• Головна
  • Скандали, майно, стосунки з владою — в центрі уваги ЗМІ у другій половині березня...

Скандали, майно, стосунки з владою — в центрі уваги ЗМІ у другій половині березня

16.04.2012, 13:47

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 16-31 березня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів - загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 16-31 березня 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів - загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква.

Чимало матеріалів ЗМІ були пов’язані з Митрополитом Володимиром. Найбільш резонансною стала інформація про те, що на Всеукраїнських зборах православної громадськості керівники проросійських православних братств засудили Митрополита Володимира за його прихильність до ідеї автокефалії (УНІАН, «Українська правда», «Левый берег», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Фокус», «Українські новини» з посиланням на «Коммерсант»).

Цікавив засоби масової інформації і стан здоров’я Предстоятеля УПЦ. За їх інформацією, 17 березня Володимира у лікарні відвідали члени Синоду («УНІАН-релігії»); 19 березня – єрарх Естонської Церкви єпископ Нарвський і Причудський Лазар(«УНІАН-релігії»); 24 березня в резиденції в Києво-Печерській Лаврі Главу УПЦ відвідала делегація Міжнародної мережі православних скаутів «Десмос» («УНІАН-релігії»).

23 березня портал «УНІАН-релігії» републікував інтерв’ю Глави УПЦ сайту «Православие в Украине», де Митрополит Володимир говорив про Великий піст і про своє 20-річне перебування на чолі Церкви. «УНІАН-релігії» повідомляє також, що в УПЦ святкуватимуть 20-у річницю Харківського собору. 24-28 липня в УПЦ святкуватимуть 20-річчя Предстоятельського служіння Митрополита Володимира («УНІАН-релігії»).

Митрополит Володимир відслужив першу після одужання службу в Лаврі, звів до сану митрополита архиєпископа Почаївського Володимира, до сану архиєпископа – єпископів Яготинського Серафіма і Городницького Олександра («Левый берег», «Українські новини», «УНІАН-релігії»).

Втім, не висвітленою світськими ЗМІ виявилась дуже знакова подія. 20 березня відбулося перше засідання комісії, на якому було прийнято рішення про узгодження Статуту УПЦ зі Статутом РПЦ  - про це повідомив голова Комісії митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон («УНІАН-релігії»). Була названа і дата другого засідання – 26 квітня 2012 року.

Ярослав Коцюба виклав свою точку зору на ситуацію в УПЦ в матеріалі «Провал православної реформації» для «Української правди». Автор акцентував на тому, що ситуація в УПЦ напряму залежить від ситуації в РПЦ. Тим часом, за інформацією ЗМІ, архимандрита Кирила (Говоруна) було звільнено з посади заступника голови Навчального комітету РПЦ («УНІАН-релігії»). За словами архимандрита, він планує займатися наукою («УНІАН-релігії»).

Також видання повідомляють, що митрополит Агафангел очолить хресний хід в Ізмаїлі («Коментарі»).

Українська Греко-Католицька Церква.

Центральна тема, пов’язана з УГКЦ – річниця інтронізації Глави УГКЦ Святослава (Шевчука). УНІАН опублікував інтерв’ю з Предстоятелем УГКЦ, в якому той говорив про стосунки з представниками інших Церков, про ситуацію в суспільстві і Церкві. «Україна молода», Liga.net, «УНІАН-релігії», Zaxid.net відзначили, що минув рік від часу його інтронізації. За словами Святослава, за цей період Греко-Католицькій Церкві не вдалося зміцнитися у центральній і східній Україні через те, що в Україні у влади неоднакове ставлення до Церков. Втім, підтвердженням позитивної динаміки є відкриття трьох нових митрополій наприкінці 2011 року. «Коментарі» акцентували на  висловлюванні Глави УГКЦ про те, що митрополит Агафангел «ігнорує уніатів». Позитивно про рік перебування на престолі Глави Церкви писав портал «УНІАН-релігії». 16 березня Глава УГКЦ був прийнятий Папою Римським у Ватикані («УНІАН-релігії»), на зустрічі він представив динаміку розвитку Церкви за рік («УНІАН-релігії»).

Низка ЗМІ («Подробности», «Український тиждень», «Корреспондент») поширили інформацію, що, за словами Глави УГКЦ, кількість прихожан Церкви нараховує 5-7 мільйонів. Також Святослав заявив, що 9-15 вересня в канадському місті Вінніпеґ буде проведено Синод УГКЦ (УНІАН, «Коммерсант», Zaxid.net). 

2012 рік в УГКЦ було оголошено Роком Мирянина (УНІАН). 18 березня у Львові пройшла молитовна Хресна дорога, організована Львівською архиєпархією УГКЦ, в якій взяло участь 35 тисяч осіб (Zaxid.net, «УНІАН-релігії», «Коментарі»). А за повідомленням «Коментарів», незрячі Львівщини здійснили паломництво до Зарваниці.

Володимир Цибулько у блозі на «Українській правді» поширив інтерв’ю кардинала Любомира (Гузара) тижневику ZIK від 22 березня.

Світські ЗМІ звернули увагу на ще одну дуже важливу подію - Ватикан оголосив УПГКЦ (т.зв. секту догналітів) поза Церквою («Коммерсант», Zaxid.net).

Церква і суспільство

Увагу світських ЗМІ привернули кілька тем, що висвітлюють взаємодію Церкви і суспільства.

Так, ЗМІ чимало писали про заходи, спрямовані на покращення поширення інформації. Керівництво інформаційних структур УПЦ оголосило про намір зустрічатися з популярними православними блогерами України (УНІАН, «Главком», «Коментарі»). Тим часом Нацрада з питань телебачення і радіомовлення дозволила ретрансляцію в Україні релігійного каналу «Союз», що працює під патронатом РПЦ («Главком», «Український тиждень», «Коментарі»). А УГКЦ відкрила ресурс фото-, відео- і аудіо файлів («УНІАН-релігії»). ЗМІ також повідомили про V фестиваль православних ЗМІ в Донецькій єпархії («УНІАН-релігії»), радіо-марафон «Україна для Христа», що відбувся 30 березня («Коментарі»), друга лабораторія ірмосу «Спас», що пройде 13 квітня у Львові («Коментарі»).

21 березня з’явилась інформація, що з Лаври таки виселяють клініку Інституту епідеміології та інфекційних хвороб (УНІАН, «Українська правда», «Главком», «Фокус», «Корреспондент», «Коментарі»). Втім, вже за кілька днів, 23 березня в повідомленнях УНІАН, «Фокусу», «Коментарів» ця інформація була спростована.

УПЦ виступає за скасування гей-параду в Києві – про це заявив на прес-конференції настоятель храму «Всіх Святих воїнів» єрей В’ячеслав Яковенко («УНІАН-релігії», «Левый берег», «Подробности», «Фокус», «Корреспондент»).

В ЗМІ тривало обговорення питання, піднятого УГКЦ та РКЦ – ініціативи з заборони абортів. 16 березня «Главком» опублікував інтерв’ю з автором відповідного законопроекту, народним депутатом Андрієм Шкілем, який вважає, що закон підтримають депутати-християни (його ж коментар з’явився і у «Фокусі»). Заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов вважає, що це питання слід вирішувати на референдумі (Zaxid.net, «Корреспондент»), про референдум говорила і народний депутат Олена Бондаренко (УНІАН). «Дзеркало тижня» поширили коментар віце-прем’єра з гуманітарних питань і міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, яка вважає заборону абортів в Україні ризикованою. Проти закону висловились і представники жіночих організацій України («Українські новини»). Цій проблемі присвячені і інші матеріали: подкаст Катерини Кобченко «Чи вирішить проблему абортів їх заборона?» («Радіо Свобода»), колонка Миколи Малухи «Спокуса абортами» («Український тиждень»), текст священоігумена Феогноста «Діалог про аборти: 10 самовиправдань і 10 зеперечень» («УНІАН-релігії»),

Як завжди, увагу світських ЗМІ привертали конфліктні ситуації. У другій половині березня ЗМІ неодноразово згадували ім’я Глави РПЦ Патріарха Кирила, причому не в найкращому контексті. В блозі на сайті «Українська правда» журналіст Михайло Ткач повідомив, що храм Христа Спасителя в Москві можна винайняти для різного роду заходів, в т.ч. і корпоративів і навів докази з сайту храму. Інший блогер «Української правди», Андрій Окара, повідомив про скандал із квартирою Патріарха Кирила (цю історію висвітлювали і інші видання – два матеріали газети «День» (1, 2), «Сегодня», «Подробности», «Главком», «Радіо Свобода»). Про цю та інші конфліктні ситуації говорив в інтерв’ю і глава Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда («УНІАН-релігії»).

Привернула увагу видань ще одна історія - про Патріарха РПЦ і його дорогий годинник. «Обком» із посиланням на «Інтерфакс», ТСН, «Главком», «Український тиждень», «Корреспондент», «Коментарі» переповіли слова Кирила про те, що у нього дійсно є дорогий годинник, але це подарунок, який він жодного разу не надягав. А  зображення, на якій він з дорогим годинником – це колаж. На противагу цій інформації, чимало видань повідомили про новий годинник Глави УГКЦ. За словами Святослава (Шевчука), його годинник коштує близько 150 євро (УНІАН, «Українська правда», «Левый берег», «Україна молода», «Сегодня», «Главком», «Фокус», Liga.net,). Щоправда, сайт ТСН  виніс у заголовок фразу «Голові УГКЦ подарували «простенький» годинник за 150 тисяч євро», причому в самому тексті фігурувала правильна цифра. Згодом заголовок був виправлений.

Цікавили ЗМІ і земельні протистояння. Про те, що в Сімферополі влада відмовляє громаді УПЦ КП в наданні ділянки для спорудження храму, повідомив у блозі на сайті «Української правди» Олег Медведєв, наголосивши, що влада декларує рівність Церков, що не відповідає реальності. Чергове протистояння – конфлікт між УПЦ та УПЦ КП за Свято-Троїцький Собор в Яготині (ТСН). Суть конфлікту полягає в планах виставити нещодавно відбудований храм громади УПЦ КП на аукціон, ціна питання – чотири мільйони гривень. Zaxid.net повідомив про ще одне протистояння – Рівненський осередок УНП заявив про те, що Рівненська єпархія УПЦ провокує міжконфесійні конфлікти в регіоні і зазіхає на Свято-Воскресенський Собор УПЦ КП. В Донецьку чиновники передали власність міської громади (приміщення кінотеатру в місті Комсомольську) УПЦ («Главком»). «УНІАН-релігії» звернув увагу на одне з численних київських протистоянь – проект відбудови Свято-Феодорівського храму на Лук’янівці, що викликав супротив місцевих мешканців – на порталі було опубліковано матеріал Вікторії Осташ з аргументами «за» відновлення храму. Тим часом у Києві вшановували гетьмана Івана Мазепу і вимагали від влади не перейменовувати частину вулиці його імені на Лаврську («Україна молода»).

Ще в січні 2012 року світські ЗМІ писали про звільнення директора заповідника «Софія Київська». 29 березня тема отримала продовження – «Українська правда», ТСН переповіли сюжет програми «Гроші», в якому йшлося про ідею Нелі Куковальської перенести на легкий матеріал фрески з Михайлівського золотоверхого собору, щоб возити їх по всьому світі. Натомість спеціалісти доволі критично ставляться до такої ідеї, а журналісти натякають на те, що кошти, зібрані з таких турне, підуть не на користь церков.

Відбудова храмів: згідно з повідомленнями ЗМІ («Подробности», «Коментарі»), Спасо-Преображенський собор в Болграді, що постраждав від пожежі, буде відбудовано до осені. Втім, досі не з’ясовано, чи був це підпал («Коментарі»). Одеському храму св. Дмитрія Ростовського в дар передали ікону святителя Миколая («УНІАН-релігії»). За повідомленням «УНІАН-релігії», в Керчі 9 травня буде освячена грузинська православна церква св. Ніно.

Особливе богослужіння в греко-католицькому архикатедральному соборі Тернополя – до молитви за хворих були запрошені медики («Україна молода», «УНІАН-релігії»).

Традиційно світські ЗМІ звертають увагу на інциденти, новини кримінального характеру. Було висвітлено кілька резонансних пожеж: в Сокальській виправній колонії на Львівщині, що розміщувалась в колишньому римо-католицькому монастирі отців-бернардинців в с. Жвирка, пам’ятці архітектури XVII століття («Обком», 5 канал, «Сегодня», «УНІАН-релігії», «Коммерсант», «Корреспондент», Zaxid.net), яку, можливо, віддадуть громаді («Коментарі»); в Свято-Петропавлівській церкві УПЦ у Волинській області («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Подробности», ТСН, «Главком», «Український тиждень», Liga.net, «Корреспондент», Zaxid.net ); в храмі Святих Ольги та Володимира в м. Івано-Франківську («УНІАН-релігії»).  Через велику кількість пожеж на Полтавщині перевіряють церкви, в яких проводитимуться Великодні нічні служби («УНІАН-релігії»). Під час ремонтних робіт у Свято-Успенському соборі с. Осинове на Луганщині загинув робітник (УНІАН, ТСН, «Главком»).

Триває пошук ікон роботи Івана Рутковича, викрадених з церкви с. Волиця-Деревлянська на Львівщині, причому самі мешканці селища звинувачують у викраденні ікон… Інтернет («Сегодня»). Zaxid.net повідомив, що храм досі без сигналізації.  Тим часом до Львова повернули ікону XVI століття «Хрещення Ісуса в ріці Йордан», викрадену ще минулого століття з с. Либохора на Львівщині (УНІАН, «Український тиждень», Zaxid.net).

Вандали напали на мусульманське кладовище в с. Мирному (Крим) («Україна молода», 5 канал, «Главком», «УНІАН-релігії» ). Втім, підозрюваний в погромі пояснив інцидент випадковою необережністю, заперечуючи злий умисел («Україна молода», «УНІАН-релігії»). Тим часом Меджліс вимагає розібратися в ситуації (УНІАН). В Україні останнім часом були й випадки насильства щодо євреїв, що ставить під загрозу інвестиції Ізраїля в економіку міста Умані («УНІАН-релігії»).

В Одесі було викрито секту ваххабітів, у яких вилучено вибухівку, щодо керівників організації «Прямий шлях» було порушено справу за розпалювання релігійної   ворожнечі («Сегодня», ТСН, «Голос», «Український тиждень», «УНІАН-релігії»). Втім, місцеві мешканці відгукувались про громаду «Прямий шлях» позитивно, про те, що правоохоронці могли невірно зрозуміти сенс релігійних брошур, говорять і релігієзнавці (ТСН). Цій події був присвячений і матеріал журналістки «Независимой газеты» Тетяни Івженко, републікований «Главкомом».

Священика УПЦ Дмитрія Сидора, який очолює «Сойм підкарпатських русинів», засудили на 3 роки позбавлення волі умовно за сепаратизм («УНІАН-релігії», «Коммерсант», «Українські новини», «Українська правда», «Обком», «Левый берег», «Україна молода», «Подробности», ТСН, BBC, «Главком», «Український тиждень», Liga.net, «Корреспондент», Zaxid.net, «Коментарі»). Втім, сам обвинувачений заявив, що він має намір оскаржувати рішення суду (УНІАН, «Обком», «Український тиждень», Zaxid.net). «Коммерсант», ТСН, цитують Сидора, що називає себе політв’язнем, а вирок - антиукраїнським.

Триває судовий процес і над пастором церкви «Посольство Боже» Сандеєм Аделаджою. «УНІАН-релігії», «Українська правда», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Сегодня», ТСН, «Главком», «Голос», «Український тиждень», «Фокус», Liga.net, «Корреспондент», «Коментарі» повідомили, що пастора обвинувачують в п’яти смертях. А 29 березня «Українська правда», ТСН:, 30 березня «Україна молода», «Главком», «Коментарі» поширили інформацію, що Сандей Аделаджа, який перебуває під підпискою про невиїзд, втік за кордон. Однак потім були й інші повідомлення про те, що Сандей  Аделаджа з’явився на чергове засідання суду.

Благодійні проекти: настоятель Свято-Вознесенського монастиря в с. Банчени (Чернівецька область) священик Михайло Жар усиновив хлопчика, що народився без рук і ніжки («Україна молода», «УНІАН-релігії»), пізніше він взяв на виховання ще 15 сиріт («УНІАН-релігії»). Відбулося засідання правління Християнської міжконфесійної місії «Духовна і благодійна опіка в тюрмах» («УНІАН-релігії»).

Свята: «сорок святих» («Главком»), Навруз («УНІАН-релігії»).

Просвітницькі матеріали: оповідь про дорожні нотатки архидиякона Павла Алепського («День»), вихід збірника праць про християнство ранньої Русі («Історична правда»), наукового збірника до 1150-річчя Київської метрополії («УНІАН-релігії»), довідника про Всеукраїнську Раду Церков («УНІАН-релігії»), презентація книги Юрія Дорошенка «Без догмату. Релігійні магістралі» («Україна молода»), презентація в Києві книги Віталія Портникова «Тюрма для янголів» («Радіо Свобода»), презентація книги «У пошуках єдності християн» у Львові (Zaxid.net); розмова з братом Леонідом Міхальцем («День»),  з митрополитом Сімферопольським і Кримським Лазарем (УПЦ) («Сегодня»), з о. Василем Пантелюком (Zaxid,net); про піст (ВВС), про четвертий тиждень Великого посту («УНІАН-релігії»); у Львові монахині проводять заняття для дошкільнят («Zaxid.net»). На шпальтах світських видань з’являлись статті про християнство і його сутність: матеріал протоієрея Андрія Ткачова про сутність християнства («УНІАН-релігії»), матеріали ігумена Феогноста «Церква як спокуса» («УНІАН-релігії»), «Пустеля в епоху постмодернізму: про християнський аскетизм» («УНІАН-релігії»). Згадували ЗМІ і про інші просвітницькі проекти, зокрема просвітницький проект УПЦ – «Інформаційне вікно» («УНІАН-релігії»), у Вінниці почали проводити курси для майбутніх хрещених батьків («УНІАН-релігії») тощо. На шпальтах видань були опубліковані матеріали про ікону Божої Матері «Федорівську»: покровительку царів («УНІАН-релігії»), про виставку макетів дерев’яних церков в Збаразькому замку («УНІАН-релігії»), про літню школу з вивчення соціальної думки митрополита Шептицького в УКУ(«Коментарі»).

Церква і влада

Центральна тема другої половини березня – зустріч Президента України Віктора Януковича з представниками Церков. Чимало видань (УНІАН, «Українська правда», «Обком», «Подробности», «Главком», «Голос», «Радіо Свобода», Zaxid.net, «Коментарі») наголосили на тому, що Рада Церков заради зустрічі з Президентом скасувала візит в Брюссель, де була запланована зустріч з головою Європейської ради та іншими чиновниками. Втім, було акцентовано на тому, що Янукович не знав про цю зустріч, тому зірвав її випадково («Українська правда», Zaxid.net з посиланням на слова глав УПЦ КП та УГКЦ; УНІАН, «Обком», ВВС, «Главком», Liga.net, ). За інформацією «Главкому», нічого про візит до Брюсселю не знали і в УПЦ – про це заявив прес-секретар Глави УПЦ протоєрей Георгій (Коваленко). Крім того, Віктор Янукович запропонував провести наступну подібну зустріч влітку в Криму або напередодні виборів («УНІАН-релігії», Liga.net, «Главком», «Обком», «Дзеркало тижня», ТСН, «Голос», «Український тиждень» тощо).

На цьому фоні доволі дивно виглядають анонси зустрічі, розміщені на сайтах УНІАН, «Сегодня», «Голос», «Український тиждень», Zaxid.net, «Коментарі» 20 березня, в яких наголошується, що подібні зустрічі Президент проводить щороку, хоча насправді зустріч тільки друга. Втім, якщо інші видання окрім анонсу подали власні матеріали про зустріч, де виклали не провладну версію подій, то в матеріалі про зустріч журналісти «Сегодня» навіть не згадали про відміну візиту до Брюсселю!

Глава УГКЦ повідомив ЗМІ, що був вже на півдорозі до Брюсселю і мусив повернутися (УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Обком», «Левый берег», «Україна молода», «Подробности», «Голос», «Український тиждень», Liga.net, «Коментарі»), а ще 20 березня прес-секретар УГКЦ Ігор Яців заявив, що Святослав може не брати участі в зустрічі з Президентом. 5 канал та Zaxid.net акцентували на словах Глави УГКЦ про те, що з чиновниками Брюсселю легше зустрітися, аніж з Президентом. А «Главком» поширив коментар єпископа Євстратія (Зорі), який зізнався, що в результаті скасування поїздки Церкви зазнають збитків, адже фінансували її самостійно.

Увагу світських ЗМІ привернув не тільки факт зустрічі Президента зі священнослужителями, але і теми, що обговорювались. При чому, навіть в заголовках засоби масової інформації  вправлялись в іронічності: «Українська правда» - «Янукович розповів про аналізи Володимира», «Обком» - «Янукович божится, что отвадил священников от Брюсселя совершенно случайно», «Михаил? Сыграешь нам, споешь?»: Янукович предложил священникам вместе оттянуться в Крыму», «Янукович не краснея наврал, что «поддерживает тесную связь» с больным Сабоданом», «Сегодня» - «Янукович поблагодарил церковников за хорошие анализы», «Главком» - «У Януковича лишь весной оживают высокие моральные качества», «Український тиждень» - «Янукович розповів главам церков про весну, моральні цінності і автобани» тощо.

Фактично всі ЗМІ процитували Президента, який пошкодував про відсутність на зустрічі Митрополита Володимира і наголосив, що постійно підтримує з ним контакт. Власне, на невідповідність цієї тези Президента і слів самого Митрополита Володимира, який пожалівся, що Президент занадто зайнятий, щоб з ним спілкуватися, звернув увагу лише «Обком». Чимало ЗМІ акцентували на тому, що Президент пообіцяв всім конфесіям рівну підтримку і право на землю («Коммерсант», «Главком», «Фокус», «УНІАН-релігії», «Корреспондент»).

Цікаво, що ЗМІ («Українські новини», «Обком», ВВС, «Главком») поширили заяву глави УПЦ КП Патріарха Філарета про те, що Європа негативно впливає на моральні цінності України, маючи на увазі одностатеві шлюби.  Також цитоване було його твердження, що Церква ніколи не відчувала такої свободи як зараз: вона не втручається у політику, але і не стоїть осторонь, так як і держава не втручається у внутрішнє життя Церкви («Левый берег», «Подробности», «Сегодня»). «Український тиждень» в свою чергу акцентував на словах Патріарха про те, що ВРЦ хоче відкрити представництво в ЄС.

Втім, за словами «Українського тижня», глави Церков залишились задоволені зустріччю. А от експерти були більш критичні і не забарились з подекуди різкою оцінкою цих подій. В блозі на сайті «Української правди» Олег Медведєв висловив здивування поведінкою представників Церков, що дозволили собі «образити європейську дипломатію» і «явились на Банкову за першим посвистом». Втім, він відзначив позитивний момент – за його словами, монополії РПЦ-УПЦ МП на діалог з главою держави покладено край.

Президент Асоціації релігійної свободи Віктор Єленський наголосив, що в Європі фактом скасування зустрічі шоковані («Левый берег»). Він же в статті «Брюссельський марш українських церков» (26 березня) акцентував на тому, що у владі знали про запланований візит до Брюсселю, а намір зірвати цю зустріч не приховувався. Експерт наголосив на тому, що по суті, Президент не мав, що сказати представникам Церков, часом це виглядало як відверте знущання. Більше того, Віктор Єленський вважає, що таким чином був підданий сумніву сам факт існування Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій як інституту, незалежного від держави. Він наголошує, що в Брюсселі мала обговорюватися можливість створення представництва ВРЦ і релігійних організацій при європейських міжнародних установах. Єленський в коментарі «Коммерсанту» наголосив, що люди, які працюють в Адміністрації Президента і дослухаються до порад МЗС Росії, скоріш за все очікували, що представники Церков можуть сказати в Європі щось таке, що вплине на репутацію Януковича. Тому, оточення Президента, можливо, без його відома, зірвало цю зустріч. В матеріалі «Янукович задовольнив церковників» («Радіо Свобода») журналістка Тетяна Ярмощук процитувала слова Віктора Єленського, що відміна візиту до Брюсселю – це ляпас ВРЦ, і, очевидно, скандал. Експерт вважає, що на Раду Церков було вчинено серйозний тиск.

Інший експерт, політолог Михайло Бесараб у коментарі ВВС наголосив, що позаяк українське суспільство доволі релігійне, для влади важливо домогтися того, щоб керівники релігійних громад не діяли всупереч її інтересам. В коментарі УНІАН заступник директора Агентства стратегічних досліджень  Юрій Дорошенко наголосив, що релігійний фактор було використано для блокування євроінтеграції України. А загалом ситуація свідчить про залежність Церкви від влади. Експерт також акцентував на тому, що представники ВРЦіРО світоглядно вибрали не Європу, а проросійську владу, піддавшись на її тиск. Про це ж він написав у своєму блозі на сайті «Корреспондент», наголосивши, що релігійні лідери України вчинили за бажаним для Москви сценарієм. Журналіст Віталій Червоненко («Главком») в матеріалі «Янукович не пустив церковників до Брюсселю» наголосив, що призначення зустрічі з Президентом на той день, коли  мала відбутися давно запланована зустріч з посадовцями ЄС є боротьбою проти спілкування українських релігійних громад з європейцями. Він же додав, що піти на відкритий конфлікт з представниками влади ніхто з представників релігійних громад не наважився. Втім, за словами прес-секретаря УПЦ КП єпископа Євстратія, не виключено, що візит до Брюсселю буде організований повторно ближчим часом. Про перенесення, а не відміну зустрічі говорив і глава УГКЦ («Главком», «УНІАН-релігії»). Дмитро Штурхало у матеріалі «Діалог із церквами: Янукович хоче випередити Брюссель» («Радіо Свобода») навів коментар релігієзнавця Андрія Юраша, який припустив, що влада організувала нашвидкуруч зустріч, щоб обговорити проблемні питання в церковно-релігійному житті України раніше, ніж їх обговорюватимуть в Європі. В коментарі «Українському тижню» Андрій Юраш наголосив, що демонстрація Януковичем зміни у релігійній політиці зумовлена виборами. А щодо мотивації церковників, експерт вважає, що глави Церков не захотіли сваритися з Президентом, щоб не нагнітати ситуацію. Він же висловив припущення, що відкриття представництва ВРЦ в ЄС лякає владу («Український тиждень»). А журналіст Ірина Шевченко в матеріалі «Янукович и священники: барская исповедь» (Liga.net) назвала зустріч Президента з главами Церков «екскурсією в середньовіччя». Автор іронічно зауважила, що зі слів Януковича складалось враження, що він спілкується з людьми, які не читають газет, не дивляться телебачення і не користуються Інтернетом, а сам він виглядав не європейським політиком, а азіатським правителем, що не слідкує за мовою, поводить себе некоректно по відношенню до священнослужителів і до світської челяді.

Продовжуючи тему «Посольства Божого», низка ЗМІ (УНІАН, «Українська правда», «Обком», «Главком», «Український тиждень», «Коментарі») повідомили, що за словами народних депутатів Миколи Томенка і Андрія Шкіля, пастори цієї релігійної організації, проти яких порушено кримінальні справи, входять до керівництва Львівської обласної організації ВМГО «Молоді регіоні». У блозі на «Українській правді» журналіст Михайло Ткач задається питанням, чи посадять Аделаджу перед виборами?

Висвітлювались ЗМІ і інші аспекти взаємодії Церкви з владою: ВР прийняла постанову про святкування на державному рівні 120-річчя з дня народження Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого («УНІАН-релігії», «Главком»). ВРЦіРО заявила про недоліки Закону про захист персональних даних («УНІАН-релігії»). Громадська рада при Міністерстві культури створила Комісію з питань релігії, яку очолив президент Всеукраїнського фонду сприяння міжнародному спілкуванню «Українське народне посольство» Ігор Приставський («УНІАН-релігії»).

Тема приватизації святинь, що хвилювала ЗМІ останній місяць, досі актуальна – за інформацією Liga.net, депутати Івано-Франківської обласної ради висловилися проти відповідного законопроекту.

Друга половина березня пройшла під знаком скандалів. Про це свідчить підвищена увага світських ЗМІ до неоднозначних тем, що викликають резонанс у суспільстві – майнового стану єрархів, стосунків Церкви з владою тощо. Переважна більшість світських ЗМІ не боялись висловлювати свій погляд на ці неоднозначні події, тим самим підігріваючи інтерес суспільства до скандалів, пов’язаних із релігією. Найактивніше релігійне життя в Україні 16-31 березня висвітлювали УНІАН, «Українська правда», «Український тиждень», «Коммерсант», «Главком» тощо.

Марина ДОВЖЕНКО