ (Стасівим), директором видавництва «Місіонер», про тематику і проблеми видавництва та розповсюдження духовної літератури

16 Форум видавців у Львові закінчився. Читачі задоволені новими літературними знахідками, видавці – обсягами продажу. Напевене, цьогорічна пропозиція книг могла задовольнити навіть найвибагливішого покупця, відшукати можна було все: від легеньких жіночих романів – до серйозних наукових досліджень. Про те, наскільки ж була представлена духовно-релігійна література, наша розмова із головним директором видавництва «Місіонер» єромонахом-василіянином Климентієм.

— Отче Климентію, Ви, як людина, яка з середини бачить ринок релігійної літератури, як його оцінюєте? Чи задоволені тим, як сьогодні продається духовна книга?

— Звичайно, що так. Адже релігійної літератури насправді не так аж багато. Усіх видавництв цього року на Форумі у Львові понад шістсот, а релігійних навіть не назвемо десять. Тому люди з великою радістю купують релігійну літературу, а зокрема наукову, богословську, духовну тощо.

Якщо говорити про книгорозповсюдження не у рамках Форуму, то бачимо показники не настільки втішні. Спостерігаємо дуже велику пасивність з боку парафій, деканатів тощо. Немає створених певних передумов, зокрема, матеріально-технічної бази, яка є знаком великої уваги як до книжки, так і до покупця. Набагато простіше реалізовувати літературу у мережі світських магазинів. Щодо церковної мережі, то думаю, що це явище тимчасове, тому що в найближчому часі ситуація покращиться.

— А на яку літературу – науково-богословську чи духовну – художню попит більший?

— Я вважаю, що жодна з цих ніш в Україні не є достатньо заповненою, тому люди однаково цікавляться як серйозними філософсько-богословськими трактатами, так і творами, які провадять до духовного життя. На жаль, ще недалеке минуле залишило нам сумну спадщину. Досить невеликі засоби маємо в нашому розпорядженні. Працювати ще є над чим, адже все те, що ми маємо сьогодні, далеко не відповідає очікуванням вірних.

— Чи представлений у вашому видавництві український автор?

— Ми більше орієнтуємося на світову класику, на твори, які вже не належать тій чи іншій нації, а стали культурним надбанням всього людства, на авторів, які є загальновизнаними авторитетами у релігійній сфері. Як не прикро, серед українців поки що таких немає. Можливо, роки, коли релігія була заборонена, позначилися на цьому, тому український автор ще не готовий до цього, ще не доріс. Проте, я сподіваюся, що в найближчому майбутньому це зміниться.

— Книга вашого видавництва «Ісус з Назарету» ввійшла до 15-ки найкращих на цьогорічному Форумі. Ми вітаємо Вас з перемогою. А чим, на Вашу думку, привернула увагу саме ця праця?

— По-перше, це книга нашого теперішнього Папи Бенедикта ХVІ, а, по-друге, це перша книга, що вийшла з-під пера понтифіка. Вона є плодом багаторічних духовних роздумів Йосифа Ратцінгера, видатного сучасного мислителя людства. Праця складається з глибокого аналізу текстів інших дослідників, богословських тез, які розвивалися впродовж багатьох століть, причому охоплює наукові джерела, різні способи пояснення Святого Писання впродовж історії. У ній читачі знайдуть синтез наукового підходу і досвід віри, взаємозв’язок і незалежність буття кожної складової зі своїм правом і власним статусом. Вона має біблійний, христоцентричний і сучасний характер.

— А які ще новинки представили на Форумі?

— Це світові шедеври: «Служитель радости» Вальтера Каспера, «Спасіння і гріх у східній традиції» Янніса Спітеріса, другий том зібрання повчань св. Івана Золотоустого, «Мета чи випадок» Крістофа Шенборна, «Божа революція», «Бог і світ» і низка інших. Усі книги варті нашої уваги.

— Чим плануєте втішити своїх читачів найближчим часом?

— Оскільки в цьому році ми видавали богословсько-духовну літературу, то в перспективі плануємо видати теж деякі філософські твори. Серед них на особливу увагу заслуговує книга Джованні Мондін «Метафізика і онтологія», Едіта Штайн «Структура людської особи» та «Вступ до філософії». А також продовжуватимемо видавати серійні видання та мистецькі, щоб таким чином охоплювати різні сфери суспільства, нікого не залишаючи поза увагою.

Виняткове місце в житті Церкви і суспільства займають документи Другого Ватиканського Собору та Катехизм Католицької Церкви, що є великими духовними скарбами, і які належить систематично та адекватно розкривати перед віруючими.

— І на завершення, скажіть, будь ласка, як видавець з багаторічним досвідом, що сьогодні потрібно українському читачеві?

— Насамперед, це література, що формує різні аспекти людського життя, сприяє гармонійному розвиткові людини. Потрібно дбати про духовний, моральний, інтелектуальний і культурний вимір людини, особливо сьогодні, в нелегкий період світової економічної кризи, щоб людина більш впевнено і захищено себе почувала. Потрібно робити все для того, щоб люди пізнавали своє походження, сенс і мету свого життя.

Інтерв’ю підготували Галина БІЛАК та Оксана ГУДИМА
Львів, 12 вересня 2009 року