Колонка Тетяни Деркач

Omnes viae Romam ducunt

07.05.2016, 20:09
Не встигли влягтися баталії з приводу Гаванської декларації, як з Папою трапився новий конфуз. Депутат Держдуми РФ від КПРФ такий собі Дорохін на аудієнції з Понтифіком подарував Папі річ, яку в Росії вважають «символом перемоги над фашизмом» — так звану георгіївську стрічку. Поведінка депутата цілковито вписується в логіку імітаційної програми Кремля: помітити якомога більше місць своїми символами і так створити враження для місцевого обивателя, що весь світ обертається навколо Москви.

Не встигли влягтися баталії з приводу Гаванської декларації, як з Папою трапився новий конфуз. Депутат Держдуми РФ від КПРФ такий собі Дорохін на аудієнції з Понтифіком подарував Папі річ, яку в Росії вважають «символом перемоги над фашизмом» — так звану георгіївську стрічку. І попросив її надягти. І Папа начепив — просто на білу сутану (в інтерпретації пана Дорохіна — «рясу»). І російські ЗМІ відразу ж зарясніли тріумфальними заголовками: «Папа почепив георгіївську стрічку!»Словом, ви зрозуміли: «Римнаш!»

Поведінка депутата цілковито вписується в логіку імітаційної програми Кремля: помітити якомога більше місць своїми символами і так створити враження для місцевого обивателя, що весь світ обертається навколо Москви. Дивно, що «мітити» вирішили саме Папу, і саме таким не цілком адекватним чином. Однак якщо уважно стежити за трендами, які особливо яскраво проявилися в лютому цього року, можна зробити не дуже приємний для декоговисновок: для Росії найавторитетніший релігійний центр з Константинополя переміщається до Рима. Саме до Папи як підписанта Гаванської декларації апелювали прихильники Патріарха Кирила: «Папа вважає, що уніатизм неприпустимий», «Папа визнав першість глави РПЦ у православному світі» і т.д. З Декларації, як сік з лимона, вичавили максимум пропагандистських перекручувань. Але в очах «ревнителів чистоти православ'я» Папа як був, так і залишився єретиком, з яким за жодних обставин не можна підписувати ніяких пактів, навіть в ім'я порятунку Росії. Багатовікова антикатолицька риторика зробила з глави Римо-Католицької Церкви ідеального «чужого». З часом конкуренція з католиками дійшла до гротеску і нагадує змагання Еллочки-людожерки з ненависноюВандербільдихою. Саме ця конкуренція багато в чому змусила московське православ'я налагодити масовий випуск виробів з мексиканського тушкана, але мова не про це.

Отже, виникла потреба якось вирішувати загрозу глобального розколу, навислого над РПЦ. Один із шляхів — «Папанаш». Але проблема розхитування РПЦ — не єдина. Кремль щиро вважає 9 травня майже ідеальною і безальтернативною скріпою для всіх своїх підданих — як світських, так і церковних. Культ Перемоги поступово набуває всіх ознак громадянської релігії і обростає своїми сакральними символами. Підбір цих символів еклектичний таантиісторічний, але це окрема розмова. Георгіївська стрічка, з огляду на дискусії про її походження, мало в'яжеться з символом перемоги над фашизмом. Проте, за задумом кремлівських креативників, саме вона покликана служити розпізнавальним знаком у наймасовішій рольовій грі «свій — чужий», яку затіяв Кремль. Повісити цей розпізнавальний знак на Папу – те саме, що встановити свій прапор на Місяці.

Зауважте: Кремль міг піти геть протилежним сценарієм. У цьому сценарії є невдячна постхристиянська Європа, яка під нацьковування загниваючої Америки демонтує пам'ятники визволителям від фашизму (єдиним і головним!) і забороняє байкерам мирно вклонитися могилам полеглих за свободу чужини радянських солдатів. І хто в такому випадку, на вашу думку, головний ідейний натхненник цього безсовісного переписування історії? Кращої кандидатури за Папу просто не знайдеш. Адже хто замутив громадянську війну на Донбасі?Звичайно ж, католики! Руками уніатів і розкольників! Навіщо? Щоб виграти в одвічній битві з православною цивілізацією і знову поставити Велику Росію на коліна перед бездуховним Заходом!

Але послідовно продовжувати таку лінію – самому собі дорожче. Одна справа — звинуватити греко-католиків у розпалюванні війни на «російському Донбасі». Інша справа — залучити главу РКЦ в свої віртуальні війнушки з Заходом. Загалом, Кремль усвідомлює, де він може погратися без наслідків, а де доведеться і рибу загортати. І ось чим ближче до центру прийняття рішень — тим гнучкішою стає риторика. Ну а натяк всім, хто сумнівається в правильності обраного курсу, що «Папа — наша людина» — це взагалі вищий пілотаж. Звичайно, тепер не зовсім зрозуміло, як викладати в семінаріях порівняльне богослов'я, але про це ми подумаємо завтра.

Найголовніше питання: чому Папа? Як так сталося, що realpolitic так наполегливо раптом завела всі російські дороги до Рима? Я не знаю відповіді на це питання. Списувати ці зигзаги і церковної, і тепер уже світської дипломатії Росії на філокатолицизм Патріарха Кирила було б надто наївно. Швидше за все, мова йде про інтуїтивну потребу Кремля в умовах зростаючої ізоляції розкласти яйця у різні кошики, мінімізуючи ризики своєї нелегітимності, яка все збільшується. Як визнання анексії Криму відстежують по картах Російської Федерації в рекламних кампаніях «Кока-Коли», так і легітимність російської влади намагаються підтвердити за допомогою георгіївських стрічок на Папі Римському. І нестандартна, відкрита особистість Франциска Берґольо для таких маніпуляцій, на думку Кремля, надається найбільше.

Але Папа, приймаючи такі «подарунки», мислить зовсім іншими категоріями і цінностями, ніж його прямолінійні і нав'язливі дарувальники. Взагалі, чого йому лише не дарували: і книгу про користь коки, і розп'яття у вигляді серпа і молота. Папа інклюзивний, він спостерігає за трансформацією цінностей цього світу на відстані простягненої руки, не впадаючи в невроз. Це абсолютно не означає, що він приймає ці цінності і стає їх виразником. Так що ККД всіх цих піруетів з георгіївськими стрічками може виявитися набагато нижчим, ніж передбачалося, або й може викликати зворотний ефект. Чи увімкне російська пропаганда задній хід, привівши свою риторику знову до норм класичного московського богослов'я? Все залежить від кон'юнктури моменту. Зі стратегіями пропаганда не працює.

Останні колонки

Останні новини