• Головна
  • Світські ЗМІ звернули увагу на соціальні ініціативи і просвітницьку діяльність Церкви,— результати моніторингу за листопад...

Світські ЗМІ звернули увагу на соціальні ініціативи і просвітницьку діяльність Церкви,— результати моніторингу за листопад

06.12.2012, 10:17

Із закінченням виборчих перегонів, світські ЗМІ звернули увагу на соціальні ініціативи Церкви, просвітницьку тематику тощо. Традиційно цікавили видання питання протистояння громади та Церкви навколо побудови деяких храмів, запровадження біометричних паспортів та інших дражливих питань.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у першій половині листопада 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи.

УПЦ-РПЦ

Архиєпископ Переяслав-Хмельницький і Вишнівський Олександр (Драбинко) співслужив Главі РПЦ Патріарху Кирилу під час Літургії на Гробі Господньому у Святій Землі. Портал «УНІАН-релігії» повідомив, що Предстоятель УПЦ висловив удячність Патріарху Кирилу за благословення архиєпископа на участь в цих заходах. 

Патріарх Кирило закликав міністра оборони Росії залучати до війська священнослужителів («Главком», «Корреспондент»).

Глава Російської Православної Церкви відвідав Ізраїль («УНІАН-релігії», «Главком», «Подробности»). Як повідомили ЗМІ, під час візиту на Святу Землю Патріарх Кирило освятив воду в ріці Йордан («УНІАН-релігії», «Главком») та відвідав монастир Преображення Господнього («УНІАН-релігії»).

УПЦ КП

За повідомленням «Коммерсанта», УНІАН, «Подробностей» та «Обкома», Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) у відповідь на лист Священого Синоду Української Прааославної Церкви Київського Патріархату заявив про те, що в УГКЦ немає причин не визнавати таїнства Київського Патріархату. Він також засудив практику повторного хрещення віруючих цієї Церкви, що практикується в Українській Православній Церкві. В УПЦ КП відповідь Святослава сприйняли зі стриманим оптимізмом. В УПЦ на заяву не відреагували, наголосивши, що вона не змінить релігійної ситуації в Україні. В колах, близьких до РПЦ, до заяви поставились украй негативно, назвавши слова глави лідера греко-католиків шляхом до унії.

УГКЦ

За повідомленнями ЗМІ, в Парижі помер Апостольський екзарх для українців Франції владика УГКЦ Михаїл (Гринчишин) (Zaxid.net, «Коментарі»).

«УНІАН-релігії» повідомили, що 2013 року відзначатиметься 100-річчя служіння Редемптористів в  Україні.

РКЦ

За повідомленнями «УНІАН-релігії», Рим готується прийняти 2000 молодих прочан Тезе.

Папа Бенедикт XVI висловився про важливість сакральної музики в процесі нової євангелізації («УНІАН-релігії»). Також він заснував академію з вивчення латини («УНІАН-релігії»).

Юдеї

У нещодавно зведеному дніпропетровському єврейському центрі «Менора» було відкрито готель за системою «шабат» – спеціально для людей, що дотримуються релігійних законів («УНІАН-релігії», BBC). Там же стартувала серія лекцій з єврейської історії та культури, що започаткувала недільний університет для всіх охочих («УНІАН-релігії»).

Мусульмани

8 листопада «УНІАН-релігії», «Коментарі» повідомили, що з хаджу повернулись 165 мусульман з України.

Інші релігії

У Тернополі облдержадміністрація своїм розпорядженням припинила діяльність релігійної громади Свідків Єгови («Главком»).

У першій половині листопада ЗМІ вкотре звернулись до теми діяльності «Посольства Божого» і його духовного лідера Сандея Аделаджи: «ТСН» опублікував низку матеріалів (1, 2, 3, 4) про зв'язок з цією церквою діячів культури й політиків, зокрема Юлії Тимошенко. Про зв'язок Аделаджі з Тимошенко написали також «Сегодня» та «Українські новини». А в блогах на «Корреспонденті» з’явилась інформація про суд над засновником «Кінгс кепітал» Олександром Бандурченком, який заперечує причетність Аделаджі до цієї афери.

Церква і суспільство

Pussy Riot

Увага світських ЗМІ до процесу над учасницями панк-гурту Pussy Riot не послабшала. За інформацією видань, Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв не вважає правильним кроком ув’язнення учасниць групи (УНІАН, «Українські новини», «Главком», «Українська правда», ТСН, Liga.net, «Корреспондент», «Коментарі»). 

У матеріалі на сайті «Главком» секретар Синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря) наголосив на тому, що Церква в Україні інша, аніж у Росії, бо українці на загал внутрішньо вільніші, тому Церква спокійніше відповідає на заклики суспільства.

Низка видань передрукувала фальшиву новину про те, що в селі Барвінкове Верховинського району Івано-Франківської області священик кадилом побив групу чоловіків, які намагались повторити дії групи Pussy Riot. Цю інформацію поширила низка інформагентств, в тому числі і російських – зазначили «Корреспондент», «Українські новини».

Біометричні паспорти

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, за яким громадяни матимуть змогу відмовлятися від біометричних паспортів згідно з релігійними переконаннями. В УПЦ до цієї ініціативи поставилися неоднозначно, наголосивши, що змінювати зараз закон «Про свободу совісті» не доцільно («Коммерсант», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Українські новини»).

УНІАН виклав матеріал про круглий стіл на тему «Запровадження біометричних паспортів: доцільність, актуальність і перспектива», що відбувся в Києві 9 листопада 2012 року. На заході були присутні і представники Церкви. За словами представника Священного Синоду УПЦ Геннадія Таранюка, запровадження таких паспортів свідчитиме про те, що держава набуває права власності на права і свободи людини, а отже і на саму людину. Про те, що Церква виступає проти запровадження паспортів, нагадали «Радіо Свобода» та «Голос».

Храм Гроба Господнього

ЗМІ (УНІАН, «Українські новини», «Главком», «Коммерсант», ТСН, «Подробности», «Фокус», BBC, «Корреспондент», «Голос», «Сегодня», «Коментарі») повідомили, що рахунки Храму Гроба Господнього заарештовані через суперечку з ізраїльською водопровідною компанією, перед якою храм має заборгованість в сумі понад два мільйони доларів. Видання повідомили, що існує загроза закриття храму для прочан. «Подробности» акцентували на тому, що закриття храму може потягнути за собою міжнародний скандал. Натомість за інформацією УНІАН, «Главкому», «Коментарів» та «Фокусу», УПЦ запропонувала взяти на себе борги храму. ЗМІ не назвали суму, яку готова внести Українська Православна Церква.

14 листопада «УНІАН-релігії», «Українські новини», «Главком», «Подробности» й «Корреспондент» повідомили, що про списання боргів храму з ізраїльською владою домовився глава РПЦ Патріарх Кирило.

Лавра

«Український тиждень» опублікував розмову з директором Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомиром Михайлиною, який розповів про своє бачення розвитку заповідника, нагальні проблеми. Зокрема, він наголосив, що скандальне будівництво льоху на території Лаври, що викликало обурення громади і журналістів, було вимушеним – виникла потреба укріпити старий льох, розташований на тому місці ще з радянських часів («Український тиждень»).

Розмови про статки духовенства

Митрополит РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький пояснив, що священики в Україні їздять на дорогих автівках через поганий стан доріг, але все-таки мусять бути на рівні з середнім класом («УНІАН-релігії»).

Будівництва, реконструкції, суперечки за землю

За повідомленнями ЗМІ, землю Софійського собору повернули до власності міста Києва, визнавши незаконність виділення ділянки, яка належала храму, приватним структурам  («Главком», «Подробности»). Суд укотре заборонив будівництво в буферній зоні заповідника (5 канал, «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Фокус», «Корреспондент», «Коментарі»). Втім, на одному з перших засідань ЮНЕСКО в 2013 році буде розглянуто питання виключення Софії Київської зі списку об’єктів всесвітньої спадщини через численні будівництва в буферній зоні храму («Главком»).

За інформацією «Главкому», на місці руїн Десятинної церкви в Києві буде відкрито музей під склом. Втім, за словами народного депутата Олександра Бригинця, Старокиївська гора може не витримати, якщо церкву відбудують (УНІАН, «Українська правда», «Главком», «Дзеркало тижня», «Фокус», «Корреспондент», «Коментарі»). За словами депутата, в Міністерстві культури також виступають проти будівництва («Корреспондент»).

Тим часом «Левый берег», «УНІАН-релігії» й ТСН повідомили, що в Києві біля садиби Національного музею історії України і руїн Десятинного храму спиляли 5-метрову статую Перуна, яка була встановлена 2009 року. А «Коментарі» повідомили, що у Львові розрізали унікального язичницького кам’яного ідола для перенесення його в інше місце.

За повідомленнями ЗМІ, в Києві, у Десятинному провулку, знищують будинок ХІХ століття, щоб віддати територію під забудову УПЦ КП («УНІАН-релігії», «Корреспондент», «Коментарі»). Проти цього виступають активісти організації «Збережи старий Київ», натомість у Церкві запевняють, що будинок не має історичної цінності і всі дозволи на його знесення є (5 канал). «Українська правда» повідомила про руйнування будинку без жодної згадки про УПЦ КП. 

За повідомленнями ЗМІ, Київрада безкоштовно передала жіночому Свято-Покровському монастирю УПЦ приміщення в Києві, де він історично розташовувався («Главком», Liga.net). Було передано землю і жіночому монастирю Іверської ікони Божої Матері  Донецької єпархії УПЦ («УНІАН-релігії»).

Тим часом, Хрестовоздвиженський храм в Дніпропетровську зазнає все більших руйнувань («Сегодня»).

Глава львівської обласної організації «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» Анрій Салюк наголосив на тому, що часто ремонтуванням храмів, які є пам’ятками сакральної культури, займаються некваліфіковані робітники. За словами експерта, Товариство започаткувало серію круглих столів та семінарів, на яких працює зі священнослужителями (Zaxid.net).

Про збір коштів на будівництво Соборної мечеті в Симферополі писав у блозі на «Українській правді» журналіст Осман Пашаєв. Про відкриття мечеті в селі Вересаєве Сакського району АР Крим повідомив портал «УНІАН-релігії».

«Голос» повідомив, що 10 листопада відбулося відкриття і освячення вірменської апостольської церкви св. Геворга в місті Миколаєві. 

Про ситуацію навколо львівського костелу Марії Магдалини, який римо-католицька громада намагається «вимолити» у міської влади, пише «Україна молода».

В селі Любимівка на Дніпропетровщині місцеві мешканці протестували проти будівництва храму на колишньому цвинтарі для померлих від тифу («Коментарі»).

Соціальні проекти

2 листопада в УГКЦ було започатковано новий проект для молоді «Духовні вікенди» (Zaxid.net).

12-18 листопада у Львові в рамках Всеукраїнського тижня дорожнього руху в церквах різних конфесій молились за жертв ДТП (Zaxid.net, «Подробности», «Сегодня», «Українські новини», «Коментарі»). А на Прикарпатті священиків долучили до боротьби з пожежами («Подробности», «Українські новини»).

В центрі молодіжного душпастирства при Домініканському соборі у Львові розпочали благодійну акцію до дня Св. Миколая («УНІАН-релігії», Zaxid.net, «Коментарі»).

А при церкві святої мучениці Варвари в Херсоні почне діяти Центр швидкої соціальної допомогти («День»). На Поліссі віруюча родина відкрила притулок для інвалідів («Подробности»).

11 листопада – Всеукраїнський день молитви за сиріт («УНІАН-релігії», «Коментарі»). В Запоріжжі у форматі до підготовки всеукраїнської акції «Україна без сиріт», обєднали свої зусилля представники УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, ЄХБ, ХВЄ, АСД, представники благодійних організацій, релігієзнавці тощо («УНІАН-релігії»).

У Львові в Українському католицькому університеті молилися за українсько-польське примирення («День»).

Кримінал

На Львівщині затримали двох підлітків, що промишляли крадіжками в церквах («УНІАН-релігії», Zaxid.net, «Коментарі»). На гарячому попалися і громадяни Молдови, що намагалися пограбувати храм в Рівненській області («Подробности»).

В селі Руська Мокра на Закарпатті горіло приміщення церкви Успіння Пресвятої Богородиці (УГКЦ) («УНІАН-релігії», Zaxid.net). На Полтавщині в місті Лохвиця горів храм Іоана Богослова (УНІАН, «Українські новини», «Подробности», Liga.net, «Голос», «Сегодня», «Коментарі»). На Вінничині в селі Торчин злодії викрали іконостас, а потім підпалили дерев’яний храм («Українські новинии», ТСН, «Подробности», Liga.net, «Корреспондент», «Голос», «Сегодня», «Коментарі»).

В селі Солонці неподалік Львова на будівництві церкви загинув працівник («Сегодня»).

Свята

В Мукачевому вперше урочисто відзначили день Святого Мартина – покровителя міста (5 канал).

Вшанування православними Косьми і Даміана («УНІАН-релігії»).

Вшанування Преподобного Нестора Літописця («УНІАН-релігії»).

Вшанування греко-католиками пам’яті святого Йосафата («УНІАН-релігії»).

Просвітництво

3 листопада виповнився 71 рік із дня зруйнування Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Історії храму присвячено низку матеріалів в ЗМІ («Главком», «Коментарі»).          

У Києві знайдено могилу ігумені Києво-Печерського Вознесенського монастиря Марії Магдалини (в миру Марини Мокієвської, матері гетьмана Івана Мазепи) – «УНІАН-релігії», «Главком», «Корреспондент», «Голос», «Коментарі». Останки монашок і настоятельки будуть перепоховані на території Фролівського монастиря в Києві. 

В Києво-Печерській Лаврі відбувся молебень пам’яті Петра Столипіна («Главком»).

У Львові видавництво «Свічадо» започаткувало християнський журнал для родини «Кана» (Zaxid.net). А в мережі інтернет тепер доступні російські церковні журнали частів Другої Світової Війни («УНІАН-релігії»). Про міжнародний форум «Новомедіа», що відбувався 2-4 листопада в Києві, розповів Руслан Кухарчук в блозі на сайті «Української правди». В Києві знімають фільм про святителя Луку Войно-Ясенецького («УНІАН-релігії»).

В рамках проекту «Ніч у Львові» в Домініканському соборі було проведено нічну екскурсію (Zaxid.net, «Коментарі»).

Про виставку робіт Іоанна Георга Пінзеля у Луврі писали «Український тиждень», «День» іь«Україна молода». В Києві відкрилася ювелірна виставка мініатюрних ікон («Подробности»). Виставка раритетних видань і мініатюр Софії Київської авторства історика та художника Федора Солнцева («Радіо Свобода», «Голос»).

Про монастир сестер-служебниць непорочної Діви Марії у Львові написав «Український тиждень».

Матеріал про розмову літературознавця Василя Яременка про розмову з патріархом Варфоломієм («Україна молода»).

В Україні проходять дні буддійської культури («УНІАН-релігії»). Про життя в буддійському монастирі («Подробности»).

В Севастополі в заповіднику Херсонес Таврійський знайшли християнську базиліку V-VI століття («УНІАН-релігії»). 

Нагорода Олега Карамазова («УНІАН-релігії», «Подробности»).

1 листопада – день пам’яті Митрополит Андрея Шептицького («Радіо Свобода»). Матеріал про Патріарха Тихона (Белавіна) – «Корреспондент».

Про церкву і новітні технології пишуть «Голос» і «Сегодня».

У Запоріжжі відбулася олімпіада з основ православної культури («Коментарі»).

У Дніпропетровську були освячені бутіки («Сегодня», «Коментарі»), у Мелітополі - приміщення служби у справах дітей («Коментарі»).

Реліквії

«УНІАН-релігії», «Главком», «Левый берег» і «Подробности» акцентували на тому, що Плащаниця Пресвятої Богородиці «прижилася» в Україні – її перебування в нашій країні продовжено, і 16-25 листопада реліквія буде виставлена у храмі Всіх Святих в Києві, після чого відбуде до Єрусалима.

7-19 листопада в Десятинному храмі Києва перебувала чудотворна Почаївська ікона Божої Матері («Коментарі», «Главком», «Подробности», «Голос». У храмі Різдва св. Іоана Хрестителя у Львові показували чудотворну ікону XVII століття (Zaxid.net). У Сімферополі вшановували образ Богородиці Скорботної («Подробности»), а Запоріжжі – ікону Різдва Богородиці («Коментарі»). В храмі Казанської ікони Божої матері до 15 грудня перебуватиме ікона святителя Миколая Чудотворця («Коментарі»). До Дніпропетровська привезли мощі святих Петра і Февронії Муромських («Коментарі»).

«Голос» повідомив, що частинка глави Пантелеймона залишиться в Україні, у храмі при Олександрівській лікарні Києва.

Церква і влада

За словами Патріарха Святослава, в УГКЦ проводять розслідування підкупу священиків на виборах («Український тиждень», Zaxid.net, «Коментарі»). Він наголосив, що УГКЦ вийшла з виборчого процесу зраненою і потребує лікування («УНІАН-релігії», «Коментарі»).

Владика Любомир (Гузар) наголосив, що в політиці не має бути депутатів-статистів («Українська правда», «Главком»).

У пресі з’явились численні коментарі священнослужителів щодо результатів виборів. Архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) пояснив успіх ВО «Свобода» тим, що за цю політичну силу голосували люди, обурені ухваленням закону про мови. Водночас успіх Комуністичної партії він пояснив тим, що людям бракує справжньої «лівої» сили (УНІАН).

Представники РПЦ заявили, що готові до діалогу з усіма політичними силами, навіть з ВО «Свобода» («Сегодня»).

Матеріал «За радянськими лекалами» («День») присвячено закону «Про свободу совісті та релігійні організації», яким не задоволенні представники Церков. В коментарі виданню головний рабин України Яків Дов Блайх наголосив на тому, що представники релігійних організацій розробили низку змін до закону, але вони не були враховані. УГКЦ також висловилась за зміну закону, що повертає Україну в часи радянського тоталітарного минулого. В УПЦ КП вважають, що наслідки зміни законодавства можуть бути несподіваними, оскільки вони не погоджені з церквами. В коментарі «Дню» релігієзнавець Віктор Єленський акцентував на тому, що держава не зацікавлена у свободі громадян, в тому числі і в релігійній сфері. А у професора Дмитра Степовика після ознайомлення з законом виникли асоціації з радянським минулим.

6 листопада у ВР запропонували скасувати зміни до закону («УНІАН-релігії»). З пропозицієї ветувати закон звернулись до президента України і представники Церков («УНІАН-релігії») та Всесвітня Християнська Рада («УНІАН-релігії»).

Львівська міська рада відмовила Об’єднанню церков християн віри євангельської п’ятидесятників Львівської області у розміщенні реклами. Причиною стала критика секретаря ЛМР Василя Павлюка, який виступив проти надання безкоштовних рекламних площ якійсь одній релігійній громаді (Zaxid.net).

У матеріалі Зенона Завади «Тепличні відносини» («Український тиждень») йдеться про стосунки Українського католицького університету з бізнесменом Дмитро Фірташем. Йдеться про те, що Фірташ може використовувати УКУ для створення позитивного іміджу на Заході.

Втім, представники Церков висловили стурбування неефективністю діалогу Церкви і влади («УНІАН-релігії»).

В Росії, в Ісакіївському соборі Санкт-Петербурга, помолилися за здоровя президента Володимира Путіна (УНІАН).

Глава УГКЦ привітав США з обранням президента («УНІАН-релігії»).

Янукович заветував закон про зміну персональних даних («УНІАН-релігії»).

Отже, із закінченням виборчих перегонів, світські ЗМІ звернули увагу на соціальні ініціативи Церкви, просвітницьку тематику тощо. Традиційно цікавили видання питання протистояння громади та Церкви навколо побудови деяких храмів, запровадження біометричних паспортів та інших дражливих питань. Та в цілому можна відзначити помітне розширення тематики матеріалів, що висвітлювали життя Церкви. Найбільше про релігійне життя України в першій половині листопада 2012 року писали УНІАН, «Коментарі», «Главком», «Подробности», «Корреспондент», Zaxid.net, «Голос», «Сегодня» та «Українські новини».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу