Конфлікт в УПЦ не дає спокою світським ЗМІ

15.03.2012, 14:49
Конфлікт в УПЦ не дає спокою світським ЗМІ - фото 1
У другій половині лютого 2012 року темою, що найбільше зацікавила світські ЗМІ, був стан справ в Українській Православній Церкві. Очевидно, що засоби масової інформації воліють не тільки висвітлювати конфлікт в УПЦ, а й розставляти власні акценти, робити прогнози тощо.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найрезонансніших релігійних подій 15-29 лютого 2012 року. В матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів - загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи.

Українська Православна Церква

Як і кілька останніх місяців, наприкінці лютого увага світських ЗМІ була прикута до подій в Українській Православній Церкві. На сторінках видань з’являлись інформаційні повідомлення, інтерв’ю з єрархами чи релігієзнавцями, аналітичні матеріали, присвячені цій темі.

Олександр (Драбинко)15 лютого «День» опублікував інтерв’ю з архиєпископом Олександром (Драбинком) (його републікував повністю портал «УНІАН-релігії»), який наголосив на тому, що найважливішою зараз є єдність Церкви. Торкаючись різних тем, він також повідомив, що УПЦ не має ніяких відносин з УПЦ КП (цю інформацію републікували ТСН і «Левый берег»).

А вже з 20 лютого ситуація навколо УПЦ знову привернула всю увагу видань. РІСУ опублікувала листа Предстоятеля УПЦ про скасування Синоду. Поширили цю інформацію й інші світські ЗМІ: УНІАН, «Українські новини», «Українська правда», «Радіо Свобода», «Главком», Zaxid.net, «Коментарі», «Український тиждень», ТСН, Liga,net, «Подробности», «Корреспондент», «Сегодня». «Коммерсант» назвав це активною фазою протистояння в УПЦ (тезу републікували ВВС, «Главком», «Дзеркало тижня»). Видання наголосило, що лист Митрополита було розміщено не на офіційному сайті УПЦ (на цьому акцентувала і газета «Сегодня», що переповіла слова джерела в УПЦ, що лист був ініціативою архиєпископа Олександра), а на сайті РІСУ, що викликало незадоволення прибічників митрополита Агафангела, які назвали публікацію документу «провокацією». Згідно з порядком денним, на засіданні мали розглянути кілька питань: створення медичної комісії з визначення дієздатності Предстоятеля УПЦ та внесення пропозиції про зміни у статуті УПЦ, зокрема щодо рукопокладення архиєреїв. Віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович назвала подібні плани «церковним рейдерством», «рейдерською атакою» (інтерв’ю газеті «День» 22 лютого).

Але Синод таки відбувся. Майже всі світські ЗМІ проінформували про те, що архиєреї з’їхались до Києва. 5 канал повідомив, що в останній момент Митрополит Володимир передумав скасовувати Синод і благословив його учасників. «Коментарі», «Главком», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», ТСН розмістили інформацію, що під час Синоду будуть спроби змістити Митрополита Володимира, «Корреспондент» наголосив, що в УПЦ може відбутися розкол або переворот.

Позаяк увага ЗМІ була прикута до перебігу Синоду, його рішення дуже швидко стали надбанням громадськості. Так, майже всі видання поділились інформацією про відсторонення архиєпископа Олександра (Драбинка) від керування сайтом Церкви і зв’язками з громадськістю. Однією з причин цього називали внесення смути в життя УПЦ. «Сегодня» назвала це падінням владики Олександра (ВВС), чимало світських експертів охарактеризували те, що відбулося «розправою» (Олег Медведєв в блозі на «Українській правді» тощо). Журналіст Артем Скоропадський («Коммерсант», матеріал републікований «Главкомом») акцентував на тому, що помічнику Митрополита Володимира ніхто не допоміг, а також на інформації, що, за словами джерела в УПЦ, архиєпископ Олександр або змириться з теперішнім становищем, або спробує добитися проведення архиєрейського Собору, який скасує рішення про його звільнення. Видання наголосило, що останній варіант цілком можливий через серйозну підтримку інших єпископів (ВВС). А «Український тиждень», Zaxid.net вважають, що конфлікт є завершеним і ніхто не піде на загострення розколу. Релігієзнавець Андрій Юраш додав, що зараз у зоні ризику опинилися прихильники архиєпископа Олександра («Український тиждень»). Він же наголосив, що звільнення архиєпископа Олександра може привести до ізоляції Митрополита Володимира («Український тиждень»). Liga.net наголосила, що відсторонення Драбинка може стати початком більш масштабного конфлікту.

Така увага до персони архиєпископа Переяслав-Хмельницького викликала появу матеріалів про його біографію і діяльність. Так, критичний матеріал про те, як він потрапив до верхівки УПЦ, було розміщено 24 лютого в блозі на «Корреспонденті». Звинувачує у всьому самого владику Драбинка і «Сегодня», посилаючись на думку джерела в УПЦ.

Увага журналістів до Синоду спровокувала поширення голосних тверджень. Одне з найпопулярніших – Синод ховає Предстоятеля живцем («Україна молода», ВВС, ТСН, Liga.net, ТСН,«Корреспонденту»). Чимало експертів проводять паралелі між сучасною ситуацією в УПЦ і подіями двадцятирічної давнини з усуванням Патріарха Філарета (публікація Юрія Дорошенка на шпальтах «України молодої», допис у блозі Олега Медведєва на «Українській правді», Анастасія Рафал в «Сегодня» тощо). Liga.net охарактеризувала результати Синоду як перемогу «русского мира» над українським православ’ям.

У матеріалі «Политики от Бога. Что происходит в Украинской православной церкви» (23 лютого, Liga.net) ситуація в УПЦ характеризується як війна деяких єпископів проти архиєпископа Олександра, що переросла у війну проти Митрополита Володимира. Автор матеріалу, журналіст Сергій Висоцький, акцентував на тому, що православному духовенству не чужі людські якості – жадоба влади і нерозбірливість у засобах. Також автор висловив припущення, що митрополит Агафангел перейшов у наступ після візиту до Патріарха РПЦ Кирила, що скоріш за все використовує одну частину українського духовенства проти іншої.

Журналіст Світлана Дорош «В УПЦ (МП) – «корпоративний» конфлікт, що загрожує розколом» (21 лютого, ВВС) акцентувала на тому, що за словами речників Церкви ніякого конфлікту між єрархами немає. Керівник невідомої прес-служби УПЦ Василь Анісімов повідомив, що стан Митрополита Володимира не дозволяє йому самостійно працювати з документами. Григорій Коваленко наголосив, що розмови про боротьбу за владу – плітки. Втім, експерти сходяться в думці, що в УПЦ триває боротьба за владу, яку релігієзнавець Віктор Єленський назвав «корпоративним конфліктом».

Журналіст Павло Берест у матеріалі «Церковний переворот: проросійські сили беруть гору в УПЦ МП» («Український тиждень», републіковано «Главкомом») наголосив, що Москва втримала УПЦ в орбіті свого впливу і буде збільшувати свою присутність в Україні. Його ж колонка «Русскім миром мазані» (21 лютого, «Український тиждень») повторює поширену останнім часом думку: промосковські сили УПЦ взяли владу до своїх рук.

У матеріалі «Божественная комедия. Украинская православная церков оказалась на грани распада» (23 лютого, «Корреспондент») автори проводять паралель між подіями в УПЦ та серпневим путчем 1991 року в СРСР.

У матеріалі Костянтина Купріянова «Митрополит митрополиту - вовк» (22 лютого, «Коментарі») наголошується, що єпископів до протистояння підштовхують політики. Протистояння в УПЦ автор матеріалу значною мірою пов’язує з майбутніми виборами, стверджуючи, що Церква стала жертвою боротьби політичних угрупувань. Журналіст прямо називає імена можновладців, що мають вплив на церковні справи – донецько-московського мільярдера Віктора Нусенкіса і депутата ПР Андрія Деркача. У матеріалі наголошується на тому, що в УПЦ йде боротьба не за незалежність, а за долю активної участі в політичному житті.

24 лютого «Коментарі» опублікували ще один резонансний матеріал – статтю Вадима Денисенка «Путіну подарували українську церкву». Автор наголосив, що Митрополит Володимир остаточно припинив керувати УПЦ, а лікарня стала для нього місцем «домашнього арешту». Вадим Денисенко стверджує, що Церква в Україні давно стала частиною великої політики і машини з заробляння грошей. На думку автора, фактичне відсторонення Предстоятеля УПЦ від влади відбулося за мовчання і скоріш за все, згоди РПЦ. Автор називає теперішню ситуацію в УПЦ зачисткою території від неугодних і доходить висновку, що Президент України подарував Путіну один із головних ідеологічних інструментів – Церкву.

Резонансний матеріал Катерини Щоткіної «Того, хто похитнувся, — підштовхни?» (24 лютого, «Дзеркало тижня») також розкриває поширену тезу – всі події в УПЦ відбуваються під керівництвом закордонних, але дуже зацікавлених «колег», під мовчання «своїх» і плутані коментарі «офіційних осіб». Також автор задалася питанням про причини підписання журналів Синоду Митрополитом Володимиром, називаючи це боротьбою за єдність Церкви будь-якою ціною.

Українські видання републікували й кілька матеріалів російських ЗМІ на цю тему. 15 лютого «Главком» поширив матеріал журналіста Гліба Плотникова («Росбалт»), що охарактеризував протистояння в УПЦ як «Православные склоки». Головним він назвав питання, чи стане УПЦ філіалом зовнішньополітичної доктрини Кремля. Автор назвав прихильників ідеї «русского мира» прихильниками «політичного православ’я». За словами політолога Андрія Окари, РПЦ зараз публічно дистанціювалась і не буде впливати на протистояння в УПЦ, оскільки воно перейшло в таку фазу, що може вплинути й на Московський Патріархат (коментарі в вищезазначеному матеріалі, а також блог на «Українській правді»).

15 лютого «Подробности» републікували матеріал «Независимой газеты» «Два епископа, одна Украина», в якому подано точку зору архиєпископа Олександра і митрополита Павла на ситуацію в УПЦ. Окремою новиною було подано інформацію про те, що, за словами архиєпископа Олександра, нинішній статус УПЦ її повністю задовольняє, а митрополит Павло вважає, що про автокефалію варто забути на найближчі 15-20 років («Подробности»).

Блаженніший Володимир Увагу всіх ЗМІ привернуло інтерв’ю Митрополита Володимира журналісту «Дзеркала тижня» Сергію Рахманіну: «Митрополит Володимир: «Людям треба дати серйозну відповідь – у що ми віруємо, і як ми віруємо». Теза про те, що зараз добиватися автокефалії УПЦ небезпечно і не потрібно, була найбільше розтиражована ЗМІ («Дзеркало тижня», «УНІАН-релігії», «Українські новини», «Главком», ВВС, «Голос», «Левый берег», «Фокус», «Український тиждень», «Радіо Свобода», «Корреспондент»). Відмінності в позиціях церковників предстоятель УПЦ називає не розколом, а проявом Божої волі («Дзеркало тижня», «Українські новини», «Главком», ВВС, «Український тиждень», Liga.net, «Подробности», «Корреспондент»). Також ЗМІ акцентували на проханні Митрополита Володимира не змішувати Церкву з політикою («Дзеркало тижня», «Українська правда», «Главком», «Голос», Zaxid.net, Liga.net). Щодо ситуації з архиєпископом Олександром Предстоятель наголосив, що не має сумнівів у його чесності, але Синод має право розпоряджатися його долею в інтересах Церкви («Дзеркало тижня», «Українські новини», «Главком», «Голос», «Фокус», ТСН). «Подробности» передрукували інтерв’ю майже повністю. «Сегодня» акцентувало на тому, що Митрополит Володимир не відкидає можливість передати комусь престол ще за життя.

Про відсутність кризи в Церкві говорив Митрополит Володимир і в інтерв’ю одному з телеканалів («Главком»). Втім, деякі видання звернули увагу на те, що діяльність Предстоятеля УПЦ вже цензурується – так, із сайту УПЦ було видалено новину з фрагментами вищенаведеного інтерв’ю, а директор РІСУ Тарас Антошевський у своєму фейсбуці зауважив, що зник також і банер, що вів на сторінку, де повідомлялося про стан здоров’я Митрополита Володимира («Коментарі», ТСН).

Тема можливого наступника Митрополита Володимира продовжила хвилювати експертів і ЗМІ. Так, в інтерв’ю «Українському тижню» релігієзнавець Андрій Юраш наголосив, що главою УПЦ не оберуть відвертого російського шовініста (цю тезу передрукували «Коментарі»). Він же припустив, що боротьба в середині УПЦ не відштовхне вірних цієї Церкви («Український тиждень»). 16 лютого «Главком» републікував текст Сергія Грабовського «Митрополит Одеський: слуга Божий чи прислужник імперії?» («Радіо Свобода»), про який детально йшлося в минулому огляді. Колонка Сергія Грабовського «Політичне православ’я чи звичайне чорносотенство?» (21 лютого, «Український тиждень») також присвячена постаті митрополита Агафангела, його переконанням, поведінці тощо. Про митрополита Агафангела згадує й Олег Медведєв у блозі на «Українській правді», закликаючи митрополита Одеського не їсти в піст Митрополита Володимира. Критичний матеріал «Хто ініціював непристойну бійку за місце глави УПЦ МП» (УНІАН) також присвячений постаті митрополита Одеського. За словами ТСН, УПЦ може очолити «російський шовініст», любитель мерседесів або «темна конячка», маючи на увазі митрополитів Агафангела, Павла та Іларіона відповідно. 17 лютого газета «Сегодня» розмістила матеріал про єрархів, що входять до складу Священного Синоду (Митрополита Володимира, митрополитів Іларіона, Агафангела, Онуфрія, Павла, архієпископа Олександра), їх матеріальні статки, побут, віхи біографії.

З уст експертів лунали думки, що в разі одужання Предстоятеля УПЦ ситуація може змінитися («Український тиждень»). За словами архиєпископа Олександра, лікарі прогнозували Митрополитові Володимиру довгий реабілітаційний період («День», «Українські новини»). ЗМІ повідомили про покращення стану Предстоятеля УПЦ: Митрополит Володимир відслужив Літургію в лікарні в суботу 25 лютого, де благословив віруючих на Великий піст («Коммерсант», «Українські новини», «Фокус», «Подробности», «Корреспондент», «УНІАН-релігії»). Також ЗМІ повідомили, що у лікарні Митрополита Володимира відвідали Апостольський нунцій та консул України в Стамбулі («Український тиждень», «УНІАН-релігії»), єрархи УПЦ («УНІАН-релігії»). Втім, з вуст журналістів і експертів лунала думка, що одна з граней проблеми в УПЦ полягає в небажанні Предстоятеля вчасно піти з посади з огляду на стан здоров’я, як це зробив, наприклад, Глава УГКЦ Любомир (Гузар) (публіцист Богдан Червак у колонці на «Українській правді»)

Повідомляють ЗМІ про здоров’я митрополита Іринея, стан якого стабілізувався («УНІАН-релігії»).

Українська Православна Церква Київського Патріархату

Основні новини від УПЦ КП пов’язані з коментуванням подій в УПЦ. В УПЦ КП вважають, що до конфлікту в УПЦ причетний Патріарх Кирил («Український тиждень»). «Корреспондент» подає слова єпископа Євстратія (Зорі), що характеризує події в УПЦ як повзучий переворот, своєрідне церковне рейдерство, і також наголошує на «руці Москви» в цій справі. За інформацією УНІАН, в УПЦ КП бояться, що УПЦ втратить можливість обирати, призначати і переміщувати єреїв.

Українська Автокефальна Православна Церква

20 лютого «Коммерсант» опублікував матеріал про публічний конфлікт у лавах УАПЦ – Митрополит Мефодій звинуватив Галицького митрополита Андрія у зриві перемовин з УПЦ КП. У свою чергу, ряд єрархів УАПЦ вважає, що це кампанія Митрополита Мефодія з усунення українських архиєреїв від управління Церквою. В УПЦ КП вважають, що таким чином Митрополит Мефодій прагне посилити свій вплив у Церкві, а експерти вважають, що УАПЦ розвалюється.

Українська Греко-Католицька Церква

Блаженніший СвятославПомітною була присутність в інформаційному просторі глави УГКЦ. «Корреспондент» і «УНІАН» переповіли слова Патріарха Святослава про те, що зараз в Україні більше довіряють Церкві, аніж главі держави. Висловився Глава УГКЦ і про ситуацію в УПЦ. Він назвав Митрополита Володимира «скарбом усього християнського світу» («День», ВВС), акцентував на тому, що Предстоятель УПЦ – духовний лідер, а не менеджер («Коммерсант», Zaxid.net, «Левый берег», «Українські новини», «Подробности», «УНІАН-релігії»). Щодо відносин греко-католиків із православними Глава УГКЦ наголосив, що зараз вони кращі, аніж будь-коли («УНІАН-релігії»).

Неодноразово ЗМІ згадували і архиєпископа-емерита Любомира (Гузара), якому нещодавно виповнилося 79 років («УНІАН-релігії»). Любомир (Гузар) говорив про те, що потрібно ставити перед молоддю ідеали і давати можливість розвиватися у своїй країні (Zaxid.net, «УНІАН-релігії»), про те, як боротися з корупцією («Український тиждень»).

Заявлялись на шпальтах видань і історичні матеріали про Греко-Католицьку Церкву. 24 лютого «Український тиждень» розмістив статтю «Греко-католицька церква і українська національна ідентичність в Галичині».

Цікавили ЗМІ і внутрішні події в Церкві: на 102-му році життя помер найстарший священик УГКЦ о. Богдан Нуд («УНІАН-релігії»), під Ужгородом греко-католики і православні будуть служити у Свято-Вознесенському храмі почергово («УНІАН-релігії»).

Римо-Католицька Церква в Україні

Увагу ЗМІ привернули майнові питання, пов’язані з РКЦ. За інформацією УНІАН, близька 300 представників католицької громади одеського кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці провели акцію молитовного протистояння рейдерському захопленню землі. А в Миколаєві католицькій громаді повернули приміщення, яке багато років використовувалось як Миколаївський обласний краєзнавчий музей (УНІАН).

Папа Римський нагородив українського священика о. Павла Вишковського Золотим Хрестом Pro Ecclesi et Pontifice («УНІАН-релігії»).

Протестанти

19 лютого «Коментарі» повідомили, що в Києві Християнська церква Повного Євангелія «Життя для Бога» створила Дарницьку районну релігійну громаду. Видання назвало її «ще одним Посольством Божим».

17 лютого в блозі на сайті «Українського тижня» журналіст Микола Малуха підняв питання суті протестантського феномену.

Мусульмани

За інформацією ВВС, завідувачку дитячого садочка в місті Старий Крим, де стався інцидент із окропленням свяченою водою мусульманських дітей, буде покарано.

В Медині (Саудівська Аравія) вийшло перше повне видання Корану українською мовою («УНІАН-релігії», «Фокус»).

За повідомленнями ТСН і «Сегодня», в Криму діють десятки ісламських сект. Експерти цих видань уважають, що чинне законодавство залишає простір для появи небезпечних для суспільства сект.

Юдеї

«Сегодня» повідомила, що нову синагогу в Запоріжжі спаплюжили свастикою. А в Одесі приміщення колишньої синагоги «Малбіш арумім» було повернуто громаді (УНІАН).

Церква і суспільство

Традиційно велику медійну увагу привертають християнські свята: Стрітення (5 канал, «УНІАН-релігії», Zaxid.net, «Коментарі», «Україна молода», Kyiv.post), підготовка до Великого посту у православних (УНІАН, 5 канал, «Українські новини», «Главком», Zaxid.net, «Радіо Свобода», «Коментарі», «Левый берег», «Фокус», «Україна молода», ТСН, «Подробности», «Корреспондент», «Сегодня»). Про благословення віруючих на піст Митрополитом Володимиром повідомляє УНІАН. Заяву УПЦ КП, що українці дуже ретельно постяться, тому не всі доходять до кінця випробування, відтворив «Левый берег». «УНІАН-релігії», «Подробности» повідомили про початок посту в католиків.

Кримінальні новини: пожежі в церквах на Житомирщині (УНІАН, «Главком», «Українські новини», «Голос», «Коментарі», ТСН, Liga.net, «Подробности», «Корреспондент»), Буковині («УНІАН-релігії», Zaxid.net), в Києві на території Кирилівського монастиря («Українська правда», «Обком», «Україна молода», «Сегодня», «УНІАН-релігії»), пограбування храму на Черкащині (Liga.net). Цікавість ЗМІ викликає персона священика, що відзначився п’яним дебошем у Києві: ТСН , «Сегодня» повідомили, що до нього шикуються черги на сповідь.

Друга половина лютого була багата на просвітницькі матеріали: про постать Йосипа Сліпого («УНІАН», «День», «Український тиждень», «Історична правда», «Україна молода», «Радіо Свобода»), зокрема про відкриття виставки, присвяченої Патріарху УГКЦ у Львові («День»), святкування ювілею на Прикарпатті («Радіо Свобода»), у Львові і Тернополі (УНІАН), у Бродах («УНІАН-релігії»).

Поширили ЗМІ інформацію про інші події: молитву проти антисемітизму і фашизму («День»), намази в Криму за муфтієм Номаном Челебіджиханом, одним з лідерів кримсько-татарського народу, який був убитий 1918 року («Радіо Свобода»), запровадження служб для іноземців у греко-католицькому митрополичому соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі («Україна молода»), розповідь про протоєрея Михайла Бучака з Волині («Україна молода»), відродження Жидичинського чоловічого монастиря святителя Миколая («Україна молода»); про те, що до Тернополя зі Львова привезли копію Туринської плащаниці (УНІАН, в Умані для паломників-хасидів побудують котеджне містечко (УНІАН, «Корреспондент»), у Житомирській виправній колонії побудують церкву («УНІАН-релігії»).

