• Головна
  • Експерт: Зараз народжується європейська Україна...

Експерт: Зараз народжується європейська Україна

29.11.2013, 10:07
Експерт: Зараз народжується європейська Україна - фото 1
Майдан зумів поєднати людей різних конфесій, створивши головну цінність – європейські прагнення

Крикун.jpgМедіа-консультант Дмитро Крикун, який також співпрацює з УГКЦ та є активістом Євромайдану, розповів РІСУ про те, чи існує релігійний підтекст мітингів, як відображається ставлення Церков до євроінтеграції і в чому суть загального протестного руху, який шириться теренами держави.

За його словами, не існує чіткого розмежування ставлення людей до ЄС, яке мусить залежати від приналежності до певної Церкви. Навпаки, тут радше постає питання особистого вибору кожного громадянина.

«Справа не в ставленні самих Церков, скільки в тому, як ставляться самі віряни до громадянських процесів. Можливо, міжконфесійні коливання є, але вони не настільки значні, адже і там, і тут існує чітке розшарування людей за своїм цивілізаційним вибором та питанням ідентичності. І ці люди можуть ходити в одну церкву, однаково молитись, однак глибші питання вже можуть їх розділити», – підкреслив Д.Крикун.

Таким чином, не існує різкого поділу на проєвропейські та проєвразійські чи навіть проросійські церкви, хоча такі аспекти іноді проявляються. Експерт додав, що як в УПЦ (МП) є віруючі, що є прихильниками лише Євросоюзу, так і серед вірян УГКЦ є громадяни, що не бачать майбутнього країни в Європі.

При цьому варто пам’ятати, підкреслює він, що Церква – це не армія, де кожен приналежний до неї мусить однозначно підтримувати позицію єрархії. Д.Крикун навів приклад духовенства УГКЦ, коли людям наголосили на їх праві самостійно вирішувати, яку громадянську позицію займати.

«Але греко-католики відрізняються тим, що вони є уособленням здатності українців бути європейцями, вони стала містком між Україною та Європою, це стосується і старшого покоління, і молодшого, яке виросло вже в незалежній державі. Переважна більшість з них – прихильники євроінтеграції, бо інтуїтивно та цивілізаційно вони є такими», – зазначив він.

Що ж стосується самого Євромайдану в Києві, то там відсутній однозначний релігійний підтекст. За всі дні участі в мітингу пан Дмитро зустрічав представників абсолютно різних релігій, яких поєднувало розуміння інших людей та толерантне ставлення до відмінних духовних рухів.

«На майдані є дуже різні люди: від студентів УКУ (Українського католицького університету) – до буддистів. Безперечно, найважливішим досвідом Євромайдану є те, що  питання віри не роз’єднує, а об’єднує людей. Громада змогла відмовитись від образ, партійних прапорів, дискусій про мову, тому тепер вони здатні толерувати між собою і за релігійною приналежністю», – зробив акцент Д.Крикун.

Проте наразі важко давати однозначні прогнози щодо розвитку подій в Україні, в тому числі й щодо впливу Церков на ці процеси. Однак медіа-консультант бачить головну суть в тому, що завдяки цьому єднанню українці вперше стали почуватись європейцями, тому головне завдання відтепер – створити Європейський рух, який триватиме і після локальних подій, як то підписання Угоди про асоціацію чи проведення саміту.

«Я бажаю, щоб ми стали більшими європейцями, ніж ми були до того. Питання полягає в тому, яким буде спосіб, завдяки якому європейська ідентичність народу знайде свою реалізацію. Проблема лише в тому, коли і як це станеться, але, врешті-решт, якщо ми продемонструємо свою здатність до підтримання цінностей євроцивілізації, то це може бути більшим, ніж певні угоди. Європейська Україна народжується зараз, незалежно від того, чи підпише Янукович угоду, чи ні», – підсумував Дмитро Крикун.

Нагадаємо, що Євромайдани тривають в багатьох українських містах, а столичний протест лише набуває розвитку. Окрім того, туди прибувають мешканці регіонів, аби підтримати мітингувальників. Великим поповненням стали студенти, які відмовились від проведення занять, аби долучитись до акцій підтримки євроінтеграції.

Вчора, 27 листопада, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала усіх віруючих до молитви за громадський спокій в Україні, мудрість для державних діячів та добре майбутнє для українського суспільства.

При цьому речник Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Георгій Коваленко вважає, що сьогодні дещо перебільшується вартість підписання угоди з ЄС.

Одночасно з тим архиєпископ Євстратій, речник Київської Патріархії, коментуючи події на Євромайданах України, наголосив, що зараз в Європі ні в кого не підніметься рука написати, що Україна – неєвропейська країна.

Раніше євроінтеграційні прагнення мітингувальників однозначно підтримав Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), затвердивши свою солідарність з Євромайданом.