• Головна
  • Церква очима ЗМІ у грудні: від праведного до грішного...

Церква очима ЗМІ у грудні: від праведного до грішного

16.01.2013, 13:33

Грудень 2012 відзначився достатньою увагою світських видань до подій у Церкві. Активно висвітлювались і обговорювались як внутрішні події, зокрема в УПЦ та УГКЦ, так і різноманітні аспекти взаємодії з суспільством: благодійні і соціальні проекти, думка представників Церков із тих чи інших актуальних у суспільстві питань.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у грудня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква

Однією з центральних подій в Українській Православній Церкві, на які звернули увагу світські засоби масової інформації, стало засідання Священного Синоду 20 грудня. На ньому було розглянуто стан справ в Олександрійській єпархії; звільнено єпископа Олександрійського та Світловодського Антонія, а на його місце призначено архимандрита Боголіпа; звільнено архиєпископа Сєвєродонецького і Старобільського Агапіта тощо («УНІАН-релігії»).

Розголосу набув поділ Одеської єпархії на Одеську та Балтську й призначення керуючим останньою архиєпископа Білгород-Дністровського Олексія («УНІАН-релігії», «Український тиждень», «Коментарі»). «Коммерсант» окрім інших новин повідомив і про створення Феодосійської єпархії. Видання зазначило, що, за словами протоєрея Георгія Коваленка, відбувся нормальний робочий процес, хоча джерело в УПЦ наголосило, що ситуація з розділенням Одеської єпархії могла стати відповіддю митрополиту Агафангелу на його дії під час хвороби Предстоятеля УПЦ.

Оцінки експертів доволі обережні – зокрема, керівник РІСУ Тарас Антошевський наголосив, що розділ єпархій є нормальним для сучасної церкви процесом, оскільки меншими структурами легше керувати. Втім, він наголосив на важливості створення Феодосійської єпархії. УНІАН звернув увагу на події, що відбулися після розділу єпархій на Луганщині: благочинний округа протоєрей о. Віктор помер, не витримавши напруги. А 30 грудня духовенство і миряни Сєвєродонецької єпархії звернулись до Предстоятеля УПЦ з відкритим листом і проханням повернути архиєпископа Агапіта («УНІАН-релігії»).

Також на Синоді було вирішено відкрити три нових монастирі УПЦ в Одеській, Волинській областях та Запоріжжі («УНІАН-релігії»).

Звернули світські видання увагу й на інші події в УПЦ — діяльність архиєпископа Запорізького і Мелітопольського Луки (1, 2, 3, 4, 5), засідання Комісії з канонізації святих при Священому Синоді, що відбулося 11 грудня («УНІАН-релігії»), нагородження керуючого справами УПЦ нагородою Білоруського екзархату («УНІАН-релігії»). 18 грудня УНІАН і «Коментарі» повідомили про смерть схімандрита Іони, духівника Свято-Успенського одеського монастиря.

Українська Православна Церква Київського Патріархату

Увагу видань привернули заяви Патріарха Філарета. За словами Предстоятеля, Росія прагне підпорядкувати собі Українську Церкву і веде наступ на українську мову («Українська правда», «Український тиждень»). Цю заяву глава УПЦ КП зробив на зустрічі з письменниками і читачами видавництва «Ярославів вал», що анонсувалась у ЗМІ («Українська правда», «Корреспондент», «Коммерсант»). «Коммерсант» висвітлив перебіг зустрічі, повідомивши, що на неї прибули представники рідновірів, які намагались перешкодити проведення заходу. Про спроби зірвати зустріч повідомив і 5 канал. Натомість «Коментарі» повідомили, що окрім рідновірів на зустріч із Патріархом Філаретом прийшли громадські активісти, що протестували проти будівництва в Десятинному провулку, до якого причетна Церква.

6 грудня Євстратій (Зоря) заявив, що після смерті Патріарха Антіохії Ігнатія глава УПЦ КП став найстаршим Предстоятелем Православної Церкви («Главком»).

11 грудня УНІАН, «Український тиждень» та «Коментарі» оприлюднили заяву Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату про те, що облдержадміністрація силоміць перевела одну з її парафій до Української Православної Церкви без відома парафії, настоятеля та правлячого архієрея.

13 грудня відбулося засідання Священого Синоду, на якому було розглянуто питання скликання Всеправославного собору («УНІАН-релігії»).

Українська Греко-Католицька Церква

4 грудня УНІАН, «Україна молода», «Український тиждень» (1, 2), «Коментарі» повідомили про інтронізацію як апостольського екзарха для українців греко-католиків Франції, Нідерландів, Бельгії, Люксембургу та Швейцарія єпископа УГКЦ Бориса (Ґудзяка), що відбулася 2 грудня в Соборі Паризької Богоматері в Парижі. Тим часом єпископ Борис наголосив на тому, що до порозуміння між УГКЦ і УПЦ (МП) в Парижі далеко, але відносини не погіршуються, що вже є добрим знаком. А Zaxid.net серед «утрат 2012 року» назвав смерть єпископа УГКЦ, апостольського екзарха для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Михаїла Гринчишина.

