• Головна
  • «Kill Kirill» та зустріч із Януковичем зробили візит Глави РПЦ центральною релігійною подією липня для світських ЗМІ...

«Kill Kirill» та зустріч із Януковичем зробили візит Глави РПЦ центральною релігійною подією липня для світських ЗМІ

17.08.2012, 14:13
Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій липня 2012 року.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій липня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій. 

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква

Портал «УНІАН-релігії» повідомив, що Митрополит Володимир відсвяткував сорок шосту річницю архиєрейської хіротонії. Пресу традиційно цікавив стан здоров’я Предстоятеля УПЦ. ЗМІ повідомили, що Митрополиту Володимиру встановили кардіостимулятор, виділений безкоштовно Академією медичних наук України. Майже всі акцентували на тому, що в свою чергу Глава УПЦ виділив гроші на схожу операцію людині, яка сама не може за себе сплатити. 18 липня 5 канал, «Корреспондент», «Українська правда», «Українські новини», «Сегодня», «Подробности», «Голос», «Фокус» повідомили, що Митрополит Володимир проходить реабілітацію і його стан є стабільним.

Попри хворобу, Глава УПЦ зробив низку важливих заяв, зокрема про те, що поки що шляхи до єднання різних православних конфесій України знайти не вдалося, не в останню чергу через політику (УНІАН, «Українська правда», Liga.net, «Коментарі», «Сегодня», «Подробности», «Левый берег», «Голос», «Главком»). Також він додав, що криза в УПЦ є, але не систематична.

Також чимало видань поширили інформацію про виявлення ртуті і миш’яку в крові настоятеля Києво-Печерської Лаври митрополита Павла. Цю новину сповістив прес-секретар УПЦ Василь Анісімов. Спочатку факт отруєння не підтверджувався (ТСН, «Голос»). Але пізніше сам митрополит Павло прокоментував ситуацію, підтвердивши інформацію, але нікого в інциденті не звинуватив (УНІАН, «Українські новини», «Український тиждень», «Сегодня», ТСН, «Обком», «Подробности», «Левый берег», «Голос», «Корреспондент», «Коментарі»). Видання переповідають, що можливою причиною отруєння могли стати зазіхання на посаду митрополита Павла («Сегодня», УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Український тиждень», «Обком», «Фокус», «Дзеркало тижня», «Левый берег», «Голос», «Главком», «Корреспондент», «Коментарі») або те, що намісник Києво-Печерської Лаври є одним із претендентів на посаду Глави УПЦ («Українська правда», ТСН, «Подробности», «Левый берег»). Симптоматично, що «Сегодня» в заголовку матеріалу назвали постраждалого «депутатом від Партії Регіонів», акцентуючи на політичній орієнтації настоятеля Києво-Печерської Лаври.

Зацікавив ЗМІ і митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Інтерес видань викликали не тільки його дорогий годинник і стосунки з Президентом (про це далі), а й заява про те, що він не прагне обійняти посаду Глави УПЦ («Обком»).

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел засудив проект «Вівтар націй» Оксани Мась як такий, що ображає християнську віру. 8 липня він провів молебень і акцію протесту «Вигнання біса» («Коментарі»). Він же став героєм іншого конфлікту – голова Синодального юридичного відділу УПЦ Валентин Волинець звинуватив митрополита Одеського в оприлюдненні конфіденційної інформації щодо листування Митрополита Володимира («Коментарі»).

ЗМІ звернули увагу на засідання Священного Синоду 20 липня, на якому відбулися кадрові зміни в Церкві, зокрема з посади було звільнено митрополита Луганського і Алчевського Іоанникія, також його було виведено зі складу постійних членів Священного Синоду. Натомість на цю посаду було призначено архиєпископа Білоцерківського й Богуславського Митрофана (УНІАН, «Українські новини», «Корреспондент», «Фокус», «Обком», «Левый берег», «Український тиждень»). «Коммерсант» і УНІАН процитували керівника РІСУ Тараса Антошевського, який вважає, що зміни в УПЦ є вигідними для архиєпископа Антонія, якого називають можливим наступником Митрополита Володимира. Релігієзнавець Андрій Юраш наголосив, що в результаті Синоду Предстоятель УПЦ посилив свою позицію («Український тиждень»). 25 липня «Главком» опублікував думки і інших експертів з приводу сучасного стану в УПЦ. Віктор Єленський наголосив, що зараз Митрополит Володимир керує Церквою реально, не зважаючи на те, що розпочалася боротьба за владу. А Олексій Гарань акцентував на тому, що в Церкві є автокефалістське і проросійське крила, над якими Глава УПЦ намагається балансувати і займати виважену позицію. 26 липня експерт Віктор Шлінчак наголосив на тому, що Митрополит Володимир тримає руку на пульсі і його вплив посилився.

За інформацією «Главкому», при Синодальному відділі УПЦ із взаємодії зі збройними силами України створено Попечительську раду. 31 липня УНІАН і «Обком» повідомили, що в Києво-Печерській Лаврі проведено чин проголошення святого рівноапостольного князя Володимира небесним покровителем Збройних сил України. 

Центральною подією в релігійному житті липня став візит Глави Російської Православної Церкви, що викликав величезний приплив уваги з боку світських ЗМІ. УНІАН, «Українська правда», ТСН, ВВС, «Обком», «Подробности», «Голос» і «Корреспондент» із посиланням на митрополита Донецького анонсували приїзд Патріарха Кирила ще 8 липня. А 18 липня перспективу приїзду Глави РПЦ підтвердив і прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоєрей Григорій Коваленко. 9 липня «Главком» опублікував відозву Ради земляцтв України в Москві на підтримку Глави РПЦ.

9 липня, напередодні візиту, журналіст «Сегодня» Дмитро Гомон висловив припущення, що «На Кирила в Україні чекають інтриги», наголосивши, що Глава РПЦ став рідше їздити в Україну через погіршення міждержавних відносин, особливо в газовому питанні. Він повідомив, що неофіційна частина візиту буде присвячена «розброду і шатанню», яке посилилося в УПЦ за часи хвороби Митрополита Володимира, і процитував Тараса Антошевського, який наголосив на тому, що цікавість до чергового візиту Патріарха Кирила викликана нещодавньою спробою перевороту в УПЦ, і припустив можливість подальших інтриг. На тому, що Глава РПЦ знаходиться в прямому зв’язку з Главою УПЦ і може вирішувати певні питання без візитів, акцентував директор української філії Інституту країн СНД і Балтії Володимир Корнілов. Матеріал було републіковано УНІАН та ТСН.

Матеріал Юрія Гука «Русифікація статуту УПЦ МП може викликати розкол» присвячено темі русифікації статуту УПЦ на тлі конфлікту в Церкві. Автор наголосив на тому, що розмови про уніфікацію статуту ведуться вже давно, але Митрополит Володимир виступив проти цієї ідеї, більше того, за призупинення роботи Комісії з уніфікації статуту заради збереження церковного миру виступило 33 архиєреї УПЦ. З іншого боку, за уніфікацію виступив митрополит Іларіон. Автор матеріалу акцентував на тому, що суперечка вже вийшла за рамки кабінетної дискусії єрархів УПЦ, нагадавши про хресну ходу представників «політичного православ’я» 5 липня. На цьому тлі приїзд Патріарха Кирила може спричинити його безпосереднє втручання у справи УПЦ, що автор оцінює вкрай негативно.

26 липня в матеріалі Євгенії Коваленко «Намагання глави РПЦ встановити в Україні «русскій мір» рівноцінні спробам Путіна втягнути Україну в Митний союз» («Україна молода») експерти Віктор Єленський та Олексій Гарань учергове наголосили на політичному, а не релігійному підтексті візиту. Гарань висловив тезу, що винесена в заголовок публікації. Про ідеологічний зміст візиту в матеріалі Світлани Дорош «Не лише на свято: глава РПЦ Кирило їде до України» («ВВС», передрукований «Корреспондентом») говорила і Людмила Филипович. Автор статті акцентувала на тому, що візит планується на той час, коли ще не припинилось протистояння в лавах УПЦ. Артем Скоропадський в матеріалі «Щоб пам’ятали» («Коммерсант») процитував Людмилу Филиповіч, яка вважає, що під час візиту Кирило спробує визначити свою позицію в конфлікті всередині УПЦ. Він наводить і думку представників РПЦ, які називають цей візит рядовим. Володимир Івахненко в матеріалі «Спекотне літо патріарха Кирила» («Радіо Свобода») наголосив, що, за словами релігієзнавця Юрія Чорноморця, за останні три роки ставлення до Глави РПЦ в Україні помітно змінилося, в тому числі через серію скандалів у Росії. За словами Віктора Єленського, часті візити Патріарха Кирила до України почали дратувати не лише його опонентів, але й українську владу. Професор Євграф Дулуман наголосив, що не в останню чергу стосунки Патріарха Кирила і української влади зіпсувались через те, що Глава РПЦ є ретранслятором офіційної позиції Кремля. З уст Віктора Єленського прозвучала ще одна важлива теза – не важливо, чи зустрічатиметься з Главою РПЦ Президент, оскільки він і так проводить політику Московського Патріархату (УНІАН»).

27 липня візит Глави РПЦ обговорювали і в програмі Віталія Портникова «Ваша свобода» («Радіо Свобода»), гостями якої стали Віктор Єленський та Володимир Матвієнко. В програмі була висловлена думка, що візити Патріарха Кирила все менше потрібні Україні і УПЦ. Михайло Погребинський в коментарі Liga.net наголосив, що візити Глави РПЦ і зближення української та російської Церков не несуть загрози українському суверенітету. Про це ж говорив і Кость Бондаренко, що акцентував на тому, що Глава РПЦ є радше політичним діячем (Liga.net). Віктор Небоженко охарактеризував Патріарха Кирила як олігарха і бізнесмена (Liga.net). А от Олексій Гарань наголосив, що часті візити Патріарха Кирила в Україну пов’язані з його прагненням остаточно ліквідувати автономний статус УПЦ (Liga.net). Експерт Павло Жовніренко акцентував на тому, що за умови посилення в Україні позицій Кремля розкол УПЦ є неминучим (Liga.net). Матеріал «Русскій мір вам. Що показав візит Кирила» (Liga.net) проілюстрував тезу, що Глава РПЦ є не стільки пастирем, скільки політиком і топ-менеджером мегапроекту. На передвиборчому характері візиту Патріарха Кирила наголосив і Володимир Бондаренко. Втім, він зауважив, що інтерес до Глави РПЦ в українському суспільстві падає (Zaxid.net).

Чимало видань та експертів висловлювали припущення, що Патріарх Кирил не буде зустрічатися з Віктором Януковичем, роблячи з цього головну інтригу візиту («Сегодня», «Україна молода», «Корреспондент», «Українська правда», «Українські новини», «Радіо Свобода», «День», «Подробности», «Голос», «Главком», «Український тиждень»). Пізніше ЗМІ повідомили, що зустріч таки відбулася в Криму 28 липня (УНІАН, «Україна молода», «Українська правда», «Українські новини», Liga.net, «Сегодня», «Левый берег», «Голос», «Український тиждень»). А ще 26 липня Глава РПЦ зустрівся з Миколою Азаровим (Liga.net, Zaxid.net, «Сегодня»).

Також повідомлялося, що представники ВО «Свобода» протестували проти приїзду Патріарха Кирила біля Адміністрації Президента, оскільки за позовом КМДА їм було заборонено влаштовувати акції протесту біля Києво-Печерської Лаври (Коментарі», «Главком», «Фокус»). Більше того, за повідомленням «Радіо Свобода», ВО «Свобода» вимагала визнати Патріарха Кирила персоною нон-ґрата в Україні. Проти такого висловлення незадоволення візитом Предстоятеля РПЦ до України виступила головний редактор видання The Kiev Times Олена Березовська, що назвала «Свободу» новою церквою безбожників («Сегодня»).

Переважна більшість ЗМІ написали про скандальну зустріч в аеропорту Глави РПЦ з напівоголеною активісткою FEMEN з написом «Kill Kirill» на спині, яка вигукувала гасла «Ізиді, сатана!» в бік Патріарха. Видання повідомили, що дівчина була затримана охороною, а пізніше отримала 15 діб позбавлення волі за дрібне хуліганство. «Українська правда», «Українські новини», Liga.net, «Коментарі», ТСН, «Сегодня», «Подробности», «Коммерсант», «Голос» і «Главком» повідомили, що Яна Жданова потрапила на урочисту зустріч Глави РПЦ як журналістка газети «Вісті Харкова», що виявилось неправдою. Пізніше на прес-конференції керівник патріаршої прес-служби Олександр Волков наголосив на глибокій духовній кризі в певних верствах суспільства. Втім, «День» та ВВС відповіли на це, що проблема криється в кризі самої православної Церкви. В коментарі «Радіо Свобода» Тарас Антошевський припустив, що це може бути спланована кампанія, щоб представити Януковича не проросійським, а проукраїнським політиком. За кількістю матеріалів склалося враження, що ця подія стала центральною за весь час візиту Патріарха Кирила. «Главком» подав думку експерта, який припустив, що ця акція могла бути спланована владою, щоб показати, що Глава РПЦ – не бажаний гість. А от одеський проросійський журналіст Григорій Кваснюк висловив припущення, що ця акція могла бути фінансована США («Главком»). «День», ВВС, «Радіо Свобода» наголосили, що FEMEN привернув увагу до візиту Кирила, який ризикував лишитися без уваги з боку ЗМІ. А матеріал «Кирило і Фемен: груди в хрестах» («УНІАН») Леоніда Швеця зробив наголос на тому, що навіть цей інцидент не викликав очікуваної реакції преси, бо і Глава РПЦ, і активістки FEMEN вже набридли суспільству і журналістам.

ЗМІ акцентували ще на кількох подіях. Зокрема, 26 липня Патріарх Кирило провів засідання Синоду РПЦ, на якому обговорювалися питання нагальності скликання засідання Архиєрейського собору та нову інформацію про обставини вбивства останнього російського імператора («УНІАН-релігії», 5 канал, Liga.net). «Радіо Свобода» акцентувало на інформації релігієзнавця Андрія Юраша, що на Синоді було прийняте рішення про переведення владики Антонія з Аргентинської єпархії до України. УНІАН, «Коментарі», «Фокус» повідомили, що було схвалене запровадження нового свята – Собору Київських святих.

27 липня на Володимирській гірці Глава РПЦ відслужив молебень, на якому був відсутній Митрополит Володимир. Як повідомили ЗМІ, служба пройшла за майже повної відсутності ВІПів і зібрала близько чотирьохсот осіб. Втім, кілька кварталів навколо місця молебеню були оточені правоохоронцями і металевими щитами. Цікаво, що видання  «Сегодня» та «Левый берег» повідомили про те, що у молебні взяла участь тисяча осіб, а Главу РПЦ охороняло 30 спецназівців, а ще в одному матеріалі «Сегодня» «нарахувала» півтори тисячі осіб. Тим часом, десяток противників приїзду Патріарха, активісти УНП, зібрались біля Українського дому і приготували Главі РПЦ подарунок – срібну калошу (УНІАН, 5 канал, «Українські новини», ТСН, «Сегодня», «Главком»). Портал «УНІАН-релігії», «Подробности», «Обком» наголосили на тому, що після молебню Патріарх Кирило звернувся до пастви і закликав її зберігати вірність православ’ю.

28 липня Глава РПЦ очолив Літургію в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, яка зібрала понад дві тисячі вірян. Патріарх Кирило нагородив Митрополита Володимира орденом святителя Інокентія І ступеня, нагороди отримали і інші єрархи (УНІАН, «Україна молода», «Українська правда», «Сегодня», «Голос»). Видання «Українські новини», ТСН, Zaxid.net, «УНІАН-релігії», «Сегодня» та «Главком» розповсюдили одну з тез, висловлених Патріархом Кирилом під час проповіді – він порівняв людей, що виступають проти РПЦ, зі стадом. Цікаво, що напередодні служби прес-секретар Предстоятеля УПЦ звернувся до служби охорони Патріарха Кирила із закликом не заважати людям потрапити до храму («Україна молода», «Корреспондент», «Дзеркало тижня», ТСН, «Сегодня», «Обком», «Главком», «Український тиждень»).

Був під час візиту й іще один скандал: із посиланням на блоги «Україна молода» повідомила, що один з керівників протоколу РПЦ образив запрошену на трапезу секретаря Київради Галину Герегу, назвавши її «бабою». В прес-службі УПЦ заявили, що про цей конфлікт не знають.

Візит Патріарха Кирила до України 26-28 липня став шостим за останні два роки і ЗМІ дружньо назвали його чи не найскромнішим (5 канал, «Радіо Свобода», «Сегодня», «Подробности»). Втім, склалося враження, що Глава РПЦ цікавив пресу радше як персона політична, аніж духовна. Інакше як пояснити той факт, що найбільш резонансними стали не висловлювання чи дії Патріарха Кирила в рамках тієї події, заради якої він, власне і прилетів до Києва, а його зустріч з оголеною активісткою FEMEN та розмірковування експертів, зустрінеться чи не зустрінеться Глава РПЦ з Президентом України?

У матеріалі «Голосу» візит Глави РПЦ було оцінено як дещо рутинний, робочий, проте зазначено, що не було вирішено низку важливих питань, тож, імовірно, скоро відбудеться черговий візит. Цікаво, що представники УПЦ КП наголосили, що поставились до візиту Глави РПЦ цілком байдуже («Коммерсант», ВВС). Окрім того, портал «УНІАН-релігії» повідомив, що до Києва прибули представники 12 помісних православних Церков.

Видання звернули увагу і на інші події, пов’язані з РПЦ. Ще 1 липня Глава РПЦ на відкритті фестивалю «Слов’янська єдність - 2012» на місці перетину кордонів України, Росії та Білорусі заявив про те, що Україну не можна відрубати від «єдиного стовбура Святої Русі» («Коментарі», «Голос»). Тим часом суд у Москві дозволив торгівлю в Храмі Христа Спасителя (Liga.net). Матеріал, присвячений сучасній ролі РПЦ в Росії, опублікував Zaxid.net. «Главком» републікував матеріал РБК про джерела прибутків Патріарха Кирила та РПЦ. В переліку бізнес-інтересів РПЦ опинились готелі, банки, будинки, системи постачання автомобілів, великі та малі заводи тощо. Великий матеріал «Російська церква та її проблеми» історика Олександра Палія, присвячений сучасному стану російської Церкви, її стосункам з УПЦ, ролі Патріарха Кирила зокрема був опублікований 26 липня на шпальтах газети «День». 

Українська Православна Церква Київського Патріархату

У липні на сайті «Українського тижня» були повторно опубліковані матеріали, що побачили світ в друкованому варіанті видання ще наприкінці червня. 9 липня – інтерв’ю з Предстоятелем УПЦ КП, 10 липня – матеріал журналіста Юрія Дорошенка тощо. Були розтиражовані і  висловлювання Патріарха Філарета на різні теми: про УГКЦ – не можливо бути православними і підпорядковуватися Ватикану («Український тиждень»), про розкол в УПЦ і зміцнення УПЦ КП («Український тиждень», Zaxid.net, «Сегодня», «Голос»), про кандидатів на посаду Глави УПЦ (Zaxid.net), про різницю в кількості парафіян УПЦ і УПЦ КП («Сегодня», «Голос») тощо.

До дня Хрещення Русі 28 липня Київський Патріархат організував хресну ходу (ще раніше вона анонсувалась в блогах «Української правди» та на сайті «Обком»). Очолена Патріархом Філаретом, вона зібрала понад 20 тисяч вірян («Україна молода», «Дзеркало тижня»). «Коммерсант» назвав цифру в 10 тисяч, а «Подробности», «Українські новини», «Радіо Свобода», ТСН, «Левый берег», «Коммерсант», «Український тиждень» повідомили, що у хресній ході взяли участь 1,5 тисячі вірних. Газета «Сегодня», «Подробности» повідомили, що хресні ходи УПЦ та УПЦ КП розвели в часі.

28 липня в ЗМІ була поширена заява Глави УПЦ КП, в якій той закликав політиків приймати закони згідно з інтересами людей, а не задля власного збагачення («Корреспондент», «Українська правда», «Українські новини», Liga.net, Zaxid.net, «Дзеркало тижня», «Сегодня», «Український тиждень»).

Українська Греко-Католицька Церква та Мукачівська єпархія ГКЦ

6 липня «Дзеркало тижня» опублікувало інтерв’ю Олександра Гавроша з очільником Мукачівської єпархії ГКЦ владикою Міланом (Шашіком), в якому той торкався таких проблем як стан справ у єпархії, питання взаємодії з православними християнами, загальні тенденції християнства тощо. 

12 липня відкрився центр допомоги постраждалим від сект «Якір», організований УГКЦ спільно з благодійним фондом «Спільнота Золотого Віку» за благословення архиєпископа і митрополита Львівського УГКЦ Ігоря (Возьняка) (Zaxid.net).

21 липня «Радіо Свобода», Zaxid.net, 23 липня «Коментарі», 25 липня «Україна молода» повідомили, що ректор УКУ отець Борис Гудзяк стане 49-м єпископом УГКЦ і Апостольським екзархом для українців греко-католицького віросповідання у Франції.

Римо-Католицька Церква в Україні.

«День» опублікував розмову Надії Тисячної та Юліани Лавриш з єпископом РКЦ Петром Мальчуком, в якій йшлося про 50-річчя ІІ Ватиканського Собору, про роль інкультурації та особи священика. Він також наголосив, що українці є більше релігійними, аніж віруючими. 

 Протестанти

Більшість інформації про протестантські церкви, що з’являлась у ЗМІ протягом липня, носила явно скандальний і негативний характер щодо їх харизматичної гілки. За повідомленнями ЗМІ, пастор церкви «Посольство Боже» Сандей Аделаджа продовжив збирати гроші з вірян – про це видання написали 5 липня з посиланням на програму «Гроші», журналіст якої 1 липня був на служінні в церкві («Українська правда», «Український тиждень», Liga.net, ТСН, «Подробности», «Голос», «Главком», «Коментарі»). Хвиля інформації про нову аферу пастора «Посольства Божого» – так званий «Ісусленд», який планується побудувати в Києві і на який уже збирають гроші з вірян – спостерігалась і в другій декаді липня (ТСН, УНІАН, ВВС, «Дзеркало тижня», «Левый берег», «Корреспондент»). 26 липня сайти ТСН і «Голос» повідомили, що до міліції вже надійшла перша заява від ошуканої жінки. Блогер «Української правди», журналіст програми «Гроші» Михайло Ткач у своєму блозі дуже критично висловився про діяльність пастора і викликав його на дуель. Також він наголосив на тому, що Аделаджа на проповідях переконує: гроші потрібні не йому, а Богові («Українська правда»). Вже 20 липня Михайло Ткач у блозі на «Українській правді» написав, що пастор нацьковує на нього своїх парафіян.

«Сегодня», ТСН, «Коментарі» 20 липня опублікували інтерв’ю з колишнім мером Києва Леонідом Черновецьким, який розповів про своє знайомство і співпрацю  з Аделаджею.

Тим часом було оголошено вирок у справі Ірини Данильченко, засновниці ПП «Грант», яке пов’язують із «Посольством Божим» – жінку визнали винною у шахрайстві і засудили до семи з половиною років ув’язнення («Українська правда», «Україна молода», «Сегодня», «Коммерсант», «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі», Zaxid.net, ТСН, «Голос», «Главком», «Фокус»). В інтерв’ю «Сегодня» батько Ірини Данильченко розповів про таємні схеми в церкві.

«Сегодня», ТСН, «Корреспондент», «Коментарі» повідомили про скандальне «Служіння чудес» керівника центру «Відродження» пастора Володимира Мунтяна, що відбулося 7 липня в київському Палаці спорту. За інформацією видань, дійство нагадувало сеанс масового гіпнозу, в ньому взяли участь близько 20 тисяч людей, які жертвували гроші під час служби. Автор матеріалу, журналіст «Сегодня» Наталя Мамчур наголосила, що заходи щодо цієї ситуації вживатимуться лише за наявності заяв від потерпілих. Щоправда, правозахисники називають подібні служіння маніпуляцією свідомістю людей. Цікаво, що кілька видань написали про це богослужіння тільки в контексті того, що до міліції надійшов дзвінок про замінування приміщення, де проводилося служіння (УНІАН, «Обком»).

Миколу Іващенка з Маріуполя, що називає себе єпископом духовного управління християнських церков та старшим пастором нехристиянської Церкви Ісуса Христа, звинуватили в розбещенні тринадцятирічної дівчинки. За інформацією ЗМІ, чоловік раніше був тричі засуджений, зокрема за розбещення неповнолітніх (УНІАН, «Україна молода», «Корреспондент», «Українські новини», «Коментарі», «Дзеркало тижня», ТСН, «Сегодня», «Обком», «Голос», «Главком»). За інформацією УНІАН, для підозрюваного обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Сам пастор пояснював свої дії «накладенням на дітей мітки Божої», що мала їх захищати (ТСН, «Сегодня»).

Zaxid.net повідомив, що 6-8 липня у Львові відбувся обласний конгрес релігійної організації Свідків Єгови, в якому взяло участь понад 15 тисяч вірян.

В блогах на сайті «Корреспондент» йшлося про конфлікт навколо пастора церкви «Царство Боже» Романа Трохіна.

Мусульмани

20 липня ЗМІ повідомили про початок Рамадану («Коментарі», Zаxid.net, «Дзеркало тижня», «Подробности», «Левый берег», «Главком», «Український тиждень»).

ТСН опублікував історію про мусульманина, що потрапив під час повені до Кримська і під враженням від християнської єдності вирішив прийняти православ’я.

Міжконфесійні стосунки

У Криму в селі Орлине місцеві прихожани звернулися до митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря з проханням віддячити настоятелю місцевої церкви отцю Володимиру Ломакіну за те, що він звільнив село від сектантів (так ідентифікували адвентистів сьомого дня), здійснивши Хресну ходу і обливши святою водою їх літературу («Коментарі»). На противагу цій інформації ВВС та «Корреспондент» 30 липня повідомили, що Сімферопольський суд засудив одного з лідерів проросійського козацтва Криму Володимира Тюніна до двох із половиною років ув’язнення з відстрочкою за образу мусульман і розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Цікавий проект запустило «Радіо Свобода» - представники РКЦ в Україні, УПЦ КП, УАПЦ висловились про конфлікт навколо виступу панк-групи Pussy Riot у Храмі Христа Спасителя в Москві.

Секти

27 липня сайт «Подробности» опублікував текст та відео сюжет Акіма Галімова (новини телеканалу «Інтер») про діяльність самопроголошеної УПГКЦ під дещо скандалізованим заголовком «Во Львовской области появилась секта, которая зомбирует людей?». Це вже не перший сюжет «Інтера» на цю тему.  У матеріалі, окрім свідчень постраждалих від догналітів, є коментар представника групи, який називає себе отцем Маркіяном.

Церква і суспільство

Гучні історії про розкішну власність священнослужителів. 10 липня ЗМІ з посиланням на видання «Новости Донбасса» повідомили про годинник митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона і наголосили, що подібна модель коштує 150 тисяч євро. ЗМІ порівняли вартість цього годинника з сумнозвісним годинником Глави РПЦ, наголосивши, що митрополит Іларіон «переплюнув» Патріарха Кирила. Коментуючи цей факт, Глава УПЦ КП Патріарх Філарет назвав купівлю такої дорогої речі гріхом («Коментарі»). А кардинал Любомир (Гузар) зауважив, що коли священик живе краще пастви – це негарно («Главком»).

Героєм подібних публікацій став і митрополит Павло. 13 липня ТСН написала про те, що на іменини митрополит отримав привітання і подарунки від народних депутатів і чиновників. А 19 липня чимало ЗМІ повідомили про розкішний заміський будинок настоятеля Києво-Печерської Лаври.

Конфлікти в заповіднику «Києво-Печерська Лавра»

ЗМІ (УНІАН, «Українська правда», ТСН, «Коментарі», «Левый берег», «Главком», «Український тиждень») повідомили, що на території Лаври збудували ресторан, власницею якого є дочка екс-директора «Мистецького арсеналу». Щоправда за інформацією «Главкому» та «Українського тижня», в Києво-Печерській Лаврі спростовують повідомлення про ресторан на їх території, наголошуючи, що ті землі більше заповіднику не належать.

25 липня з’явилось повідомлення від представниці Київської фракції БЮТ Тетяни Меліхової про те, що співробітників заповідника (зокрема музейних наглядачів) примушують переводитись на посади двірників та продавців сувенірів («Корреспондент», «Коментарі», «Главком»). А 31 липня Олександр Бригинець в блозі на «Українській правді» повідомив, що співробітники заповідника вийшли на мітинг до Міністерства культури.

31 липня ЗМІ («Коментарі», «Історична правда», «Українська правда», «Фокус») повідомили про те, що міністр культури збирається звільнити заступника директора заповідника «Києво-Печерська Лавра» Владу Прокаєву, яку звинуватили у знущанні над підлеглими. У свою чергу Прокаєва повідомила пресі, що за свою посаду заплатила 50 тисяч доларів («Коментарі»). Зауважимо, що цей конфлікт розвинувся на початку серпня. 

У фокусі ЗМІ опинилась і інша конфліктна ситуація – навколо храму Воскресіння Господнього, який захопили ветерани-афганці. Вони стверджували, що ще 20 років тому держава передала їм цей храм, а церковники не беруть власників до уваги. Натомість, настоятелі церкви наголосили, що афганці не входять до громади храму (УНІАН, «Українські новини», 5 канал, «Корреспондент», «Коммерсант», Liga.net, «Коментарі», «Сегодня», «Подробности», «Голос»). Щоправда, міліція заперечила факт захоплення храму (УНІАН, «Голос», «Фокус»). Представники громадського руху «Ніхто, крім нас» назвали факт захоплення церкви справою рук провладних афганців (УНІАН). Повідомлялось також, що провокації з боку афганців були можливі під час богослужіння в Лаврі 28 липня (УНІАН, «Корреспондент»). Видання повідомили, що релігійна громада храму ухвалила Звернення до Митрополита Володимира та Патріарха Кирила, в якому висловила незадоволення діяльністю нового єпископа, владики Феодосія («Корреспондент», блоги на «Корреспонденті», «Коментарі» ).

Видання звернули увагу і на інші конфлікти: газета «День» повідомила, що в Малині будівлю Свято-Покровського храму не можуть поділити УПЦ та РПЦ закордоном; Олександр Бригинець інформував про те, що київська влада не хоче повертати приміщення Руській Православній Старообрядній Церкві («Корреспондент»); історик і юрист Дмитро Снєгірьов у блозі на «Корреспонденті» розкрив кілька скандальних фактів про «Ольгінську обитель» в селі Красне Луганської області, зокрема, про смерть дівчини в січні 2009 року та звернення протоєрея Андрія Дубини до суду з вимогою притягнути парафіян до відповідальності за наклеп («Корреспондент»).

16 липня Олег Медведєв в блозі на сайті «Української правди» (передрукували сайти «Сегодня», «Главком», «Український тиждень») повідомив, що в УПЦ планують накласти анафему на журналіста Юрія Дорошенка за його працю, присвячену історії української Церкви за останні 20 років «Без догмату. Релігійні магістралі». Відповідного листа голова Союзу православних братств надіслав Главі РПЦ Патріарху Кирилу та члену Синоду митрополиту Агафангелу.

Побудова і реконструкція храмів

У Коломиї побудували найбільший в Західній Україні собор УГКЦ (Zaxid.net). У Дніпропетровську планують побудувати Храм Сергія Радонезького («Сегодня»), в дар майбутньому храму було передано часточку мощів цього святого («Коментарі»). В Ізюмі на Харківщині планують побудувати храм на честь Піщанської ікони Божої Матері («УНІАН-релігії», «Коментарі»), а в самому Харкові освятили місце під храм Пресвятої Богородиці («Коментарі»). Землю під побудову кафедрального собору у Сімферополі отримав Київський Патріархат (ВВС). Міська влада виділила землю для побудови храму в Дніпродзержинську Дніпропетровської області («Коментарі»). Liga.net, ТСН повідомили, що в с. Нові Петрівці на Київщині було закладено храм на честь преподобного Лева Оптинського, що поклало початок відродженню Києво-Межигірського монастиря.

