• Головна
  • "Персональні закиди Володимира Хміля на адресу Юрія Решетнікова є некоректними як з погляду суспільної моралі, так і з біблійної точки зору"...

"Персональні закиди Володимира Хміля на адресу Юрія Решетнікова є некоректними як з погляду суспільної моралі, так і з біблійної точки зору"

06.07.2009, 16:09
Офіційний коментар прес-служби ВСЦ ЄХБ

Після публікації на РІСУ коментаря Володимира Хміля, керівника Апологетичного центру ВСЦ Євангельських Християн Баптистів “Додатковим чинником, що сприяє поширенню деструктивних тоталітарних культів у нашій державі, є зумовлена прогалинами у законодавстві відсутність координації між правоохоронними органами” і дискусії, яка виникла з цього приводу, РІСУ отримала офіційний коментар прес-служби ВСЦ ЄХБ, який ми публікуємо нижче.

Проблема чіткого визначення деструктивних культів і тоталітарних сект дійсно існує. Але очевидно, що питання це треба адресувати не голові Держкомнацрелігій, а законотворчому органу нашої держави. Персональні ж закиди пана Хміля на адресу пана Решетнікова є некоректними як з погляду суспільної моралі, так і з біблійної точки зору.

Відносно проявів деструктивної діяльності та тоталітаризму в релігійному середовищі, то тут потрібен зважений підхід, однаковий до представників будь-яких церков та деномінацій. Факти зловживання релігійною свободою та екстремістські дії чи висловлювання мають розцінюватись як порушення діючого законодавства і реагувати на них суспільство має відповідно, незалежно від того, яку віру сповідує порушник чи не сповідує ніякої.

Історичний досвід свідчить, що тоталітаризм та релігійну нетерпимість зазвичай проявляли саме панівні церкви (згадаймо середньовічну інквізицію чи жорстоке пригноблення інаковіруючих в Російській імперії). «Монополія на віру» так само небезпечна, як і вседозволеність, прикрита поняттям релігійної свободи. Найкраще, що змогло виробити людство для запобігання подібного у майбутньому – це відділення церкви від держави і невтручання держави у внутрішноцерковні відосини.

Крім того, важко очікувати, що, як тільки визачення деструктивних культів буде закріплене на законодавчому рівні, лідери подібних угрупувань негайно подадуть на реєстрацію документи, якоїсь, скажімо, тоталітарої секти імені Усами Бен Ладена чи деструктивного культу «Смерть усім!». Зрозуміло, всі документи будут оформлені якнайлояльніше. Висновки ж про деструктивну діяльність певної громади чи тоталітаристичні нахили її лідера мають робити правоохоронці , виходячи з норм діючого законодавства.

Якщо ж насправді автор статті хотів поговорити про запобігання практиці поклоніння демонічним силам, то це питання духовне, а не законодавче. Заборонами проблему вирішити важко, бо зло має вражаючу здатність до мімікрії. Ісус попереджав про це Своїх учнів більш як 2000 років тому (Мф. 7:15-20), про те ж саме нагадував Ап. Павло (2 Кор. 11:13-14). Пастирі й священики, душеопікуни та інші служителі добре знають: навіть якщо людина не належить до тих, хто відкрито поклоняється сатані, але знається з чаклунами й ворожками, довіряється гороскопам чи намагається якимсь чином зазирнути в світ духів – наслідки будуть дуже сумними . Причому не тільки для неї, але й для її нащадків та країни загалом. Біблія, авторитет якої в плані точності історичних даних визнають не лише віруючі, але й секулярні дослідники, багато разів акцентує увагу на забороні звертатися до послуг ворожок і чаклунів, різко засуджує окультні практики й різні види поклоніння духам, а також наводить археологічно підтверджені приклади трагічних наслідків нехтування цією забороною. Причинно-наслідковий зв`язок легко простежуєтся також при вивченні новітньої історії багатьох сучасних країн та народів, що має бути серйозною пересторогою для України.

Саме тут потрібна серйозна духовно-просвітницька робота, докладні роз`яснення служителів та фахівців. Після 70 років духовного голодомору мешканці країн пострадянського простору жадібно накинулись на все, що має присмак «таємничого», асоціюючи його з «духовним» – так само, як дуже зголодніла людина виявляє часом певну нерозбірливість до їжі, поглинаючи те, від чого за кращих часів відверулася б з відразою. Тим, хто прийшов до Бога, простіше – в церквах більш-менш докладно розглядаются ці питання, священики обов`язково інформують своїх прихожан про наслідки окультних практик та попереджають про інші небезпеки.

Але, враховуючи те, що основна маса людей, що підпали під вплив різного роду культів, екстрасенсів та ворожок, знаходиться поза церквою, священослужителям всіх церков і деномінацій варто частіше виступати в секулярних ЗМІ з цього приводу, роз`ясюючи згубний вплив окультних практик на психіку та плин життя людини. Саме тут є величезне поле діяльності як для шановного пана Володимира Михайловича Хміля, так і для кожної людини, небайдужої до духовного здоров`я свого народу, до майбутьного нації.

Прес-служба ВСЦ ЄХБ