• Головна
  • Протистояння в УПЦ, приїзд Патріарха Кирила, мовне питання і футбол — в об’єктиві ЗМІ...

Протистояння в УПЦ, приїзд Патріарха Кирила, мовне питання і футбол — в об’єктиві ЗМІ

10.07.2012, 12:49
Гарячий початок літа. У другій половині травня – на початку червня в об’єктиві ЗМІ «гарячі теми» - протистояння в УПЦ, приїзд Патріарха Кирила, мовне питання і футбол.

Гарячий початок літа. У другій половині травня – на початку червня в об’єктиві ЗМІ «гарячі теми» - протистояння в УПЦ, приїзд Патріарха Кирила, мовне питання і футбол.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 16 травня — 15 червня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква

Світські ЗМІ звернули увагу на подальше покращення стану здоров’я глави УПЦ («Голос»). Як повідомили «Левый берег», «Подробности» та «Сегодня», 1 червня Митрополита відвідав колишній президент України Віктор Ющенко. 13 червня в засобах масової інформації з’явилась інформація про те, що Митрополита Володимир проходить у лікарні планове обстеження («Українська правда», «Левый берег», ТСН, «Главком», «Голос», Liga.net, «Український тиждень», «УНІАН-релігії», «Сегодня»).

28 травня видання повідомили і про початок відзначення двадцятої річниці перебування Митрополита Володимира на чолі УПЦ (УНІАН, «Обком»). «Коммерсант» (передрукували ВВС) опублікував статтю «Предстоятель со стажем». Автор матеріалу Артем Скоропадський акцентував на тому, що під час проведення конференції «Українська Православна Церква на межі тисячоліть» було озвучено доповідь Митрополита Володимира, де той наголошував на потребі діалогу з УПЦ КП і УАПЦ, а також на потребі перекладу Святого писання та богослужбових текстів українською мовою. Наголосив Глава УПЦ і на тому, що Комісія з підготовки змін у статуті УПЦ не може змінювати статут, а лише розглядає пропозиції. Про саму конференцію 28 травня повідомив портал «УНІАН-релігії».

Тим часом, єпархіальний відділ культури Симферопольської і Кримської єпархії оголосив поетичний конкурс на честь двадцятирічного архипастирського служіння митрополита Лазаря («Коментарі»). За повідомленнями УНІАН, в Харкові було проведено святкування 20-річчя Харківського архиєрейського собору. «Подробности» назвали матеріал на цю тему «Святкування перемоги над Філаретом».

ЗМІ повідомили і про інші події в УПЦ - смерть митрополита Костянтина - предстоятеля УПЦ в США і УАПЦ в діаспорі («Українські новини», «День»), висвячення архімандрита Лонгина на єпископа («УНІАН-релігії»), підготовку мощів схимонаха Ілії (Ганжі) для чину прославлення («УНІАН-релігії»). 12 червня портал «УНІАН-релігії» повідомив, що в УПЦ дали оцінку діяльності отця Олександра (Бонара) з Катюжанки на Київщині, що нібито за певну плату лікує від залежностей і хвороб. Протоєрей Дмитрій Денисенко наголосив, що, за словами о. Олександра, зцілює Бог, він тільки наставляє людей, що до нього звернулись – і це його прямий обов’язок, а до комерційних пропозицій він не має стосунку.

Зацікавив світські ЗМІ майбутній візит в Україну Глави РПЦ Патріарха Кирила. «Главком» 16 травня передрукував матеріал журналіста агентства «Росбалт» Вадима Довнара «Купи собі нормальне взуття» про попередні візити Предстоятеля РПЦ в Україну, його побутові звички, скандальні ситуації з ієрархами УПЦ, зокрема митрополитом Павлом, тощо. Візит анонсували також «УНІАН-релігії», «Коментарі», «Голос», «Liga.net», «Подробности», «Сегодня» й «Україна молода». Видання наголосили, що візитом Патріарха Кирила буде продовжено відзначення ювілею предстоятельства Митрополита Володимира. 15 червня «Український тиждень» повідомив, що патріарх Кирил нагородив Митрополита Володимира орденом святителя Інокентія (І ступеня) у зв’язку з 50-річчям служіння в священицькому стані.

Видання звернули увагу і на те, що Патріарх Кирил завів собі акаунт в мережі Facebook («Главком», «Радіо Свобода», «Український тиждень») . «Левый берег» не пропустив заяву Глави РПЦ про те, що Церкву неможливо відділити від держави. А «Український тиждень» процитував протоєрея Всеволода Чапліна, голову відділу із взаємин Церкви та суспільства Московського Патріархату, який наголосив, що РПЦ претендує на можновладство у всіх сферах суспільного життя. ЗМІ також повідомили, що в Москві було організовано автопробіг на підтримку Патріарха Кирила («Подробности»). А сам Патріарх благословив книгу про інформаційну війну проти РПЦ («Левый берег», «Корреспондент»). Видання також повідомили про звільнення прес-секретаря патріарха («Коментарі», «УНІАН-релігії»). Блогер «Української правди» Олег Медведєв написав про історію з порушенням кримінальної справи та проведенням примусової психіатричної експертизи блогера, який дозволив собі критично висловитися про політику РПЦ. Матеріал Катерини Щоткіної «Боротьба миротворців» («Дзеркало тижня») від 18 червня також було частково присвячено темі майбутнього візиту Патріарха Кирила, зокрема концепції «русского мира». Автор наголосила, що реалізація цього проекту не потрібна насамперед самій Росії.

Тим часом, Zaxid.net опублікував розмову студента магістерської програми з журналістики УКУ Богдана Ворона з Катериною Щоткіною, яка негативно оцінила ідеї автокефалії, називаючи їх розколом Церкви. Також журналістка схвально оцінила діяльність УГКЦ з розширення на схід України.

Чимало матеріалів, що вийшли в другій половині травня – першій половині червня, були присвячені ситуації в Церкві взагалі і в УПЦ зокрема. 18 травня «Коментарі» опублікували низку матеріалів на церковну тематику, зокрема статтю Лукерії Жабкіної «Криза авторитету церкви», де автор наголосила, що православна Церква почала діяти згідно з принципом «бути популярною». Матеріал Єлизавети Потоцької «Відлучити церкву від держави» висвітлив проблему ставлення Церкви до демократичних укладів. В матеріалі «П’ять гріхів православної церкви» журналіст Світлана Бєлова перелічила основні проблеми Церкви – інформаційну закритість, майновий статус вищих церковних єрархів, прагнення прикритися авторитетом Христа, втручання в закони, зокрема спроби впливати на державну політику.

25 травня черговий матеріал Лукерії Жабкіної «Чому Володимир не проводить чистки?» («Коментарі») зачепив тему змін в УПЦ і укріплення слабких місць, виявлених під час недавньої кризи у зв’язку з хворобою Предстоятеля. Автор матеріалу акцентувала на тому, що основними змінами в УПЦ є приведення до керівництва Церквою людей із спокійним темпераментом і поміркованими поглядами – архиєпископа Антонія, митрополитів Митрофана, Лазаря тощо. Втім, авторка наголосила, що не було внесено ясність у питання ролі Московського Патріархату в кризових перипетіях.

Юрій Гук в матеріалі «В УПЦ (МП) назріває «регіональний» розкол» («Український тиждень») також торкнувся теми відсутності єдності в УПЦ і припустив, що проросійський табір може зробити ставку на ослаблення впливу київського митрополита в регіонах.

Блогер «Української правди» Андрій Окара та видання «Фокус» передрукували матеріал журналіста «Независимой газеты» Андрія Мельникова «Митрополит Володимир повернув собі Київ» про сучасний стан справ в УПЦ. Автор матеріалу подав думки деяких експертів, які розійшлись в оцінках Синоду 8 травня: за словами Юрія Чорноморця, Синод ознаменував завершення кризи в УПЦ. На думку політолога Андрія Окари, засідання змінило баланс сил усередині Синоду, крім того, тема «русского мира» може бути офіційно закритою з утратою лідерської позиції групою митрополита Агафангела. Ці експерти сходяться на важливій ролі архиєпископа Антонія. А інший експерт, керівник науково-дослідницького Центру компаративістських досліджень релігій Одеського національного університету Едуард Мартинюк, висловив думку, що відбулося лише неповне повернення до статус кво.

27 травня Андрій Окара також републікував матеріал порталу «Росбалт», у якому йшлося про втрату позицій в УПЦ москвофілами («Українська правда»). 30 травня він же розмістив посилання на свій коментар «Росбалту», в якому наголосив, що візит глави РПЦ не посилить ідеї «русского мира» в Україні («Українська правда»).

Матеріал Костянтина Купріянова «Церква робить ставку на … комуністів» («Коментарі») також стосувався прогнозів щодо розвитку подій в УПЦ. Автор зацитував православного публіциста Юрія Чорноморця, який зазначив, що архиєпископ Антоній може стати «канцлером» чи «прем’єр-міністром» при Митрополиті Володимирі і відкрити нову сторінку в історії Церкви, якщо йому не перешкодять «партизани» - представники крила, орієнтованого на ліквідацію автономії УПЦ. Журналіст наголосив, що в Росії Церква вже надійно вбудована у владу, про що свідчить її участь у політичному житті і те, що представники «кишенькової опозиції» – комуністична партія – офіційно розкритикували кампанію проти Патріарха Кирила. І додав, що УПЦ також робить ставку на дві політичні сили – Партію Регіонів і КПУ, що повністю копіює російську модель.

Матеріал журналістки «Московских новостей» Анастасії Рафал «Місія Агафангела» 14 червня було передруковано кількома українськими виданнями («Главком», «Корреспондент»). Автор подала історію розколу і кризи в УПЦ, нагадала про основних претендентів на престол, подала невелике інтерв’ю з Митрополитом Володимиром, який акцентував на тому, що всерйоз питання автокефалії не обговорювалось і що добиватися її небезпечно, важко і не потрібно.

Українська Православна Церква Київського Патріархату

18 травня ЗМІ опублікували заяву Патріарха Філарета про те, що Москва робить все, щоб українська автокефалія не відбулася (УНІАН, «Українські новини», «Дзеркало тижня», Zaxid.net, «Левый берег», ТСН, «Фокус»). Про це Глава УПЦ КП заявив на прес-конференції у Чернівцях. За його словами, стосунки УПЦ КП з Патріархом Варфоломієм значно ускладнились останнім часом через вплив Москви, і для того, щоб бути визнаними, українські Церкви мають об’єднатися.

21 травня Zaxid.net републікував новину РІСУ з заявою Глави УПЦ КП про «русский мир» як нову імперію під керівництвом Москви. Патріарх Філарет також наголосив, що в цій ідеї закладено насилля по відношенню до представників неправославних конфесій.

Світські ЗМІ приділили чимало уваги діяльності Глави УПЦ КП – було висвітлено візит на Буковину, де 17 травня Патріарх Філарет взяв участь в освяченні наріжного каменя Храму Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях (УНІАН). Також Глава УПЦ КП на православне свято Усіх Святих відвідав Донеччину, але, за словами «України молодої», місцева влада проігнорувала цей візит. Свято Трійці Патріарх Філарет провів у Луцьку, де очолив богослужіння у Свято-Троїцькому соборі (УНІАН, «Сегодня»).

Українська Греко-Католицька Церква

30 травня «Радіо Свобода», 1 червня «Український тиждень» опублікували розмову з Главою УГКЦ Святославом про сучасні мовні дискусії в Україні, проблеми еміграції тощо. Святослав наголосив, що українці не повинні боятися «русского мира», а мають будувати свій, український, світ. 12 червня Глава УГКЦ висловився з питання можливості використання деякими радикальними угрупуваннями річниці Волинської трагедії 1943 року, наголосивши, що потрібен акт примирення з Православною Церквою (УНІАН, «Главком»).

14 червня газета «День» повідомила, що Блаженніший Святослав (Шевчук) увійшов до складу Папської ради сприяння єдності християн. За інформацією світських ЗМІ, УГКЦ отримала нового доктора богослів’я – священик Юстин Бойко захистив диcертацію в Патристичному Інституті «Августиніанум» у Римі (Zaxid.net).

Римо-Католицька Церква

Світські ЗМІ висвітлювали візит посланця Папи Римського високопреосвященства Клаудіо Марія Челлі, що 20-24 травня перебував в Україні (УНІАН, «Главком», «Левый берег», «Український тиждень»). 24 травня УНІАН опублікував інтерв’ю Оксани Климончук з його високопреосвященством. 3 червня ЗМІ повідомили, що у Львові богослужіння провів генеральний вікарій Ватикану Анжело Комастрі («Подробности», Zaxid.net). Тим часом, у Києві розпочав роботу Конгрес українських єпископів РКЦ («Сегодня»).

У зазначений період на шпальти світських засобів масової інформації потрапило чимало новин із Ватикану. Зокрема, ЗМІ повідомили, що були оприлюднені правила визначення видінь і одкровень («Главком», «День», ТСН). Чимало уваги світських видань привернув і скандал в оточенні Понтифика. 20 травня ВВС, УНІАН, «Коммерсант», «Сегодня», «Українські новини» повідомили, що у зв’язку з виходом книги італійського журналіста Джанлуїджі Нуццо «Його Святійство», де автор цитує переписку Папи Римського Бенедикта XVI зі своїм секретарем, у Ватикані шукають джерело витоку інформації. 25 травня ЗМІ повідомили про те, що подав у відставку головний банкір Ватикану («Главком», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Український тиждень»), 26 травня – про арешт дворецького Папи Римського, якого звинувачують у крадіжці документів («Главком», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Liga.net», «Подробности», «Сегодня», «Український тиждень»). «Радіо Свобода» опублікувало підсумовуючий матеріал, де зазначалось, що у Ватикані шукають шпигунів серед ієрархів церкви. Експерти висловили думку про те, що скандал був спричинений загостренням боротьби за владу («Главком», «Liga.net», «Сегодня»). Подіям у Ватикані було присвячено і матеріал журналістки «Коментарів» Лукерії Жабкіної «Навіщо обікрали Бенедикта XVI». Ще одним скандальним епізодом стала критика Ватиканом книги про секс, написаної черницею («Коментарі», «Подробности», ТСН, «Українські новини»).

Мусульмани

21 травня «Коментарі», 22 травня «Сегодня» повідомили, що в результаті експертизи було доведено, що одеські вахабіти, справу проти яких було заведено ще в березні, пропагували екстремізм.

25 травня УНІАН, «Главком», «Коментарі» повідомили, що в Бахчисарайському районі Криму було пошкоджено могилу мусульманського праведника Ескендера. Пошуками вандалів займається міліція.

В черговий раз у Криму виник скандал з окропленням мусульманських дітей святою водою. На цей раз інцидент був зафіксований в Сімферопольській школі № 43 («Сегодня», «Левый берег»).

Юдеї

В Києві триває слухання справи про виділення землі під єврейський центр («Подробности»).

Міжконфесійний діалог

13 червня на Софійській площі відбулася міжконфесійна молитва за Україну за участі представників УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ та РКЦ («УНІАН-релігії»).

Нові релігійні групи

Видання «Сегодня» продовжило висвітлювати історію на Київщині, де дівчинка наклала на себе руки після відвідин релігійної общини. Прокуратура Київської області дозволила провести ексгумацію тіла дитини – батьки вважають, що їх дочка була вбита, і шукають докази, які б могли це підтвердити.

24 травня «Сегодня» розмістила матеріал про відкриття справи проти керівників релігійної організації «Християнин» (Харків), які обманом привласнювали гроші прихожан. Видання повідомило, що справа проти пастора Володимира Бабака відкрита, а сам він перебуває в бігах.

Церква і суспільство

Гострі суспільні проблеми. Розголосу набув матеріал журналістки «Радіо Свобода» Євгенії Олійник «Чи порушує заборона абортів права людини?». Цей текст був передрукований «Главкомом». ВВС опублікувала матеріал Романа Лебедя «Аборти в Україні : право на вибір чи право на життя?», де автор озвучує позицію як прихильників, так і противників законодавчої заборони абортів. 25 травня ЗМІ повідомили про акцію протесту проти заборони абортів (5 канал, «УНІАН-релігії»).

ЗМІ звернули увагу і на роль Церкви у формуванні нетолерантного ставлення в нашому суспільстві до сексуальних меншин, про участь представників УПЦ та протестантських церков в акціях протесту проти гей-параду («Liga.net», «Коммерсант», «Українська правда»). 1 червня «Дзеркало тижня» опублікувало розмову з отцем Мавріціо Фаджоні з Італії, фахівцем з морального богослов’я та біоетики, який говорив про проблеми гомосексуальності, транссексуальності та ставлення Церкви до них, і наголосив, що такі люди не мають вимагати права одружуватися і заводити дітей. Тим часом, у Козятині представники місцевих громадських та релігійних організацій провели мирний мітинг на захист традиційних християнських сімейних цінностей. Захід підтримали представники УПЦ, протестантські громади, єврейські месіанські релігійні громади тощо («Корреспондент»).

Ініціатива «Перше грудня». 21 травня на шпальтах «Радіо Свобода» Володимир Ларцев розмірковував, наскільки доцільним є моралізаторство фундаторів ініціативи. Автор тексту дещо критично оцінив дискурс про моральні проблеми українського суспільства та роль інтелігенції в його оздоровленні, наголосивши, що ініціатива мусить не тільки обговорювати проблемні теми, але й сформувати публічну моральну платформу. 22 травня в матеріалах про ініціативу УНІАН та «Радіо Свобода» акцентували на словах Богдана Гаврилишина, що ініціатива не виступає за конкретну політичну силу, а Вадим Скуратівський наголосив, що перетворення на часі, оскільки в країні передреволюційна ситуація. 23 травня УНІАН, «Обком» та «Український тиждень» опублікували заяву ініціативи з приводу внесення на розгляд парламенту законопроекту «Про засади державної мовної політики», що вважають політичною маніпуляцією. «Українська правда» опублікувала розмову Юлії Банкової є Євгеном Сверстюком про сучасну владу, політичні рухи, тенденції, роль ініціативи. 25 травня побачило світ інтерв’ю одного з діячів ініціативи Мирослава Мариновича (Юрій Опока для «Главкома»). Громадський діяч звернувся і до теми вшанування Митрополита Шептицького канадським парламентом, наголосивши, що цей акт є першим кроком до визнання Митрополита праведним у Католицькій Церкви і проголошення блаженним і святим. Втім, М.Маринович висловив сумнів щодо можливості побачити подібну ініціативу в українському парламенті нинішнього скликання. 29 травня блогер «Української правди», експерт у сфері комунікацій, управління та стратегування Сергій Дацюк розгорнуто прокоментував програму ініціативи «Перше грудня», наголосивши, що пріоритети ініціативи дещо консервативні, непродумані й подекуди помилкові.

Церква не оминула увагою і актуальні події світського характеру, зокрема чемпіонат Європи з футболу, що проводився в Україні і Польщі. Так, ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що Глава УГКЦ звернувся до львів’ян в інтернет-ролику і закликав мешканці міста бути привітними до гостей (Zaxid.net). Про те, що Церкви України і Польщі вчать толерантності, і зокрема про вищезгаданий ролик, 31 травня написала і українська служба ВВС. Автор матеріалу, Наталка Матюхіна, акцентувала на тому, що греко-католики намагаються поширити свій вплив через активну позицію щодо подій в країні і апелюють до молоді через інтернет та ФМ-радіо. За словами отця Тараса Міляна (УГКЦ), чемпіонат Європи з футболу – це можливість українців продемонструвати свою вихованість і моральність, а також показати Україну як відкриту і доброзичливу державу (Zaxid.net). 12 червня ЗМІ розповсюдили заклик Митрополита Володимира до українських уболівальників проявити дух миру і не допускати агресії щодо гостей країни («Левый берег», «Подробности», ТСН, «Дзеркало тижня», «Главком», «Голос», «УНІАН-релігії», «Сегодня», «Корреспондент»). Тим часом, Глава УПЦ КП Патріарх Філарет виступив із засудженням футбольного фанатизму і наголосив, що неприпустимо молитися образу з футбольним м’ячем (УНІАН, «Фокус», «Корреспондент»).

УНІАН, «Левый берег», ТСН, Zaxid.net, «Україна молода», «Голос», «Коментарі», «День», «Фокус», «Українські новини», «Корреспондент» повідомили, що під час Євро-2012 у Львові проводилися служби іноземними мовами – англійською, португальською та німецькою. ЗМІ повідомили, що у Вишгороді на Київщині настоятель собору Вишгородської Богородиці (УГКЦ) отець Тарас облаштував фан-зону для переглядів футбольних матчів («Українська правда», «Левый берег», «Подробности», ТСН, «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Фокус», Liga.net, «Українські новини», «Сегодня»). Отець Борис Гудзяк (УГКЦ) також висловився про Євро, наголосивши, що спорт є способом пояснити метафору людського життя (Zaxid.net).

16 травня видання «День» повідомило про фестиваль духовної та етнічної культури «Основа», організований молодіжним товариством «Основа» та Центром академічного душпастирства Київської архиєпархії УГКЦ. 7 червня «День» написав про благодійний духовний етнофест «Трійця у Мамаєвій слободі», що відбувся в Києві. Розмова з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом про взаємодію людини з природою, її відповідальність, роль духовності була опублікована в газеті «День». В Ужгороді відкрили медичний центр УПЦ («УНІАН-релігії»).

У другій половині травня – на початку червня світські видання неодноразово публікували матеріали про священиків різних конфесій, життя і служіння яких є особливим. «Україна молода» надрукувала розмову з отцем Іваном Теремком (УПЦ КП), який, утративши дві ноги, зумів повернутись до нормального життя. Матеріал про священика Віктора Кочмаря з Одещини, штангіста, чотириразового чемпіона Європи, з’явився на шпальтах «Коментарів». А дніпропетровському священику Миколі Несправі, настоятелю храму Іверської ікони Божої Матері, який продав свій автомобіль, щоб купити ікону для храму на Афоні, байкери подарували мотоцикл («Коментарі», «Сегодня»). Блогер «Української правди» Андрій Окара републікував матеріал про православного священика Сергія Дмитрієва, засновника Центру української книги в Херсоні, що зараз перебуває під загрозою закриття. Священик УПЦ із Запоріжжя перетне Тихий океан на веслах («УНІАН-релігії»). «День» опублікував матеріал про чернецтво.

Викликала інтерес ЗМІ і дещо конфліктна ситуація навколо картин із Жовківського костелу Св. Станіслава, що тривалий час зберігаються у фондах Львівської картинної галереї. Після смерті директора останньої Бориса Возницького йде мова про їх повернення римо-католицькій церкві («Історична правда», Zaxid.net). 1 червня міністр культури заявив, що рішення щодо картин буде прийняте до кінця місяця (Zaxid.net). Видання також повідомило, що перед Львівською обласною радою відбувся пікет музейників із вимогою не передавати картини костелу (Zaxid.net). Поки що полотна пропонують розмістити у Золочівському та Олеському замках (Zaxid.net, «Коментарі»). Проблемі, що склалася навколо полотен, присвячено матеріали Василя Худицького «Батальні сцени довкола «скарбів Возницького» («Дзеркало тижня»), Галини Терещук «Мистецькі битви у Львові після смерті Возницького» («Радіо Свобода») тощо.

Просвітницькі матеріали: виставка ікон Св. Миколая в Музеї волинської ікони («День»); про ікону «Святий град Єрусалимський» («День»); знайдено місце, де була збудована перша українська церква в Івано-Франківську («День»); у Вишгороді шукатимуть місця поховання святих Бориса і Гліба («УНІАН-релігії»). Про питання збереження українських дерев’яних церков пограниччя («Радіо Свобода»); туристичну принадність дерев’яних церков для усієї Європи («Радіо Свобода») - видання також писало і про загрозу втратити унікальні дерев’яні церкви за двадцять років («Радіо Свобода»). Тим часом, чотири дерев’яні церкви можуть внести до списку ЮНЕСКО («Коментарі», «Український тиждень»). «Сегодня» проінформувало, що Велика мечеть у Бахчисараї буде відкрита для туристів. Писали ЗМІ і про плани встановити на в’їзді до Мукачева семиметрову статую Ісуса Христа («Коментарі») тощо. На шпальтах «Радіо Свобода» з’явився історичний матеріал про Вознесенський монастир у Києві. У блозі на сайті «Кореспондент» – матеріал про храм у селі Каташин на Вінниччині. «УНІАН-релігїі» републікували матеріал Миколи Лисенка про Іоанна Руського – грецького чудотворця українського походження. Матеріали про християнські пам’ятки Ізраїлю («Корреспондент»), Грузії («УНІАН-релігії»). Священик Олег Ведмеденко у блозі на сайті «Кореспондент» розмістив розлогий допис про внутрішню силу і духовні основи успіху.

За інформацією ЗМІ, до храму Святої Покрови (УПЦ КП) в Дніпродзержинську було привезено мощі Св. Пантелеймона («Коментарі»), у Львові до Всесвітнього дня захисту дітей УГКЦ організувала дитячу прощу («Коментарі»), 31 травня – 2 червня там же відбулась міжнародна наукова конференція, присвячена 50-літтю ІІ Ватиканського собору («Коментарі»), в Зарваниці дітям із вадами слуху Літургію пояснювали за допомогою жестів («День»), у київських духовних школах відбувся випускний («УНІАН-релігії»).

16 травня «Коментарі» повідомили, що католицькому каналу EWTN дозволили вести мовлення в Україні. 20 травня в Севастополі відбувся ІІ Всеукраїнський фестиваль православних журналів «Сімейні читання», на якому було презентовано видання «Фома в Україні», «Фамілія», «Отрок.ua» («УНІАН-релігії»). Про новий номер журналу «Фамілія» повідомив портал «УНІАН-релігії». «Дзеркало тижня» опублікувало рецензію на книгу «Дядя Коля проти… Записні книжки єпископа Варнави (Беляєва). 1950-1960» (упорядник Павло Проценко).

«День» опублікував матеріал про відкриття пам’ятника священномученику отцю Омеляну Ковчу. Тим часом, у Львові з’явилась вулиця Омеляна Ковча («Українські новини», Zaxid.net).

Традиційно увагу світських ЗМІ привернули відзначення релігійних свят. Зокрема, відзначення православними, греко-католиками (УНІАН, «День», «Український тиждень») та римо-католиками («Коментарі») свята Вознесіння Господнього; на Прикарпатті відзначити свято Літнього Миколая (5 канал); християни відзначили Трійцю (УНІАН, «Подробности», Zaxid.net, «Україна молода», «Главком», «Голос», «Коментарі», «Фокус», «Український тиждень», «Українські новини», «Сегодня», «Корреспондент»). «Голос» розмістив окремий матеріал про святкування Трійці в Києві. 7 червня «Коментарі» повідомили про відзначення католиками свята Тіла і крові Христових. «УНІАН-релігії» – про свято Обретіння голови Іоанна Предтечі. 11 червня світські засоби масової інформації повідомили про початок Петрівського посту, що триватиме до 12 липня (УНІАН, «Подробности», ТСН, Zaxid.net, «Україна молода», «Главком», «Сегодня»).

20 травня у низці міст відбулися жалобні заходи з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій, в яких взяли участь представники УПЦ КП, УАПЦ та УГКЦ («Радіо Свобода»). У Рівному відзначили 400-річчя католицької громади Яна Непомука («Радіо Свобода»). Крім того, вчені АН України запропонували встановити загальнонаціональне свято – день подяки Богу («Коментарі», «Левый берег», «Сегодня», ТСН, «Фокус»). В УПЦ КП висловились за запровадження такого свята («Подробности»).

Зведення храмів. За інформацією ЗМІ, у Бродах на Львівщині буде споруджено храм митрополита Андрея Шептицького (Zaxid.net), у Дніпропетровську – храм преподобного Серафима Саровського («Коментарі»), також там освячено храм Воскресіння Христова («Коментарі»), храм Семи мучеників Херсонеських було освячено в Севастополі, на території заповідника «Херсонес Таврійський» («УНІАН-релігії»). 10 червня Митрополит Володимир мав освятити дзвони на Соборі Благовіщення (УНІАН), але подію було перенесено на невизначених час («УНІАН-релігії»).

Продовжує цікавити ЗМІ і храм, який зводить київський бізнесмен на даху висотного будинку на Оболоні в Києві («Українська правда», «Українські новини», «Голос», «Левый берег», «Сегодня», «Дзеркало тижня»). За інформацією «Дня», в Зарваниці (Тернопільська обл.) буде споруджено копію хатини пречистої Діви Марії, а в Києві на Лісовому масиві з’явився макет старовинного храму («Коментарі»). Храм Різдва Христового в Курилівці на Дніпропетровщині придбав 200-річне Євангеліє («Коментарі»).

Не зникають і конфлікти навколо спорудження храмів – так, у Кіровограді місцеві мешканці протестували проти спорудження храму УПЦ на спортивному майданчику (УНІАН, ТСН). Мітинг проти побудови храму УПЦ в сквері відбувся і в Донецьку («Радіо свобода», «Український тиждень»). На Херсонщині прихожан виганяють із храму, що розташований в приватному будинку («Подробности»). 14 червня в Києві було пошкоджено частину паркану навколо території, де відбудовують Стрітенську церкву («Українська правда», «УНІАН-релігії». «Коментарі», «Український тиждень», «Сегодня», «Корреспондент»). Щоправда, вже наступного дня було уточнено, що паркан було демонтовано одним з ЖЕКів через відсутність необхідного пакету дозвільних документів («Український тиждень»).

Протягом другої половини травня – початку червня в ЗМІ було опубліковано чимало інформації про Києво-Печерську Лавру. Повідомлялося, що лаврську дзвіницю буде відкрито для відвідувачів на День Незалежності («Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Коментарі»), а от винні погреби на території Митрополичого саду відкриють уже в червні («Коментарі», «Українська правда»). Тим часом, під куполом дзвіниці знайшли унікальну металеву скульптурку архангела Михаїла («Левый берег», «Коментарі»). «Коментарі» повідомили, що квиток у заповідник тепер коштуватиме в два рази дорожче, але проінформували, як безкоштовно потрапити на територію Києво-Печерської Лаври («Коментарі»). Видання також повідомили, що відтепер квиток до заповідника можна придбати через Інтернет («Коментарі», «Сегодня»). Також ЗМІ інформували, що в Лаврі тривають реставраційні роботи Трапезної церкви Святих Антонія і Феодосія Печерських, в ході яких було знято 16 ікон з фасаду другого ярусу храму («Коментарі», «Левый берег», «Українська правда»). «Левый берег» повідомив, що всього Києво-Печерська Лавра планує витратити на реставраційні роботи близько 20 мільйонів гривень.

Тим часом, за повідомленнями світських ЗМІ («Український тиждень», «Українська правда», «Обком», «Подробности», «Сегодня», «Коментарі», «Корреспондент»), на території Лаври зводять триповерхову будівлю, яку видання називають можливою резиденцією Патріарха Кирила. «Фокус», «Сегодня», Liga.net, «Український тиждень» з посиланням на джерело повідомили, що об’єкт, що будується – льох. «Український тиждень» акцентував на неправдивості цього твердження, гостро критикуючи позицію духовенства. А «Українська правда» та «Liga.net» повідомили, що на території заповідника швидкими темпами будують торгівельно-розважальний комплекс. Про це ж повідомив у блозі на «Українській правді» журналіст Михайло Ткач.

Згідно з інформацією «Українського тижня» й «Левого берега», голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець звернувся до ЮНЕСКО з проханням розглянути на черговій сесії питання збереження Софії Київської та прилеглих до неї монастирських споруд, а також Києво-Печерської Лаври. 7 червня УНІАН та «Історична правда» повідомили, що це питання стоїть в порядку денному сесії. Питанню збереження Лаври присвячений і матеріал Євгена Солонини «Пам’ятки Лаври під загрозою «законної забудови» («Радіо Свобода»), в якому автор висловив занепокоєння активним будівництвом на території монастирського комплексу. Тим часом, Києво-Печерський заповідник отримав Європейський музейний стандарт – про це повідомила Надія Тисячна в матеріалі «Нагорода чи непорозуміння?» («День»). Автор виклала точку зору як теперішнього, так і колишнього керівництва заповідника на цю нагороду.

Тим часом, 7 червня УНІАН, «Українська правда» повідомила, що для святкування Дня Росії 7 червня посольство Російської Федерації організувало святкування в Києво-Печерській Лаврі, що обійшлося в понад 20 тисяч гривень.

8 червня світські ЗМІ повідомили, що Влада Прокаєва офіційно стала радником генерального директора Лаври, причому всі видання нагадали про модельне минуле жінки, зйомки в еротичних виданнях і зауважили, що намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло не заперечив проти такого призначення (УНІАН, «Українська правда», «Історична правда», ТСН, «Коментарі», «Український тиждень», «Українські новини», «Сегодня»).

Кримінал. У Івано-Франківську пограбували монастир і два храми (Zaxid.net), а одного злодія піймали на гарячому («Подробности»). На Одещині уродженець Абхазії спробував зруйнувати каплицю УГКЦ, яку споруджують місцеві мешканці. Затриманий наголошував, що робив це з благословення батюшки, з яким товаришує («Коментарі», «Сегодня»). На Львівщині від пожежі постраждала дерев’яна церква УГКЦ в с. Золотковичі (УНІАН, «Подробности», Zaxid.net, «Голос», «Коментарі», «Фокус», «Українські новини», «Корреспондент»). У Чернівецькій області священик за кермом збив на смерть дитину (УНІАН, «Сегодня», «Фокус»). Тим часом, суд не знайшов складу злочину в акціях FEMEN на дзвіниці Софії Київської («Українські новини», Zaxid.net).

«День» звернувся до теми самогубств і того, як їм запобігти, в розмові журналістки Оксани Климончук з отцем Ігорем Бойком (УГКЦ). Увагу профілактиці самогубств приділили і в Первомайській виправній колонії на Харківщині, де з ув’язненими на цю тему говорив настоятель Свято-Вознесенського храму с. Береки отець Євгеній («Коментарі»).

Церква і влада

Світські ЗМІ звернули увагу на те, що Церква не змогла лишитись осторонь протистояння навколо прийняття законопроекту про статус російської мови і 27-28 травня опублікували звернення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій із закликом не виносити цей законопроект на розгляд. Автори звернення наголосили на тому, що в нинішній ситуації такі святі речі як мова, історія та релігія стають об’єктами політичних маніпуляцій (УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Главком», Zaxid.net, «Обком», «Коментарі», «Liga.net», «Подробности», «Сегодня», ТСН, «Український тиждень», «Фокус»). А вже 28 травня ряд ЗМІ подали репліку представників УПЦ, які наголосили, що їх предстоятель не підписував цей документ (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Главком», «Сегодня», ТСН, «Український тиждень»). Більше того, представники Партії Регіонів висловили обуренням тим, що УПЦ втягують у боротьбу за мовне питання (ТСН, «Сегодня»). Про те, що Глава УАПЦ Митрополит Мефодій розповів, що теж не підписував звернення, повідомили «Левый берег» і «Сегодня». Свою причетність до листа спростував і муфтій України шейх Ахмед Тамім, і головний рабин України Яків Дов Блайх. 29 травня «Корреспондент», а 7 червня «УНІАН-релігії» опублікували коментар головного рабина України, який висловив сумнів у тому, що ВРЦ уповноважена давати поради Верховній Раді, який законопроект підтримувати, а який – ні. Як пояснив виданню представник УГКЦ в Раді Церков, це був лист Секретаріату Ради Церков за підписом головуючого (Глави УГКЦ Святослава) з роз’ясненням листа від 2006 року («Сегодня»). У блозі на «Українській правді» журналіст Олександр Чаленко різко поставив питання, хто сфальсифікував звернення Ради Церков і назвав імена «Святослава Шевчука і Філарета Денисенка», яких зв’язав із Юлією Тимошенко. Тим часом, спільнота УКУ висловила стурбованість ситуацією навколо зазначеного законопроекту, назвавши ігрища довкола мовного питання аморальними («УНІАН-релігії»). 6 червня «Голос» опублікував коментар директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, який зауважив, що прийняття мовного закону може викликати проблеми в релігійній сфері, оскільки УПЦ КП традиційно править служби українською, а УПЦ – російською мовою.

У другій половині травня – на початку червня в ЗМІ відчувалося зростання уваги до теми виборів, що мають відбутися в Україні восени 2012 року. Не лишилася осторонь виборчих процесів і Церква та її єрархи. Так, «Главком» опублікував низку експертних думок про роль Церкви в передвиборній кампанії. Зокрема, голови Комітету виборців України Олександр Черненко, який зауважив, що нинішній приїзд Патріарха Кирила схожий на спробу відвернути увагу від інших важливих тем. А його приїзд восени – це важка артилерія, що буде мати серйозний вплив («Главком»). Політолог Володимир Фесенко наголосив, що візит Глави РПЦ можуть використати з агітаційною метою («Главком»). Хоча експерт висловив сумнів у тому, що Патріарх буде свідомо агітувати за Партію Регіонів. Більше з цієї теми – в матеріалі Віталія Червоненка «Кирил допоможе Партії Регіонів?» («Главком»). Автор акцентував на тому, що візити Патріарха Кирила стали прикметою наближення виборів, і висловив думку, що Глава РПЦ чудово дає собі раду з агітацією за партію влади. В матеріалі проаналізовано роль Глави РПЦ в передвиборних кампаніях попередніх років і висловлено припущення щодо майбутньої виборчої кампанії. Автор матеріалу подав думку релігієзнавця Андрія Юраша про те, що формальних приводів для візитів Патріарха Кирила в Україну перед виборами можна найти безліч. Експерт говорив і про варіанти використання Кирила впливовими кандидатами по мажоритарних округах. Матеріал «Мова, церква і інші страшилки» («Главком») журналістки Катерини Пешко теж частково присвячено можливості участі Патріарха Кирила в майбутній виборчій кампанії. Крім того, автор подає думки експертів, які вважають, що тема церковного протистояння також може бути використана політиками. 14 червня кардинал Любомир (Гузар) у колонці на сайті «Української правди» виклав свій погляд на виборчій процес в Україні, його перспективи і роль Церкви у становленні свідомого суспільства.

Декілька інформаційних приводів підкинули ЗМІ політики. Чимало світських ЗМІ звернули увагу на події 24 травня під час богослужіння в Києво-Печерській Лаврі, коли митрополит Павло перервав Службу, щоб агітувати за нинішнього прем’єр-міністра Миколу Азарова, що був присутній в храмі («Українські новини», «Коментарі», «Liga.net», ТСН). УНІАН, процитувавши слова самого Азарова, що Лавру треба повертати до первісного вигляду. Дружина Президента, Людмила Янукович, взяла участь у нагородженні випускників Луганського богословського університету («Українські новини», «Українська правда», «Обком», «Сегодня», «Главком»). А сам Президент узяв участь в урочистому богослужінні в Києво-Печерській Лаврі в день Святої Трійці (УНІАН, «Українська правда», «Левый берег», «Главком», «Корреспондент»). Заява народного депутата від Партії Регіонів Юрія Болдирєва про те, що монархія ближча до Бога (Zaxid.net).

Тим часом, «Всеукраїнська асоціація правників» заявила, що відстоює чинний порядок реєстрації статутів релігійних організацій (Zaxid.net). Всеукраїнська Рада Церков виступила проти прирівнювання релігійних організацій до підприємств («УНІАН-релігії»). «УНІАН-релігії» повідомив про законопроект № 10569 депутата Юрія Мирошниченка, який передбачає повідомчий порядок організації релігійних заходів. Комісія з питань релігії Громадської ради при Міністерстві Культури України 7 червня провела установче засідання, на якому головою комісії було обрано виконавчого директора Інститут релігійної свободи Максима Васіна («УНІАН-релігії»).

Отже, друга половина травня – перша половина червня виявились багатими на резонансні події. Увагу світських засобів масової інформації викликала позиція Церкви щодо світських тем: від чемпіонату Європи з футболу – до протистоянь навколо мовного закону та майбутніх виборів до Верховної Ради України. Також традиційно цікавили видання і гострі, скандальні теми – протистояння навколо важливих суспільних питань, конфліктні ситуації, пов’язані з Патріархом Кирилом або забудовою Києво-Печерської Лаври. Велика кількість матеріалів була присвячена прогнозам подальшого розвитку подій в УПЦ. Варто відзначити, що світські ЗМІ звертали увагу не тільки на скандальні теми, але також опублікували чимало просвітницьких матеріалів, зокрема релігійно-краєзнавчого характеру. Найбільше про релігійне життя України писали УНІАН, «Коментарі», «Сегодня», «Українська правда», «Левый берег», «Український тиждень» та Zaxid.net.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу