• Головна
  • Лаврський скандал, Pussy Riot і оборона Пінзеля – у фокусі уваги світських ЗМІ до релігійних подій...

Лаврський скандал, Pussy Riot і оборона Пінзеля – у фокусі уваги світських ЗМІ до релігійних подій

31.08.2012, 10:23
Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у першій половині серпня 2012 року.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій у першій половині серпня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсівзагальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква.

Відгомін візиту Кирила. На прес-конференції Григорій Коваленко заявив, що політичне забарвлення зникне з візитів Глави РПЦ до України тоді, коли суспільство почне їх розглядати як душпастирські, а не політичні («Левый берег», «Главком», «Фокус»). Деякі видання («Главком», «Радіо Свобода», «Український тиждень») анонсували візит Патріарха Кирила до Польщі 16-19 серпня.

Тим часом, Глава РПЦ спростував звинувачення у користолюбстві, пов’язані з торгівлею у Храмі Христа Спасителя та іншими діями («Главком»). А самого Патріарха Кирила висунули на здобуття Нобелівської премії за відкриття в галузі економіки – так Товариство захисту прав споживачів відреагувало на те, що суд спростував факт торгівлі в Храмі Христа Спасителя («Левый берег», «Корреспондент»). Тим часом, у блогах «Корреспондента» з’явилась інформація про вільний продаж нагород УПЦ. Також там з’явився ряд інших критичних матеріалів про РПЦ («Корреспондент»).

За повідомленнями ЗМІ («Радіо Свобода», «Главком», «Коментарі», ТСН, Zaxid.net, «Український тиждень»), священики РПЦ відмовились освятити пам’ятник загиблим українцям в урочищі Сандармох у Росії. Матеріал Юрія Кирпичова «РПЦ втрачає Україну? Ні, репутацію» («Дзеркало тижня») від 10 серпня присвячено аналізу як минулого візиту Патріарха Кирила в Україну, так і загалом стану справ в РПЦ, зокрема стосункам Церкви з можновладцями.

29 липня Дніпропетровський митрополит Іриней віддав розпорядження молитися про дощ в усіх храмах Дніпропетровської єпархії УПЦ («Левый берег», «Главком», «Радіо Свобода», ТСН, «Корреспондент»).

Кадрові зміни в УПЦ – 5 серпня Митрополит Володимир призначив нового єпископа Бердянського і Приморського («Коментарі»).

Українська Греко-Католицька Церква.

За інформацією «Коментарів» і Zaxid.net, єпископська хіротонія отця Бориса Ґудзяка відбудеться у Львові 26 серпня в архикатедральному соборі Святого Юра. Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ Ігоря (Возьняка) нагороджено «Почесним знаком Святого Юрія» («Коментарі», Zaxid.net ).

Римо-Католицька Церква.

ТСН, Liga.net, «Коммерсант» і «Корреспондент» продовжили висвітлювати скандал навколо шпигунства в оточенні Папи Римського.

Протестанти.

ЗМІ продовжили публікувати матеріали про пастора Сандея Аделаджу і його проекти. 5 серпня ВВС поширила матеріал про будівництво «Українського духовно-культурного центру», названого в пресі «Ісуслендом». Також у матеріалі подані думки експертів про сучасне становище протестантських церков в Україні – за словами Віктора Єленського, їм в Україні ведеться нелегко через упереджене ставлення людей. Експерт акцентував і на тому, що ситуація з релігійними свободами в Україні за останні два роки погіршилась. Тим часом, журналіст «1+1» Михайло Ткач продовжив атаку на пастора Сандея Аделаджу. Черговий сюжет викладено 8 серпня у блозі на «Українській правді».

З’явилась нова інформація і у справі пастора, звинуваченого в розбещенні неповнолітньої. За інформацією УНІАН, пастор маріупольської «Церкви Ісуса Христа» залишиться за ґратами до суду. Тим часом, 3 серпня головний свідок обвинувачення, 14-річна дівчина, стала на захист обвинувачуваного, наголошуючи, що вони просто репетирували «танець для Господа». Зізнання дівчини було контрольоване батьками, які наголосили, що раніше в міліції їх змусили оббрехати пастора («Сегодня»). Крім того, в ході розслідування відкрились і інші обставини, зокрема, той факт, що єпископ і його оточення «вибивали» у вірян гроші («Сегодня»).

Юдеї

За інформацією ЗМІ, разом з паломниками юдеями-хасидами до Умані приїдуть ізраїльські поліцейські (УНІАН, «Дзеркало тижня», «Левый берег», «Подробности»).

Мусульмани.

11 серпня ЗМІ повідомили, що в київській мечеті «Ар-Рахма» відбувся традиційний офіційний іфтар, який проводиться щорічно в місяць Рамадан. («Українська правда»)

Міжконфесійні стосунки.

Державний департамент США із питань свободи совісті і віросповідання розкритикував Україну за антисемітизм і дискримінацію мусульман («Українська правда»). «Дзеркало тижня», «Левый берег», «Фокус», «Український тиждень», «Корреспондент» також акцентували на тому, що у звіті Держдепартаменту йшлося про утиски УГКЦ. Цікаво, що «Коммерсант» та «Український тиждень» подали коментарі представників мусульманської та єврейської громад України, які повідомили, що в цілому не відчувають збільшення проявів релігійної нетерпимості.

Про дніпропетровську громадську організацію допомоги жертвам деструктивних культів «Діалог» і її голову Яна Щекатурова написала «Україна молода». В матеріалі такими культами опосередковано названі харизмати та інші релігійні течії. Критично герой матеріалу відгукується про школу Реріха, «Посольство Боже», Дніпропетровський духовний центр «Відродження».

За інформацією «Корреспондента», 11 серпня Україну відвідав Католікос усіх вірмен Гарегін ІІ.

Секти і "антисектантські" матеріали.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі прийняла рішення перевірити деякі мультфільми на безпечність для дітей. УНІАН, «Коментарі», «Сегодня», Zaxid.net, «Корреспондент» акцентували на тому, що приводом для перевірки стали матеріали про шкоду мультфільмів, розміщені на сайті «Сім’я під покровом Богородиці», що має стосунок до групи Догнала.

Тим часом, сам Антонін Догнал судиться із львівським журналістом Юрієм Оленцем та газетою «Новий погляд» через публікацію матеріалу «Сектанта Догнала депортують з України». Суд мав відбутися 10 серпня, але через відсутність позивача його перенесено на 13 вересня («Коментарі»).

Разом із тим у ході моніторингу було відзначене необґрунтоване спекулювання темою сектантства у світських ЗМІ. Так, у матеріалі «Київрада «підтримує» навалу сектантських церков у місті» («Коментарі») розміщено інформацію, що в період із 1 по 12 липня Київрада прийняла п’ять рішень про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок релігійним громадам, зокрема, Болгарській релігійній громаді УПЦ (МП), релігійній громаді «Емануїл», релігійній громаді Св. Марка УПЦ (МП), релігійній громаді «Прихід Різдва Пресвятої Богородиці» УАПЦ та релігійній громаді Боголюбської ікони Божої Матері УПЦ (МП). Очевидно, що провокаційний заголовок є безпідставним.

Церква і суспільство

Конфлікти.

Pussy Riot. Про процес над заарештованими писали УНІАН, «Україна молода», «Левый берег», «Главком», ВВС, ТСН, Liga.net, «Український тиждень», «Українські новини», «Корреспондент» тощо.

Не оминула ця справа і Україну. Євген Іхельзон у блозі на сайті «Українська правда» повідомив, що Київ приєднався до всесвітньої акції з вимогами звільнити ув’язнених учасниць панк-гурту. А ще раніше, 1 серпня «Корреспондент» та 2 серпня «Сегодня» повідомили, що в Севастополі в Свято-Володимирському кафедральному соборі прихильники панк-гурту намагались влаштувати антицерковну акцію, але були зупинені представниками духовенства, прихожанами і охороною.

Femen. 10 серпня «Українська правда», «Подробности», ТСН повідомили, що дівчина, яка 26 липня кинулася на Патріарха Кирила, вже звільнена.

Києво-Печерський заповідник. Один з найгучніших скандалів першої половини серпня 2012 вибухнув навколо керівництва історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра». 1 серпня майже всі ЗМІ повідомили, що, за словами заступника директора заповідника Влади Прокаєвої, вона дала за свою посаду хабар директору у розмірі 50 тисяч доларів, які призначалися безпосередньо міністру культури. Сам Кулиняк факт отримання грошей спростував і дав згоду на перевірку цього факту прокуратурою («Українська правда», «Україна молода», «Коментарі», Zaxid.net, «Корреспондент»). Видання також повідомили, що така перевірка вже розпочата, втім деякі ЗМІ зазначили, що Прокаєвій нічого не інкримінуватимуть, оскільки вона зізналась добровільно (ТСН, «Українська правда», «Левый берег», «Главком», Liga.net). 6 серпня ЗМІ повідомили, що скандального заступника директора таки було звільнено. Цікаво, що про прийняття такого рішення «Голос» та 5 канал повідомили ще 1 серпня.

7 серпня «Коментарі» та «Подробности» наголосили, що на думку представника заповідника, скандалом з Прокаєвою був ініційований директоркою Вікторією Лісничою, щоб відвернути увагу від її методів керування, що викликали незадоволення в колективі. Ще 3 серпня ЗМІ («Українська правда», «Левый берег», «Главком», «Голос», «Сегодня», Zaxid.net, Liga.net, «Фокус», «Український тиждень», «Корреспондент») написали, що директорка заповідника отримала догану, а 10 серпня по ЗМІ прокотилась інформація, що наказом Міністерства культури від 9 серпня 2012 року Вікторію Лісничу було звільнено з посади, а директором стала Наталя Клименко. Також ЗМІ подали позитивні відгуки про нового керівника заповідника від науковців («Голос»). Втім, ще 6 серпня експерти наголошували на необхідності проведення прозорого конкурсу на посаду директора заповідника («Голос»).За інформацією видань, нове керівництво поновило Владу Прокаєву на посаді заступника директора.

Ліснича повідомила ЗМІ, що оскаржуватиме рішення Міністерства культури в суді. Крім того, 13 серпня вона наголосила, що звільнені нею співробітники, серед яких є і родич Міністра культури, захопили відділ кадрів заповідника («Українська правда», «Україна молода», «Голос», «Сегодня», «Українські новини»), і що владу в заповіднику намагається захопити заступник директора Валерій Панченко («Голос», «Коммерсант»). У ЗМІ з’явилась інформація, що співробітники заповідника звернулись до прем’єр-міністра Миколи Азарова з відкритим листом, в якому висловили прохання повернути Лісничу на посаду директора заповідника («Українська правда», «Подробности», «Главком», «Український тиждень», «Українські новини», 5 канал). А ще 7 серпня 65 співробітників заповідника виступили проти директора з відкритим листом («Коментарі», Liga.net, «Український тиждень»).

Азаров наголосив, що персональну відповідальність за ситуацію несе міністр культури («Українська правда», «Українські новини», «Обком»). 10 серпня УНІАН, «Українські новини», «Левый берег», «Дзеркало тижня», «Главком», «Голос», «Коментарі», «Сегодня», «Фокус», «Коммерсант», «Корреспондент» повідомили, що за наказом Азарова ціна за вхідний квиток до заповідника була знижена з 50 до 3 гривень. Втім, колишня директор наголосила, що вхід у Лавру без відвідування виставок і музеїв завжди коштував 3 гривні і ні про яке завищення мова не йшла («Голос»). А «Коментарі» та ТСН повідомили, що в Лаврі проігнорували наказ прем’єр-міністра і тих, хто придбав квиток за 3 гривні, у храми не пускають, а лише на територію заповідника.

Сама ж Вікторія Ліснича наголосила, що подала до суду на Прокаєву за наклеп і повторила, що не була в курсі про її фотосесію для еротичного видання (УНІАН, «Українська правда», «Левый берег», «Подробности», «Голос», «Коментарі», «Сегодня», Liga.net, «Український тиждень», «Українські новини», 5 канал, «Коммерсант», «Корреспондент»). На персоні Прокаєвої акцентує в публікації «Міс Україна» для Лаври придатна» Gazeta.ru (републікована «Главкомом»). Матеріал Олега Пономарьова «Проліт Прокаєвої над Лаврою» («Голос») висвітлив еволюцію стосунків керівництва заповідника, крім того, висловив припущення, що суть конфлікту криється в боротьбі за гроші.

З приводу конфлікту висловились і представники влади, зокрема радник президента Ганна Герман, що назвала ситуацію звичайною жіночою поведінкою, але розкритикувала цінову політику заповідника («Українська правда», «Левый берег», «Главком», Zaxid.net). Ще раніше особливостями жіночого колективу назвав конфлікт і міністр культури («Сегодня», «Українські новини»). «Баб’їм бунтом» назвав ситуацію блогер «Сегодня» журналіст Олесь Бузина. Аналогію з героїнями Нечуя-Левицього бабою Палажкою і бабою Параскою провів «Український тиждень».

В матеріалі «Заповідник. Що стоїть за скандалом у Лаврі?» Анна Григораш та Галина Титиш повідомили, що окрім Прокаєвої було звільнено більше двадцяти співробітників, і наголосили, що в заповіднику «Києво-Печерська Лавра» функціонують «сірі» фінансові схеми. Про тіньові схеми писали і «Коментарі». Газета «Сегодня» повідомила про два штатні розклади в заповіднику. Ласим шматком для чиновників назвали заповідник експерти «Голос». Були висловлені ідеї про необхідність створення Громадської ради при Києво-Печерському заповіднику («Голос»). Експерти також наголошували на можливих серйозних наслідках для музейної галузі України («Голос»). Також скандал було охарактеризована як музейну чистку («Голос», Liga.net). В статті Олени Мельник «Що відбувається в Лаврі?» («Левый берег») можливою причиною звільнення Прокаєвої названо протест церковників проти її еротичного минулого.

Аналізуючи цей і попередні скандали в Києво-Печерському заповіднику, журналістка «Українського тижня» Вікторія Матола дійшла висновку, що Лавра з осередку духовності перетворилась на епіцентр скандалів. Про це експерти зазначали і в блогах «Корреспонденту». В матеріалі «Блондинки в законі. Найвідоміші музеї охопила криза некомпетентності» («Український тиждень») Олена Максименко наголосила на тому, що фігурантки скандалу – люди некомпетентні в музейні сфері. Про це ж написав в блозі на «Корреспонденті» і редактор журналу «Музеї України» Віктор Тригуб. Він же звернувся з закликом відсторонення від посади і міністра культури, що допустив подібну ситуацію («Корреспондент»).

Пінзель. Ще одна конфліктна ситуація виникла навколо робіт скульптора Георга Пінзеля, які планувалося везти на виставку до Лувру. За повідомленнями ЗМІ, на храм Св. Онуфрія (1768 р.) (УАПЦ) в селі Рукомиш Тернопільської області, в якому зберігалась скульптура Святого Онуфрія, роботи Пінзеля, обвалилася скеля (УНІАН, «Подробности», «Голос», ТСН, «Сегодня»). Фахівці припустили, що катастрофу могли спричини непогоджені вибухові роботи («День»). А 2 серпня у блозі на «Укранській правді» та Zaxid.net культуролог Тарас Возняк повідомив, що під завалами церкви унікальна скульптура зникла. Цю інформацію продублював і Zaxid.net.

8 серпня в матеріалі Світлани Мичко «Пінзелівська скульптура святого Онуфрія дивом не постраждала, коли скеля обвалилася на храм» («Україна молода») з’явилась інформація, що громади церков Св. Онуфрія в селі Рукомиш і Покровського храму в місті Бучачі відмовились передавати роботи Пінзеля на реставрацію, оскільки бояться, що потім вони не повернуться до храмів. Про те, що громада села не хоче віддавати скульптуру, написав і Zaxid.net. 2 серпня ЗМІ (Zaxid.net) повідомив також і про те, що громада Бучача виступає проти передачі скульптур Пінзеля на виставку. 10 серпня в матеріалі «Чому бучачці не хочуть віддавати «свого» Пінзеля до Лувру» («День») акцентовано на тому, що, за думкою самого Бориса Возницького, речі сакрального призначення створено для храмів, де вони і мають бути. В тексті викладені факти численного вилучення робіт Пінзеля, які так і не були повернуті ані бучацьким храмам, ані ратуші, а також представлені думки як противників, так і захисників передачі скульптур на реставрацію і виставкове експонування. Позиція громади Бучача викладена і в матеріалах УНІАН, «Главкому» від 6 серпня, ТСН від 10 серпня. 14 серпня ця інформація була розміщена в матеріалі Жанни Попович «Скандал із Пінзелем. Люди не дають вивезти скульптури у Лувр» («Українська правда»).

Кримінал.

У місті Шостка на Сумщині невідомі підпалили церкву Покрови Святої Богородиці УПЦ КП (УНІАН, «Українські новини», «Подробности», «Главком», «Голос»). А в селі Нова Котельня на Житомирщині 200-річна церква постраждала від блискавки («Коментарі»). У Львові невідомі підпалили гіпсову скульптуру Богородиці (Zaxid.net).

У Луцьку до суду передано справу директора Державного історико-культурного заповідника, що неправомірно здавав в оренду приміщення у старовинному монастирі бригідок (УНІАН).

Просвітництво.

Було знайдено унікальну кам’яну ікону ХІІІ століття, яка могла належати князю Володимиру Мономаху («Українська правда»). У Вишгороді археологи шукають мощі князів Бориса і Гліба (УНІАН, «Радіо Свобода», «Україна молода», «Голос», «Сегодня»). Князя Володимира проголошено покровителем Збройних сила України (УНІАН).

8 серпня «Україна молода» дублює інформацію, що вперше з’явилась ще в липні, про те, що новозбудований храм УПЦ в Дніпропетровську було оздоблено російською імперською символікою. У Гошівському монастирі на Прикарпатті освятили дзвін, вагою в 2,5 тони («Радіо Свобода»). Туристи відзначили сім улюблених львівських храмів («Коментарі», Zaxid.net).

Матеріал про католицькі храми Бердичева («Радіо Свобода»).

3 серпня матеріал про музей Матері Терези в Скоп’є (Македонія) («День»). У Львові 20 серпня відкриється виставка «Митрополит Андрей Шептицький та Пласт» («Коментарі», Zaxid.net).

До Луцька з США привезли ікону Покрови Пресвятої Богородиці, на якій присягали воїни УПА (УНІАН, «День», «Главком»). Матеріал про старовинні ікони з храму села Добряни (Львівщина) та проблему збереження сакральної спадщини («Радіо Свобода»). В Україну привезуть плащаницю від Гробу Божої Матері («Коментарі»).

У Тернополі при храмі Святого Апостола Іоана Богослова відкриють сучасний духовно-мистецький центр для обдарованих дітей та молоді («День»). Матеріал про хоспіс при Свято-Архангело-Михайлівсьому монастирі в Одесі опублікувала 10 серпня газета «День».

3-12 серпня відбулася міжнародна піша проща мігрантів і їхніх родин з Самбора (Львівська обл.) до Зарваниці (Тернопільська область), організована УГКЦ («Радіо Свобода»).

Будівництво, освячення храмів.

До 18 серпня в Харкові буде освячено три православні храми («Коментарі»).

В Енергодарі (Запорізька область) було проведено молебень на місці побудови лікарняного храму («Коментарі»).

Кошти на відновлення храму Єзуїтів збиратимуть по всій Європі («Коментарі»). Кілька матеріалів про перебіг реставрації храму опублікував і Zaxid.net – 1, 2, 3, 4. Цікавила ЗМІ і реставрація Вірменського собору у Львові. Після смерті реставратора зникли деякі вітражі з храму («Коментарі», Zaxid.net). Тим часом, тривають роботи з відновлення розп’яття, демонтованого 2011 року з фасаду храму («Коментарі», Zaxid.net).  

Згідно з інформацією депутата Київради Олександр Бригинця, в КМДА задумались над побудовою старообрядницької церкви в Києві («Корреспондент»). Він же висловився і про недоречність заборони богослужінь в Андріївській церкві, наголосивши, що храму загрожують влада і забудовники («Корреспондент»).

Соціологічне опитування.

Згідно з соціологічним опитуванням міжнародної кампанії Gallup International, проведеного в 57 країнах, 71% українців вважає себе віруючими, і всього 3% назвали себе атеїстами («Сегодня», «Подробности», ТСН, «Фокус», «Корреспондент»).

Свята.

14 серпня, Медовий спасУНІАН, «Левый берег», «Кореспондент», «Подробности», «Главком», «Голос», «Коментарі», ТСН. Про те, що це свято відзначають православні і греко-католики, написали «Дзеркало тижня», Liga.net, «Український тиждень», 5 канал.

Про особливості святкування Медового, Яблучного та Горіхового Спасів – «Голос», «Коментарі». Також опубліковані матеріали про особливості Успенського посту («Голос», ТСН, «Сегодня», Zaxid.net).

А 15 серпня «Коментарі» повідомили про святкування католиками Успіння Пресвятої Богородиці.

Церква і влада

Згідно зі словами секретаря Священного Синоду УПЦ КП, Євстратія (Зорі), кожен політик, що присягнув на Біблії, відповідатиме перед Богом («Подробности»). Zaxid.net процитував кардинала Любомира (Гузара), який наголосив, що не бачить суттєвої різниці між політиками, незалежно від того, чи перебувають вони при владі, чи прагнуть до неї.

Тим часом, 9 серпня Арсен Аваков у блогах на «Українській правді» та «Левом береге» повідомив, що Юлія Тимошенко отримала Міжнародну премію Боніфація VIII при Accademia Bonifaciana при Святому престолі католицької Церкви. Цю інформацію розтиражували УНІАН, «Обком», «Дзеркало тижня», ТСН, Liga.net тощо. Однак у Ватикані спростували свою причетність до цієї премії.

Церква і вибори.

На сайті «Українська правда» в матеріалі «Кіровоград – епіцентр виборчого процесу» Дмитро Сінченко нагадав про агітацію кандидата в депутати від ПР Олександра Єдіна на церковних календарях. Газета «Сегодня» наголосила, що за словами експерта, галичани як люди набожні часто підтримують кандидатів, які не шкодують коштів на церкву. Жертвуючи на храм, кандидат може розраховувати на те, що за нього агітуватиме і священик.

«Сегодня», «Главком», ТСН повідомили про те, що одним із кандидатів у народні депутати є священик храму Святих апостолів Петра і Павла в Києві Григорій Большаков, який уже двічі був депутатом Дарницької районної ради. А у Дніпровському районі столиці балотуватиметься керівник міжнародного духовного центру «Преображення» Юрій Полуектов («Сегодня», ТСН).

«Коментарі» повідомили, що, за словами архиєпископа Євстратія (Зорі), УПЦ КП заборонила своїм священнослужителям брати участь у виборах.

Мовний закон.

На думку архиєпископа УГКЦ Любомира (Гузара), влада зараз сильно ризикує, коли займає позицію протистояння у питання мовного закону – про це він заявив в ефірі 5 каналу («Левый берег», Zaxid.net, Liga.net). В УПЦ вважають, що в Україні питання мови розглядають не по суті, а з політичних і передвиборчих міркувань – Zaxid.net процитував протоєрея Георгія Коваленка. Тим часом «Главком» опублікував коментар протоєрея Андрія Дудченка (УПЦ), який наголосив на тому, що в Україні немає мовної проблеми, а міфи про утиски російської мови вигідні політикам, що таким чином намагаються відвернути увагу від реальних проблем.

У Львові 5 серпня відбувся молебень на захист української мови, в якому взяли участь священики кількох конфесій («Українська правда», «Українські новини», «Подробности», ТСН, «Сегодня», «Український тиждень»).

РПЦ і влада.

ЗМІ (УНІАН, «Українська правда», «Україна молода», «Подробности», ТСН, Zaxid.net, «Український тиждень», «Корреспондент») повідомили, що ігумен Спасо-Преображенського Валаамського монастиря Мефодій намагався поцілувати руку Президенту Росії Володимиру Путіну. Пізніше, прес-секретар монастиря заявив, що в традиції східного православ’я цей жест означає смиренність. Втім, чимало видань і експертів відреагували на цей епізод. У блозі на сайті «Української правди» політтехнолог Олег Медведєв наголосив, що інцидент продемонстрував справжню роль РПЦ в політичній системі Росії.

Таким чином, центральними темами для світських ЗМІ стали опосередковано дотичні до релігійного життя конфлікти навколо змін у керівному складі історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра» і протистояння місцевих церковних громад та науковців навколо скульптур Георга Пінзеля. Також не залишились непоміченими нові аспекти і обставини справ, що вже набули розголосу – справи Сандея Аделаджі і маріупольського пастора, взаємодії церкви і влади в світлі майбутніх виборів. Чимало ЗМІ акцентували і на темі сект, іноді безпідставно. Традиційно багато матеріалів було присвячено просвітницькій тематиці, релігійним святам і традиціям тощо. Найбільше уваги присвятили висвітленню релігійного життя України «Українська правда», «Корреспондент», ТСН, УНІАН, «Сегодня», Zaxid.net тощо.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу