• Головна
  • У другій половині червня ЗМІ мало цікавилися релігійною тематикою - результати моніторингу...

У другій половині червня ЗМІ мало цікавилися релігійною тематикою - результати моніторингу

26.07.2012, 11:59
Друга половина червня відзначилась доволі низькою активністю ЗМІ у висвітленні релігійного життя України – що, в принципі, співпало з загальною сезонною тенденцією зменшення кількості матеріалів.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 16-30 червня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква. Світські видання повідомили, що 20 червня в Києво-Печерській Лаврі було відправлено Літургію на честь 20-річчя Предстоятельства Митрополита Володимира («УНІАН», «Голос», «Корресподент», «Подробности», ТСН, 5 канал, «Україна молода», «Фокус», «День»). На честь цієї події до Києва на один день прибула чудотворна Касперовська ікона Божої Матері з Одеси («Голос», «Коментарі»).

Блогер «Української правди» Андрій Окара висловився про православні братства, які напередодні відзначення 20-річчя правління Митрополита Володимира виступили з жорсткою критикою останнього. Політолог назвав їх «міськими божевільними», закинувши їм приналежність до єресі етнофілетизму.

Українська Православна Церква Київського Патріархату. 16 червня в Тернополі відбулося загальне засідання духовенства Тернопільсько-Бучацької та Тернопільсько-Кременецької єпархій УПЦ КП, спричинене конфліктом навколо персони єпарха Тернопільсько-Кременецької єпархії Іова. За повідомленнями ЗМІ, Патріарх Філарет позбавив Іова керування єпархією і визначив за місце його перебування Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві, але Іов до монастиря не з’явився і перейшов до лав УАПЦ (УНІАН, «Главком», «Левый берег», «Корреспондент»). Світські ЗМІ розтиражували заяву Філарета про те, що останнім часом з УПЦ КП пішло багато недостойних єпископів («Корреспондент», «Фокус»).

Друковане видання «Українського тижня» № 26 від 27 червня 2012 року містило низку матеріалів, присвячених ювілею Української Православної Церкви Київського Патріархату - матеріали Ігоря Лосєва «Владика-державник: позиція Філарета врятувала Київський патріархат від розколу й розчинення в «Русском мире», Юрія Дорошенка «На церковному перехресті: час грає на користь самостійності української церкви», Павла Подобєда «Як позбутися від духовної залежності», колонку Юрія Макарова «Здається, я вірю», а також інтерв’ю з Предстоятелем УПЦ КП Патріархом Філаретом «За Київським патріархатом стоять мільйони людей, які вже ніколи не захочуть підпорядковуватися Москві». Ще в інтерв’ю виданню Патріарх Філарет наголосив, що не можна бути православними і підпорядковуватися Ватикану («Український тиждень»). Також він висловив свою думку, що за останні роки УПЦ КП зміцніла, а УПЦ, навпаки, послабила свої позиції («Український тиждень», Zaxid.net). ЗМІ також розтиражували фрагмент цього інтерв’ю з заявою Патріарха Філарета про те, що чисельність прихожан УПЦ КП становить 15 мільйонів, у той час як УПЦ – 9 мільйонів, а кількість парафій – 6 тисяч і 11 тисяч відповідно («Українські новини», «Подробности», «Коментарі»). Патріарх Філарет зауважив, якщо УПЦ очолить митрополит Павло, то це загрожує постійними скандалами.

Також ЗМІ повідомили про те, що Патріарх Філарет освятив хрест для новозбудованої церкви в Холодному Яру на Черкащині («Україна молода»).

Римо-Католицька Церква в Україні. Згідно з результатами моніторингу, в другій половині червня преса втратила інтерес до скандалу у Ватикані – лише один матеріал з’явився на сайті «Коментарі».

Протестанти. Світські ЗМІ повідомили, що проти пастора церкви «Посольство Боже» Сандея Аделаджі можуть порушити ще одну кримінальну справу («Сегодня», «Українська правда», «Голос», «Корреспондент»,ТСН, «Коментарі»). Інформація про Аделаджу була вміщена і в статті Павла Серова з видання «Коммерсант.ua» «Великі аферисти: як руйнувались «піраміди» від Франції до України», републікованій «Главкомом».

Язичники. За повідомленням 5 каналу, 21 червня язичники відзначали свято Купайла. Блогер «Корреспонденту» Георгій Завгородній в записі «Проти язичників» написав про суть язичництва і його помилковість.

Церква і суспільство

Відгомін Євро. Патріарх Філарет висловився про вболівальництво як гріховний стан, порівнявши вболівальників із мавпами (УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Левый берег», «Сегодня», «Український тиждень», «Главком», Liga.net, «Корреспондент», «Подробности», ТСН, «Фокус», «Коментарі», Zaxid.net). Блогер «Української правди» Костянтин Матвієнко наголосив, що журналісти неправильно трактували слова Глави УПЦ КП, не взявши до уваги, що загалом Філарет висловився на підтримку спорту. Натомість у ЗМІ демонструвалась і незгода зі словами Глави УПЦ КП – блогер «Сегодня» Дмитро Коротков наголосив, що ці слова були розтиражовані європейською пресою, що негативно позначиться на іміджі України.

ЗМІ зацікавили й інші навколо футбольні теми: репортаж про перегляд футбольного матчу семінаристами в Лаврі («Сегодня»), фан-зону в синагозі («Сегодня»), а Zaxid.net повідомив, що іноземні вболівальники молились і сповідались в костелі Єзуїтів у Львові.

«Срібна калоша» . Патріарх Кирил отримав «срібну калошу» в номінації «рука по лікоть в чудесах» за зникнення дорогого годинника з його руки на фотографії («Українські новини», «Українська правда», «Сегодня», «Український тиждень», «Дзеркало тижня», ТСН, «День», «Коментарі», «Радіо Свобода»). Як повідомили ЗМІ, це обурило керівництво РПЦ, яке розцінило жарт як насміхання не тільки над високопосадовцями, а і над прихожанами («УНІАН-релігії», «Українська правда», «Сегодня», «Дзеркало тижня», «Корреспондент», «Подробности»). Патріарх Кирил назвав тих, хто критикує Церкву, духовно хворими – такими, що потребують духовного зцілення («УНІАН-релігії», «Подробности», ТСН). Блогер «Української правди» Олег Медведєв також згадав про премію, наголосивши, що Главі РПЦ запропонували стати рекламним обличчям марки годинника. Натомість депутати від партії «Єдина Росія» запропонували внести на розгляд парламенту закон, який дозволив би ув’язнити організаторів премії, а також тих, хто принижує почуття віруючих нападками на Московський Патріархат («Сегодня», «Подробности», «Радіо Свобода»).

Тим часом, Російське товариство захисту прав споживачів заявило, що на території Храму Христа Спасителя в Москві фактично діє бізнес-центр, який функціонує з порушенням прав споживачів. Відповідні претензії було оформлені в судовому позові. (Liga.net)

Всеволод Чаплін заявив, що Господь відкрив йому гріхи дівчат із панк-групи Pussy Riot, і вони мають покаятися (ТСН).

Відзначення річниці початку Другої Світової Війни. Глава УПЦ КП і представники інших Церков разом із лідерами опозиційних політичних сил взяли участь в Молитві пам’яті про загиблих у Другій світовій війні (Liga.net, 5 канал). Глава УПЦ КП Патріарх Філарет висловився про Другу світову війну - Бог допустив її, бо народ згрішив («Українські новини», «Українська правда», «Корреспондент», Zaxid.net). Тим часом, у Львові капелани Центру військового капеланства УГКЦ відслужили панахиду за розстріляними радянською владою у 1941 році («Коментарі», Zaxid.net).

Відзначення свят. З нагоди Дня мирянина 26 червня УГКЦ організували пішу прощу в Страдч («Коментарі»). 27 червня греко-католики відзначають Свято Всіх Святих, запроваджене Патріархом Йосипом Сліпим для вшанування мучеників і праведників, що постраждали за віру на початку ХХ століття. Розмову про це свято з керівником Постуляційного центру беатифікації та канонізації святих УГКЦ отцем Романом Лагішем опублікував «День». «УНІАН-релігїі» републікував матеріал про важливість храмових свят.

Освіта, просвітництво. На Харківщині запроваджують уроки з програми «Православна культура Слобожанщини» («Левый берег»). У Львові розпочалася літня школа з вивчення соціальної думки Митрополита Шептицького («Коментарі»). «Левый берег» опублікував матеріал про зустріч кардинала Любомира (Гузара) з представниками молодіжного руху «Молодь за мир», де Блаженніший підняв важливі суспільні проблеми. 28 червня «Український тиждень» опублікував матеріал Давіда Борнштайна «Кращий спосіб говорити про віру. Чи існує спосіб подолати релігійну нетерпимість?». Блогер «Корреспондента» Юрій Шеляженко висловився про вагу Святого Письма у процесі відстоювання суверенітету людської особистості. На сайті «Радіо Свобода» була опублікована розмова з єпископом Михаїлом (Гринчишиним) про Митрополита Андрея Шептицького і про самого Гринчишина, який протягом 55 років займається справою беатифікації митрополита. 16 червня Zaxid.net опублікував розмову з протоєреєм Василем Жуковським про важливість курсу християнської етики, загрозу ювенальної юстиції, активізацію ЛГБТ-руху в Україні тощо. 29 червня в Українському католицькому університеті відсвяткували десятиріччя від дня інавгурації (Zaxid.net).

За інформацією ЗМІ (УНІАН, «Главком», «Українська правда», «Коментарі»), через зміну керівництва заповідника «Софія Київська» провідні наукові працівники вирішили звільнитися. В Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбулася презентація ікони XVI століття Богоматір Одигітрія з храму Св. Миколая в Камянці-Подільському, яку дослідники ототожнюють з Іконою Божої Матері Вірменської («Українські новини», «Корреспондент», ТСН, «Фокус»). Про луцькі храми йдеться в матеріалі Наталі Малімон «Луцький Єрусалим» («День»), про Церкву Преображення Господнього в с. Залужжя на Тернопільщині («День»). Горянській ротонді Ужгорода подарували копію чудотворної ікони з Папської базиліки Санта Марія Маджоре («День»). В костелі Єзуїтів у Львові відновили скульптуру Христа, якій 200 років (Zaxid.net), тепер там тривають роботи з відновлення ікони XVI-XVII століть (Zaxid.net). За повідомленням Zaxid.net, картини роботи Альтамонте з Жовківського костелу розмістили в Олеському та Золочівському замках на Львівщині. За повідомленням «УНІАН-релігії», у виставковій залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври відкрилась виставка, присвячена святителю Володимиру (Богоявленському). На дубі-патріархові в с. Терпіння (Запорізька обл..) буде встановлено ікону Блаженної Матрони Московської («УНІАН-релігії»).

Соціальні питання. В Тернополі, в Храмі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ, виставлено мощі святого Хосе-Марії Ескріви і протягом 9 днів молитимуться за подолання безробіття («Корреспондент», «Україна молода», «Фокус»). УГКЦ відкрила в Івано-Франківську центр для допомоги алкозалежним (Zaxid.net).

Спорудження та реконструкція храмів. Над входом до Трапезної палати Києво-Печерської Лаври було відновлено хрест, втрачений в часи війни («Голос»). Унікальний 7-метровий кам’яний хрест було встановлено на одному з севастопольських храмів (Liga.net). В Одесі буде споруджено скляний храм («Коментарі»).

Під Андріївською церквою в Києві зафіксовано зсув ґрунту (УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Дзеркало тижня», ТСН, «Главком», «Голос», Liga.net, «Корреспондент», 5 канал, «Україна молода», «Коментарі»).

За словами депутата Київради Олександра Бригинця, міліція дезінформувала людей щодо Стрітенської церкви («Корреспондент»). Він же написав про важливість Богодухівського храму в Києві («Корреспондент», «Коментарі»).

Триває протистояння навколо храму Успіння Пресвятої Богородиці в Одесі. За повідомленням «Коментарів», двір католицького храму може стати автостоянкою.

Тим часом, Церкву Різдва Христового у Вифлеємі було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО з відміткою про належність храму до палестинської сторони (УНІАН, «Коммерсант», «Дзеркало тижня», ВВС, Liga.net, «Фокус», «Радіо Свобода») За інформацією «Главкому», МІД Ізраїлю засудив таке рішення.

Кримінал. В Луганську колишнього диякона затримали за організацію масажного салону, працівниці якого надавали інтимні послуги (УНІАН, «Левый берег», «Главком», ТСН, «Обком»). З храму Миколая Чудотворця в Києві було викрадено ікону XVII століття (УНІАН, «Левый берег», «Подробности», «Коментарі»). Натомість, грабіжника, що обікрав монастир Св. Паісія Величківського під Севастополем, суд звільнив, зобов’язавши вибачитися перед настоятелем («Подробности»). За повідомленням УНІАН, «Коментарів» і Zaxid.net, у Страдчі, на Львівщині, горіла капличка. ТСН виклали подробиці так званої справи паламарів – за інформацією видання, справа може розвалитися через висновки експертиз щодо фальсифікації свідчень на допитах.

Церква і влада

Патріарх Філарет нагородив опозиційних політиків орденами Святого Рівноапостольного князя Володимира І ступеня та Святого Георгія Побідоносця («Українська правда», «Левый берег», «Сегодня», «Український тиждень», Liga.net, Zaxid.net).

Президент України Віктор Янукович привітав Митрополита Володимира з 20-річчям предстоятельського служіння («Сегодня», «Український тиждень», «Обком»).

Про зв’язки УПЦ з правлячою партією як елемент майбутньої передвиборної технології писав блогер «Корреспонденту», політик і громадський діяч Зорян Шкіряк.

Отже, друга половина червня відзначилась доволі низькою активністю ЗМІ у висвітленні релігійного життя України – що, в принципі, співпало з загальною сезонною тенденцією зменшення кількості матеріалів. Найбільше уваги світські засоби масової інформації приділили питанням взаємодії Церкви і суспільства. Більшою активністю, порівняно з іншими церквами, вирізнялась Українська Православна Церква Київського Патріархату, зокрема Патріарх Філарет. Лідерами з кількості матеріалів на релігійну тематику стали «Коментарі», «Корреспондент», УНІАН, «Українська правда», Zaxid.net та «Український тиждень».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу