• Головна
  • У першій половині травня світські ЗМІ найбільше говорили про повернення Митрополита Володимира до управління УПЦ...

У першій половині травня світські ЗМІ найбільше говорили про повернення Митрополита Володимира до управління УПЦ

07.06.2012, 16:47
У першій половині травня світські ЗМІ найбільше говорили про повернення Митрополита Володимира до управління УПЦ - фото 1
Цікавили видання і теми міжконфесійної взаємодії – екуменічні молебні, конференції, спроби діалогу між представниками Церков і політиками в ефірі національного телебачення.

Марина ДовженкоМоніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 1-15 травня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква. 10-11 травня ЗМІ повідомили, що Главу УПЦ офіційно виписали з лікарні (УНІАН, «Дзеркало тижня», ТСН, «Український тиждень», ВВС, «Главком», «Подробности», Zaxid.net, «Левый берег», „Коментарі”, „Сегодня”, Liga.net )

«Коммерсант», «Українські новини», ТСН, „Сегодня”; «Українська правда» та «Подробности» процитували главу РПЦ Патріарха Кирила, що повідомив ЗМІ про повноцінне повернення Глави УПЦ до виконання своїх обов’язків. 8 травня Митрополит Володимир провів засідання Синоду. За попередньою інформацією експертів, на Синоді мали розглядатись питання зняття звинувачень з архиєпископа Олександра (Драбинка) і відправлення на покій митрополита Одеського Агафангела (ТСН, «Главком», Liga.net). А УНІАН та «Главком» повідомили, що, за словами релігієзнавця Юрія Дорошенка, на Синоді планується чергова спецоперація з нейтралізації Митрополита Володимира. Втім, на засіданні Синоду було призупинено рішення попередніх засідань, проведених без Глави УПЦ, а керуючим справами УПЦ було призначено архиєпископа Бориспільського Антонія (УНІАН, «Дзеркало тижня», ТСН, «Україна молода», «Український тиждень», «Фокус», 5 канал, «Главком», Zaxid.net, „Обком”, „Левый берег”, „Коментарі”, „Корреспондент”).

ЗМІ відреагували на цю важливу для УПЦ подію. 11 травня «Україна молода» опублікувала матеріал із промовистим заголовком «Миротворець повернувся». «Главком» – «УПЦ повернула Володимиру всі повноваження». Найрезонанснішим рішенням Синоду «Український тиждень» назвав винесення догани за поширення неправдивої інформації архиєпископу Тульчинському Іонафану. Журналістка „Сегодня” Анастасія Рафал повідомила про призупинення рішень попередніх засідань і, посилаючись на джерело в політичних колах, наголосила, що спроба реваншу Митрополита Володимира була погоджена на вищому рівні і є відповіддю незгідливому в газових питаннях Путіну. Цей матеріал републікував портал Liga.net. УНІАН опублікував матеріал „Повернення Митрополита Володимира: Москва залишилась ні з чим?”, де автор, журналістка Яна Солнцева, акцентувала на тому, що після засідання Синоду 8 травня ситуація в УПЦ повернулась до статусу кво, що був перед хворобою Предстоятеля. Богослов Юрій Чорноморець охарактеризував архиєпископа Антонія як чесну і неупереджену людину, якій довіряє Митрополит Володимир.

14 травня «Коммерсант» опублікував матеріал Артема Скоропадського, в якому той головним рішенням Синоду назвав призначення нового керуючого справами УПЦ архиєпископа Бориспільського, на якого джерела «Коммерсанту» вказують як на можливого наступника Митрополита Володимира. Журналіст наголосив, що в УПЦ результати останнього засідання Синоду коментують доволі стримано. В матеріалі подано коментар віце-президента Української асоціації релігієзнавців Людмили Филипович, яка вважає, що Глава УПЦ пішов на компроміс: повернувся до управління Церквою, але не став сваритись із членами Синоду з приводу їх попередніх рішень. «Фокус», „Сегодня” і „Корреспондент” републікували цей матеріал, зробивши акцент на тому, що Митрополит Володимир визначився з можливим наступником.

13 травня в храмі Свято-Пантелеймонівського монастиря було висвячено на єпископа намісника Свято-Глинської пустині архимандрита Антонія (Кріпака) (УНІАН).

Світські ЗМІ повідомили, що Предстоятель УПЦ нагородив рок-музикантів Юрія Шевчука та Олега Карамазова орденами Святого апостола Андрія Первозванного за громадську діяльність, спрямовану на підтримку духовних зв’язків  між Україною, Росією і Білоруссю (УНІАН, «Український тиждень», «Фокус», „Корреспондент”). Нагороду за 20-річну службу в Криму і право носіння другої панагії отримав митрополит Лазар („Коментарі”).

А Патріарх Кирил збирається в черговий раз відвідати Україну для участі в заходах святкування Дня хрещення Русі 28 липня („УНІАН-релігії”, «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Голос», «Подробности», „Обком”, „Левый берег”, „Коментарі”. „Сегодня”). «Український тиждень» присвятив Кирилові критичний матеріал.

За інформацією низки ЗМІ, Харківська єпархія УПЦ розкололася на дві частини в результаті боротьби між прихильниками Патріарха Кирила і Митрополита Володимира – було створено окрему Ізюмську єпархію, яку очолив єпископ Бердянський і Приморський Єлісей. Єпископа вважають прибічником митрополита Донецького Іларіона, що орієнтується на Главу РПЦ. Харківську єпархію очолив архиєпископ Онуфрій, якого своїм наступником називав сам покійний митрополит Никодим  («Коментарі», «Главком»). Цікаво, що „Коментарі” розмістили інформацію про цю подію в двох матеріалах, один з яких називався „Донецькі відібрали у харків’ян половину єпархії”. 9 травня газета „Сегодня” також повідомила про те, що Харківську єпархію очолив владика Онуфрій, але зовсім не згадала про ситуацію навколо утворення Ізюмської єпархії. Наступного дня на її шпальтах з’явився матеріал про розділення Харківської єпархії. Видання навело думки експертів, що подібне розділення було очікуваним і в цілому дасть українській Церкві додатковий голос. Також вони наголосили, що вагомішу роль, скоріш за все, відіграватиме архиєпископ Онуфрій („Сегодня”). 13 травня газета „Сегодня” повідомила, що владика Онуфрій вже вступив на посаду, на відміну від керуючого Ізюмською єпархією.

Українська Православна Церква Київського Патріархату. За інформацією ЗМІ, Патріарх Філарет планує провести хресну ходу в День хрещення Русі („УНІАН-релігії”). А 14 травня сайт „УНІАН-релігії” повідомив, що на засіданні Синоду УПЦ КП 13 травня було звільнено від виконання обов’язків архиєпископа Тернопільсько-Кременецької єпархії Іова. Також були зроблені спроби вирішення конфлікту між архиєпископом Іовом і священиками, звинуваченими в невідповідній поведінці. А Свято-Троїцькому собору було заборонено називатися духовним центром (УНІАН).

Українська Греко-Католицька Церква. 3 травня  Zaxid.net опублікував матеріал Ліліани Гентош про визнання заслуг Митрополита Андрея Шептицького на засіданні Канадського парламенту, в якому взяли участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Глава УГКЦ вперше відвідав Донецьк з нагоди перекладу Катехизму «Христос – наша Пасха» російською мовою, зустрівся з представниками Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, вірянами та журналістами. Наголошено, що Донецьк є відкритою територією для УГКЦ, а місцева влада виділила Церкві три ділянки землі («День»). Про перебування і службу Блаженнішого Святослава в Луганську повідомив і УНІАН.

За повідомленням УНІАН і Zaxid.net, 9-15 вересня 2012 року у Вінніпезі (Канада) збереться Синод УГКЦ, який буде присвячено 100-річчю прибуття першого греко-католицького єпископа владики Микити (Будки) до Вінніпега.

Римо-Католицька Церква. Римо-католики планують провести Євхаристійний конгрес в Україні з 26 травня по 3 червня в кількох містах України, зокрема, у Києві та у Львові. У Львові відбудеться центральна подія конгресу – урочиста Літургія, яку 3 червня відправить представник Папи, кардинал Анджело Комастрі (Zaxid.net).

Мусульмани. Про особливості святкування кримськотатарського свята Хидирлез написали „Коментарі” і „Сегодня”. „Коментарі” опублікували бесіду з президентом Інституту сходознавства НАНУ Олександром Богомоловим про релігійні дискусії в середовищі кримських татар.

Міжконфесійні стосунки. Глави трьох Церков – УПЦ КП, УГКЦ та УАПЦ – провели спільний молебень до Пресвятої Богородиці з нагоди 350-річчя Івано-Франківська («Український тиждень», «Главком», Zaxid.net, «Корреспондент»). На прес-конференції після Літургії Глава УГКЦ наголосив, що Церкви об’єднаються, коли будуть вільні від політики («Главком»).

Екуменічний молебень відбувся 6 травня і до дня Львова. Його очолив Патріарх Філарет (УПЦ КП), взяли участь представники найбільших християнських конфесій. Патріарх Філарет заявив, що прикладом єдності може стати єдність в любові до України (Zaxid.net).

Делегація ВРЦіРО під час візиту до США відвідала музей Голокосту („УНІАН-релігії”)

Церква і суспільство

УПЦ не має нічого проти проведення пишних хрестин, – про це заявив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрей Георгій (Коваленко) («Голос»). Він же наголосив, що церковники не мають наміру відмовлятись від пожертв політиків перед виборами, вважаючи, що корисливі причини до пожертв мають лишатись на совісті політиків («Голос»). Тоді ж «Голосом» було опубліковане інтерв’ю з протоєреєм Георгієм, де піднімалась тема дорогих подарунків церковним лідерам, використання Церкви в піар-акціях тощо. Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу наголосив, що різниця між простими людьми і ВІПами є тільки на екранах телевізорів, а в Церкві всі є рівними.

У Вінниці при храмі Блаженної Ксенії Петербурзької створено християнську юридичну консультацію (5 канал).

Увагу світських ЗМІ привернув конфлікт навколо спорудження церкви «Всіх святих воїнів» в парку Перемоги в Києві. За повідомленнями видань (ТСН, «Радіо Свобода», „УНІАН-релігії”), 4 травня активісти, що були переконані в незаконності будівництва, намагалися зруйнувати паркан і у сутичці з ними постраждав директор парку, що захищав храм. За повідомленнями УПЦ, нападників було близько 30 («Українська правда», «Подробности»). Було затримано одного з них, який виявився членом партії правого спрямування. «Україна молода», «Главком», „Левый берег” процитували забудовників, що припустили, що серед нападників були члени ВО «Свобода». Втім, уже 5 травня, засоби масової інформації повідомили і про побиття журналіста, який висвітлював подію (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Радіо Свобода», ТСН, «Україна молода», «Подробности», „Коментарі”, Liga.net). УНІАН поширив версію, що людина, яка побила журналіста, могла бути директором парку. «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Українські новини», «Україна молода», „Левый берег”, „Коментарі” наголосили, що факт відсутності реєстрації церкви в цьому місці підтвердили і правоохоронці. Прихильники забудови спираються на «церковне благословення на будівництво». «Подробности» акцентували на тому, що, за словами парафіян, причиною нападу на храм могла стати боротьба за землю. 15 травня біля КМДА активісти вимагали знести незаконно облаштовані каплички і храми в парках і скверах Києва – зокрема, у парках Юність, Перемоги, Нивки, по вул. Уманській, скверах Зої Космодем’янської та на проспекті Науки (5 канал).

Спорудження храмів. У Васильківському районі Київської області з’явиться перший храм УГКЦ – храм Святого Юрія Громовержця (5 канал). Храм на честь святого апостола Андрія Первозванного буде споруджено і на території Київського училища професійної підготовки працівників міліції ГУ МВСУ («Фокус»), церкву Св. Луки – на території центральної Красноградської лікарні на Харківщині („Коментарі”). А в Києві церкву зводять на даху висотного будинку. Місцеві мешканці вважають, що рідкісну споруду для себе зводить якийсь священик («Сегодня», ТСН, «Українська правда», «Фокус», „Коментарі”). Також ЗМІ повідомили про початок будівництва синагоги в Севастополі („Левый берег”).

РПЦ хоче, щоб віруючі платили десятину (ТСН, „Сегодня”). Тим часом, ЗМІ повідомили, що вхід в історико-культурний заповідник Києво-Печерську Лавру подорожчав удвічі («Українська правда», «Фокус», «Коментарі», „Левый берег”, „Сегодня”, Liga.net), причому «Главком» акцентував на тому, що в такий спосіб Московський Патріархат вирішив заробити на «Євро 2012».

Конфлікт було зафіксовано між журналістами і служителями та охоронцями Почаївської Лаври, що заборонили зйомку Маївки під час пішого паломництва з Бродів до Лаври (Zaxid.net). Пішу молодіжну прощу до учнівської Лаври проанонсували „Коментарі”.

Відсторонення священиків. За повідомленнями світських ЗМІ, у Тернопільській єпархії УПЦ КП за пияцтво і перелюб було позбавлено сану чотирьох священиків – настоятеля тернопільського Свято-Троїцького духовного центру Анатолія Зінкевича і його підлеглих. Рішення було ухвалене на Соборі під головуванням архиєпископа Іова (УНІАН, «Главком», «Сегодня», ТСН, Zaxid.net, „Обком”, „Левый берег”). Газета „Сегодня” опублікувала і більш розгорнутий матеріал про цей конфлікт, наголосивши, що на священиків неодноразово жалілися парафіяни, а отця Анатолія було відлучено за конфлікти з керівництвом. Втім, сам Зінкевич назвав те, що відбулося, „промосковською провокацією” і заявив, що Патріарх Філарет висловився проти такого рішення. Видання наголосили, що остаточно долю священика буде вирішено на Синоді УПЦ КП 13 травня (УНІАН, „Обком”). Втім, уже 12 травня УНІАН повідомив, що згідно з інформацією Тернопільсько-Бучацької єпархії УПЦ КП, ці четверо священиків були переведені до штату Тернопільсько-Бучацької єпархії і тому дії архиєреїв інших єпархій щодо них є неправомірними.

Кримінал. У Самборі, на Львівщині, було пограбовано храми Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ)(«Zaxid.net»), храм в с. Суховоля („Коментарі”) тощо.

Світські ЗМІ продовжили висвітлювати протистояння навколо ініціативи законодавчої заборони абортів. УНІАН опублікував інтерв’ю з владикою Богданом (Дзюрахом) (УГКЦ), що вчергове висловив позицію Церкви з цього питання і наголосив, що материнство вписане в природу жінки, а кар’єра не є обов’язковою.

Просвітницькі матеріали. На Львівщині в м. Перемишляни відкрили пам’ятник священику УГКЦ Омеляну Ковчу, що під час Другої Світової Війни рятував євреїв та загинув в концтаборі 1944 року. 1999 року Омелян Ковч був визнаний «Праведником України», а 2001 року – беатифікований Папою Іоанном Павлом ІІ (УНІАН, «Україна молода», 5 канал, «Радіо Свобода», Zaxid.net, „Коментарі”). Урочисте богослужіння було проведено Главою УГКЦ Патріархом Святославом. Постаті отця Ковча було присвячено чимало публікацій в різних виданнях, зокрема матеріали Тараса Возняка «Уроки Блаженного отця Омеляна Ковча» («Українська правда», Zaxid.net). За повідомленнями „Коментарів”, Львівська облрада заснувала відзнаку Блаженного Омеляна Ковча, якою нагородила церковних та світських діячів.

8 травня «День» повідомив, що цьогорічним лауреатом премії ім. Блаженного Іоанна Павла ІІ, заснованої 2011 року Релігійно-інформаційною службою України, став богослов Юрій Чорноморець. Видання згадало і інших номінантів – Артема Скоропадського («Коммерсант»), Віталія Портнікова (TВi) та Надію Тисячну («День»). Остання написала матеріал про конференцію «Церква в інформаційному суспільстві», що проходила у Львові 4-5 травня, і поставила важливі питання, передусім, як Церкві вийти за межі свого середовища («День»). 10 травня у Львові відбулася ХХІІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні». „УНІАН”, а також „Обком” повідомили про V всеукраїнський фестиваль православних ЗМІ, що відбувся в Макіївці 7-12 травня. 14-18 травня в Балаклаві (Крим) відбулася ІІІ Всеукраїнська конференція голів молодіжних єпархіальних відділів („УНІАН-релігії”).

Відзначення 115-ї річниці найстаршого в Україні релігійного часопису «Місіонер», співзасновником якого був майбутній Митрополит Андрей Шептицький («Радіо Свобода»). А в Донецьку пройшла виставка друкованих видань УПЦ („УНІАН-релігії”).

До питання поширення на Галичині православної традиції – колонка Андрія Микитина «Караван «русского мира» проходить через Галичину» (Zaxid.net).

1-9 травня у храмі Всіх Святих у Києві перебувала чудотворна ікона Спас Чорнобильський („УНІАН-релігії”). В селі Мала Іловиця на Тернопільщині відзначили 10-ту річницю канонізації преподобного Амфілохія Почаївського. ЗМІ також повідомили, що під час служби замироточили три ікони – св. Амфілохія, Христа та Матері Божої (Zaxid.net).

Розповідь про печерну обитель Челтер-Коба  в Криму („Левый берег”).

4-6 травня в Дрогобичі на Львівщині біля церкви Св. Юра було проведено мистецьку акцію „Плащ Юра” („Коментарі”).

9 травня на Марсовому полі у Львові відбувся молебень, очолюваний архиєпископом Львівським та Галицьким Августином (УПЦ) за упокій радянських воїнів і партизанів, що загинули під час Другої Світової Війни („Коментарі”).

Церква і влада

Резонанс викликала програма «Свобода слова» на Першому національному каналі, в якій церковні питання обговорювали як представники Церкви, так і політики. Колумніст «Українського тижня» Сергій Грабовський наголосив, що розмова була доволі змістовною, але в негативному контексті згадав комуніста Олександра Голуба. За словами колумніста, політик захищав канонічне православ’я, тобто РПЦ, і наголошував, що в Україні не може бути інших православних Церков, окрім Московського Патріархату. В УПЦ закликали політиків не втручатися в процес об’єднання Церкви – про це повідомив протоєрей Георгій (Коваленко), наголосивши, що єдність Церкви не завойовується, а вимолюється («Український тиждень», „Українські новини”, „Коментарі”). Патріарх Філарет також висловив переконання, що УПЦ буде єдиною («Український тиждень», «Главком», „Левый берег”), „Сегодня” акцентували на тому, що УПЦ КП хоче об’єднатися з Московським Патріархатом. Також Глава УПЦ КП висловив переконання в тому, що Церкву, якою він керує, скоро визнають у світі („Левый берег”). „Левый берег” фактично переповів програму, звернувши увагу на всі найважливіші тези, що прозвучали з вуст як політиків, так і церковників. У блозі на сайті „Корреспонденту” журналіст Олег Леусенко висловив думку, що завдяки ефіру були скинуті маски з диригентів церковного закулісся, й наголосив на тому, що РПЦ і УПЦ Московського Патріархату служать політичній кон’юнктурі. Він також в доволі різкому ключі переповів основні тези програми.

5 травня Президент України привітав Главу УГКЦ Патріарха Святослава (Шевчука) з Днем народження (УНІАН, «Голос», „Левый берег”)

Отже, перша половина травня знаменувалась увагою світських ЗМІ до повернення Митрополита Володимира до управління УПЦ. Цікавили видання і теми міжконфесійної взаємодії – екуменічні молебні, конференції, спроби діалогу між представниками Церков і політиками в ефірі національного телебачення. Не оминула увага ЗМІ і конфліктні ситуації: зокрема, протистояння навколо спорудження храму Всіх Святих в Києві, відсторонення священиків УПЦ КП, ситуацію навколо призначення керуючого Харківською єпархією УПЦ тощо. Найбільше матеріалів про релігійне життя України з’явилось на шпальтах УНІАНу, „Главкому”, „Коментарів”, „Левого берега” тощо.

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу