• Головна
  • Теми
  • „Я нічого трагічного у цих візитах не бачу”, — митрополит Димитрій (Рудюк) про вплив візиту Патріарха Кирила на міжправославні переговори в Україні...

„Я нічого трагічного у цих візитах не бачу”, — митрополит Димитрій (Рудюк) про вплив візиту Патріарха Кирила на міжправославні переговори в Україні

03.08.2010, 16:56
„Я нічого трагічного у цих візитах не бачу”, — митрополит Димитрій (Рудюк) про вплив візиту Патріарха Кирила на міжправославні переговори в Україні - фото 1
Про те, як впливає візит Патріарха на міжправославні відносини в Україні, на переговори між ними щодо подолання розколу РІСУ попросила прокоментувати митрополита Львівського і Сокальського УПЦ КП владику ДИМИТРІЯ (Рудюка).

Димитрій (Рудюк)Нещодавнє звернення Священного Синоду РПЦ щодо православного розколу в Україні спонукало дискусію про неможливість продовження діалогу між УПЦ (МП) і УПЦ КП. Про те, як впливає візит Патріарха на міжправославні відносини в Україні, на переговори між ними щодо подолання розколу РІСУ попросила прокоментувати митрополита Львівського і Сокальського УПЦ КП владику ДИМИТРІЯ (Рудюка).

— Ситуація, яка склалася в нас, і в тому числі політична, дуже впливає і корелює церковне життя. І цього не потрібно приховувати. Думаю, що візит Патріарха Кирила перш за все зовнішньо виглядав як пастирський, але внутрішньо в ньому було багато політики. Але оскільки довкола цього візиту було багато запитань і створено проблем, я надіюся, що в нас все ж буде продовжено діалог з Українською Православною Церквою в єдності з Московським Патріархатом. Нічого такого особливого цей візит не приніс, окрім того, що під час перебування Патріарха дуже активно вирує релігійне життя, а коли все закінчується, то воно повертається в свої рамки.

Звичайно, що інтерес до візиту Патріарха Кирила завжди є великим. Він вже втретє відвідує Україну. І кожного разу все більше думають, що це є політичні візити. Хотілося б, щоб це були насамперед пастирські візити. Але це всім нам дає можливість – Українській Православній Церкві Київського Патріархату, Українській Автокефальній Православній Церкві, та й самій Українській Православній Церкві в єдності з Московським Патріархатом — більше задуматися над тим становищем, яке є в Україні.

Візит Патріарха Кирила задає тон. Патріарх, як знаємо, є освіченою і розумною людиною. Він завдає тон дискусіям, він не дає нам спати і це дуже важливо. Ті речі, які висловлює Патріарх, заставляють нас думати. Зокрема, його позиція відносно т.зв. „Русского міра” та інших його слів, які він промовляє під час зустрічей чи зі студентами, чи з паствою. Я думаю, що ця ситуація, його постава, те, що він говорить, воно нас заставляє по-новому мислити. Знаєте, полеміка дає поштовх. Так, як полеміка у ХVІ-ХVІІ ст. між православними і греко-католиками заставила православних все ж задуматися над своїм освітнім становищем. І я думаю, що і нинішня полеміка дає Церкві життя. Тому я нічого трагічного у цих візитах не бачу. Тому що є українська держава, є ідея помісної Православної Церкви, і вона буде зреалізована — не один я так думаю — ще найближчим часом.

— Ви є головою комісії УПЦ КП з підготовки діалогу з УПЦ (МП). Чи будуть найближчим часом зустрічі вашої комісії і відповідної комісії УПЦ, чи може внаслідок останнього послання Священного Синоду РПЦ щось зміниться у самому форматі і змісті переговорів?

— Я думаю, що на всі послання і відповіді необхідно дивитися як на речі ситуативні. Не забувайте, що це засідав Синод Російської, або як вони кажуть, Руської Православної Церкви. Наприклад, риторика УПЦ (МП) є трошки іншою. Тому, так як ми відповіли — ми відповіли. Ми побачили певний відступ від тих зближень, які ми вже досягли. Оскільки знаємо про думку Патріарха Кирила щодо підтримки діалогу, бо в ньому народжується правда, тому ми думаємо, враховуючи, що він ніде не сказав, що діалог такий припиняється, що це вже великий позитив. Говорити про зближення сьогодні є дуже складно. На нього впливає багато чинників. Не всі у Московському Патріархаті поділяють думку щодо цього навіть самого Патріарха Кирила. І не весь єпископат УПЦ підтримує цей процес підготовки до діалогу. Не забувайте, що ще й впливають інші такі чинники, пов’язані з такими питаннями як Предстоятель Церкви. І багато, багато інших.

Всі, хто з нами ведуть переговори, вони є архиєреї, вони усвідомлюють, що перебувають в Московському Патріархаті та знають, що над ними є влада. Ми почуваємося більш свобідно, вони є дещо стриманими. Я пам’ятаю, як вони показували листи-протести віруючих проти діалогу, а в нас таких протестів абсолютно не було.

— Чи можна так сказати, що в середовищі УПЦ (МП) ще не готові до таких переговорів, багато хто ще вважає, що з „розкольниками” переговори вести не можна?

— Даються взнаки все таки ті роки полеміки, які були низькопробними, з навішуванням ярликів. Важко дуже від цього відступити. Але діалог почався, процес зрушився з місця. І я думаю, що з часом ми будемо мати наступні зустрічі. І ми над цим працюємо.