• Головна
  • У другій половині жовтня ЗМІ цікавили не лише вибори, — результати моніторингу...

У другій половині жовтня ЗМІ цікавили не лише вибори, — результати моніторингу

19.11.2012, 17:45

В другій половині жовтня увага світських ЗМІ була прикута не лише до участі Церкви в передвиборчих перегонах, але й до питань взаємодії з суспільством в низці гострих, навіть скандальних питань – майнового становища священнослужителів, введення біометричних паспортів, закону про заборону пропаганду гомосексуалізму тощо.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у другій половині жовтня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоконфесійні питання

УПЦ КП

22 жовтня журналіст «Коммерсанта» Артем Скоропадський звернув увагу на важливу новину, яку оминула більшість світських видань: Синод УПЦ КП звернувся до Глави УГКЦ з проханням висловити думку Церкви з приводу таїнства хрещення, що здійснюється в церквах УПЦ КП. В УГКЦ не виключили можливість визнання таїнства Київського Патріархату. Натомість, як зазначив автор матеріалу, в УПЦ досі не хочуть визнавати таїнства УПЦ КП.

26 жовтня на сайті «Главком» було опубліковане велике інтерв’ю з Патріархом Філаретом. Окрім політичної ситуації, у розмові були підняті і теми стосунків з УПЦ, розкоші духовенства тощо. Окремі висловлювання Предстоятеля УПЦ КП розтиражували і інші ЗМІ, зокрема, про те, що Росія за 30 років може вже не бути християнською країною («Главком») і за таких умов можливий варіант, що росіяни захочуть перенести столицю до Києва («Главком», «Дзеркало тижня»). Він також наголосив на тому, що Московський Патріархат порушує основи православ’я, називаючи недійсним хрещення Київського Патріархату («Главком»).

Патріарх Філарет також висловив думку про те, що стосунки його Церкви з РПЦ покращилися («Главком»). Втім, акцентував на тому, що візити Патріарха Кирила спрямовані на створення єдиної держави («Главком»).

Розмову з єпископом Євстратієм (Зорею) про його особисту долю, шлях до Бога, суспільно важливі теми опублікувала «Україна молода».

УГКЦ

Зацікавила ЗМІ зустріч кардинала-емерита Любомира (Гузара) зі студентами Українського Католицького Університету (Zaxid.net). За словами єпископа Бориса (Ґудзяка), труднощі, що зараз спіткають Україну, є великим шансом для перетворень (Zaxid.net). Також ЗМІ звернули увагу на цілком світський момент із життя владики Бориса – участь у баскетбольному матчі разом зі студентами УКУ (Zaxid.net).

За словами Глави УГКЦ Святослава, очікується, що Папа Римський Бенедикт XVI дасть позитивну відповідь на запрошення відвідати Україну («Главком», «Левый берег» ).

Юдеї

У Дніпропетровську відкрили найбільший у світі єврейський центр «Менора» («Україна молода», «Радіо Свобода», «Фокус», «Коментарі»).

Мусульмани

Звертаючи увагу на висвітлення святкування Курбан-Байраму, деякі видання («Сегодня», «Левый берег») наголосили на тому, що мусульмани Криму попросили зробити 25 жовтня вихідним днем. Утім, місцева влада лише видали розпорядження відпускати з роботи мусульман, і виконують його тільки окремі роботодавці. «Коментарі» зауважили, що Президент України не привітав мусульман із найбільшим святом у належний день, оскільки вважає за нормативний арабський «стиль», за яким головний святковий день випадає на 26 жовтня.

Церква і суспільство

У світських ЗМІ спостерігався черговий сплеск уваги до матеріальних статків священнослужителів. Скандальний матеріал «Корреспондента» «Духовний матеріалізм. Українські церковні керівники не соромляться вести розкішне життя» републікували інші видання, зокрема ТСН, «Левый берег», «Сегодня». Експерти висловилися про розгул церковного матеріалізму, відчуття безкарності, втрати священнослужителями почуття міри. Також наголосили на тому, що Церква перетворилася на підприємство. Автор матеріалу акцентував на демонстрації великих статків представниками УПЦ та звернув увагу на те, що священнослужителі Київського Патріархату поводяться значно скромніше. Мусимо зауважити, що саме під час підготовки цього матеріалу стався конфлікт настоятеля Києво-Печерської Лаври митрополита Павла з журналісткою Ксенією Карпенко. Текст викликав також реакцію і в блогах на «Корреспоненті».

«Коментарі» републікували матеріал львівських ЗМІ про зв'язок верхівки Львівської єпархії УПЦ з місцевими кримінальними авторитетами.

Світські видання також акцентували на розкішних умовах життя Глави РПЦ Патріарха Кирила (ТСН, «Сегодня», «Коментарі»). А «Українські новини», ВВС, «Корреспондент» написали про скандал, що вибухнув у Москві, де при Стрітенському монастирі було виявлено бордель.

Предметами діалогу між Церквою і суспільством стали прийняття закону про заборону пропаганди гомосексуалізму, введення біометричних паспортів тощо.

17 жовтня на зустрічі з керівниками Церков та релігійних організацій Віктор Янукович заявив про необхідність виваженого підходу до заборони пропаганди гомосексуалізму. Він наголосив на тому, що потрібно враховувати точку зору суспільства («Главком», «Українська правда», «Українські новини», «Подробности», «Дзеркало тижня», ВВС, «Радіо Свобода», «Сегодня», «Корреспондент», «Обком»). У свою чергу Глава УПЦ КП заявив про те, що Церква рада, що, незважаючи на тиск на Президента і Верховну Раду, цей закон був ухвалений («Главком»). Він додав, що Україні не варто у всьому наслідувати Європу, в тому числі і у питаннях моралі («Главком»).

Президент також попросив Глав Церков зважено підійти і до питання біометричних паспортів, що є однією з умов ЄС. Він наголосив на тому, що навколо закону багато провокацій, але він сподівається дійти до спільного з релігійними громадами рішення. Провокаційними він назвав чутки про те, що в тіло людей будуть зашивати якісь чіпи (УНІАН, «Главком», «Українська правда», ТСН, «Левый берег», «Подробности», «Радіо Свобода», 5 канал, «Фокус», «Корреспондент»). Тим часом протоєрей УПЦ Василь Русинка попередив, що запровадження біометричних паспортів може викликати масові протести вірян (УНІАН, «Главком», ТСН, «Левый берег», «Український тиждень», ВВС, «Корреспондент»).

Не вщух інтерес світських ЗМІ і до діяльності скандальних ініціатив Pussy Riot та Femen.

УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Радіо Свобода», «Голос», Liga.net повідомили, що двох учасниць гурту Pussy Riot етапували до колонії. А звільнена учасниця групи звернулась до Євросуду з прав людини зі скаргою на незаконне кримінальне переслідування та арешт (УНІАН, «Українські новини», Zaxid.net, «Подрбности», «Дзеркало тижня», «Корреспондент», Liga.net). Тим часом Папа Римський Бенедикт XVI підтримав жорстку позицію РПЦ щодо Pussy Riot («Українські новини», «Подробности», «Сегодня», «Кореспондент»).

Президент України вимагає для учасниць Femen суворого покарання за вчинений ними акт варварства (УНІАН, «Українські новини», Zaxid.net, ТСН, «Левый берег», «Подробности», «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Сегодня», «Фокус», «Корреспондент», «Обком»). За повідомленнями ЗМІ, лідера руху Ганну Гуцол було допитано у справі спиляного хреста (УНІАН, «Українська правда», «Корреспондент»).

Чимало уваги світські видання приділили висвітлення перебуванню в Україні різних святинь, зокрема Плащаниці Пресвятої Богородиці.

Перебування Плащаниці у Львові висвітлювали “Zaxid.net” (1, 2, 3, 4) та «Сегодня». Про перебування святині в Криму повідомило видання «Сегодня», це ж ЗМІ висвітлило перебування реліквії в Миколаївській області – «Сегодня». За повідомленнями ЗМІ, плащаниця залишатиметься в Україні ще три тижні («Левый берег», «Подробности», «Голос», «Коментарі»). Видання вкотре акцентували на тому, що святиню було привезено до України за підтримки Олександра Фельдмана.

Про мощі святителя Пантелеймона, що перебували в Києві до 5 листопада, пишуть УНІАН, ТСН, «Подробности», «Голос», Liga.net. До Дніпропетровська привезуть мощі св.. Петра і Февронії Муромських («Коментарі»). За повідомленнями ЗМІ, в Криму перебувають списки п’яти афонських ікон, до яких приходить величезна кількість людей («Главком»). В Донецьк привезуть ікону Божої Матері Скоропослушниці, написану афонським майстром спеціально для Донбасу («Сегодня»). За інформацією ЗМІ, у буковинські храми передадуть контрабандні ікони («Подробности»).

За повідомленням Zaxid.net і ТСН, 27 скульптур Пінзеля готові до перевезення до Франції. Виставка в Луврі відкриється 21 листопада і триватиме 3 місяці.

Традиційно цікавили світські ЗМІ питання будівництва та реставрації храмів.

ЗМІ повідомили, що Десятинну церкву в Києві відбудують всупереч міжнародним нормам – про це повідомили одразу кілька архітекторів (ТСН, «Левый берег», «Український тиждень», «Україна молода», 5 канал, «Сегодня», Liga.net, «Коментарі»). Газета «Сегодня» розповіла про проекти музеєфікації фундаменту Десятинного храму і переповіла заяву представника КМДА, який вкотре наголосив, що храму на цьому місці не буде («Сегодня»). Тим часом у Харкові відновлюють Свято-Дмитрієвський храм («Коментарі»).

За інформацією Zaxid.net, наступного року в костелі Петра і Павла у Львові рятуватимуть цінний стінопис. За словами настоятеля храму, шматки фасаду храму можуть обвалитись будь-коли (Zaxid.net). Також у Львові завершено реставрацію вівтаря «Голгофа» Вірменської церкви (Zaxid.net). А от реставрацію Домініканського монастиря в Жовкві не проводять через брак коштів (Zaxid.net). Zaxid.net повідомив, що на місці костелу в Язлівчику, вивезеного в музей «Шевченківський гай» у Львові, буде встановлено капличку. Про проблеми збереження сакральних пам’яток на Поділлі, зокрема ситуацію навколо церкви Св. Іоанна Богослова в с. М’якохід Вінницької області написав («День»).

ЗМІ вкотре повідомили, що відбулися перші богослужіння у відновленому українському соборі Святої Софії в Римі («Подробности», «День», «Радіо Свобода», «Коментарі»). А в селі Василівка Запорізької області освятили дзвони в Свято-Петро-Павлівському храмі («Коментарі»).

Звернули увагу ЗМІ і на надзвичайні ситуації – в Києві горів костел Св. Миколая («Голос»). У Херсонській області затримали п’яного водія-священика з Павлограда («Голос», «Корреспондент»). Тим часом, апеляційний суд підтвердив вирок лідеру закарпатських сепаратистів, ужгородському священику Дмитру Сидору («Дзеркало тижня», «Коментарі»).

Тривають і протистояння навколо кількох храмів.

«День» окреслив ситуацію навколо будівництва православного храму у сквері в Калінінському районі Донецька, проти якого виступають місцеві мешканці. Те ж видання написало про протистояння археологів і релігійної громади в Луцьку («День»).

ЗМІ висвітлили і конфліктну ситуацію, що склалася у Львові – за словами настоятеля храму Св. Петра і Павла (костелу Єзуїтів) отця Степана Суса, на храм претендують представники так званих «догналівців» (Zaxid.net). Він же повідомив, що міліція досі не знайшла людей, які викрали ключі від храму (Zaxid.net). За інформацією видань (Zaxid.net), місце перебування самого Антоніна Догнала також ще не встановлене.

Чимало уваги видання приділили і просвітницьким матеріалам.

У Львові нагороджено три родини праведників світу (Zaxid.net, «День», «Радіо Свобода»).

Про місто Володимир написало «Дзеркало тижня», про Чудо-Михайлівську Церкву Видубецького монастиря «Радіо Свобода».

Археологи зафіксували точні межі Великої міської синагоги у Львові (Zaxid.net).

«Сегодня», ТСН в чергове звернулися до теми збільшення присутності Церкви в інтернеті. В коментарі виданню настоятель храму УПЦ Діонісій зауважив, що інтернет корисний для спілкування з тими, хто з якоїсь причини не ходить до церкви, але має запитання.

У Донецьку відбулися урочистості по вшануванню Йосипа Сліпого («День», «Україна молода»). У Львові відбудеться академія, присвячена священику УГКЦ і композитору Йосипу Кишакевичу («День»).

На шпальтах «Дня» з’явилося інтерв’ю з о. Бруно Ферреро, який був гостем цьогорічного Форуму видавців у Львові.

Про книгу Оксани Прокоп’юк «Київська метрополія: топографія посвят» написала газета «День». Священик з Дніпропетровська Микола Несправа написав книгу про плем’я Папуа-Нової Гвінеї, у яких він гостював певний час («Сегодня»).

У Києві тривають зйомки фільму «Подвиг святителя Луки» («Україна молода»).

В Києві, в заповіднику «Софія Київська» відкрилася експозиція народної ікони з Чернігівщини (УНІАН, «Україна молода»).

«Україна молода», «Корреспондент» писала про освячення пам’ятника кошовому Петру Калнишевському, в якому брав участь глава УПЦ КП Філарет.

Про особливості впливу на людей церковних дзвонів («Україна молода»).

Про ставлення церкви в Україні і сусідніх країнах до святкування Хелоуіну («Україна молода», ВВС, «Сегодня», «Голос»).

Священики освятили Харківську область з повітря («Сегодня», «Корреспондент», «Коментарі», «Главком»).

Зацікавили світські ЗМІ релігійні свята.

В Голосіївському монастирі в Києві відзначили пам'ять блаженної Аліпії («Подробности»).

У мусульман 24 жовтня розпочався хадж (Zaxid.net, «Подробности», «Українські новини», «Коментарі»). Детальніше про стояння на горі Арафат написали «Подробности». Про початок відзначення свята жертвоприношення Курбан-Байрам, як у світі, так і в Україні повідомили УНІАН, «Українські новини», «Левый берег», «Подробности» (1, 2), «Радіо Свобода», 5 канал, «Фокус», «Коментарі».

Церква і вибори

Центральною для світських ЗМІ залишилась тема участі Церкви в політичному житті країни, зокрема у виборчій кампанії. На зустрічі з Главами Церков Президент попросив їх не втручатися в політику, мотивуючи це тим, що подібне втручання розколюватиме країну – цю новину визнали важливою майже всі ЗМІ. Також глава держави анонсував «молитовний сніданок», що мав відбутися у Верховній Раді України («Левый берег», «Сегодня», «Корреспондент»). «Коммерсант» повідомив і про інші аспекти зустрічі Президента України з представниками Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, зокрема обговорення змін до закону «Про свободу совісті і релігійні організації», що ускладнили порядок отримання релігійними організаціями статусу юридичної особи. «Радіо Свобода» подало коментар Глави УПЦ КП, що звернення до Президента з проханням ветувати цей закон підписали представники всіх церков, крім УПЦ. Портал Liga.net написав про можливість ветування закону.

Натомість Глава синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрей Григорій Коваленко заявив, що священиків, які агітують за того чи іншого кандидата, мають карати відповідно до закону, оскільки вони порушують Конституцію (УНІАН, «Українська правда», «Главком», Liga.net, Zaxid.net, «Левый берег», «Український тиждень», «Сегодня», «Коментарі»). Архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря закликав українців не продавати за гречку свої голоси на виборах  (УНІАН, «Левый берег», «Сегодня», «Фокус», «Корреспондент», Liga.net).

Тим часом світські ЗМІ («Радіо Свобода», Zaxid.net, «Левый берег», «Подробности») повідомили, що троє священиків УГКЦ, що агітували за кандидата в народні депутати Тараса Батенка, отримали догани від владики УГКЦ Венедикта.

Ще один факт агітації священнослужителів було зафіксовано на Буковині, де священик агітував на користь кандидата в народні депутати від ПР Артема Семенюка (Zaxid.net, «Українські новини», «Коментарі», «Главком»). За повідомленнями «Українських новин» та «Левого берега», єпископа УГКЦ Софрона було використано для рекламної кампанії одного з кандидатів в Івано-Франківській області без його згоди. «Левый берег» опублікував інформацію про те, що Глава УПЦ КП Патріарх Філарет підтримав кандидата в народні депутати від партії «Фронт змін» Богдана Гребенюка, благословивши його на перемогу і наголосивши на тому, що Церква повинна мати свого представника в політикумі. 

Про участь священиків в агітаційній кампанії, що підриває довіру до інституції Церкви, детально йшлося в матеріалі Наталії Мехед «Святі йдуть на вибори» («Левый берег»). Авторка зауважила факти використання релігійного фактору і спекуляцій навколо релігії у цьогорічній виборчій кампанії. Про агітацію серед священнослужителів писали «Український тиждень» та «Коментарі».

«Україна молода» опублікувала матеріал про священика УПЦ КП та кандидата в народні депутати Дмитра Кулічковського.

22 жовтня безпосередньо перед виборами Синод УПЦ КП виступив зі зверненням до громадян України з необхідністю зробити свідомий вибір, за який вони відповідають перед Богом, власною совістю, суспільством і законом («Главком»). Крім того, у зверненні, Патріарх Філарет назвав підкуп виборців і фальсифікації гріхом («Главком»).

Зацікавили ЗМІ і тези Патріарха Філарета з його великого інтерв’ю «Главкому». За словами Предстоятеля, відповідальність за вибір лежить на кожній людині («Главком»), а голосування – це обов’язок кожного громадянина («Главком»). Патріарх Філарет засудив той факт, що на цих виборах політики використовували Церкву в агітації («Главком»). Глава УПЦ КП висловився про Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, наголосивши, що колишній прем’єр-міністр не є безгрішною, але влада ставиться до ув’язнених несправедливо («Главком»). На його думку, Церква має співпрацювати з владою у справі напоумлення людей дотримуватися Законів Божих, законів моралі і правди («Главком»). Також Патріарх Філарет пообіцяв покарати священика УПЦ КП, який балотується в народні депутати («Главком»). Говорив Глава УПЦ КП і про мовний закон, за допомогою якого Росія прагне підкорити Україну («Главком»), а також про стосунки з Президентом України. Він зазначив, що ЗМІ не варто акцентувати на тому, що Янукович є вірним УПЦ («Главком»), проте висловив думку, що Глава держави намагається рівно ставитись до всіх Церков України («Главком»). Патріарх Філарет додав, що про Президента можна сказати багато позитивного («Главком»). Втім, поет і кандидат у народні депутати Дмитро Павличко висловив обурення тим, що Президент України сповідається в РПЦ («Главком»).

Екс-глава УГКЦ, кардинал Любомир (Гузар) наголосив на тому, що виходити на вулиці після виборів пізно, треба робити вірний вибір («Українська правда», Zaxid.net, «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Корреспондент»). Він акцентував на тому, що подачки від кандидатів в депутати – це пережиток радянських часів, якого українці досі не позбулися («Українська правда», Zaxid.net, «Український тиждень»). Кардинал Любомир (Гузар) у колонці на «Українській правді» опублікував думку про потребу молитви під час виборів. Про важливість молитви писали і Zaxid.net. Мер Львова Андрій Садовий назвав участь у виборах християнським обов’язком (Zaxid.net). Натомість, в день голосування «Сегодня» повідомили, що мешканці Західної України масово пішли в церкву, а не на голосування. «Корреспондент» повідомив, що Глава УГКЦ голосував в Римі. Zaxid.net проінформував про село на Прикарпатті, де жоден з виборців не проголосував через релігійні переконання. Лідер Комуністичної партії України заявив, що православні підтримують політику КПУ («Українські новини», «Корреспондент», «Обком»).

Громадянська мережа «Опора» заявила про те, що на виборах до верховної ради Церква займалась масовою агітацією, особливо в західноукраїнському регіоні, де рівень релігійності населення вищий. За словами представників громадянської мережі, агітація через Церкву стала трендом цих виборів («Главком», «Українські новини», «Коментарі», «Фокус», «Корреспондент»).

ЗМІ повідомили, що 21 жовтня у Львові відбувся екуменічний мітинг за чесні вибори (УНІАН, «Главком», Liga.net, «Подробности», «Дзеркало тижня», «Україна молода», «Корреспондент», «Коментарі»).

Тим часом, світські ЗМІ розтиражували заяву Патріарха Кирила про те, що РПЦ готова співпрацювати з будь-якою владою, але зрощуватися з державою вона не буде («Главком»). В блозі на сайті «Української правди» політолог Андрій Окара розмірковував на тему відмінностей РПЦ та УПЦ у ставленні до державної влади і баченні свого місця в структурі держави.

ЗМІ (УНІАН, «Главком», «Левый берег», «Подробности», «Український тиждень», «Україна молода», «Радіо Свобода», 5 канал, «Фокус», «Корреспондент», «Обком») повідомили, що 21 жовтня Президент України взяв участь у відкритті Афонського Свято-Пантелеймонівського монастиря в Києві. А 26 жовтня – в освяченні храму Архангела Михаїла в окремому полку Президента України («Обком»). Тим часом, голова податкової був присутній під час встановлення куполу на Богоявленській церкві в Горлівці («Левый берег»).

«Українська правда», «Українські новини», «Подробности», «Український тиждень», «Коментарі» повідомили про вручення премії імені Папи Римського Боніфація VIII колишньому прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, яку за неї отримала дочка Євгенія. Критична реакція на цю подію була опублікована в блогах на сайті «Корреспондент».

В другій половині жовтня увага світських ЗМІ була прикута не лише до участі Церкви в передвиборчих перегонах, але й до питань взаємодії з суспільством в низці гострих, навіть скандальних питань – майнового становища священнослужителів, введення біометричних паспортів, закону про заборону пропаганду гомосексуалізму тощо. Чимало уваги світські видання приділили висловлюванням Глави УПЦ КП Патріарха Філарета, який останнім часом є доволі публічною особою. Найактивніше висвітлювали релігійне життя в Україні «Главком», Zaxid.net, «Корреспондент», «Сегодня», «Коментарі», «Подробности», «Левый берег», УНІАН, «Україна молода» та «Українські новини».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу