• Головна
  • Справа Pussy Riot і пиляння хреста FEMEN викликали найбільше пожвавлення у світських ЗМІ...

Справа Pussy Riot і пиляння хреста FEMEN викликали найбільше пожвавлення у світських ЗМІ

12.09.2012, 12:58
Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у другій половині серпня 2012 року.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у другій половині серпня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсівзагальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи.

Українська Православна Церква (Московського Патріархату), Російська Православна Церква.

Візит Патріарха Кирила до Польщі. Про цю подію написали чимало видань, зокрема «Дзеркало тижня», «Корреспондент», УНІАН, «Главком», «День», ВВС, «Подробности».

«Радіо Свобода» оцінило візит як суперечливий. Утім, у Польщі візит Глави РПЦ назвали першим кроком до примирення («Радіо Свобода», «Корреспондент», «Левый берег», ВВС). Власне до примирення закликали і самі Глава РПЦ Патріарх Кирило та Глава польських католиків митрополит Юзеф Міхалік (УНІАН, «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Корреспондент», «День»). Також «Главком» повідомив, що Патріарха Кирила було нагороджено орденом Марії Магдалини І ступеня.

Глава УПЦ (ПП) похвалив митрополита Черкаського і Канівського Софронія за його активну позицію, неупередженість і стійкість у питаннях церковного укладу («Главком»).

Українська Православна Церква Київського Патріархату.

Патріарх Філарет дав велике інтерв’ю порталу Liga.net, де спрогнозував створення єдиної помісної Церкви в Україні після смерті Митрополита Володимира (Liga.net, «Корреспондент», «Обком», «Подробности»). Висловився він і про Патріарха Кирила, якого назвав не духовною людиною, а такою, що потребує влади (Liga.net, ТСН). Також він додав, що на візити Глави РПЦ до України звозять людей із Росії (Liga.net).

Українська Греко-Католицька Церква.

Стаття архиєпископа Любомира (Гузара) «Духовні цінності» («Дзеркало тижня») від 22 серпня. Про цей матеріал ішлося у блозі Ярослава Грицака на Zaxid.net.

19 серпня Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) освятив найбільший у Західній Україні кафедральний собор Преображення Христового в Коломиї Івано-Франківської області («Український тиждень», «Левый берег», «День», ТСН, «Подробности»). А «Коментарі» повідомили, що, за словами Глави УГКЦ, у 2013 році буде освячено Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві.

26 серпня Глава УГКЦ освятив Колегіум УКУ у Львові («Коментарі», Zaxid.net).

Того ж дня відбулася єпископська хіротонія ректора УКУ отця Бориса Ґудзяка (УНІАН, «Український тиждень», «Коментарі», «Главком», «День», Zaxid.net). ЗМІ повідомили, що він залишився ректором УКУ (Zaxid.net). Також було повідомлено, що владика Борис отримав подяку від Глави УГКЦ (Zaxid.net), привітання від Хілларі Клінтон (Zaxid.net) тощо. Також Zaxid.net опублікував інтерв’ю владики Бориса Ґудзяка.

Протестанти.

Про конгрес християн-баптистів, що відбувся у Львові 16 серпня, повідомив Zaxid.net.

Мусульмани.

19 серпня мусульмани святкують закінчення місяцю Рамадану – свято Ураза Байрам («Українські новини», Liga.net).

Міжконфесійні відносини.

Глава УГКЦ Патріарха Святослав (Шевчук) заявив, що в УГКЦ готові до діалогу і примирення з РПЦ («Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», ТСН, ВВС, Zaxid.net, «Сегодня»).

Церква і суспільство

Майно.

В РПЦ закликали священиків не соромитися дорогих подарунків, називаючи їх виявами любові (УНІАН, «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», ТСН, «Подробности»). У Луганській єпархії УПЦ  (МП) планували встановити єдині тарифи на платні церковні послуги («Коментарі»). За інформацією «Коментарів», в Одесі біля жіночого монастиря з’явилась «Єпархіальна автомийка», під яку монастир здає в оренду землю. А газета «Сегодня» повідомила про можливість взяти в оренду для урочистостей приміщення на території Києво-Печерського заповідника.

Конфлікти.

Ситуацію в заповіднику «Києво-Печерська Лавра» проаналізовано в матеріалі Катерини Константинової «Великий Лаврський дзвін» («Дзеркало тижня») від 17 серпня. Автор дійшла до висновку, що судова тяганина навколо заповідника закінчиться ще не скоро. Крім того, в ексклюзивному інтерв’ю з в.о. директора Наталею Клименко підняті теми реальної вартості квитка, поточні проблеми заповідника, робочої атмосфери тощо. За словами пані Клименко, подальша кар’єра Влади Прокаєвої залежатиме від її кваліфікації («Українські новини», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Корреспондент», «Главком», «Сегодня»). Також вона заявила, що економічно обґрунтована вартість вхідного квитка до заповіднику становить 25 гривень («Українські новини», «Дзеркало тижня», «Радіо Свобода», «Український тиждень», «Коментарі», «Корреспондент», Zaxid.net, «Фокус», «Сегодня»).

20 серпня «Главком» з посиланням на власні джерела повідомив, що новим генеральним директором заповідника стане Наталя Губіна, яку пов’язують із будівельною компанією «Золоті ворота». Колишня директорка заповідника, Вікторія Ліснича, звинуватила у своєму звільненні людей, наближених до міністра культури, і назвала причиною скандалу тендер на проведення реставраційних робіт. Також вона прокоментувала інформацію про ймовірне призначення на посаду директора Губіної, яку назвала довіреною особою Кулиняка («Українська правда»).

ЗМІ написали про новий поворот у справі. 31 серпня стало відомим ім’я нового директора заповідника – колишнього директора історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» Любомира Михайлини («Коммерсант», «Сегодня»).

Крім того, ЗМІ («Український тиждень») із посиланням на сайт «Наші гроші» повідомили, що за 4 роки на ремонт історико-культурного заповідника було витрачено більше 220 мільйонів гривень. А Лаврську дзвіницю буде відреставровано ще раз, за 2 мільйони гривень («Коментарі»).

Заповідник «Софія Київська». Згідно з повідомленням «Українські новини», «Українська правда», «Коментарі», «Фокус», конфлікт у заповіднику триває — співробітників змушують писати заяви про звільнення за власним бажанням.

Десятинна церква. З посиланням на депутата Київради Олександра Бригинця, 21 серпня «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», «Голос», 5 канал, «Подробности» повідомили, що колись дерев’яна капличка УПЦ (МП) на місці Десятинної церкви стала капітальною бетонною будівлею. Настоятель храму архимандрит Гедеон пояснив необхідність робіт приписами пожежників («Український тиждень», «Коммерсант»).

УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі», «Левый берег», «Голос», «Главком», 5 канал повідомили, що Державна архітектурно-будівельна інспекція Києва видала забудовнику розпорядження про незаконне бетонування фундаменту, на яку той має відреагувати протягом 10 днів. Згідно з інформацією «Коммерсанта», «Українського тижня», власників каплиці оштрафували і погрожують знесенням в разі не надання повного комплекту документів, що дозволяє будівництво. Та за повідомленнями «Українського тижня», «Української правди», «Радіо Свобода», «Коментарів» і ТСН, попри заборону будівництво триває. Про ситуацію навколо будівництва написав журналіст Єгор Соболєв (блог на сайті «Українська правда»).

Церква на даху. У Києві продовжується будівництво церкви на даху будинку («Коментарі»).

Pussy Riot.

17 серпня майже всі ЗМІ повідомили, що учасниць панк-молебню в храмі Христа Спасителя в Москві визнали винними і засудили до двох років позбавлення волі. Суд дійшов висновку, що мотив релігійної ненависті в діях панк-групи пояснюється тим, що вони феміністки («Українська правда», «Дзеркало тижня», Liga.net). «Радіо Свобода» назвала процес над Pussy Riot інквізиційним.

Самі засуджені не назвали релігійну ненависть і ворожнечу мотивами свого вчинку («Радіо Свобода»). Тим часом РПЦ, не сумніваючись у правомірності вироку, попросила для засуджених милосердя (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», ТСН, «Подробности», «Фокус», Liga.net). Один із єрархів РПЦ назвав дії панк-гурту «оксамитовим тероризмом» («Левый берег», ТСН). А в УПЦ (МП) запропонували оголосили дівчат «нерукопотисними» («Корреспондент», «Фокус»). ЗМІ (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», «Подробности», «Фокус») повідомили, що Pussy Riot загрожує ще один суд – про матеріальну компенсацію 30 тисяч рублів мешканці Новосибірська за моральну шкоду. За інформацією «Коментарів» та «Главкому», на учасниць панк-групи було подано ще 2 позови.

Видання (УНІАН, «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Радіо Свобода», «Український тиждень», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», «Подробности», «Фокус», Liga.net) також повідомили, що кілька учасниць гурту залишили Росію. А особи ще кількох досі не встановлені (УНІАН, «Українські новини», «Український тиждень», «Корреспондент», ТСН, «Фокус», Liga.net). 27 серпня захист Pussy Riot оскаржив вирок («Дзеркало тижня», «Радіо Свобода», «Левый берег», «Главком», «Фокус»). Ще раніше адвокат учасниць панк-групи заявив, що вони не проситимуть про помилування («Радіо Свобода», «Корреспондент», «Левый берег», «Главком», ТСН, «Фокус»).

Акції протесту проти вироку суду було проведено в кількох містах, в тому числі і в Києві («Радіо Свобода», «Український тиждень», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», ТСН, ВВС, 5 канал, «Сегодня»), Харкові («Коментарі», 5 канал, «Сегодня»), Одесі («Коментарі»). Крім того, вирок Pussy Riot засудила Рада з прав людини при президенті РФ («Український тиждень») та представники світової спільноти (УНІАН, «Український тиждень», «Подробности», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», ТСН, ВВС, «Фокус», Liga.net тощо).

За повідомленнями ЗМІ, в Казані (Росія) у власній квартирі було вбито двох жінок, а на стіні ймовірно кров’ю було здійснено напис «Free Pussy Riot». Представники РПЦ вину за це поклали на прихильників панк-гурту (УНІАН, «Українські новини», «Корреспондент»). Втім, останні назвали це провокацією влади («Фокус»). Також нібито на підтримку панк-групи 18 серпня було спалено храм-каплицю св. Сергія Радонезького в селі Грибівка на Одещині («Сегодня»).

Тим часом, на вулицях Москви мають з’явитися православні дружини, що захищатимуть православні цінності від блюзнірства («Українські новини», ТСН, ВВС). Цей факт викликав занепокоєння у російської влади («Радіо Свобода»). А правозахисники запропонували створити аналогічні дружини атеїстів («Главком»). Також в РПЦ запропонували посилити охорону храмів («Фокус»).

Зафіксовані також і факти неприйняття вироку представниками РПЦ, зокрема один зі священників зі скандалом залишив лави церкви («Українські новини»). В РПЦ його звинуватили в зловживанні алкоголем («Подробности»). Все більше інформації про те, що в Росії загострюються протистояння на релігійному ґрунті («Український тиждень»).

Суд над Pussy Riot отримав широкого розголосу в ЗМІ. Зокрема, в блогах Мустафи Найєма («Українська правда»), Богдана Логвиненка («Корреспондент»), Юрія Луканова («Корреспондент»), Дарини Коркач («Левый берег»), колонках Віталія Портнікова («Радіо Свобода»), Сергія Грабовського («Український тиждень»), матеріалах Олега Вергеліса («Дзеркало тижня»), Ганни Трегуб («Український тиждень»), Василя Ємельянова («Коментарі») тощо. За інформацією «Корреспондента» та «Фокусу», політик Олег Тягнибок назвав дії Pussy Riot богохульством.

Femen.

17 серпня представниця руху Femen бензопилою спиляла хрест жертвам політичних репресій в Києві, мотивуючи це висловленням поваги і підтримки російському панк-гурту Pussy Riot. («Українська правда», «Дзеркало тижня», «Радіо Свобода», «Коментарі», «Корреспондент», «Левый берег», «Україна молода», ТСН, «Подробности», Zaxid.net, «Фокус», Liga.net, «Сегодня»). Цікаво, що представниці Pussy Riot не підтримали акцію, мотивуючи тим, що інакше дивляться на форму виступу і фемінізм загалом («Українська правда», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Радіо Свобода», «Коментарі», «Корреспондент», «Главком», ТСН, «Подробности», «Фокус», «Сегодня»). Експерти зауважили, що акція Femen не має стосунку до Pussy Riot («Главком»). Політолог Володимир Фесенко також наголосив на тому, що ці дві організації можна порівнювати тільки формально («Главком»).

У матеріалі Дмитра Баркара «Femen використали проти Pussy Riot?» («Радіо Свобода») висловлено припущення, що наруга над хрестом могла бути інспірована, щоб відволікти увагу від московського судового процесу. Крім того, подано коментарі представників Церкви, зокрема УПЦ КП, які розцінюють акцію Femen як акт вандалізму і богохульства, який прикривається гаслами боротьби за свободу. А представник УГКЦ наголосив на ролі ЗМІ в роздмухуванні подібних сумнівних акцій. Недобрий символ у спилянні хреста вбачають і українські буддисти, які вважають, що акція зачепила не тільки релігійні, але і людські почуття українців. Утім, політолог Вадим Карасьов вважає, що подібна шокуюча поведінка є виправданою на пострадянському суспільстві, яке в цілому є байдужим і реакційним. «Коментарі», «Корреспондент», ТСН, ВВС, «Подробности», «Фокус» проінформували, що в УПЦ (МП) порівняли Femen із розпинателями Христа, назвали богохульством і кощунством і закликали ігнорувати їх акції. Архиєпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) наголосив на тому, що учасниці Femen мають нести відповідальність за скоєне («Главком»). Представник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря) назвав витівку намаганням через богохульство привернути до себе увагу («Главком»).

За повідомленнями «Коментарів», «Української правди», «Главкому», ТСН, 5 каналу, «Подробностей», «Фокусу», «Сегодня») вже наступного дня активісти встановили на місці понівеченого хреста тимчасовий поклінний хрест. А 20 серпня хрест було відновлено представниками комунальних служб (УНІАН, «Українська правда», «Радіо Свобода», «Коментарі», «Корреспондент», «Главком», ТСН, «Фокус», Liga.net).

УНІАН, «Українська правда», «Корреспондент», «Главком», ТСН, «Фокус», Liga.net, «Сегодня» наголосили, що насправді представниці руху Femen знищили греко-католицький, а не православний хрест – його було встановлено 2004 року закарпатськими греко-католиками в пам'ять про жертв ЧК-НКВС 1920-30-х років. За словами голови ГО «Християнська Україна», хрест було освячено представниками багатьох християнських конфесій («Радіо Свобода», «Голос»).

Видання («Українські новини», «Українська правда», «Главком», «Коментарі», «Корреспондент», ТСН, «Обком», Zaxid.net, «Фокус», «Сегодня») також акцентували на тому, що проти зловмисниць було порушено кримінальну справу за статтею «хуліганство, здійснене групою осіб». А головна виконавиця виїхала з України («Українські новини»).

20 серпня «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Главком», ТСН, «Подробности», Liga.net, «Сегодня» з посиланням на сайт організації повідомили про наміри учасниць вирушити до Росії з метою повторити подібний вчинок. УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Главком», ТСН повідомили, що в Росії взяли приклад з Femen — в Архангельській і Челябінській областях вандали спиляли 4 поклонні хрести. РПЦ вимагали знайти і суворо покарати зловмисників. УНІАН, «Радіо Свобода», ТСН повідомили, що відповідальність на себе взяв рух «Народна Воля». Ці дії були засуджені представниками традиційного юдаїзму та ісламу (УНІАН).

Дії учасниць групи викликали реакцію в ЗМІ – зокрема, у блогах Ігоря Мирошниченка («Українська правда»), Руслана Кухарчука («Українська правда»), Костянтина Матвієнка («Українська правда»), Євгена Іхельзона («Українська правда»), Олеся Бузини («Сегодня»), колонках Миколи Малухи («Український тиждень»), Юрія Романенка («Главком»), матеріал порталу Lenta.ru републікований «Корреспондентом» та «Главкомом», Тараса Бурноса з «Російської служби Голоса Америки» («Главком»), Дарини Шевченко з «Московських новин» («Главком»), Марціна Войцеховського з «Gazeta Wyborcza» («Главком») тощо. Керівник управління з гуманітарних питань Ганна Герман висловилась на підтримку того, що на дії Femen має відреагувати влада, але ця реакція має бути спокійною («Сегодня»). А почесний президент «Києво-Могилянської Академії» В’ячеслав Брюховецький назвав вчинок Femen аморальним («Сегодня»).

Церква і школа.

В Запоріжжі у зв’язку з початком нового навчального року представники УПЦ(МП) провели спеціальний молебень для школярів («Коментарі»). Зі спільної молитви у храмі Пресвятої Євхаристії УГКЦ розпочався новий навчальний рік у Львові («Коментарі»).

Соціальні питання.

У комісії УГКЦ у справах мігрантів висловили необхідність створення інформаційно-консультаційного центру з допомоги трудовим мігрантам («Радіо Свобода»). А на Прикарпатті пенсіонерку, що співала в церковному хорі, змушують повертати частину пенсії (ТСН).

Спорудження та реконструкція храмів.

На Львівщині, в селищі Івано-Франкове, було освячено дерев’яний храм Зіслання Святого Духа (УГКЦ), побудований за 2 місяці, 2 тижні і 2 дні («Коментарі»). Кілька храмів було освячено в Харкові — храм св. мученика Віктора («Коментарі»), храм св. Апостола Якова («Коментарі»), храм Софії Премудрості Божої («Коментарі»), храм князя Володимира («Коментарі»).

Три храми Львівщини — церква святих Петра і Павла у селі Волиця-Деревлянська Буського району (1680 рік), церква св. Юра у Дрогобичі (кінець 15 — початок 16 століття) та надбрамний комплекс Золочівського замку, потребують негайного виведення з аварійного стану («Коментарі»). «Главком» повідомив, що з 2009 року не було виділено бюджетних коштів на охорону і збереження пам’яток Львівської області, тому 8 храмів не готові до внесення до переліку ЮНЕСКО. В Новомосковську (Дніпропетровська область) розпочалася реставрація Свято-Троїцького собору («Коментарі»). А в Дніпропетровську відновлюють Свято-Успенський собор в будівлі міської лікарні («Коментарі»).

Свята.

Відзначення православними Преображення Господнього, названого в народі Яблучним спасомУкраїнські новини», Liga.net). Про відзначення цього свята православними і греко-католиками написали УНІАН, «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Корреспондент», «Левый берег», ТСН, 5 канал, «Подробности», Zaxid.net. Про протестантів згадали «Коментарі».

Свято Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня у Харкові було відзначене хресною ходою («Коментарі»), святкування відбулися і в Києві, в «Мамаєвій Слободі» (5 канал). Про відзначення свята православними написали «Коментарі», «Левый берег»; православними і греко-католиками – «Коментарі», «Корреспондент», «Україна молода».

За інформацією УНІАН і «Коментарів», 29 серпня православні відзначили Хлібний або Горіховий спас.

Просвітництво.

В Берліні (Німеччина) в церкві Св. Катерини представлено експозицію українського сакрального мистецтва («Радіо Свобода»).

Українці отримали дозвіл скопіювати ікону Вишгородської Божої Матері, що зберігається в Москві («Главком»). А от унікальну кам’яну різьблену ікону часів Київської Русі можуть передати державі або церкві (ТСН).

На Дніпропетровщині перебували мощі Миколая Чудотворця («Коментарі»). На Свято-Миколаївському храмі в Севастополі було встановлено найбільший у світі хрест заввишки 7,5 м («Українські новини», «Корреспондент», ТСН, ).

На Вінничині, в Йосафатовій долині біля села Голинчинці, було встановлено тисячі хрестів (ТСН).

ВВС написав про віртуальні церкви і ставлення представників УПЦ (МП)  до цього факту.

Матеріал про Військовий Микільський собор в Києві («Радіо Свобода»).

Матеріал Олега Скнаря про паломництво в Петру (Йорданія) («Левый берег»).

Велопроща зі Львова до Крехівського монастиря 15 вересня (Zaxid.net).

Тернопільська облрада закликала ЮНЕСКО внести Почаївську Лавру до списку світової спадщини (УНІАН, «Радіо Свобода», Zaxid.net).

В середмісті Львова археологи шукатимуть фундаменти єврейських сакральних будівель («День», Zаxid.net).

12 серпня у Збаражі, на Тернопільщині, відбувся творчий діалог «Фамільні зустрічі», організований православним журналом «Фамілія» («УНІАН-релігія»). 8-9 вересня в Одесі відбудеться фестиваль православних журналів «Сімейні читання» («Коментарі»). 13-16 вересня Львів відвідає католицький письменник Бруно Ферреро («Коментарі»).

В Україні видали Біблію з ілюстраціями Сальвадора Далі («День»).

«День» опублікував низку розмов із церковними діячами: матушкою Серафимою (Шевчук), настоятелькою Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в Одесі («День»), отцем Андрієм Нагірняком, відповідальним за соціальне служіння в УГКЦ («День») тощо.

Про дискусію щодо майна, яке раніше належало Церкві у Чехії («День»). Про бенедиктинський монастир Монсеррат (Іспанія) («Україна молода»).

«Радіо Свобода» та «Україна молода» продовжили висвітлювати тему ініціативи заборони дитячих мультфільмів сектою Догнала.

Церква і влада

Вибори.

Глава УГКЦ закликав прийти на вибори, але виступив проти політичної агітації в церкві («Радіо Свобода», «Українська правда», «Український тиждень», «Левый берег», «Главком», «Подробности», Zaxid.net). Єпископ УГКЦ Йосип (Мілян) повідомив, що в Церкві моляться за щасливий результат виборів («Український тиждень»). Рішенням Синоду УПЦ (МП) було заборонене ведення політичної агітації в храмах (УНІАН, «Дзеркало тижня», «Корреспондент», «Главком», «День», ТСН, 5 канал, «Обком», «Подробности», Liga.net). Архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП владика Климент наголосив, що влада є від Бога тоді, коли вона діє за законами Божими, і є відповідальна перед Богом. Завдання людей вибрати саме таку владу («День»).

Тим часом, за повідомленнями ЗМІ (УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Радіо Свобода», «Український тиждень», «Коментарі», «Главком», Zaxid.net), архиєпископ Рівненський і Острозький Варфоломій (УПЦ) незаконно агітував прихожан за кандидата від Партії регіонів Анатолія Юхименка. Також перед церковною брамою було зафіксовано представників ОО «Батьківщина», що розповсюджували серед прихожан друковані агітаційні матеріали. На підтримку президента висловився і митрополит Іларіон («Обком»). «Коментарі» та «Главком» повідомили, що для агітації за Ігоря Маркова (Одеса) були використані фото, де Глава РПЦ Патріарх Кирило потискає руку кандидату в депутати. За інформацією прес-секретаря РПЦ, насправді Глава РПЦ не підтримує Маркова, а Церква лишається аполітичною. 24 серпня журналіст «Українського тижня» Святослав Птіцин повідомив, що пастор Сандей Аделаджа агітує за кандидата в депутати Олеся Довгого. Про це ж писав у блозі на «Українській правді» і журналіст Михайло Ткач. Тим часом, представники УПЦ КП брали участь у заходах опозиційних сил із відзначення Дня Незалежності в Дніпропетровську («Радіо Свобода»).

У блозі на «Українській правді» голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук опублікував звернення до голів політичних партій з метою з’ясування їх позиції щодо захисту інституту традиційної родини.

Церква і політики

Янукович відвідав Афон  (УНІАН, «Радіо Свобода», «Український тиждень», «Главком», ВВС, Zaxid.net). Як пізніше повідомили УНІАН, «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Корреспондент», «Главком», ВВС та ZAxid.net, подорож було здійснено за кошти підприємців.

«Голос» повідомив, що Президент України взяв участь у Літургії з нагоди свята Успення Пресвятої Богородиці в Києво-Печерській Лаврі. Також він привітав мусульман зі святом Ураза-байрам (19 серпня) («Українські новини», «Главком», «Подробности», Liga.net).

«Коментарі» переповіли ситуацію навколо будівництва церкви в селі Іванівка (Сімферопольський район АР Крим), яку пообіцяв добудувати депутат від партії «Союз», але не здійснив своєї обіцянки.

Тим часом, у переліку «100 найвпливовіших людей» за версією «Корреспонденту» присутні представники Церков: Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир (23 місце, +4 позиції в порівнянні з минулорічним рейтингом), Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет (49 місце, -5), екс-глава УГКЦ кардинал Любомир (Гузар) (54 місце, +27), Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) (62 місце, -1).

Таким чином, друга половина серпня ознаменувалась підвищеною увагою ЗМІ до скандальної діяльності Pussy Riot і Femen. Цікавість ЗМІ також викликали єпископська хіротонія ректора УКУ о. Бориса Гудзяка (УГКЦ), факти політичної агітації архиєпископа Рівненського і Острозького Варфоломія (УПЦ), капітальне будівництво біля Десятинної церкви тощо. Найбільше матеріалів про релігійне життя в Україні опублікували УНІАН, «Коментарі», «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Радіо Свобода», «Лівий берег», Zaxid.net, Liga.net тощо.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу