• Головна
  • Церковні питання потребують більшої делікатності з боку політиків...

Церковні питання потребують більшої делікатності з боку політиків

26.10.2006, 10:16
Церковні питання потребують більшої делікатності з боку політиків - фото 1
Юрій РЕШЕТНІКОВ, канд. філос. наук

reshetnikov.jpegЮрій РЕШЕТНІКОВ, канд. філос. наук

Повідомлення про зустріч активу фракції БЮТ на чолі з Ю.Тимошенко з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій через чотири дні після аналогічної зустрічі Голови Верховної Ради О.Мороза, з одного боку, викликає розуміння бажання лідерки БЮТ перехопити стратегічну ініціативу щодо позиціонування себе як захисника інтересів Церков і релігійних організацій. З іншого боку, залишається певний осадок і розуміння того, що нагальні церковні питання навряд чи мають використовуватися в піар-інтересах окремих політиків і політичних сил.

При цьому безумовно, що Ю.Тимошенко як досвідчений політик чудово усвідомлює розмір вірогідності ухвалення нинішньою більшістю з політичних міркувань будь-яких внесених нею законопроектів, в тому числі з церковних питань.

Разом з тим, в цілому підтримуючи, сподіваємось, щире прагнення БЮТ та його лідерки посприяти законодавчому розв’язанню нагальних для Церков і релігійних організацій проблем, хочеться побажати їм гасло іншого відомого українського політика «Не словом, а ділом». А щодо останнього нагадати, що у березні 2005 р., коли БЮТ мабуть не потребував розширення своєї електоральної бази за рахунок Церков, з ініціативи тодішнього прем’єра Ю.Тимошенко була прийнята нова редакція Закону України «Про державний бюджет на 2005 р.», яким, зокрема, скасовані пільги щодо оподаткування ввезення богослужбової літератури, а також передбачено кількарічний мораторій на встановлення податкових пільг, що на кілька років робить практично неможливим поновлення зазначеної пільги. На думку представників Українського Біблійного Товариства, це край негативно вплинуло на розміри ввезення богослужбової літератури до України (питання є актуальним через те, що економічні реалії змушували українські Церкви і УБТ друкувати свою літературу переважно за межами України – в Білорусі або Росії). Крім того, також за часів прем’єрства Ю.Тимошенко на розгляд Верховної Ради було внесено урядовий законопроект «Про волонтерський рух», навесні 2006 р. заветований Президентом, який, на думку експертів, замість сприяння створював практично непереборні перешкоди для розвитку волонтерської діяльності, яка є частиною соціального служіння Церков і релігійних організацій.