• Головна
  • Під знаком Великодня: ЗМІ у першій половині квітня...

Під знаком Великодня: ЗМІ у першій половині квітня

07.05.2012, 12:30
Перша половина квітня пройшла в засобах масової інформації під знаком Великодня. В тій чи іншій мірі світські ЗМІ звертались до традицій святкування, розміщували привітання церковних і політичних діячів.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 1-15 квітня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква. Стан здоров’я Митрополита Володимира невпинно покращується – за інформацію «Левого берега» і «УНІАН-релігії» він 6 квітня відслужив першу з часів хвороби службу у Києво-Печерській Лаврі. «Подробности», Liga.net, «Главком», «УНІАН-релігії» повідомили, що у Великий четвер Митрополит здійснив богослужіння в каплиці лікарні, де проходить реабілітацію. Також глава УПЦ планував провести Великодні богослужіння на площі перед Успенським собором і Літургію в Покровському жіночому монастирі («Голос»).

2 квітня Митрополит Володимир провів зустрічі з Головним рабином України («УНІАН-релігії») та з міністром культури України («УНІАН-релігії»).

Зацікавили світські ЗМІ і внутрішньоцерковні справи. Згідно з новинами «Подробностей» та «УНІАН-релігії», протоєрей Захарія Керстюк відбув на пасхальний період до Лівії, де планує відвідати місця, де живуть і працюють українці, та здійснити великоднє богослужіння. На Волині УПЦ зареєструвала шість нових громад («УНІАН-релігії»). Митрополит Павло нагородив духовенство Київської єпархії («УНІАН-релігії»). Офіційна делегація УПЦ зустрілась із патріархом Феофілом ІІІ («УНІАН-релігії»)

Українська Православна Церква Київського Патріархату. 12 квітня на шпальтах «України молодої» з’явилося інтерв’ю з речником Київської Патріархії, керуючим Чернігівською єпархією архиєпископом Євстратієм (Зорею). В розмові були підняті теми стосунків з УГКЦ та УАПЦ. Архиєпископ зазначив, що переговори з нинішнім керівництвом УАПЦ було визнано безперспективними, оскільки для них принциповим питанням була відставка глави УПЦ КП Патріарха Філарета. Про стосунки з УГКЦ Євстратій (Зоря) відгукнувся дуже позитивно, наголосивши, що обидві Церкви стоять на позиціях патріотизму. Щодо стосунків із нинішньою владою, єрарх наголосив, що на запити Церкви влада реагує не так швидко, як хотілося б.

Українська Греко-Католицька Церква. 5 квітня «Коментарі» републікували матеріал Ірини Юзик «Підгорецькі війни» («Ратуша»), в якому детально йшлося про «виключення з церкви» так званих догналітів. Ще 29 березня таке рішення прийняв Ватикан. У свою чергу представники УПГКЦ не перейнялись через вилучення від офіційної Церкви.

За повідомленнями «Коментарів» та «УНІАН-релігії», під час проведення чемпіонату з футболу у Львові в храмах УГКЦ (у храмі святих апостолів Петра і Павла, храмі Пресвятої Євхаристії та Преображенській церкві) служитимуть літургії різними мовами – англійською, німецькою, португальською тощо.

12 квітня «Радіо Свобода» опублікувало розмову з владикою Йосифом (Міляном), який нещодавно побував в країнах Балтії, де знайомився з потребами місцевої греко-католицької громади. «День» розмістив матеріал про греко-католицьку громаду в Полтаві.

Колонка кардинала Любомира Гузара про сутність багатства («Дзеркало тижня»).

Українська Автокефальна Православна Церква. 13 квітня «Український тиждень» опублікував інтерв’ю з архиєпископом Харківським і Полтавським Ігорем (Ісіченком), в якому той говорив про нагальні суспільні і релігійні проблеми.

Протестанти. Черговий конфлікт навколо церкви «Посольство Боже» — за інформацією ЗМІ, охоронці побили чоловіка, який приніс гроші на храм (ТСН, «Сегодня», «Коментарі»). В березні ЗМІ повідомили інформацію, що Сандей Аделаджа втік за кордон. Втім, 5 квітня деякі видання («Голос», «Українська правда») повідомили, що пастор перебуває на території України і регулярно проводить богослужіння («Голос»). А 9 квітня відбулося чергове судове засідання у справі Аделаджі («Коментарі»).

Тим часом ЗМІ (Zaxid.net) повідомили, що на Рівненщині було затримано пастора однієї з протестантських церков, що підробив документів на 3,5 мільйона гривень.

Юдеї. Цікавим прикладом добрих міжконфесійних стосунків стала підтримка українськими євреями ідеї про присвоєння митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому звання Праведника Миру за спасіння більше ніж 150 єврейських дітей під час Другої світової війни («Обком», «Подробности», «Левый берег»). Цю тему підняв у колонці на сайті «Український тиждень» і професор Шимон Редліх.

Тим часом єврейська громада протестувала проти антисемітизму в Києві. 5 квітня під стінами Господарського суду в Україні пройшов мітинг проти спроб відібрати землю, виділену під побудову Київського Єврейського общинного центру («Українські новини»). Втім, вже 11 квітня єврейська громада запропонувала владі мирову угоду щодо будівництва єврейського центру («Українські новини»)

Мусульмани. Київрада надала гектар землі мусульманській громаді («УНІАН-релігії»).

Міжконфесійні відносини. Низка ЗМІ («Подробности», «Сегодня», «Левый берег») анонсувала міжнародну міжрелігійну конференцію «Назустріч змінам. Роль релігії в сучасному світі», що відбулася в Києві 25-26 квітня 2012 року з ініціативи народного депутата Олександра Фельдмана. Zaxid.net анонсував інший захід – конференцію «Церква в інформаційному суспільстві» (організовану РІСУ), що відбудеться 4-5 травня у Львові.

За інформацією УНІАН, на Тернопільщині в с. Ланівці громади УПЦ КП та УГКЦ провели спільну службу і хресну ходу.

Церква і суспільство

В ЗМІ продовжується обговорення скандалу навколо годинника Патріарха Кирила. Майже всі світські ЗМІ звернули увагу на відфотошоплені фото з віддзеркаленням дорогого годинника. За повідомленнями видань (ТСН, «Подробности», «Сегодня», Liga.net,) «чудо» з годинником Патріарха виявили блогери. «Обком» наголосив, що історія з годинником Патріарха Кирила триває вже третій рік. Прес-служба глави РПЦ охарактеризувала ситуацію як «технічну помилку» («Українські новини», «Українська правда», «Обком», «Подробности», ТСН, Liga.net, «Радіо Свобода», ВВС, «Левый берег», «Дзеркало тижня», «Фокус», «День»). Журналіст Костянтин Купріянов в матеріалі «Коментарів» наголосив, що, за словами РПЦ, інформаційні атаки на Патріарха фінансуються з США і Європи. «День» розмістив розмову з київським фотографом Владиславом Мусієнком, який був автором фотографії, де на руці Патріарха Кирила був дорогий годинник.

Один із найрізкіших матеріалів – сатирична і саркастична стаття Євгена Косячкова «Фотопоп, или Рука Валтасара» («Обком», передрукована «Главкомом»). Автор у традиційному обкомівському стилі пише про скандал із годинником Патріарха, порівнявши Кирила з міфічним Валтасаром. Юрій Винничук у колонці «Нєстяжатєльний Гундяєв» (ТСН) також у сатиричному дусі висвітлив події навколо персони глави РПЦ і його власності. Втім, в РПЦ попросили судити Патріарха за справами, а не скандальними історіями (ТСН). Колумніст «Українського тижня» Катерина Барабаш зауважила, що збурення антикирилівських настроїв у російському суспільстві на руку нинішній російській владі. Віталій Портніков у матеріалі «Радіо Свобода» назвав Патріарха, над яким насміхаються, трагедією для віруючих. Також ця тема викликала зацікавлення блогерів «Укранської правди» — Михайла Ткача та Андрія Окари. Останній в іншому записі у блозі на «Українській правді» передрукував текст Володимира Голишева, який підняв тему переслідування священика УПЦ Георгія Шевченка.

Натомість глава РПЦ напередодні Великодня побажав Україні постійної єдності в суспільстві, і в тому числі єдності з Росією (ТСН, «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі»)

Резонансу в світських ЗМІ набув круглий стіл на тему «Місія інтелігенції і вільних людей», організований представниками ініціативи «Першого грудня», що відбувся в Києві 5 квітня («Україна молода»). Артем Скоропадський в матеріалі «Шукачі круглого столу» («Коммерсант») наголосив, що лейтмотивом дискусії стала критика нинішньої влади. А Андрій Баштовий з «Радіо Свобода» задався питанням, чи ініціатива йтиме в політику, адже, за словами експертів, зараз є запит на моральну і чисту політичну силу. В статті «Ініціатива «Першого грудня»: чого варта віра без діл?» (УНІАН) Олександр Палій наголосив, що попри те, що на круглому столі було сказано багато правильних слів, видимих результатів поки що не досягнуто. Сергій Рахманін присвятив ініціативі матеріал «Мистецтво жити свободою» («Дзеркало тижня»). Zaxid.net акцентував увагу на заяві кардинала Любомила Гузара, який наголосив, що Україну вивести з кризи може тільки інтелігенція. 13 квітня підсумки круглого столу обговорювали експерти «Дня» Ірина Бекешкіна, Євген Головаха й Володимир Панченко.

Резонанс у світських ЗМІ викликала конфліктна ситуація навколо відмови священика УГКЦ селищ Лани та Серники на Львівщині відспівувати померлого через борг його родини перед храмом. 4 квітня про інцидент повідомив 5 канал, 5 квітня — «Сегодня», ТСН, «Корреспондент»; 6 квітня – Liga.net, «Коментарі», 10 квітня – «Подробности». За повідомленнями ЗМІ, священик Степан Палій був визнаний винним і покараний засланням терміном один місяць до монастиря (5 канал, ТСН, «Сегодня», «Левый берег»). Сам священнослужитель свою провину не визнав, наголошуючи, що кошти збирав на потреби храму.

Одним із численних земельних конфліктів стало протистояння навколо будівництва храму преподобного Федора Освяченого (УПЦ) в Києві на вулиці Баговутівський. За словами представниці громадської організації «Кияни для киян», задля зведення церкви було майже знищено сквер. А от представники УПЦ наголосили, що будівництво відбувається на місці унікального храму, що був побудований за зразком Храму Гроба Господнього в Єрусалимі та храму Святого Климента в Херсонесі, тому це «культурне і святе місце». («Коммерсант»).

За інформацією «Коментарів», біля села Семенівка в Криму на місці колишнього мусульманського цвинтаря збираються будувати дайвінг-центр. Тим часом в Києві влада не може знайти відповідального за ремонт у Миколаївському костьолі («Коментарі»).

Знову в ЗМІ заговорили про Софію Київську. 11 квітня в матеріалі «Моральні уроки Софії Київської» («Україна молода») було повідомлено, що через півроку після святкування тисячолітнього ювілею з експозиції було наказано вилучити всі згадки про 1011 рік як про час заснування храму. Причому, за словами автора статті, віце-президента АН вищої школи України Максима Стріхи, це було зроблено новосформованою Наглядовою радою за вказівками сусідньої держави. Свого часу про скандальне звільнення директора заповідника Нелі Куковальської писали чи не всі світські ЗМІ. Чимало з них повідомили і про те, що окружний адміністративний суд скасував наказ міністра культури про звільнення (УНІАН, «Українська правда», «Українські новини», «Коментарі», «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «День»)

Опосередковано храму Софії Київської стосувався і конфлікт, спричинений представницями жіночої організації FEMEN. Вони протестували проти можливої заборони абортів, підтриманої представниками низки Церков, і провели традиційну для них акцію на дзвіниці собору («Подробности», ТСН, «Корреспондент», «Левый берег», «Главком»). Представники УПЦ КП та УГКЦ засудили цю акцію («Подробности», ТСН, «УНІАН-релігії»). Журналіст Артем Скоропадський у блозі на «Українській правді» звернув увагу на те, що реакція УПЦ на інцидент була тихою і смиренною, на відміну від реакції РПЦ на подібні виступи активісток панк-групи Pussу Riot. У цьому він побачив велику принципову різницю між УПЦ та РПЦ.

Просвітницькі матеріали: про музей Шептицького у Львові («Україна молода»), «львівського Далі» Миколу Гавриліва — художника, що розписав храм Архистратига Михаїла в с. Верин на Львівщині («Україна молода»). Тим часом УПЦ засудила виставку гуцульського художника Василя Бовича, що представив на суд глядачів архетипні образи язичницької віри («Левый берег»). У львівському костелі Єзуїтів відбудеться ораторія «Страсті Господа нашого Ісуса Христа» («Коментарі»). А на сцені Львівської філармонії було представлено проект «Сім слів Христа на хресті» («День»). Також у Львові досліджують давній духовний спів (Zaxid.net). Газета «День» написала про унікальну світлину святкування Великодня вояками УПА, а в УНІАН з’явилась інформація про виставку великодніх поштівок воїнів УПА. Вийшов путівник про паломницькі місця УГКЦ («День», «УНІАН-релігії»). Матеріал Василя Туркевича про книгу Юрія Дорошенка «Без догмату» («День»). Побачила світ книга «Свята православної церкви» («УНІАН-релігії»). До Великодня вийшов перший номер журналу «Фома в Україні» («УНІАН-релігії»). В Севастополі на території давньогрецького міста Херсонес знайдено відбиток стопи Андрія Первозваного («Коментарі», «Фокус»). Краєзнавчий матеріал про Трьохсвятительську церкву в Харкові («Коментарі»)

У першій половині квітня центральною темою всіх видань став Великдень. Відзначення Вербної неділі католиками і протестантами (УНІАН, «Корреспондент», Liga.net, «Український тиждень»), Страсної п’ятниці (Liga.net, ВВС, «УНІАН-релігії»), Великодня (УНІАН, «Подробности», ТСН, «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі», ВВС, «Левый берег», «Дзеркало тижня», Zaxid.net, «День», «Главком»).

Кілька видань написали про святкування Песаху юдеями («Дзеркало тижня», «УНІАН-релігії»).

Переважна більшість видань звертали увагу на святкування Великодня православними і греко-католиками – зокрема, Благовіщення та Вербної Суботи («Українські новини», «Україна молода», «Подробности», «Коментарі», 5 канал, «Левый берег», «Український тиждень», Zaxid.net, «Главком», «УНІАН-релігії»), Вербну неділю (УНІАН, «Українські новини», «Подробности», ТСН, «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі», «Левый берег», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», Zaxid.net, «День», «Главком»). Промова глави УГКЦ («УНІАН-релігії»).

Про особливості останнього тижня Великого посту – Страсну Седмицю писали «Українські новини», «Україна молода», ТСН, «Корреспондент», «Коментарі», 5 канал, «Левый берег», «Фокус», «Главком». «Подробности» та «Фокус» процитували слова архиєпископа УПЦ КП Євстратія (Зорі) про те, що в Україні постує 15-20% віруючих. Втім, як ми бачимо з результатів соціологічного опитування, наведених нижче, реальна ситуація трохи відрізняється від слів єрарха.

Відзначення Великого четверга було висвітлено на сторінках ТСН, «Корреспонденту», 5 каналу, Zaxid.net, «Главкому», Страсної п’ятниці – «Українських новин», «Подробностей», ТСН, «Корреспонденту», Liga.net, «Голосу», «Коментарів», «Український тиждень», 5 канал, «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Фокус», Zaxid.net, «Главком», Великодної суботи – «Українських новин», «Подробностей», «Корреспонденту», «Главкому», «УНІАН-релігії».

Світські ЗМІ (УНІАН, «Подробности», «Сегодня», «Корреспондент», «Фокус», «Главком») повідомили про сходження Благодатного вогню в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі. Проінформували вони і про те, що Благодатний вогонь у руках представників УПЦ вирушить до України і буде поширений по храмах (ТСН, «Корреспондент», Liga.net, «Голос»). Кореспонденти багатьох видань зустрічали Благодатний вогонь в аеропорту і повідомляли про запізнення рейсу з Єрусалиму (ТСН, «Сегодня», «Український тиждень», «УНІАН-релігії») та благополучне приземлення літака з цінним вантажем і доставку його до Києво-Печерської Лаври («Українські новини», ТСН, «Сегодня», «Фокус»). Представники УПЦ КП також повідомили, що Благодатний вогонь буде доставлено до Володимирського собору («Голос»). Цікаво, що про те, що вогонь буде доставлено в Україну делегацією УПЦ, ЗМІ повідомили ще 5 квітня («Коментарі»), 8 квітня (ТСН, «Фокус», «Главком»), 12 квітня (Liga.net) та 13 квітня («Главком»).

14 квітня газета «Сегодня» опублікувала матеріал Анастасії Рафал «Храм Гроба Господнього: наші їдуть з немовлятами, а євреї не визнають диво вогню» про перебування напередодні Великодня на ріці Йордані і Голгофі.

Великодні привітання від глави УПЦ Митрополита Володимира («УНІАН-релігії», Liga.net, «Голос», Zaxid.net, «День»), глави УПЦ КП Патріарха Філарета (Zaxid.net, «День»), Глави УГКЦ Святослава (УНІАН, «Подробности», «Український тиждень», «Радіо Свобода», Zaxid.net, «День»), глави УАПЦ Митрополита Мефодія (Zaxid.net), від Архиєпископа Львівського РКЦ (Zaxid.net) тощо.

Великодній тематиці були присвячені й інші матеріали: про свято Пасхи як взаємозв’язок між поколіннями, народами, епохами і конфесіями («Україна молода»). Інтерв’ю архиєпископа Ігоря (Ісіченка) (ХПЕ УАПЦ (о)) про вплив Великодня на хід історії та сьогодення («Україна молода»). «Український тиждень» опублікував матеріал про традиції святкування Великодня в різних країнах світу. «Історична правда» опублікувала матеріал Андрія Кураєва «Як помирав Ісус Христос? Що таке розп’яття?». У Zaxid.net повідомили, що перед Великоднем пройде молодіжна проща зі Львова в Страдч. Хресні ходи пройшли в Тернополі (УНІАН) та Івано-Франківську (УНІАН).

Чимало світських ЗМІ вдавались до практичних порад: як збирати великодній кошикСегодня», «Голос»), як правильно святкувати ПасхуСегодня», «Коментарі»), про великодні традиції і суть свята (УНІАН, «Українські новини», Liga.net, «Коментарі», «Український тиждень», 5 канал, «Радіо Свобода», «Фокус», Zaxid.net, «Главком»), традиції писанкарства («День»), рекомендацій дієтологів та лікарів, як правильно вийти з посту («Подробности», «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Голос», «Коментарі», «Фокус», «Главком»). Тим часом церква порадила у Великдень думати про суть свята, а не супутні моменти («УНІАН-релігії»)

Увагу ЗМІ також привернула інформація про те, що спокій українців під час Великодніх богослужінь охоронятиме майже тридцять тисяч міліціонерів («Сегодня», «Голос», «Коментарі», 5 канал, «Фокус», Zaxid.net). За інформацією МВС, у Великодніх богослужіннях візьме участь 11,7 мільйонів українців («Голос»). Тим часом рятувальники Львівщини нагадали про пожежну безпеку у церквах (Zaxid.net).

Деякі світські ЗМІ публікували інформацію про святкування Великодня в родинах відомих людей, митців, політиків, як віруючих, так і атеїстів («Подробности», ТСН, «Сегодня», «Сегодня», «Фокус», «Фокус», «Главком», «Главком», «Главком»). Чимало видань наголосили, що президент збирається на службу до Києво-Печерської Лаври (УНІАН, «Українські новини», ТСН, «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі», «Український тиждень», «Фокус», Zaxid.net, «Главком»). Натомість блогер «Української правди», політтехнолог Олег Медведєв обурився тим, що на Першому національному каналі українського телебачення центральне місце зайняли трансляції богослужінь з центрального храму РПЦ – Храму Христа Спасителя та з Києво-Печерської Лаври – центрального храму УПЦ, а інші конфесії не отримали належного місця в ефірі (ця інформація була републікована Zaxid.net)

15 квітня журналісти «Сегодня», «Українського тижня» повідомили, як проходила всенощна служба у Володимирському храмі (УПЦ КП) та Києво-Печерській Лаврі (УПЦ). Видання наголосило, що в Лаврі службу проводив сам Митрополит Володимир. Про богослужіння в Лаврі написали УНІАН, «Голос». «Коментарі» акцентували на тому, що Митрополит Володимир провів Великодню службу для Януковича. «Українська правда» наголосила, що заради Януковича і його почту Лавру від вірян відгородили турнікетами. За інформацією видання, Великодню службу у Володимирському соборі – центральному храмі УПЦ КП очолив Патріарх Філарет (УНІАН, «Голос», «Радіо Свобода»). «Корреспондент» опублікував репортаж про святкування Великодня в Успенському монастирі біля Бахчисараю.

Мусимо наголосити, що деякі ЗМІ доволі некоректно підходили до висвітлення святкування Великодніх свят. «Подробности», «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Голос», «Фокус» наполегливо «забували» про греко-католиків.

Чимало ЗМІ («Українські новини», «Україна молода», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Корреспондент», «Голос», «Коментарі», «Фокус», Zaxid.net) звернули увагу на результати соціологічного опитування соціологічної групи «Рейтинг» (15-26 березня 2012 року), згідно з яким 96 % українців святкуватимуть Великдень, 11 % дотримувались посту і лише 9 % витримали його повністю. 77 % українців підуть до церкви, 39% з них збираються на великодню службу, інші – для освячення пасок. Збирається на всенощну більше половини вірних УГКЦ, половина вірних УПЦ КП, третина вірних УПЦ. Основною метою посту опитані називали духовне очищення (59 %). «Україна молода» в заголовку публікації охарактеризувала Україну як побожну країну. А «Коментарі» акцентували на тому, що Великдень святкуватимуть усі політичні сили.

Згідно з опитуванням Research & Branding Group, проведеним компанією в період з 22 березня по 1 квітня 2012 року, 74 % українців регулярно святкують Великдень, 21 % відзначає всі церковні свята, а 1 % — їх, навпаки, не відзначає. 55 % опитаних вбачають у Великодні велике таїнство, 34 % — привід зустрітися з родичами і друзями, 7 % — зайві вихідні («Подробности», «Дзеркало тижня»). 55 % опитаних повідомили, що хоча б раз в житті дотримувались посту, а постійно постують лише 9 %. 61 % вбачають в пості відмову від їжі тваринного походження, 44 % — від алкоголю, 40 % — нецензурної лексики, 39 % — поганих думок («Подробности», «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Голос», ВВС, «УНІАН-релігії»).

ТСН подали результати опитування, що мало на меті з’ясувати ставлення громадян України до релігії. Дослідження було проведене компанією Research & Branding Group в 18 областях Центральної, Південно-Східної України і в Криму. Було виявлено, що більшість опитаних у віці 30-39 років відвідують церкву лише на великі релігійні свята, люди старше 50 – час від часу, щодня бувають в храмі люди старше 60 років. Проте довіру до церкви мають 67 % опитаних. 42 % опитаних вбачають у релігії данину національним традиціям, 32 % — моральним нормам, 24 % вбачають в ній особисте спасіння. 31 % опитаних зв’язав нинішній церковний розкол з внутрішньополітичним протистоянням. Лише 28 % респондентів назвали церкву місцем, де люди повинні отримувати уявлення про моральні норми і цінності.

Власні опитування на великодню тематику проводили і окремі видання. Так, «Фокус» наголосив, що Пасху святкуватимуть 76 % його читачів.

В рамках підготовки до свята в Лаврі було встановлено трьохметрову писанку з троянд (ТСН, «Корреспондент», Liga.net, «Коментарі», «Український тиждень», 5 канал, «Левый берег», «УНІАН-релігії»), у Рівному було виготовлено писанку вагою в центнер (ТСН), величезну писанку встановили у Львові (Zaxid.net), Черкасах («УНІАН-релігії») тощо. На території Києво-Печерської Лаври було проведено благодійний великодній ярмарок («Сегодня», «Коментарі», 5 канал, «УНІАН-релігії»), що за два дні зібрав більше семи тисяч гривень («УНІАН-релігії»), а за п’ять – майже сімнадцять тисяч («УНІАН-релігії»). До Великодня було проведено чимало майстер-класів з писанкарства, в тому числі і для дітей, хворих на аутоімунні захворювання («Голос»), в Луганську відкрилась виставка писанок («УНІАН-релігії»).

Традиційно увагу видань привернули надзвичайні ситуації: на Рівненщині горіла церква ХІХ століття (5 канал), а згорілий монастир, в якому розміщувалась Сокальська виправна колонія, планується передати місцевій громаді і облаштувати там музей (Zaxid.net, «Український тиждень», «УНІАН-релігії»).

Будівництво храмів: митрополит Одеський і Ізмаїльський УПЦ Агафангел освятив місце для каплиці преподобного Ілля Муромця, що буде зведена на території Управління транспортної міліції Одеської залізниці («Левый берег»). За інформацією чиновників, унікальним методом буде відновлено стінопис костелу Єзуїтів у Львові — Zаxid.net. За словами начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, до фінансування реставраційних робіт в храмі готова долучитись і польські організації (Zaxid.net, «День»). А риштування з костелу потрапило до Книги рекордів України, як найстарше в усьому світі (Zaxid.net). В Амстердамі буде виготовлено дзвін для храмової дзвіниці Спасо-Преображенського храму м. Києва («УНІАН-релігії»).

Церква і влада

Центральною темою першої половини квітня стало звернення глав Церков до президента України Віктора Януковича з проханням помилувати колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Звернення глав УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, ряду протестантських Церков та керуючого справам РКЦ в Україні було оприлюднене народним депутатом Володимиром Яворівським (БЮТ). Ця тема 3 квітня з’явилась в усіх досліджуваних світських ЗМІ і була висвітлена доволі нейтрально. Лише деякі ЗМІ критично зауважили, що під листом не підписалися представники УПЦ («Українські новини», «Обком», «Корреспондент», «Дзеркало тижня», Zaxid.net).

4 квітня Артем Скоропадський в матеріалі «Церкви вступилися за екс-прем’єра» («Коммерсант») теж акцентував на тому, що під документом не було виявлено підписів представників УПЦ – прес-секретар глави УПЦ Георгій Коваленко зазначив, що в Церкві не знали про лист і не мають спільної позиції щодо питання звільнення Тимошенко. Втім, секретар Священного Синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) зауважив, що так як лист було підписано через звернення віруючих, вочевидь, такої ініціативи від прихожан УПЦ не було.

За інформацією прес-служби президента України, розповсюдженою 10 квітня, відбулася ще одна зустріч Віктора Януковича з представниками Церков (УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, РКЦ в Україні, протестантських Церков), на якій обговорювались питання суспільного, політичного та духовного життя України («Обком», «Подробности», «Сегодня», Liga.net, «Коментарі», «Український тиждень», «Фокус», «Главком», «УНІАН-релігії»). Варто зазначити, що ця подія була анонсована в засобах масової інформації («Коментарі», «Фокус») УПЦ КП як реакція на лист глав Церков.

Окрім офіційного прес-релізу, деякі ЗМІ опублікували і свій власний погляд на зустріч. Зокрема, УНІАН, «Українська правда», «Обком», «Подробности», «Голос», «Коментарі», «Український тиждень», «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», «Фокус», Zaxid.net наголосили, що президент пояснив, чому він поки що не може помилувати Юлію Тимошенко – за словами Глави УГКЦ Святослава (Шевчука), розглядати питання про помилування Тимошенко і Луценка можна буде лише після закінчення судових процесів проти них. За його ж словами, зустріч була ініційована самим президентом як відповідь на лист глав Церков. ТСН, «Коммерсант», «Український тиждень», «Фокус» процитували слова президента, який пояснив главам Церков, що Тимошенко несе покарання заслужено.

Дещо комічна ситуація з анонсованою участю в наступній зустрічі Януковича з главами українських Церков міністра культури Михайла Кулиняка («Україна молода», «Обком», Liga.net, «Український тиждень»).

Висловився президент і про постать Митрополита Володимира, відзначивши його духовний внесок у розвиток України і вплив особисто на нього (УНІАН, «Українські новини», «Подробности», Liga.net, «Голос», «Главком»).

6 квітня президент України привітав євреїв зі святом Песах («Корреспондент», «Українські новини», «Фокус», «УНІАН-релігії»). 8 квітня Віктор Янукович привітав протестантів і католиків з Великоднем («Сегодня», Liga.net, «Левый берег», «Фокус», Zaxid.net). Православні та греко-католики також отримали привітання з Великоднем від глави держави (УНІАН, «Українські новини», «Подробности», ТСН, «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Радіо Свобода», ВВС, «Фокус», Zaxid.net, «Главком»), прем’єр-міністра Миколи Азарова («Корреспондент», ВВС, «Фокус»), колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко («Українські новини», «Подробности», «Сегодня», «Корреспондент», Liga.net, «Радіо Свобода», ВВС, «Фокус», Zaxid.net, «Главком»), політичних діячів: Володимира Литвина («Голос», «Фокус»), Юрія Луценка (ТСН, Liga.net, «Голос», Zaxid.net), мера Львова Андрія Садового (Zaxid.net) тощо. Увагу ЗМІ привернув курйоз – лідер фракції Партії Регіонів у Верховній Раді привітав українців з Різдвом («Українська правда», «Сегодня», «Корреспондент», «Голос», «Фокус», 5 канал, «Главком»).

На Львівщині депутат обласної ради Тарас Козак роздав учням молитовник зі своїм фото (ТСН, «Коментарі»). Одначе, за словами видань, представники Львівської архиєпархії УГКЦ перед виборами закликатимуть священиків не долучатися до передвиборчої кампанії. Незабаром історія отримала продовження — за словами священиків, вони розмістили зображення депутата на молитовнику без його згоди («Коментарі»). Тим часом у Львові до Великодня проводять зустрічі з працівниками районних адміністрацій на тему «Праця держслужбовця як служіння» (Zaxid.net).

Матеріал Владлена Татарського «Влада подарувала Лавру Московськом патріархату» («Коментарі») звертається до неодноразово піднятої теми – за словами журналіста, щороку влада виділяє великі суми на реконструкцію заповідника, але розпоряджається цими коштами церква, яка не звітує перед державою про їх використання. Автор зробив невтішний висновок: в Україні не однаково ставляться до різних конфесій. Власне, подальші новини тільки підтверджують тези вищезгаданого матеріалу – за інформацією «Коментарів», Кабінет Міністрів виділив на реконструкцію дзвіниці Києво-Печерської Лаври понад дев’ять мільйонів гривень. У свою чергу депутати Львівської обласної ради виступили проти передачі Києво-Печерської та Почаївської Лаври Московському Патріархату («Коментарі», «Левый берег»). Тим часом, комітет Верховної Ради попросив президента вирішити питання з землею для УПЦ КП в Криму (УНІАН, «Главком», «День»)

Перша половина квітня пройшла в засобах масової інформації під знаком Великодня. В тій чи іншій мірі світські ЗМІ звертались до традицій святкування, розміщували привітання церковних і політичних діячів. Також в центрі уваги ЗМІ було спілкування глав українських Церков (крім УПЦ) з президентом України. Найактивніше висвітлювали релігійне життя УНІАН, «Коментарі», «Сегодня».