• Головна
  • Міжконфесійні стосунки та пошуки взаєморозуміння між Церквою та суспільством — в центрі уваги ЗМІ у другій половині квітня...

Міжконфесійні стосунки та пошуки взаєморозуміння між Церквою та суспільством — в центрі уваги ЗМІ у другій половині квітня

21.05.2012, 13:09
Міжконфесійні стосунки та пошуки взаєморозуміння між Церквою та суспільством — в центрі уваги ЗМІ у другій половині квітня - фото 1
У другій половині квітня 2012 року основними темами, що зацікавили світські засоби масової інформації, стали міжконфесійні стосунки та пошуки взаєморозуміння між Церквою та суспільством, зокрема у питаннях заборони абортів, майнових конфліктів тощо.

Марина ДовженкоМоніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонаfнсніших релігійних подій 16-30 квітня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква. 27 квітня портал Liga.net опублікував інтерв’ю з Предстоятелем УПЦ Митрополитом Володимиром, який висловився на теми внутрішньоцерковних проблем, статусу Церкви та потягу священнослужителів до матеріальних благ. Автори інтерв’ю наголосили, що Глава УПЦ перебуває в тверезому розумі, незважаючи на слабкість і хвороби – отже, чутки про його недієздатність перебільшені. Під час розмови Митрополит Володимир зазначив, що священнослужителі можуть іти у владу, мотивуючи це тим, що Церква не досить захищена; до того ж, за його словами, вона має висловлювати свій погляд на те, що відбувається в країні. Але пріоритетне її завдання — бути поруч із віруючими, показуючи приклад.

17 квітня «Корреспондент» опублікував розмову з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків владикою Антонієм, який вважає, що в УПЦ немає передумов для розколу. Також він наголосив, що у висвітленні подій у Церкві світські ЗМІ не завжди були коректними і компетентними, гнались за сенсаціями.

«УНІАН-релігії» повідомили, що протоєрей Захарій Керстюк під час місії в Лівії зустрівся з українськими заручниками, що вже більше 8 місяців утримуються в полоні лівійськими повстанцями, а також відправив богослужіння в храмі Св. Андрія Первозванного на території посольства України («УНІАН-релігії»).

Світські ЗМІ писали про активну діяльність Предстоятеля УПЦ: 22 квітня Глава УПЦ Митрополит Володимир очолив Божественну Літургію у храмі Преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври («УНІАН-релігії»), 25 квітня зустрівся з Патріархом Єрусалимським Феофілом ІІІ («УНІАН-релігії»). Також «УНІАН-релігії» повідомили, що Митрополит Володимир благословив підготовку до будівництва православної гімназії в місті Вишневому на Київщині. «Сегодня» повідомило про відкриття дитячого садочка для віруючих у Києві.

26 квітня в деяких храмах УПЦ вшанували пам'ять загиблих в аварії на Чорнобильській атомній електронній станції («УНІАН-релігії»).

Світські видання не обійшли увагою і конфлікти, пов’язані з УПЦ, зокрема протистояння в Одесі – з одеського храму Ікони Божої Матері за рішенням єпархії виселяють настоятеля у зв’язку з призначенням нового глави храму, а громада вступилась з колишнього священика («Левый берег»). У блозі на сайті «Корреспондент» журналіст Олег Леусенко торкнувся проблеми заполітизованості УПЦ і конкретних персоналій, у тому числі архиєпископа Запорізького і Мелітопольського Луки.

УПЦ 26-27 квітня 2012 року провела Всеукраїнські збори духовенства, яке опікується ув’язненими («УНІАН»). «Коментарі» також оповідають про подібну діяльність священиків у Харкові.

Українська Православна Церква Київського Патріархату. У Канаді священикам і парафіянам Східної єпархії УПЦ в Канаді заборонили зустрічатися з Главою УПЦ КП Патріархом Філаретом («Кореспондент»). Тим часом, Патріарх Філарет в інтерв’ю 5 каналу розповів, що молиться за духовенство УПЦ і Митрополита Володимира і хоче зустрітися з останнім («Коментарі»). А газета «Сегодня» повідомила про пропозицію від Львівської крайової організації УРП до Патріарха Філарета канонізувати Івана Дем’янюка.

Українська Греко-Католицька Церква. За інформацією «Главкому» і Zaxid.net, Кардинал Любомир (Гузар) в ефірі програми «Шустер live» публічно висловився про потребу існування єдиної помісної Церкви в Україні. Тоді ж він заявив про те, що не бачить підстав говорити про «русский мир» в Україні (Zaxid.net). Кардинал Гузар наголосив і на потребі побудови здорового суспільства і поклав великі надії на молодь (Zaxid.net).

Тим часом, нижня палата парламенту Канади визнала Митрополита Шептицького праведником («Радіо Свобода», Zaxid.net, «День», «Дзеркало тижня», «УНІАН-релігії»). Про ініціативу народного депутата Олександра Фельдмана зі звернення до Ізраїлю у справі надання Митрополиту Андрею Шептицькому звання «праведника миру» писали «Сегодня», «Левый берег» та «Подробности».

Мусульмани. 20 квітня ЗМІ («Коментарі», 21 квітня — УНІАН, «Українські новини», «Фокус», «Сегодня», «Дзеркало тижня», «Обком»,  25 квітня – «Главком», «Україна молода») розповсюдили матеріали з вимогами Кримського муфтія до УПЦ припинити проводити християнські обряди над дітьми мусульман. Еміралі Аблаєв наголосив, що представники кожної конфесії мають право на свободу віросповідання від нав’язувань з боку сусідніх конфесій і дії християнських священиків, зокрема християнський обряд кропіння святою водою суперечать законодавству. Результат звернення не забарився — 28 квітня ВВС повідомили, що  Міністерство освіти, науки, молоді та спорту Криму заборонило проведення у навчальних закладах автономії будь-яких релігійних ритуалів.

Муфтіят Криму також заявив, що на Кримському півострові поширюється література ісламістської партії «Хізб-ут-Тахрір», що закликає до збройного протистояння з чинною, в тому числі і українською, владою. Втім, один з координаторів мережі в Криму спростовує цю інформацію, наголошуючи, що слова були вирвані з контексту, а Муфтіят просто не готовий до діалогу. В матеріалі наголошено, що діяльність «Хізб-ут-Тахрір» заборонена в ряді країн, а в Україні організація офіційно не зареєстрована («Радіо Свобода»).  

Юдеї. В Луганську до свята Рош-а-Шана (17 вересня) планується завершити спорудження першої в місті синагоги, що будується вже сім років («Главком», «Коментарі»). В повідомленні було наголошено, що за словами головного рабина Луганського регіону, мирне співіснування конфесій в цьому місті – заслуга місцевих мешканців і влади. Нову синагогу споруджують також і в Севастополі (УНІАН). Тим часом у Києві закладено перший камінь Єврейського общинного центру («Главком», «УНІАН-релігії»)

Протестанти. Триває суд над пастором церкви «Посольство Боже» Сандеєм Аделаджою. 19 квітня УНІАН, «Українська правда», «Коммерсант», «Дзеркало тижня», «Главком», «Україна молода», Liga.net, 5 канал, «Обком», «Подробности», «Коментарі», «Сегодня» проінформували, що суд заборонив пастору виїздити за межі України до завершення досудового слідства.

Міжконфесійні стосунки. 24 квітня чимало світських засобів масової інформації (УНІАН, ТСН, «Левый берег», «Дзеркало тижня», «Подробности») передрукували матеріал «Сегодня» про остаточну сварку між УПЦ та УПЦ КП. За інформацією видання, представники УПЦ КП наголошують, що в УПЦ відбирають у них храми, останні ж відповідають, що священики УПЦ КП масово переходять до них. Як приклад наводять конфлікти на Рівненщині, Київщини тощо. Непрості міжконфесійні стосунки в окремо взятому селі Хоружівка на Сумщині були висвітлені у блозі на «Корреспонденті».

За повідомленнями ТСН, «Коммерсанту», «УНІАН-релігії» та «Коментарів», 25 квітня в Києві відбувся міжконфесійний форум, у якому взяли участь представники християни, мусульмани, юдеї та буддисти.  Чимало ЗМІ розповсюдили заяви народного депутата Олександра Фельдмана про те, що Україна може забезпечити діалог між світовими релігіями («Левый берег», «Подробности», «Сегодня»), Київ може стати центром релігійної політики («Левый берег», «Подробности», «Коментарі»), релігійні конфлікти не можуть бути локальними («Левый берег», «Подробности», «Сегодня») тощо.

Анонс конференції «Церква в інформаційному суспільстві», що має відбутися 4-5 травня у Львові («День», «УНІАН-релігії»)

Церква і суспільство

У другій половині квітня світські ЗМІ цікавило чимало аспектів взаємодії Церкви з суспільством. 

Про ініціативу «Перше грудня» згадував у колонці на «Українській правді» Валерій Пекар. Із критикою ініціативи, яка, на думку автора, лише перебуває на підступах до формулювання моральних імперативів для політиків, виступив у колонці на «Українській правді» Михайло Міщишин. В’ячеслав Піховшек на «УНІАНі» зробив припущення про фінансування ініціативи певними політичними силами.

Розмова із доктором філософських наук, професором культурології, спеціалістом із соціальної теології протестантських церков Михайлом Черенковим з’явилась на сторінках газети «День».  Професор зауважив, що Церква нічим не зможе допомогти суспільству, якщо не розпочне з себе, бо у Церкви має бути євангельська, а не історична основа. Також він додав, що православ’я на наших теренах розпочиналося як політичний проект. Зростаючу популярність протестантських Церков в Україні він пояснює тим, що протестантські Церкви є різними і багато з них позиціонують себе як сучасні Церкви для сучасних людей.

Відгомін Великодня. «Главком», Zaxid.net , «Українські новини» повідомили, що Великодні богослужіння пройшли без надзвичайних ситуацій. ТСН, Liga.net, 5 канал, «Дзеркало тижня», «Корреспондент», «УНІАН-релігії», «Сегодня» проінформували, що на свята храми відвідало близько третини українців. Газета «Сегодня» підсумувала основні події відзначення Великодня в Україні. «Фокус», 5 канал повідомили про початок Світлої Седмиці. 5 канал, «Радіо Свобода», «Подробности» звернули увагу на традиції так званого Обливаного понеділка. Про суть Великодня писала в матеріалі «Великдень для українців – звичай чи обряд?» («Радіо Свобода») журналіст Софія Середа. «УНІАН-релігії» процитували главу УГКЦ, який в інтерв’ю 5 каналу наголосив, що святкування Пасхи звільняє від розчарування. «Коментарі» опублікували матеріал Ілони Бердимухамедової «Життя як вічне свято» про українські особливості відзначення свят, в тому числі і релігійних.

Заборона абортів. Глава УПЦ Митрополит Володимир наголосив, що Церква вважає аборти вбивством, але проти них треба боротися «словом і серцем», а не законодавчими заборонами («Главком», Liga.net, «Фокус», ТСН, «Українські новини»). Втім, деякі ЗМІ робили у матеріалах доволі неоднозначні наголоси – наприклад, Zaxid.net, «Українська правда», «Корреспондент» в заголовках акцентували на тому, що, за словами Глави УПЦ,  «забороняти аборти не можна», «Україна молода» — «Сабодан закликав не забороняти аборти», «Дзеркало тижня», «Подробности» — «Митрополит Володимир не підтримав законопроект про заборону абортів», «Сегодня», «Левый берег» — «Церква виступила проти заборони абортів в Україні» тощо. Чимало світських журналістів висловлювали повагу Митрополиту за таку позицію (зокрема, Олександр Чаленко в блозі на «Українській правді»). Тим часом, представниці жіночої організації Femen також виступили проти законодавчої заборони абортів. За словами журналістки Дар’ї Тарадай (ВВС), представниці руху виступають проти проявів патріархату в усіх сферах. Темі заборони абортів, зокрема ставленню до цієї проблеми Церкви, було присвячено і великий матеріал Олександра Корегіна «Святі отці і діти» («Дзеркало тижня»).

Настоятелю Лаври митрополиту Павлу на день народження подарували дорогий автомобіль Lexus. ТСН, «Українська правда», «Левый берег», «Главком», «Фокус», «Український тиждень», «Подробности», «Коментарі», «Сегодня» назвали мінімальну вартість подібного авто — $118 тисяч. Також ЗМІ нагадали і про минулорічний подарунок – Мерседес вартістю близько $100 тисяч. А ТСН, «Коментарі», «Сегодня» та «Левый берег» згадали і про минулорічні урочистості з нагоди 50-літнього ювілею та конфлікт настоятеля Лаври з журналістами. Для характеристики настоятеля Лаври ці видання вживають означення «скандальний». Цікаво, що такий же епітет, вжитий «Главкомом», із повідомлення було прибрано, і воно з’явилось ще раз наступного дня, 20 квітня, вже відредагованим («Главком»). 

Із Лаврою пов'язаний і конфлікт навколо Влади Прокаєвої (Литовченко) («Голос»), яку нібито було призначено заступником директора заповідника, незважаючи на її модельне минуле і досвід зйомок в еротичних фотосесіях..

У ЗМІ тривало обговорення і майнових конфліктів Патріарха РПЦ Кирила (УНІАН, «Главком»). Колонка Віталя Портнікова «Молитва за годинник патріарха Кирила» («Радіо Свобода»).

Конфлікти за землю. Чимало видань (Liga.net, 5 канал, «Коммерсант», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі») повідомили, що 25 квітня Вищий Господарський Суд України залишив в силі заборону будівництва біля заповідника «Софія Київська» по вулиці Гончара 17-23. «Главком» наголосив, що це означає врятування Софії Київської. «Коментарі» наголосили, що до підрядника донесена інформація про кримінальну відповідальність за невиконання рішення.

18 квітня «Коментарі» повідомили що у Києві розгортається протест проти будівництва біля Покровського монастиря. 26 квітня «Голос», «Коментарі» поширили інформацію від депутата Київради Олексадра Бригинця про спробу захоплення земельної ділянки в Києві на Львівській площі, де ведуться роботи з відновлення Стрітенської церкви.

З іншого боку, ЗМІ (Zaxid.net) повідомили, що колишній монастир бернардинів, де розташовувалась Сокальська колонія, може бути передано громаді. А за повідомленнями «УНІАН-релігії», у Севастополі зведуть понад 20 храмів.

За інформацією УНІАН, «Дня», «Коммерсанту» ЮНЕСКО готове включити Почаївську Лавру до списку світової спадщини. «День» наголосив, що до цього ще не готові в самій Лаврі.

Деякі повідомлення стосувались і життя простих людей. Так, ТСН, «Українські новини», «Коментарі», «Сегодня», висвітлили історію затримання міліцією чоловіка, який збирав гроші на потреби Української Автокефальної Церкви покрови Пресвятої Богородиці і Істинно святої соборної апостольської єдиної Христової церкви та його сина – хлопчика на ім’я Ісус Христос.  Про диво у Маріуполі, де пожежа знищила майже все помешкання, але не дісталась до християнських символів – ікон і пасок — писали «Україна молода» і «Сегодня». УГКЦ висловила своє співчуття постраждалим від вибухів в Дніпропетровську («УНІАН-релігії»). УПЦ також закликала віруючих до молитви за постраждалих («УНІАН-релігії»). Засудило теракти і Духовне управління мусульман («Коментарі»).

Просвітницькі матеріали. Паломництво в Ізраїль (Liga.net), історія Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерської Лаври («Радіо Свобода»), матеріал про десять архітектурних втрат Києва, в т.ч. Панораму Голгофу, Георгієвський монастир, Миколаєвський військовий собор («Корреспондент»), про вагу Великодня і Різдва для депортованих і ув’язнених українців («День»), фотосюжети святкування Пасхи вояками УПА («День»), про мистецтво дзвонарів «Дзвони та дзвонарі: мистецтво відчувати звук» («Український тиждень»). ЗМІ повідомили, що в м. Хмельницькому відкрився музей «Православ’я Поділля» (УНІАН). В УНІАН презентували журнал «Фома в Україні» («УНІАН-релігії»), а в Криму пройде фестиваль православних журналів «Родинні читання» («УНІАН-релігії»).

Церква і влада

19 квітня «Фокус» опублікував матеріал Марії Жартовської «Господу помолимся. Команда Януковича не жалеет денег на церкви, соборы и мечети» про однобоку підтримку нинішньою владою Церкви. Автор статті наголосила, що Президент і його оточення фінансують виключно храми УПЦ. Видання написало про підтримку депутатами від Партії регіонів та високопосадовцями Свято-Покровського собору та Свято-Георгієвського храму в Єнакієвому,  Свято-Варваринської каплиці, Спасо-Преображенського кафедрального собору, мечеті «Ахать Джамі» в Донецьку, Храму Успіння Пресвятої Богородиці в с. Триліси Київської області, будівництва Кафедрального собору Воскресіння Христового в Києві тощо. Процитовано главу інформаційного управління УПЦ КП Євстратія (Зорю), який зауважив, що представники нинішньої влади категорично відмовляються жертвувати кошти на користь храмів УПЦ КП. В коментарі виданню політтехнолог Тарас Березовець зауважив, що подібна благочинність – елемент піару і спосіб отримати голоси віруючого електорату, нагадавши, як в 2004 році кандидат в президенти Віктор Ющенко виборов симпатії представників протестантських Церков.

Тим часом «Фокус» і «Левый берег» 23 квітня повідомили, що Одеська міськрада продасть УПЦ приміщення Храму Всіх Святих за 1,2 гривні.

«Главком» і Zaxid.net опублікували тезу Кардинала Любомира (Гузара), висловлену в ефірі програми «Шустер live», про те, що прохання звільнити Юлію Тимошенко – не політичний крок, а гуманний мотив. А здорове суспільство – гарантія незалежності України (Zaxid.net). Він же в ефірі телеканалу ТВі наголосив, що якщо влада сповідуватиме цінності, відмінні від цінностей суспільства, то розмова з нею неможлива (УНІАН, «Главком», Zaxid.net). Тим часом чинний глава УГКЦ в ефірі 5 каналу наголосив на тому, що Церква не вказуватиме вірянам, за кого голосувати на виборах, але закликатиме робити свій вибір усвідомлено і не торгувати власним голосом (Zaxid.net, «Голос», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Коментарі»). 

Настоятель Володимирського собору в Києві (УПЦ КП) протоєрей Борис Табачек попросив Юлію Тимошенко припинити голодування і не ризикувати життям (УНІАН).

Тим часом представники Запорізької єпархії УПЦ просять Президента заборонити гей-парад і книги про Гаррі Поттера як пропаганду магії в шкільній програмі (УНІАН, «Главком», ТСН, «Сегодня»). За інформацією блогера «Корреспондента» Валерія Гартованця, закликали Президента не допустити в Києві проведення гей-параду і Глави Церков на зустрічі 10 квітня. «Сегодня» повідомили, що з вимогою заборонити гей-парад виступили і католицькі монахині в Києві.

Спікер ВРУ Володимир Литвин закликав релігійні організації окрилювати людей (Liga.net). Віктор Янукович зустрівся з Єрусалимським Патріархом Феофілом ІІІ («Левый берег», «Подробности»). Також Президент України привітав Папу Римського з нагоди сьомої річниці сходження на Престол (УНІАН).

«Корреспондент» републікував матеріал «Независимой газеты» «Віктор Янукович збирає церкви», в якому наголошувалося, що, попри декларовану готовність вести діалог з усіма конфесіями, влада намагається триматися УПЦ, зокрема сприяючи отриманню нею майна і не даючи іншим Церквам рівного доступу до телеефіру. 18 квітня на засідання ВРЦ було позитивно оцінено зустріч з fПрезидентом України, але наголошено, що такі зустрічі мають відбуватися постійно у поєднанні з системною взаємодією конфесій («УНІАН-релігії»).

Цікавили ЗМІ і аспекти взаємодії Церкви з владою у Росії. Цій темі присвячені матеріали «Радіо Свободи»  (Марія Щур «Церква в Росії дуже тісно почала співпрацювати з владою — Гержов») та газети «День» («Церква не в змозі впоратися з викликами сучасності»). Привернула увагу і гучна заява відомого речника РПЦ о. Чапліна про те, що Московський Патріархат не виключає повернення Росії до соціалізму, але без Леніна і Сталіна («Дзеркало тижня»).

Отже, в другій половині квітня 2012 року основними темами, що зацікавили світські засоби масової інформації, стали міжконфесійні стосунки та пошуки взаєморозуміння між Церквою та суспільством, зокрема у питаннях заборони абортів, майнових конфліктів тощо. Найбільш активними у висвітленні релігійних питань 16-30 квітня стали УНІАН, «Сегодня», «День», «Коментарі».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО,

експерт Центру суспільного моніторингу