Свято-Троїцький собор 1778 року в Новомосковську, що нахилився на 22 градуси, буде відреставрований («Сегодня», ТСН, «Радіо Свобода», «Коментарі», «День»). «Коментарі» повідомили, що реставрацію Вірменської церкви у Львові планують завершити через 5 років. Zaxid.net повідомив, що для храму буде зроблено копію розп’ятя, яке донедавна прикрашало фасад. Також облаштовують інші храми, зокрема, ведуться роботи з освітлення храму Петра і Павла у Львові (Zaxid.net, «Коментарі»). В Холодному Яру, неподалік хутора Буда на Черкащині, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет освятив хрести церкви імені Петра Багатостраждального (Калнишевського) («День»). Найбільший в світі кам’яний хрест освятили в Севастополі («Корреспондент»). 

Тим часом, депутат Київради Олександр Бригинець повідомив, що відновленню Стрітенської церкви заважає неналежний санітарний стан ділянки («Корреспондент», «Коментарі»). 23 липня він розповів, що територія майбутнього храму втретє за останні місяці захоплена і невідомі служби намагаються засипати фундамент («Корреспондент», «Коментарі»). А 25 липня наголосив, що кошти на відбудову церкви не закладені в міський бюджет («Коментарі»). Тим часом, 36 членів ПАРЄ висловили обурення зривом будівництва Єврейського громадського центру в Києві («УНІАН-релігії»).

Ситуація навколо Андріївської церкви. За повідомленнями ЗМІ, причиною аварії стали незакінчені ремонтні роботи зі зміцнення схилу («Коммерсант», «Українські новини», ТСН, «Голос», «Корреспондент», «Коментарі»). Станом на 3 липня робота досі не почалася (5 канал), влада планувала виконати ці роботи до осені («Сегодня») і проводила обстеження об’єкту («Коментарі»). Разом з тим, представники влади та колишній генеральний директор заповідника «Софія Київська» Неллі Куковальська заявили, що загрози руйнування храму немає («Українська правда», «Коммерсант», ВВС, «Корреспондент», «Коментарі»). Втім, богослужіння в храмі рекомендують обмежити («Коментарі»).

Тим часом, у заповіднику «Софія Київська» хочуть заборонити УАПЦ проводити богослужіння в храмі через те, що щоденні служби негативно впливають на стан фресок. Видання акцентували на тому, що в УАПЦ називають це провокацією і спробами відібрати храм.

ЮНЕСКО закликало запровадити мораторій на будівництво в буферних зонах Києво-Печерської Лаври і Софії Київської і до лютого 2013 року надати перелік об’єктів неподалік заповідників. Інакше ці об’єкти можуть бути переміщені до списку таких, що перебувають під загрозою. В свою чергу в управлінні містобудування і архітектури КМДА відмовились виконувати вимоги ЮНЕСКО, мотивуючи тим, що до затвердження нового Генплану розвитку Києва таку інформацію надати неможливо («Українські новини», Liga.net, «Обком», «Левый берег»). Більше того, виділення земельних ділянок у буферній зоні Лаври відбувається і досі («Главком», «Голос»). Колумніст «Українського тижня» Богдана Костюк наголосила на безвідповідальній позиції українських чиновників в цій справі. Олександр Бригинець повідомив, що ЮНЕСКО не підвищило статус Андріївської та Кирилівської церков (УНІАН, «Українська правда», «Фокус», «Левый берег», «Кореспондент», «Коментарі»). УНІАН розмістив заяву членів УНП про потребу створення комісії щодо розслідування фактів незаконної забудови м. Києва. Експерти також висловилися за необхідність створення охоронної зони навколо об’єктів («Коментарі»).  

ЗМІ повідомили і про іншу діяльність ЮНЕСКО – на Львівщині було оглянуто 8 дерев’яних храмів, що готують до внесення до списку спадщини ЮНЕСКО. Очікується, що питання буде вирішене наступного року на конгресі організації. (Zaxid.net, «Коментарі»). Втім, Іван Кузович у матеріалі «Дерев’яний храм і пластикова вагонка» («День») акцентував на тому, що інтер’єр однієї з церков, Ужанського храму Святого Михаїла, спотворений пізнішими перебудовами, і цю церкву можуть не включити в перелік. Повідомлялося, що до списку ЮНЕСКО може бути включений і Свято-Успенський печерний монастир у Бахчисараї (УНІАН, «Коментарі», «Главком», «Український тиждень»).

«Україна молода» написала про закінчення історії з картинами Маріо Альтомонте з жовківського костелу св. Станіслава – за інформацією видання, картини виставили на експозицію в Олеському та Золочівському замках на Львівщині.

Просвітницькі матеріали

У Донецьку в приватній колекції знайдено ікону Христа Спасителя, яка ще в кінці ХІХ століття прославилась зціленнями в селі Мала Чернеччина Харківської губернії, а потім уважалась утраченою («Сегодня», «УНІАН-релігії», «Українські новини», «Фокус», 5 канал, «Голос»).

У Дніпропетровську до 16 липня перебували мощі Іоана Хрестителя («Коментарі»).

«УНІАН-релігії» з посиланням на «Біблія-центр» опублікувала матеріал з інформацією про те, де зберігаються оригінали Біблійних книг.

«Радіо Свобода» опублікувало матеріал журналістки Ірини Перешило про церкву Спаса на Берестові – мавзолей князів Мономаховичів.

У Херсонесі для відвідувачів відкрито руїни П’ятиапсидного храму («Подробности»). «Левый берег», «Коментарі», «Україна молода» повідомили про всеукраїнську прощу до Зарваниці, що відбулася 14-15 липня і в якій взяв участь Глава УГКЦ. «Коментарі» повідомили про те, що в ній узяло участь 120 тисяч людей.

А 28-29 липня відбулася проща до чудодійної Крилоської ікони Богородиці в селі Крилос на Івано-Франківщині, яку очолював Глава УГКЦ (УНІАН, Liga.net, «Главком»).

«День» опублікував розмову з редактором польського часопису «Вєньзь» Збігневом Носовським про роль і завдання релігійних медіа.

Пам’ятник Блаженному Іванові Павлові ІІ відкриють у Брюховичах, на Львівщині (Zaxid.net). Розмова з лідером Києвської єврейської месіанської спільноти пастором Борисом Грисенком про сучасну роль церкви, постать Андрея Шептицького, важливість екуменічного руху, взаємини церкви і політики тощо. 29 липня в селі Прилбичі, на Львівщині, відбулися урочистості до 147-ї річниці з дня народження Андрія Шептицького («Коментарі»).

У серії «Життя видатних дітей» видавництва «Грані-Т» побачила світ книга Наталії Пуряєвої про дитинство духовних лідерів – Омеляна Ковча, Іоана Павла ІІ, Олександра Меня, Далай Лами XIV («День»).

«Україна молода» опублікувала матеріал про круглий стіл «Шлях до процвітання і єдності України – розбудова української християнської держави».

У матеріалі «У Добкина занялись православием в обход московського патриархата» журналіст «Коментарів» Денис Куклін повідомив, що в Харкові в 420 з 897 шкіл буде викладатися курс «Православна культура Слобожанщини». Автор наголосив, що ініціатори проекту називають його дистанційованим від Церкви, культурологічним і добровільним, але частина батьків ставиться до цього предмету з недовірою.

Дніпропетровський митрополит Іриней благословив нові міліцейські автомобілі («Коментарі»).

На Миколаївщині стартував мистецький проект «Кінбурнська коса під владою Господа» («Україна молода»).

У виставковому залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври демонструється хрест Сергія Радонезького (5 канал, «Коментарі»).

Там же відкрилася виставка унікальних предметів старовини «Україна – світові» («Українські новини», «Дзеркало тижня», «Голос»).

На сайті ВВС було опубліковано переклад матеріалу Кріса Боулбі «Лінія поділу Європи: економічна чи релігійна?», в якому автор звернувся до проблеми роз’єднання Європи і ролі протестантських та католицьких лідерів в цьому процесі.

Стаття про мучеників християнської Церкви початку ХХ ст.. – митрополитів Богоявленського і Дьякова («Історична правда»).

Матеріал про святих мучеників варяга Федора і сина його Іоанна («УНІАН-релігії»)

Відкрився сайт Кирилівського монастиря («Коментарі»).

В Десятинній церкві знайшли 17 скарбів («Коментарі», «Главком»). «День» опублікував матеріал про сучасне дослідження руїн храму.

ЗМІ з’ясували, що один з храмів УПЦ в Дніпропетровську прикрашений символікою Росії («Коментарі»).

Надзвичайні випадки

ДТП на Чернігівщині. ЗМІ повідомили, що автобус із псковськими паломниками, що прямували до Почаївської Лаври, зазнав аварії на 119 км траси Київ-Чернігів, загинуло 15 людей. Попередньою причиною аварії було названо людський фактор – водій заснув за кермом (Zaxid.net, «Подробности», «Фокус», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Главком»). Водій був затриманий, проти нього було порушено кримінальну справу (УНІАН, ВВС, «Подробности», «Фокус», «Дзеркало тижня», «Коментарі»), за інформацією «Української правди» та «Подробностей» йому загрожує до 10 років ув’язнення. ЗМІ повідомили, що тіла загиблих були впізнані і відправлені до Пскова (Liga.net, Liga.net). Моніторинг ЗМІ з цієї теми провів сайт Liga.net, який акцентував на тому, що, за версією водія, аварію спричинив інших автомобіль, через який автобус мусів виїхати на зустрічну смугу. Про це також написали «Українська правда», ВВС, «Дзеркало тижня». «Главком» републікував матеріали інших ЗМІ, присвячені цій трагедії – статті Віри Козубової «Перерване паломництво» та Олени Сидоренко «Дуже картаю себе» («Взгляд»).

Іншу аварію спричинив п’яний священик в Олевську на Житомирщині, який на мікроавтобусі зніс електроопору і залишив кілька вулиць без світла («Сегодня», ТСН, «Корреспондент», «Главком»). А на Закарпатті п’яний священик із Мукачева, що перебував за кермом автомобіля, також потрапив у ДТП, зіткнувшись із двома автомобілями (УНІАН, «Українські новини», Zaxid.net, ТСН, «Сегодня», «Левый берег», «Главком», «Український тиждень»).

На Закарпатті було пограбовано будинок намісника монастиря в селі Сільце («Коментарі»). У Херсоні вахаббіт вимагав з місцевих мешканців гроші («Коментарі»). У Львові молодий чоловік зі словами «Христос Воскрес!» виколов собі очі (ТСН, «Сегодня»). В матеріалі було зроблено акцент на тому, що можливо причиною випадку стало те, що чоловік хотів стати членом молодіжної християнської організації, але йому завадив вік. Харківські священики відслужили Літургію по жертвах Дніпродзержинської трагедії 1996 року («Коментарі»). В Золотоноші на Черкащині зі стіни греко-католицької каплиці було вирвано хрест і пошкоджено фігуру Богородиці (Zaxid.net).

Пожежі. Згоріла церква Різдва Пресвятої Богородиці 1900 року побудови в селі Лавочне на Львівщині. Причиною пожежі було названо блискавку і несправність блискавкозахисту (Zaxid.net). А от сторічну Свято-Покровську церкву в селі Вирівка на Сумщині, в яку влучила блискавка, було врятовано пожежниками («Україна молода», «Корреспондент», Liga.net, «Фокус»). Пожежа біля Луганського кафедрального собору також була вчасно ліквідована (Liga.net). Пожежа сталася і в храмі УГКЦ в с. Великі Гаї на Тернопільщині («Українські новини», «Український тиждень»). За інформацією МНС, більшість церков Львівщини не мають протипожежних засобів («Коментарі»).

Відзначення свят

12 липня християни відзначили день Святих Петра і Павла (5 канал, Zaxid.net). ЗМІ повідомили про урочисті служби в храмах Львова (Zaxid.net). Про історію Дня Хрещення Київської Русі – України – «УНІАН-релігії», «Українські новини». «Коментарі» опублікували матеріал, в якому викладається теза про помилковість дати прийняття Руссю християнства. Про відзначення цього свята в Києві йшлося вище, зокрема йому було присвячено  матеріал Артема Скоропадського «Відслужили своє» («Коммерсант»). А УНІАН, «Український тиждень»повідомили про святковий міжконфесійний молебень за участь УПЦ КП та УГКЦ, що відбувся у Тернополі.

З цього року, 8 липня відзначається День родини, що базується на стародавніх легендах про православних святих Петра і Февронію Муромських, яких православні згадують цього дня («День»). 

Церква і влада

Мовний закон

Ініціатива «Перше грудня» виступила проти закону, назвавши його замахом на єдність України (УНІАН, «Український тиждень», «Главком»).

Висловили прохання до Президента не підписувати мовний закон і Глави Церков, зокрема Глава УПЦ КП Патріарх Філарет, Глава УГКЦ Верховний Архиєпископ Святослав, керуючий справами РКЦ в Україні єпископ Маркіян Трофимяк, президент Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В’ячеслав Нестерук, голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п'ятидесятників Михайло Паночко, старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець, єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук, голова Духовного управління мусульман України Шейх Ахмед Тамім, президент Українського Біблійного Товариства  Григорій Комендант (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», Zaxid.net, «Сегодня», ТСН, «Радіо Свобода», «Подробности», «Фокус», «Голос», «Главком», «Корреспондент»).

Глава УГКЦ Архиєпископ Святослав (Шевчук) в ефірі каналу 24 висловився про те, що мовне питання є маніпуляцією святими речами (Zaxid.net). Архиєпископ і митрополит Львівський Ігор (Возьняк) також наголосив на тому, що соромно в своєму краю боронити рідну мову (Zaxid.net). Про готовність приєднатися до походу на Київ в разі необхідності заявив і митрополит УГКЦ Макарій (Малетич) (Zaxid.net). Народний депутат Микола Томенко наголосив на тому, що з прийняттям закону право на богослужіння українською мовою опинилося під загрозою (Zaxid.net). Матеріал Дмитра Корчинського про роль Церкви в акціях громадянського спротиву опублікував сайт ТСН.

Крім того, було поширено коментар голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архиєпископа Митрофана про категоричне непогодження з розділом суспільства мовним питанням (Zaxid.net, ТСН, «Радіо Свобода»). В свою чергу 20 липня в ЗМІ з’явився коментар Митрополита Володимира, який заявив, що закон має як позитивний, так і негативний бік («Корреспондент», «Українська правда», Zaxid.net, «Дзеркало тижня», ТСН, «Сегодня», «Голос»).

За мовну ситуацію і сприяння експансії РПЦ в України Президенту у спеціальному зверненні дорікнули українці Португалії (Zaxid.net), молебень за мову провели і українці Чехії («Коментарі»). У Львові представники різних конфесій 8 липня провели молебень за мову (Zaxid.net, «Фокус», «Коментарі»).

Тим часом, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон заявив, що не бачить в прийняття закону трагедії і запропонував не ставити його у політичну площину (УНІАН, «Український тиждень», «Левый берег», «Коментарі»).

Митрополит Донецький повідомив, що готовий везти благословення Януковичу з нагоди його дня народження на його кримську дачу («Український тиждень». «Обком»). А Глава УПЦ привітав Президента з днем народженням і подякував за всі надані можливості для Церкви («Коментарі»). Тим часом, Президент і прем’єр-міністр України привітали українців із Днем хрещення Русі («Українські новини», «Подробности», «Левый берег», «Голос»).

Митрополит Володимир нагородив мера Одеси Олексія Костусєва орденом святого Ярослава Мудрого в тому числі за сприяння відродження духовних основ суспільства («Главком», «Коментарі»).

ЗМІ (Liga.net, «Главком») поширили інформацію про те, що представник ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк здійснив паломництво в Марійський духовний центр у селі Зарваниця і взяв участь в Літургії УГКЦ. «Україна молода» в матеріалі про прощу не згадувала конкретно про Яценюка, проте наголосила, що цього року в паломництві взяла участь велика кількість політиків різних мастей, що не втратили нагоди пропіаритись на тому. 28 липня Liga.net повідомила, що представники опозиційних сил взяли участь у заходах УПЦ КП, присвячених Дню Хрещення Руси – України.

Поволі вийшла на перший план тема взаємодії Церкви і політикуму в світлі майбутніх виборів до Верховної Ради України. Кардинал-емерит УГКЦ Любомир (Гузар) у колонці «Бог на стадіоні» («Українська правда») порівняв спорт з політикою, наголосивши, що там має бути присутній Бог. Він же зауважив, що не поділяє на виборах позицію голосування проти всіх («Коментарі», ТСН). Крім того, кардинал Гузар наголосив, що потрібно прощати тих політиків, що покаялися, але виховувати нове покоління політиків (Zaxid.net, «Український тиждень»). Він також акцентував на тому, що відповідальність за нинішню політичну ситуацію несуть люди, а не Бог, оскільки Господь дав людям можливість робити вибір (Zaxid.net).

Тим часом, єпископи УГКЦ закликали виборців прийти на вибори і не продавати голоси (УНІАН, ВВС, «Корреспондент», «Українська правда», «Українські новини», «Коментарі», Zaxid.net, «Дзеркало тижня», ТСН, «Главком», «Український тиждень»).

УНІАН, Zaxid.net і «Фокус» повідомили, що на Кіровоградщині кандидат у народні депутати від Партії регіонів Олександр Єдін агітував через церковний календар, який розповсюджувався серед мешканців регіону. Видання нагадало про подібну стратегію, яку Віктор Янукович використовував під час виборчої кампанії на виборах Президента. А на Рівненщині кандидат в депутати від Партії регіонів Анатолій Юхименко жертвував на церкви гроші і обіцяв, що його підтримка буде більш відчутнішою, коли він стане народним депутатом (Zaxid.net). 

Законопроекти

Блогер «Української правди», журналіст, голова асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук нагадав про проект закону №8711 «Про захист прав дітей на безпечний інформаційний простір», який забороняє пропаганду гомосексуалізму.

Львівська міська рада не підтримала рішення про надання земельної ділянки релігійній громаді Свідків Єгови (Zaxid.net).

Як бачимо, липень 2012 року виявився доволі «спекотним» – до фокусу світських засобів масової інформації потрапило чимало подій скандального характеру. Центральним сюжетом для більшості ЗМІ став візит Глави РПЦ, який видання подекуди переводили в політичну площину. Чимало конфліктних ситуацій було пов’язано з майновими претензіями священнослужителів, зокрема представників УПЦ. Завдяки Аделаджі, Мунтяну та пастору-педофілу скандальний образ в липні вийшов і у протестантів. Не обійшли увагою ЗМІ і конфлікти у Києво-Печерській Лаврі та протистояння навколо афганського храму. У зв’язку з наближенням виборів, видання все частіше звертали увагу на взаємодію Церкви і влади та участі Церкви в передвиборчій кампанії. Традиційно цікавими для засобів масової інформації і експертів є внутрішні події в УПЦ – рішення Синодів, нові розстановки сил тощо.

У липні найбільше інформації про релігійне життя України з’явилось на шпальтах УНІАН, «Коментарів», «Української правди», «Сегодня», «Корреспонденту», порталів Liga.net, Zaxid.net тощо.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу