• Головна
  • Експерт: діяльність Аделаджі дає привід ЗМІ для звинувачень усіх протестантів...

Експерт: діяльність Аделаджі дає привід ЗМІ для звинувачень усіх протестантів

30.12.2008, 12:37
Експерт: діяльність Аделаджі дає привід ЗМІ для звинувачень усіх протестантів - фото 1
Юрій РЕШЕТНІКОВ, канд. філос. наук, члена ради директорів Української асоціації релігійної свободи

reshetnikov.jpeg29 грудня служителі декількох провідних євангельських Церков України відмежувалися від діяльності Сандея Аделаджі, а йому самому запропонували «залишити служіння». Прокоментувати цю заяву і ситуацію з місцем пастора Сандея Аделаджі у міжпротестантських відносинах в Україні редакція РІСУ попросила Юрія РЕШЕТНІКОВА, канд. філос. наук, члена ради директорів Української асоціації релігійної свободи

Ця заява стала природним кроком після зустрічі керівників п’ятидесятницько-харизматичних об’єднань України із Сандеєм Аделаджою 16 грудня, на якому останньому було поставлено конкретні питання щодо відповідності його релігійної практики Святому Письму, а також у зв’язку із наявною інформацією щодо його причетності до сумно відомої фінансової піраміди «King’s Capital». Як відомо на цій зустрічі Сандей Аделаджа визнав свої помилки і покаявся перед служителями церков. Проте його подальші кроки не лише не підтвердили правдивості його покаяння, але й викликали обґрунтовані сумніви в його щирості під час зустрічі 16 грудня. Результатом цього і стала заява керівників євангельських церков України.

Водночас зазначена заява викликана і тим негативом, який спричинила діяльність Сандея Аделаджі, насамперед його зв’язок із фінансовими махінаціями, по відношенню до усіх євангельських церков. В цій ситуації, враховуючи те, що численні ЗМІ і раніше були схильні до недоброзичливого висвітлення діяльності УСІХ євангельських або протестантських церков, що могло мати вочевидь негативні наслідки для релігійної свободи в Україні, враховуючи при цьому невиважені висловлювання окремих українських політиків, для керівників євангельських союзів було принципово важливо чітко визначити своє ставлення до діяльності Сандея Аделаджі і не допустити огульного звинувачення усіх протестантів у протиправних діях.

Разом з тим, необхідно підкреслити, що йдеться про діяльність САМЕ Сандея Аделаджі, а не усієї, очолюваної ним громади. Нагадаємо, що ця громада – Церква «Посольство Благословенного Царства Божого» — нараховує щонайменш тридцять тисяч вірних – наших співвітчизників, що зробили свій релігійний вибір, звершує значний обсяг суспільно значущого служіння, зокрема щодо надання благодійної допомоги, реабілітації нарко- та алгокольно залежних тощо.

Тому було б несправедливо поширювати визнання антиєвангельської діяльності Сандея Аделаджи на усю громаду. Принцип має бути чітким: хто допустив те чи інше порушення, має за це відповідати, водночас ця відповідальність не має поширюватися на інших людей, невинних у такому порушенні.

Насамкінець, хочеться побажати авторам заяви докласти усіх зусиль для її поширення та доведення своєї позиції до широкої громадськості. Інакше існує небезпека того, що заява може або загубитися в інформаційному просторі, або навіть бути використана противниками як протестантських церков, так і релігійної свободи в цілому.