• Головна
  • Євангельські Церкви не очікують для себе нічого позитивного від візиту Патріарха Кирила в Україну, однак негативно до нього не ставляться...

Євангельські Церкви не очікують для себе нічого позитивного від візиту Патріарха Кирила в Україну, однак негативно до нього не ставляться

15.07.2009, 14:20
Кореспондент РІСУ Микола МАЛУХА звернувся до лідерів кількох провідних українських євангельських Церков з наступними запитаннями

Що Ви очікуєте від візиту Патріарха Кирила в Україну? Чи можна стверджувати про якусь користь (наявність позитивних змін) приїзду першоєрарха РПЦ для протестантів (зокрема, євангельських церков) України? Чи у контексті російських державно-конфесійних відносин не очікуєте загострення відносин між протестантами і місцевою владою в тих регіонах, де є вплив і лобі Української Православної Церкви (Московського Патріархату)? З цими запитаннями кореспондент РІСУ Микола МАЛУХА звернувся до лідерів кількох провідних українських євангельських Церков.

У Росії стосунки Московської Патріархії і російських протестантів не можна назвати теплими. РПЦ через своє депутатське лобі намагалися впродовж декількох років „протягнути” закон про традиційні релігії (який обмежуватиме діяльність, у першу чергу, протестантів). Також, як твердять самі протестанти, православні єрархи через введення у середній школі основ православної культури прагнуть отримати переваги ніби у світській російський системі освіти. У квітні протеже РПЦ – відомий «сектоборець» Олександр Дворкін (головний автор та ініціатор публікацій, програм, кампаній проти протестантських церков) очолив Експертну раду з релігієзнавчої експертизи при міністерстві юстиції РФ.

Враховуючи досвід своїх російських колег, що думають про візит Патріарха Кирила в Україні українські протестанти:


Валерій РЕШЕТИНСЬКИЙ, єпископ Об’єднання Євангельських Церков «Українська Місіонерська Церква»

Приїзд Патріарха Кирила в Україну має політичне підґрунтя. І, звичайно, за приїздом стоять певні сили, що прагнуть посилити вплив: ні як православний, а саме російський православний вплив на Україну. Це вже закручена політика, яка не бажана для розвитку духовності та інших царин життя нашого народу.

Проте сьогодні усі мусять зрозуміти, особливо, керівники держави: жодна конфесія, Церква не може перебувати в статусі державної релігії. Це заважає як державі, так і Церкві (бо перестає бути Церквою).

Знаковість приїзду може проявитися в тому, що підуть вказівки, наприклад, до закону про віросповідання – якісь реверанси будуть. Нічого позитивного для української духовності очікувати не варто, навіть не тільки для протестантських Церков, а й для інших Православних та Католицьких Церков.

Сергій БАЛЮК, єпископ Християнської Євангельської Церкви Живого Бога, голова Української міжцерковної ради

Не думаю, що Патріарх Кирил приїжджає з такою ціллю. Підбурювати можна іншими речами, наприклад, листами. Основна мета – створити єдину Помісну Православну Церкву під кермом Московського Патріархату. Україна має стратегічну важливість для РПЦ (за кількістю православних парафій більше ніж в Росії). Тому перший візит буде здійснювати туди, де найбільша громада. Це – природно.

На сьогодні, я вважаю, що приїзд для протестантів немає ніякого значення. Буде мати значення, коли буде єдина Православна Церква. Оскільки сьогодні багато енергії йде на протиріччя різних гілок православ’я в Україні між собою.

Єдине, що б побажав євангельським церквам – залишити дитинство і вийти на такий високий рівень церковно-державних стосунків як РПЦ. Показати, що ми не є екстремісти, налагодити діалог з державою. Хоча вони багато роблять для держави. За наявністю цього діалогу вони б сприймалися зовсім по інакшому, сприймали як рівних. Наприклад, в нас хороші стосунки з Патріархом Київським і всієї України Філаретом, бо він не цурається протестантів. (Я не говорю за Митрополита Володимира, бо вони такий собі «ексклюзив». Навіть з Філаретом нічого не мають, вже не говорячи про нас).

Петро ГАНУЛИЧ, директор відділу суспільних зв’язків та релігійної свободи Української уніонної конференції Церкви АСД

Діяльність РПЦ в Росії має контрастно виражену «антисектантську» скерованість. Це помітно і по створенню релігієзнавчої експертизи, і за повсякденною діяльністю православних священиків та їхніх приходів. У ідеологів Церкви своє розуміння свободи совісті і релігійних прав, що відображено у їхній соціальній доктрині. Поширення і утвердження духу нетолерантності з Росії в Україну ще більше загострить існуючі міжконфесійні напруження, де є вплив і лобі Православної Церкви Московського Патріархату. Протестанти та інші напрямки Православної Церкви можуть зіткнутись із значними труднощами.

Для протестантів приїзд першоєрарха РПЦ не принесе користі. Великої шкоди теж – ні. Діяльність будь-якої Церкви направлена на проповідь Спасителя і принципів Царства Божого приємна протестантам і є певним кроком у наближенні до Божих ідеалів. Вірний православний ближчий до протестантських ідеалів, ніж матеріаліст. У цьому сенсі приїзд першоєрарха РПЦ буде позитивною подією у житті України.

Пилип САВОЧКА, єпископ, старший пастор Євангельської Церкви «Спасіння»

Я думаю, що ні. По-перше, тому що в Україні немає єдиної Православної Церкви. По-друге, це – інша країна, інші люди. Навряд чи вдасться в Україну втрутитися і щось зробити. Такий розвиток подій – нереальний.

З іншого боку, будь-яке гоніння для християн – позитивне. Вони стають ревними, живими. І час від часу гоніння необхідні (сміється. – прим. РІСУ.).

Приїзд має мале значення для протестантів. У православних дуже багато власних проблем. І добре, якщо б вони їх вирішили. Завжди позитивно, коли країну відвідує якийсь священик, але, безпосередньо, нас це мало торкнеться.

Леонід ПАДУН, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви

Україна в цілому дуже гостинна і дружня країна, тому що такими є наші люди, українці. Ми завжди раді гостям, які приїжджають в Україну, в том числі і Патріарху Кирилу, який буде з візитом в Україні з 27 липня по 5 серпня.

Від голови Російської Православної Церкви ми очікуємо мудрості, яка принесе користь і єдність усім Православним Церквам. А так само, буде сприяти розвитку толерантності та взаємоповаги між всіма конфесіями, у тому числі і протестантськими.