Світські ЗМІ звернули увагу і на інші події за кордоном – портал «УНІАН-релігії» повідомив, що громаді УГКЦ передано храм в м. Севільї (Іспанія). Глава УГКЦ розповів про свої студентські роки («УНІАН-релігії»).

Матеріал Назара Кіся «Українська церква» про сучасні завдання і перспективи УГКЦ опублікував ZAxid.net.

Римо-Католицька Церква в Україні

Світські видання звернули увагу на численні повідомлення з Ватикану – про помилування Папою Римським Бенедиктом XVI камердинера (УНІАН, «Українська правда», «Главком», «Подробности», «Українські новини», 5 канал), наміри беатифікувати Папу Римського Павла VI («Українські новини», «Подробности», «Корреспондент»), засудження комерціалізації Різдва («Корреспондент», «УНІАН-релігії», ВВС).

Велике пожвавлення у ЗМІ викликала новина про те, що Понтифік завів екаунт у соціальній мережі Twitter.

Мусульмани.

За інформацією заступника голови Меджліса Рефата Чубарова, місце будівництва соборної мечеті в Сімферополі було закидано вибуховою сумішшю («Українська правда», «Українські новини», «Сегодня», ТСН, «Обком», «Коммерсант», «Український тиждень», «Коментарі»). За інформацією «УНІАН-релігій», «Українських новин», «Подробностей» і газети «Україна молода», міліція порушила справу про напад на храм. Тетяна Івженко в матеріалі «Атака на головний символ мусульман Криму» («Нова газета», передрук «Главкому») припустила, що ситуація може загострити стосунки мусульман і християн. У Києві те, що відбулося, розцінили як хуліганство, в Криму — як злочин на національному і релігійному ґрунті. Рефат Чубаров в інтерв’ю «Главкому» наголосив на тому, що напади на мечеть та інші татарські будівлі спричинені ситуацією в Криму і можливими пертурбаціями в керівництві республіки. Муфтій мусульман Криму хаджи Еміралі Аблаєв назвав напад проявом ксенофобства («Сегодня», «Подробности»).

Тим часом Олександр Фельдман як засновник «Інституту прав людини, попередження екстремізму і ксенофобії» звернувся до Президента України з ініціативою про винесення питання про протидію вандалізму на релігійному і національному ґрунті на обговорення під час чергового засідання Громадської гуманітарної ради («Обком»).

Юдеї

Український єврейський комітет виступив проти вживання слова «жид» («Українські новини», «Подробности»). Втім, помічник головного рабина Києва Давід Мільман заявив, що слово «жид» є традиційним для України і Польщі («Українські новини»). А натомість головний рабин Києва Моше-Реувен Асман попросив не вживати цієї дефініції щодо євреїв («УНІАН-релігії»).

Караїмську кенасу, що розташована в Києві на вулиці Ярославів Вал, просять передати для богослужінь Об’єднанню (Федерації) хасидів ХАБАД Любавич юдейських релігійних об’єднань («УНІАН-релігії», «Українська правда», «Коментарі»).

Міжконфесійні стосунки

Представники Всеукраїнського апологетичного центру Іоана Златоуста, що діє під опікунством єпископа Української Православної Церкви Іони, звернулися до голови КМДА з закликом припинити діяльність релігійної громади саєнтологів («УНІАН-релігії», «Коммерсант»).

Церква і суспільство

Критика Церкви

Глава РПЦ Патріарх Кирил акцентував на тому, що нападки на Церкву нагадують йому часи перед революцією («Главком»). Також він закликав священиків не їздити на дорогих авто, щоб не давати зайвих приводів для критики духовенства (УНІАН, «Главком», «Сегодня», «Українська правда», ТСН, «Корреспондент», «Левый берег», ВВС, «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі»). А митрополит РПЦ Іларіон наголосив, що не бачить нічого особливого в елітних машинах і годинниках священнослужителів, оскільки часто останні не знають реальної вартості подарунків (ТСН, «Корреспондент», «Дзеркало тижня», «Коментарі»).

Захисники Патріарха Кирила вважають, що проти нього організована інтернет-атака і працюють спеціальні боти («Главком»). Російський монархічний центр запропонував створити в Волгограді і інших російських містах спеціальні загони для захисту православ’я, церковного майна і священнослужителів («Українські новини», «Сегодня», «Український тиждень»). Тим часом російського блогера, що назвав священиків РПЦ «попівським поріддям» можуть ув’язнити («Главком»).

В ефірі каналу 1+1 представник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря) в коментарі про те, що українські священики користуються пристроями компанії Apple і не заклеюють знак надкушеного яблука, як деякі з їх російських колег, висловив припущення, що в Росії загалом консервативніше ставляться до подібних речей (ТСН).

Із критикою Церкви як інституції виступив у колонці на сайті ТСН політик Дмитро Корчинський. А «Український тиждень» поширив заяву російського письменника Віктора Єрофеєва про те, що Путін із Патріархом Кирилом можуть запровадити у Росії православний фундаменталізм і зрощення Церкви з державою.

Будівництво, реконструкції

Десятинний провулок. ЗМІ висвітлювали різні аспекти навколо забудови УПЦ КП в Десятинному провулку — акцію мешканців проти будівництва («Українська правда», «Подробности» (1, 2), «Корреспондент», «Фокус»), завдання, дане Прокуратурою контролюючим органам, перевірити законність будівництва («УНІАН-релігії», «Українська правда», «Сегодня», ТСН, «Левый берег», «Радіо Свобода», 5 канал, Liga.net, «Коментарі»). За словами народного депутата Олександра Бригинця, профільний комітет Верховної Ради України не видавав дозволу на будівництво («Коментарі»). А вже 29 грудня він повідомив, що на об’єкті почалися будівельні роботи («Коментарі»).

Ігор Луценко в матеріалі «Десятинний провулок – шанс для Філарета» («Українська правда») наголосив на тому, що ситуація показала, що УПЦ КП також хоче закріпитися на Десятинці і потрапила до «алеї ганьби будівельних варварів Києва», втративши моральний авторитет і виглядаючи не краще за Московський патріархат. Втім, Патріарх Філарет іще має шанс обернути ситуацію на краще, відмовившись від будівництва.

Ситуацію навколо цього будівництва було висвітлено в матеріалах Вікторії Герасимчук «Господарі гори» («Левый берег») і Марії Семенченко «Конфлікт на підмурках Княжого палацу» («День»).

Десятинна церква. Тим часом на музеєфікацію фундаменту Десятинної церкви в проекті бюджету на 2013 рік передбачено 40 мільйонів гривень («УНІАН-релігії», «Главком», «Коментарі»). Голова КМДА Олександр Попов заявив, що не допустить будівництва на фундаментах старовинного храму («Українські новини», «Сегодня», «Подробности», ТСН, «Коментарі»). Проти будівництва в черговий раз виступив і головний архітектор Києва («Корреспондент», «Фокус», Liga.net).

За інформацією ЗМІ з посиланням на блог Ігоря Луценка на «УП», в ніч на 15 грудня капличку УПЦ було підпалено — вогонь пошкодив значну частину приміщення і призвів до руйнувань («Українська правда», «Главком», «Українські новини», «Голос», «Український тиждень»). Про пожежу в самовільно збудованій церкві повідомили і «УНІАН-релігії», ТСН, «Корреспондент», «Левый берег», «Фокус», «Коментарі» тощо. Ситуація викликала реакцію блогерів «Корреспондента». Священики висловили припущення, що церкву підпалили навмисно («Сегодня»), натякнули на слід язичників у цій справі (ТСН, «Коммерсант», «Дзеркало тижня»).

Не зважаючи на ці події, навколо самої ідеї відбудови храму точилися суперечки. 5 грудня в матеріалі «ХРамоЧос. Патріарх Кирил проти будови на фундаментах Десятинної» («Українська правда») історика і журналіста Олександра Зінченка була викладена історія навколо відбудови Десятинної церкви і акцентовано на словах глави РПЦ Патріарха Кирила про те, що збудувати церкву, не знаючи, якою вона була, – це кіч, а кіч російській церкві не потрібен. Про те, що глава РПЦ проти будівництва, нагадав і «Левый берег».

17 грудня нардеп-регіонал Юрій Мірошниченко в матеріалі «Десятинна церква – тест на зрілість українського народу» на «Історичній правді» наголосив, що храм слід відбудувати. Відповіддю за заяву депутата стала колонка Олександра Зінченка «Десятинна церква. Тест на зрілість Юрія Мірошниченка».

В матеріалі «Як державні чиновники допомагають конфесійній афері з «прихватизації» пам’ятки національного значення – Старокиївської гори та руїн Десятинної церкви» автор — журналістка Олена Зварич – поставила питання хто допомагає «музейникам в рясах» («Україна молода», «Радіо Свобода»).

Стрітенська церква в Києві. За інформацією народного депутата Олександра Бригинця, КМДА взяла зобов’язання профінансувати виконані роботи з відновлення храму («Коментарі» («Корреспондент»).

Інші будівництва та реставраційні роботи. Київрада ухвалила рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення ділянок релігійним громадам УПЦ («УНІАН-релігії»). Церкву Успіння Богородиці в Білгороді-Дністровському передали у власність релігійній громаді Вірменської Апостольської Церкви міста («УНІАН-релігії», «Коментарі»). На реставрацію Костелу Єзуїтів у Львові потрібно 50 мільйонів гривень («Коментарі»).

Києво-Печерська Лавра

За інформацією ЗМІ («Главком», «Український тиждень», «Коментарі»), ремонтні роботи в Києво-Печерській Лаврі коштували понад 225 мільйонів гривень. За повідомленням «УНІАН-релігії», найближчим часом в оздоблення Успенського собору внесуть деякі зміни. Також «УНІАН-релігії» повідомили, що на 2013 рік заплановано додаткові протизсувні заходи.

В темі «підсумки року» ще раз про скандал у заповіднику навколо колишнього заступника директора Влади Прокаєвої нагадали ТСН і «Україна молода».

Соціальні ініціативи

В Артемівському СІЗО ув’язнених наставляють на шлях істинний за допомогою радіо («УНІАН-релігії», «Сегодня»). УНІАН написали про ініціативу УГКЦ співпрацювати не тільки з ув’язненими, але і з працівниками пенітенціарної системи. Про співпрацю священиків із вязнями в Запоріжжі та Дніпропетровську пишуть «Коментарі».

У Києві були зафіксовані вуличні зібрання баптистів. Експерти «Сегодня» наголосили на тому, що церкви перейшли до активної агітації, оскільки їм потрібні прихожани. Крім того, навіть у заголовку матеріалу баптистів названо «нетрадиційною церквою». Видання провело паралелі між такими зібраннями і політичною агітацією.

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного на початку грудня, 44% киян готові брати участь у відновленні храмівПодробности», «Фокус», «Дзеркало тижня»).

Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Дмитро висловився з приводу біометричних паспортів – від імені Церкви застеріг від запровадження документів, що контролюватимуть життя людини («УНІАН-релігії»). Представники УПЦ також знов протестували проти введення біометричних паспортів («УНІАН-релігії», «Главком», 5 канал). Портал «УНІАН-релігії» опублікував позицію мусульман із цього приводу – загалом іслам не накладає заборони на біометричні документи, але мусульмани мають кілька зауважень.

Видання зацікавила і тема соціального сирітства, зокрема участь кардинала Любомира Гузара в круглому столі «Соціальна відповідальність і солідарність – духовна основа незалежної України» («Корреспондент» (1, 2, 3, 4). За інформацією «УНІАН-релігії» і Zaxid.net, у Львові влада залучає Церкву до подолання проблеми сирітства. А в Нікополі родина адвентистів відкрила перший в місті дитячий будинок сімейного типу («УНІАН-релігії»).

Актуальною в світських виданням була і тема «кінця світу». Чимало видань опублікувало результати різноманітних опитувань на цю тему («Корреспондент», УНІАН, «УНІАН-релігії»). ЗМІ констатували цікавість українців до позиції церкви з цього приводу («Корреспондент», «Коментарі») й розкрили цю позицію – зокрема, в РКЦ розмови про кінець світу вважають безвідповідальними («УНІАН-релігії»), було викладено і точку зору мусульман («УНІАН-релігії»). Психіатр Семен Глузман назвав істерію наколо «кінця світу» проявами примітивного язичництва, додавши, що всерйоз віруючий християнин не буде очікувати кінця світу в нинішньому контексті («Левый берег»). Матеріал про історію апокаліптичних очікувань в християнстві опублікував «Український тиждень».

Учасниці Pussy Riot і Femen увійшли до переліку 20 найвизначніших жінок року за версією видання Le Figaro (УНІАН). А «Радіо Свобода» згадало про виступ Pussy Riot у матеріалі «2012. Свобода слова чи свобода релігії?».

Благодійні проекти. Про благодійну акцію «Миколай про тебе не забуде», що відбулася у Львові написали «Радіо Свобода», Zaxid.net (1, 2), «День», «Україна молода», 5 канал, про благодійний ярмарок «Від Миколая до Різдва» -«УНІАН-релігії» (1, 2) і «Голос». Згадали ЗМІ і про інші благодійні акції, зокрема у Києві, Львові, Івано-Франківську, Донецьку, Дніпропетровську (Zaxid.net, «День», «Україна молода», 5 канал (1, 2)) тощо.

УПЦ подарувала багатодітній родині померлого священика будинок («УНІАН-релігії»).

Співпраця з військовими. УПЦ благословила бригаду військових льотчиків («УНІАН-релігії»). А напередодні дня Святого Миколая у таборі миротворців в Конго відкрився православний храм («УНІАН-релігії»).

Реакція Церкви на нове положення «Про трансплантацію» — за словами архиєпископа Запорізького і Мелітопольського Луки, воно суперечить основним принципам християнства («УНІАН-релігії»).

Надзвичайні ситуації

Світські ЗМІ збурила новина про вбивство настоятеля Троїцького собору (УПЦ) в Сумах архимандрита Трифілія (Галана). Майже всі видання повідомили про обставини загибелі священика. Світські ЗМІ одразу почали «копати глибше» — слідом за «Комсомольською правдою» ТСН повідомили про бурхливе особисте життя вбитого священика, його матеріальні статки, бізнес тощо. Також ТСН і «УНІАН-релігії» повідомили про те, що вбивство, можливо, пов’язане з його професійною діяльністю. Видання також написало про особливості розправи над священиком та звинувачення його у розбещенні неповнолітніх (ТСН). «Коммерсант» назвав можливі причини вбивства – професійна діяльність, майнові суперечки або стосунки, що могли сформуватися у вбитого з мешканцями міста.

Набули розголосу й інші кримінальні справи. Пастора, звинуваченого в педофілії, було відпущено на підписку про невиїзд (УНІАН, «Українські новини», «Сегодня», «Корреспондент»). А за повідомленням «Сегодня»й ТСН, на Рівненщині священика відсторонили від служіння за зв'язок з 15-річною прихожанкою.

ДТП. У Рівному священик потрапив в ДТП через те, що не став міняти шини на свято Введення у храм Пресвятої Богородиці («Українські новини», «Сегодня», «Корреспондент»).

Пожежі. В Бердянську (Запорізька область) горів дерев’яний храм Святої Трійці (УПЦ) («Главком», ТСН). Пожежа також була зафіксована у греко-католицькому Свято-Миколаївському храмі села Ізки на Закарпатті (Zaxid.net). А 25 грудня було зафіксовано пожежу в одному з господарських приміщень Києво-Печерської Лаври (УНІАН (1, 2), «Главком», «Українські новини», «Українська правда», ТСН, «Корреспондент», «Обком», «Голос», «Український тиждень», «Фокус», Liga.net).

Крадіжки. В ніч на 26 грудня Києво-Печерську Лавру обікрали – зловмисники винесли з церковної лавки коштовностей на суму 70 тисяч гривень (УНІАН, «Сегодня», «Главком», «Українські новини», ТСН, «Корреспондент», «Обком», «Голос», «Український тиждень», 5 канал, «Фокус», Liga.net, «Коментарі»).

Низка видань написала про торгівлю місцями на цвинтарі, до якої причетні представники храму Святих Апостолів Петра і Павла (УПЦ) в Києві (ТСН, «Корреспондент», «Коментарі»).

Свята, традиції

Відзначення 2 грудня памяті Варлаама і Іосафа (УНІАН).

4 грудня – Введення в храм пресвятої Богородиці (УНІАН, «Український тиждень»).

7 грудня – день Святої Катерини («УНІАН-релігії»).

9 грудня євреї почали святкувати Хануку («УНІАН-релігії», «Главком», «Подробности», «Корреспондент», «Коментарі»). Зі святом іудеїв привітав президент України («Українські новини», «Сегодня», «Подробності», «Корреспондент», «Голос»). Свято відзначили в найбільшому єврейському центрі «Менора» в Дніпропетровську («Сегодня»), в Запоріжжі («Коментарі»), Одесі, Харкові («Коментарі») тощо. А в Києві 9 грудня запалили найбільшу Ханукію України («УНІАН-релігії»). «Коментарі» повідомили, що в Одесі представники православних виступали проти встановлення ханукії.

12 грудня православна церква вшанувала пам'ять святого мученика Філумена («УНІАН-релігії»).

13 грудня – день Святого Андрія Первозваного («УНІАН-релігії»). Про традиції вечорниць і гадань пишуть «Україна молода» й «Голос».

15 грудня православна церква вшанувала пам'ять святого пророка Авакума («УНІАН-релігії»), 16 грудня – святого Сави Сторожевського («УНІАН-релігії»), 17 грудня — Великомучениці Варвари (УНІАН) та преподобного Іоана Дамаскіна («УНІАН-релігії»).

Відзначення дня Святого Миколая 19 грудня за юліанським календарем, 6 грудня – за григоріанським. («Главком», «Українські новини», «Подробности», «Левый берег», Zaxid.net, 5 канал). Президент привітав українців із цим святом (УНІАН, «Подробности», «Левый берег»). Матеріал про сучасні чудеса Миколая Угодника опублікував портал «УНІАН-релігії», про традиції і особливості свята — «Україна молода». За повідомленням «Радіо Свобода» в Сімферопільській гімназії учнями і представниками УПЦ, УПЦ КП та УГКЦ було запалено різдвяні зірки, з якими на Різдво, 7 січня, пройдуть урочистою ходою місто. Про відзначення свята в Миколаєві написала газета «День», в Ужгороді – 5 канал, у Києві – 5 канал. Розмова про сутність свята з єпископом УГКЦ Миколаєм (Сімкайлом) («Україна молода»).

24 грудня православні відзначили пам'ять преподобного Даниїла Стовпника («УНІАН-релігії»), 25 грудня — день Спиридона Тріміфунського («УНІАН-релігії»), 27 грудня пам'ять святителя Вассіана («УНІАН-релігії»), 28 грудня — священомученика Ілларіона («УНІАН-релігії»), а 29 грудня – священомученика Аркадія («УНІАН-релігії»).

25 грудня католики, протестанти і представники деяких православних церков відсвяткували Різдво Христове (УНІАН (1, 2), «Главком», «Сегодня» (1, 2, 3), «Подробности» (1, 2, 3), ТСН, «Корреспондент» (1, 2, 3, 4, 5), «Радіо Свобода», Zaxid.net, «Україна молода», «Дзеркало тижня», «Голос» (1, 2), «Український тиждень» (1, 2), 5 канал (1, 2), Liga.net. Видання «УНІАН-релігії», «Обком», Zaxid.net повідомили, що віруючих зі святом привітав президент України. ВВС опублікувала репортаж про святкування Різдва севастопольськими римо-католиками, які вже багато років намагаються повернути собі будівлю колишнього костелу, що перебуває в аварійному стані. Zaxid.net опублікував кілька матеріалів про підготовку до Різдва у Львові (1, 2, 3, 4), зокрема про зустріч єпископа УГКЦ Венедикта з молоддю «У передчутті Різдва» (Zaxid.net). «День» проанонсував фестиваль вертепів в Ужгороді та Львові (1, 2). Тим часом глави християнських церков виступили проти комерціалізації Різдва і його пишного святкування («Коммерсант», Zaxid.net, «Український тиждень»).

Про традиції ворожіння і ставлення до нього Церкви – матеріал «Сегодня».

Про історію святкування дня Хрещення Русі (УНІАН). Розмова з Василем Анісімовим з приводу святкування 1025 річчя Хрещення Русі в 2013 році (УНІАН). В 2013 році НБУ випустить ювілейну монету, присвячену ювілею хрещення («УНІАН-релігії»).

Єпископи Закарпаття – голова комісії з екології та мігрантів РКЦ в Україні ординарій Мукачівської дієцезії єпископ Антал Майнек, голова Закарпатської Реформатської церкви єпископ Олександр Зан-Фабіян, голова ГО «Інститут еколого-релігійних студій» д-р Олександр Бокотей — звернулися з проханням не ставити в помешканнях зрубані ялинки, тим самим не сприяючи гріху проти природи (УНІАН).

В УГКЦ видали єдиний календар з уставом Богослужінь на 2013 рік («УНІАН-релігії»).

«Радіо Свобода» опублікувала низку матеріалів, присвячених проблемі церковного календаря. Марія Щур у статті «Всі українські церкви далі наслідують російське православ’я — історик» процитувала дослідника Андрія Юраша, який акцентував на тому, що, крім наслідування російської традиції, слідування юліанському календарю стало спробою збереження власної української ідентичності. А от Богдана Костюк у статті «Те, що православні користуються юліанським календарем, це абсурд! — науковець» ставить питання, чи відбудеться узгодження світського і церковного календарів найближчим часом. Священики пояснюють небажання перейти на новий календар недосконалістю григоріанського календаря, християнськими традиціями та болісним ставленням вірних до кардинальних змін. А науковець Максим Стріха наголошує на тому, що юліанський календар зберегла меншість церков, до того ж він неточним.

Темі присвячені і матеріали Богдана Цюпина «За двома календарями – чи може бути один?» та Юрія Савицького «Календарні дилеми і православні та греко-католики в Євросоюзі».

Просвітницькі матеріали

Світські ЗМІ опублікували низку світоглядних матеріалів. Зокрема, статтю Володимира Маслійчука про таїнство шлюбу («Український тиждень»), матеріал архімандрита Феогноста (Пушкова) про егоїзм як шлях до релігійної зневіри («УНІАН-релігії»).

Дослідження, проведене більше ніж в 230 країнах світу, показало, що віруючими себе вважають 5,8 млрд з 6,9 млрд населення Землі, 32% сповідують християнство, 23% іслам, 15% індуїзм, 7% буддизм і 0,2% юдаїзм. 16% населення планети не ототожнюють себе з якоюсь з релігій («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Голос»).

До України прибув Вифлеємський вогонь миру, який перебував у Львові, Києві, на Говерлі («Українська правда», «Українські новини», «Сегодня», «Подробности», «Корреспондент» (1, 2), Zaxid.net (1, 2), «Україна молода» (1, 2), «Голос», «Український тиждень», 5 канал (1, 2), «Фокус», «Коментарі» (1, 2, 3).

8 грудня поховання некрополю Вознесенського монастиря перенесено до Флорівського монастиря («УНІАН-релігії», «Українська правда», «Корреспондент», «Коментарі»). Путін порівняв Мавзолей із Києво-Печерською Лаврою («Главком», ТСН, «Корреспондент», ВВС, «Український тиждень», «Коментарі»). УНІАН опублікував дуже критичний матеріал Марії Міщенко з цього приводу. Іван Гвать з «Радіо Свобода» опублікував своє бачення ситуації, наголосивши на тому, що Путін не розрізняє злочинців і праведників.

У Львові переймали частину вулиці Винниця на вулицю імені Омеляна Ковча – беатифікованого священика УГКЦ («Українські новини», Zaxid.net).

Православна церква і безпосередньо митрополит Володимир закликали зупинити продаж гральних карт із зображенням київських храмів, наголошуючи, що це паплюження почуттів віруючих («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Главком», «Коментарі»). Нацкомісія з питань захисту моралі зробила висновок, що такі карти справді ображають релігійні почуття («УНІАН-релігії», «Коментарі»).

Про нетипових священиків — пауерліфтера, таксиста, байкера тощо — розповів канал «1+1» (ТСН). Тим часом «Коментарі» повідомили, що священик – колишній футболіст ФК «Чорноморець» о. Андрій (Кирлик), настоятель храму на честь ікони Пресвятої Богородиці «Призри на смиреність» (Одеса), — попросив небайдужих людей надати допомогу в спорудженні храму. Матеріал про поїздку дніпропетровського священика Миколи Несправи до Мексики, де він намагався розкрити таємницю Кінця світу, опублікувала газета «Сегодня».

Історія храму Преображення Господнього в Нікітському ботанічному саду в Ялті (Крим) («Корреспондент»). Про церкву Святого Юра в Дрогобичі («Україна молода»). Про дерев’яний храм Собору Святого Михаїла в селі Ужок на Закарпатті («День»). А на Львівщині стародавнім церквам будуть створені «паспорти» в 3D зображенні («Україна молода»). В церкві на Одещині з’явився єдиний в світі іконостас із зерна («Сегодня»).

В Києві було презентоване двотомне видання про патріарха Йосипа Сліпого (УНІАН, «Україна молода»). Також в інституті філософії було презентовано двутомне видання творів Григорія Сковороди (переклад російською мовою) з передмовою Митрополита Володимира («УНІАН-релігії»). «День» опублікував розмову журналістки Оксани Климончук з кардиналом Любомиром Гузаром про Патріарха Йосипа Сліпого.

Традиції православ’я серед запорізьких козаків («УНІАН-релігії»). На острові Хортиця до січової церкви було передано іконостас XVIII століття («УНІАН-релігії», «Коментарі»). Ікону ХІХ століття буде передано і храму, відтвореному з лікарні в Дніпропетровську («Коментарі»).

Журнал «Фамілія» провів у Почаєвській семінарії творчій діалог «Фамільні зустрічі» («УНІАН-релігії»). Вийшов черговий номер журналу «Фома в Україні» («УНІАН-релігії»). Волинський музей видав календар з зображенням Святителя Миколая («День»).

У Лаврі відродили виробництво паперу за технологією XVII століття («УНІАН-релігії»). Науковцями встановлено місце розташування першої української церкви в Івано-Франківську («Радіо Свобода»).

У Києві богослужіння зі Спасо-Преображенського собору транслюватимуть в ефірі Першого національного телеканалу («УНІАН-релігії»). А в УГКЦ було використано мультимедійні технології під час богослужіння в храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Скалі-Подільській («УНІАН-релігії»).

На території колишнього концтабору в Криму зведуть храм – каплицю («УНІАН-релігії»).

У Лаврі відбувся семінар з релігійної освіти та катехізації («УНІАН-релігії»).

7-21 грудня в Донецьку тривала виставка сучасного живопису «Да святиться ім’я Твоє» («УНІАН-релігії»). А 21 грудня в Тернополі було відкрито виставку дитячого іконопису та сакрального живопису («УНІАН-релігії»). В заповіднику «Софія Київська» «Укранські різдвяні вертепи» («УНІАН-релігії»). Виставка «Українське Різдво» в Лаврі («Україна молода»). В рейтингу головних культурних подій 2012 року ВВС назвала виставку робіт Пінзеля в Луврі та скандал у Києво-Печерському заповіднику. Про виставку в Луврі в такому ж контексті згадали Zaxid.net і «Україна молода». В Києві 6 грудня православні активісти пікетували музей Олеся Гончара через афішу з оголеною жінкою на хресті («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Обком», «Коментарі»).

Зустріч Любомира Гузара зі студентами Острозької академії («День»).

Християнські святині прибули до Мелітополя («Коментарі»), Запоріжжя («Коментарі»), Вільнянська («Коментарі»), Дніпропетровська («Коментарі»), Крима («Коментарі»).

Церква і влада

ЗМІ звернули увагу на заяву кардинала Любомира Гузара про те, що нинішня влада — це «велетень на глиняних ногах», українці мусять припинити боятися і почати протистояти діям влади, бо влада боїться їх більше («Українська правда», Zaxid.net). Він же в день початку роботи новообраної Верховної Ради наголосив на потребі жити з Богом і молитися за суспільство навіть після виборів («Українська правда»). Екс-глава УГКЦ також наголосив, що основною пріоритетом українців має бути свобода (Zaxid.net, «Український тиждень»).

Тим часом представники УПЦ, УПЦ КП та УГКЦ заявили, що порушення присяги, даної на Біблії, в тому числі і народними обранцями, призведе до кари Господньої («Главком», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі»). У зверненні глав церков, поширеному Інститутом релігійної свободи, новообраним парламентарям нагадали про відповідальність перед українським народом та Богом («УНІАН-релігії»). Тим часом «Корреспондент» републікував інформацію про порушення закону депутатом Одеської обласної ради єпископом Балтським і Ананьївським УПЦ, що голосував за свого колегу.

Перед початком нової каденції Верховної Ради депутати від Партії Регіонів відвідали молебень у Трапезній церкві Києво-Печерської Лаври (УНІАН, «Главком», ТСН, «Голос», «Український тиждень», 5 канал, Liga.net, «Коментарі»). Як повідомило видання «Голос», організація молебню викликала затримку руху транспорту кількома вулицями Києва.

Керівник прес-служби УПЦ Василь Анісімов пояснив високий результат на виборах ВО «Свобода» десятиліттями русофобії і переписування історії (УНІАН, «Подробности»).

25 грудня відбувся Подячний молебень УПЦ з нагоди завершення 2012 року. Світські ЗМІ в більшості повідомили про цю подію в контексті того, що в молебні взяв участь президент України («Главком», «Українські новини», «Українська правда», «Обком», 5 канал, Liga.net, «Коментарі»). Тим часом під час молебну Предстоятель УПЦ попросив божого благословення для влади («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Главком», «Подробности», «Корреспондент», «Український тиждень»).

Дружина президента Людмила Янукович узяла участь в освяченні каплиці в Донецьку на честь Олександра Невського («Главком»).

Згідно з законом «Про захист персональних даних», який набув чинності, релігійні організації не зобов’язані реєструвати бази даних своїх членів («УНІАН-релігії»). Набули чинності зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» («УНІАН-релігії»). Президент дав доручення Кабінету Міністрів підготувати зміни до закону «Про свободу совісті і релігії»(«Главком», «Українські новини», «Коммерсант», «Український тиждень»). 13 грудня відбулося засідання робочої групи, створеної Президентом для розробки нового варіанту закону «Про свободу совісті та релігійні організації» («Коммерсант», «Український тиждень»). Критичний матеріал «Янукович поставив під загрозу мирне співіснування українських церков» опублікував «Український тиждень».

За інформацією світських ЗМІ, новорічне звернення президента України було записане в Києво-Печерській Лаврі (УНІАН, «Главком», «Українські новини», «Українська правда», ТСН, «Обком», Liga.net, «Коментарі»).

Ганна Герман отримала орден Великомучениці Варвари від УПЦ («УНІАН-релігії», «Сегодня», «Подробности», Zaxid.net, «Український тиждень»). А нагороди президента України «За заслуги» ІІІ ступеня отримали два священика УПЦ: єпископ Галицький і Львівський Філарет та намісник Спасо-Преображенського Києво-Межигірсього монастиря архімандрит Нікон («УНІАН-релігії», «Коментарі»). Президент Палестини передав подяку муфтієві України шейху Ахмеду Таміму за внесок у розвиток відносин між Україною і Палестиною (УНІАН).

Стаття Бориса Акуніна «Коли чорти заводяться під склепіннями храму» («Главком») про взаємодію Церкви і влади, зокрема в часи диктатури. Ще раз про зв'язок РПЦ і ФСБ – блогер «Корреспондента» журналіст Олег Леусенко. Матеріал Теодора Спітюка «З нами Партія і Бог» (Zaxid.net) про стосунки крайніх правих і крайніх лівих з Церквою. Матеріал Зенона Завади про стосунки Українського Католицького Університету і бізнесмена Дмитра Фірташа («Український тиждень»). ВРЦ заявила про готовність до діалогу з урядом («УНІАН-релігії»).

Відповідно до рейтингу видання «Фокус», лідери Церков – Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, кардинал УГКЦ Любомир Гузар, глава Конференції Римо-Католицьких єпископів в Україні Мечислав Мокшицький, предстоятель УГКЦ Святослав, муфтій мусульман України Еміралі Аблаєв та головний рабин Києва та України Яків дов Блайх, — посіли у списку 200 найвпливовіших українців позиції зі 101 по 107 відповідно.

Міськрада Львова звільнила від сплати за оренду та земельного податку низку установ, в тому числі і релігійних організацій («Коментарі»).

Отже, грудень 2012 відзначився достатньою увагою світських видань до подій у Церкві. Активно висвітлювались і обговорювались як внутрішні події, зокрема в УПЦ та УГКЦ, так і різноманітні аспекти взаємодії з суспільством: благодійні і соціальні проекти, думка представників Церков із тих чи інших актуальних у суспільстві питань. Велику кількість матеріалів було присвячено релігійним традиціям і святам, переважно християнським. Традиційно велику увагу світських ЗМІ привернули інформаційні приводи з негативним забарвленням: конфлікти з приводу зведення храмів і будівель Церкві, зокрема на фундаменті Десятинної церкви, різноманітні афери і кримінальні події, зокрема вбивство настоятеля Троїцького собору в Сумах. Деякі ЗМІ не змогли втриматися від спроб надати цим подіям ще більшої сенсаційності. Найбільше матеріалів про релігійне життя в Україні в грудня 2012 року опублікували УНІАН, «Коментарі», «Корреспондент», «Український тиждень», ТСН, «Главком», «Українські новини», Zaxid.net, «Сегодня», «Українська правда» та «Подробности».

Від редакції: цим текстом ми завершуємо понад річний проект з моніторингу провідних українських світських ЗМІ щодо висвітлення релігійної інформації. Цей проект ми продовжимо у 2013 році в іншому форматі, більш аналітичному.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу