• Головна
  • Сергій Балюк: "На жаль, держава нічого не робить, щоб запобігти руйнуванню інституту сім’ї"...

Сергій Балюк: "На жаль, держава нічого не робить, щоб запобігти руйнуванню інституту сім’ї"

02.06.2009, 12:27
Сергій Балюк: "На жаль, держава нічого не робить, щоб запобігти руйнуванню інституту сім’ї" - фото 1
Сергій БАЛЮК, єпископ Християнської Євангельської Церкви Живого Бога, про державну політику щодо захисту дітей

balyuk.jpegСергій БАЛЮК, єпископ Християнської Євангельської Церкви Живого Бога, про державну політику щодо захисту дітей

— Чи можна стверджувати, що в Україні відсутня державна політика щодо захисту дітей (боротьба з абортами; доступ до алкогольних, тютюнових, наркотичних засобів; реклама алкоголю; запобігання руйнуванню інституту сім’ї, дитячій безпритульності тощо)? Які нагальні проблеми вимагають найшвидшого вирішення?

— В деякій мірі є, але з іншої сторони можна сміливо стверджувати, що така політика відсутня. Ми вважаємо, що дитина починає існувати від початку зачаття – в утробі матері. А такі діти абсолютно не захищені в Україні. Необхідно пояснювати жінкам, що в їхній утробі дитина. Одною забороною абортів не вирішиш проблему, бо це загонить їх у підпілля. Можна також в цих клініках поширювати інформацію про людей, що готові усиновити народжених дітей.

Майже відсутній захист дорослих дітей. Хоч і є закон, що забороняє продаж алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім особам, але алкоголь не є настільки недоступним.

Недостатньо ефективна боротьба з наркоманією. Доволі ліберальні закони щодо реклами алкоголю. Трансляції футбольних матчів, боксу супроводжуються рекламою пива, а це не сприяє захисту дітей від алкоголю.

На жаль, держава нічого не робить, щоб запобігти руйнуванню інституту сім’ї. У нас відсутні сімейні консультації, спеціальні програми, що сприяють здоровій репродуктивній сім’ї. Через це ми маємо дитячу безпритульність, яка майже завжди є наслідком алкоголізму серед батьків.

Також ми не бачимо, щоб держава сприяла усиновленню дітей. Ніякі державні заклади, установи, інтернати не замінять сім’ї.

Виходячи з власного досвіду, чи активно залучає держава Церкву до виконання програм щодо захисту дітей в Україні?

— З мого власного досвіду можу сказати, що Церкву не залучають до програм щодо захисту дітей. Навпаки, ми зіштовхувалися з упередженим ставленням. Коли Церква займається безпритульними дітьми, то роблять зауваження, що не маєте права нав’язувати свою віру. Виявляється, що вулиця це право має! Врешті, йдуть перевірки, навіть були випадки, коли закривали дитячі будинки, що при церквах. Загалом, в країні широке залучення Церков різних конфесій не є реалізованим до кінця.