Колонка Торніке Метревелі

Грузинська Православна Церква і питання української автокефалії: хотіли як краще, а вийшло як завжди

02.10.2018, 15:15
Крім стратегічного промаху за свою нейтральну позицію щодо питання автокефалії України, ГПЦ доведеться виправдовуватися перед своїми прихожанами і чекати іншого історичного моменту, що б вийти зі сфери впливу РПЦ.

Грузинська Православна Церква дала офіційний коментар щодо питання автокефалії Церкви в Україні. У ньому сказано наступне:

"Вважаємо, що на цьому етапі необхідно утриматися від попередніх оцінок до того часу, поки не буде зафіксована офіційна і остаточна позиція кожної з цих сторін на основі канонічних норм. Ця тема дуже чутлива і має вирішуватися і обговорюватися між двома Патріархатами. Зрозуміло, що обидві сторони відчувають відповідальність перед мільйонами православними віруючими, піклуються про єдність православних Церков і ми сподіваємося, що вони спробують знайти всі можливі способи для мирного вирішення проблем. Ми молимося за це" (переклад автора).

Позиція в принципі нейтральна: з серії "проблеми ваші, самі і розбирайтесь!" Але питання в тому, що ця позиція означає для Грузинської Церкви як організації і інституту, яка все ще має солідний соціальний капітал і моральний авторитет у великої частини грузинського суспільства.

Для Церкви, як організації, це стратегічний провал, а для інституту - це питання легітимності.

Нейтральність щодо вирішення питання української автокефалії підтверджує, що ГПЦ є під значним впливом Російської Православної Церкви. У неї немає авторитету протистояти позиції Московського Патріархату навіть у такому стратегічному питанні як автокефалія України.

Деякі апелюють до питання Абхазької єпархії, яку, у разі визнання автокефалії української Церкви, ГПЦ може втратити. Факти говорять про те, що РПЦ вже давно проводить активну діяльність в Абхазькій єпархії, що виявляється у призначення батюшок та в управлінні організаційними питаннями єпархії.

Абхазька єпархія не має жодного шансу на автокефалію і є де факто частиною РПЦ. На сьогодні ГПЦ не має жодного доступу чи впливу на Абхазьку єпархію. Навіть на символічному рівні Патріарх Кирил не звертається до Патріарха Іллі як Патріарха Абхазії і Грузії.

Друге значне питання, яке випливає з позиції ГПЦ щодо автокефалії української Церкви - питання її легітимності перед грузинським народом. Дослідження показують, що більшість грузинського суспільства підтримує Україну, ймовірно, що та ж сама більшість є прихожанами ГПЦ.

Крім стратегічного промаху за свою нейтральну позицію щодо питання автокефалії України, ГПЦ доведеться виправдовуватися перед своїми прихожанами і чекати іншого історичного моменту, щоб вийти зі сфери впливу РПЦ.

Про автора: Торніке Метревелі є науковим співробітником (постдоком) в університеті Санкт-Галлен, Швейцарія, займав різні наукові посади в Гарварді, Берні, а також в Лондонській школі економіки і Університеті Едінбурга

Торніке Метревелі

Останні колонки

Останні новини