Частими були просвітницькі матеріали про християнську традицію, її особливості тощо: «666 – демонічна містика?» (Левый берег), «Окультизм і магізм: виклики духовній безпеці суспільства» («УНІАН-релігії»), «Чому галичани щонеділі ходять у церкви?» (УНІАН),«Вселенская родительская суббота: зачем подают записки об упокоении?» («УНІАН-релігії»).

Світські ЗМІ поширили інформацію про реставраційні роботи в деяких храмах: у Києві у Воскресенському храмі («УНІАН-релігії»), у Львові в храмі Іоанна Хрестителя («Коментарі»). Черговими можливими протистояннями суспільства і Церкви можуть стати конфлікти навколо брами Свято-Покровського жіночого монастиря (XІХ століття), яку планують знести і перебудувати («Главком», «Історична правда»), та будівництва храму у сквері Зої Космодем’янської у Києві («Українські новини», «Коментарі», «Подробности»).

Інші новини, які привернули увагу ЗМІ: зірки шоубізнесу і Церква об’єднались в боротьбі проти наркоманії («УНІАН-релігії»); Україна пропонує включити до переліку Спадщини ЮНЕСКО карпатські дерев’яні церкви («УНІАН-релігії»); Стартувала молитовна кампанія проти абортів («УНІАН-релігії»). До кампанії долучився православний рух «Спаси і збережи», що почав збір підписів за законодавче закріплення заборони абортів в Україні («УНІАН-релігії»).

Церква і влада

Почаївська лавраПередача Лавр у власність Церкви. За словами архиєпископа Олександра (Драбинка), в УПЦ хочуть отримати Лаври у власність («День», Zaxid.net, «Коментарі», «Українські новини», «Главком», «Дзеркало тижня», «Подробности»). Про це ж заявив і інший «голос» УПЦ – прес-секретар Предстоятеля УПЦ Георгій Коваленко («Українська правда», ТСН, «Главком», «Коментарі», «Український тиждень»). І попри те, що експерти висловлюються щодо ініціативи дуже критично (зокрема релігієзнавець Володимир Єленський в матеріалі «Українського тижня»), священики УПЦ продовжуюсь збирати підписи за повернення Лавр Церкві («УНІАН», «Український тиждень», «Главком», Zaxid.net, «Коментарі», «Обком», «Подробності»). За словами депутата Тернопільської облради Петра Мандзія, в деяких селах Тернопільської області священики вводять вірян в оману, повідомляючи, що націоналісти хочуть закрити Почаївську Лавру, зробивши там архітектурний пам’ятник і заборонивши богослужіння. Священнослужителі пропонують людям підписуватися проти заборони богослужінь, а насправді це списки за приватизацію Лаври. «Подробности» цієї інформації не подали, натомість акцентували на тому, що місцеві жителі виступають за передачу Лаври Церкві. «УНІАН-релігії» з посиланням на Інститут релігійної свободи повідомив, що Верховна Рада України планує розглядати цей та інші законопроекті під час десятої сесії ВР, що триватиме з лютого до середини липня 2012 року.

Також «Главком» розмістив велике інтерв’ю з нардепом-регіоналом Володимиром Зубановим, який наголосив, що Партія Регіонів категорично проти передачі у приватну власність церковних об’єктів. Він наголосив, що тим більше не можливий варіант з переходом цих об’єктів до РПЦ. Також депутат висловив думку, що в результаті конфлікту в УПЦ звідти можливий деякий відтік вірних. «Коментарі» та «Український тиждень» подали думку одного з ініціаторів закону депутата Василя Горбаля, що вважає, що в другому читанні закону можуть бути згадані і інші конфесії. Матеріал Анастасії Москвичової («Радіо Свобода») – «Кому передавати українські святині – УПЦ МП?» - піднімає найголовніші питання, пов’язані з законопроектом, і наголошує, що, за словами експертів, Церква в Україні не є юридичною установою, тому виникає питання, кому ж передавати храми.

В записі у блозі на сайті «Левій берег» настоятель Свято-Почаївської Лаври архиєпископ Володимир наголосив, що місцевому політикуму не подобається, що Лавра належить УПЦ. До теми майбутнього Лаври звертаються журналісти і в матеріалі «За лаштунками Почаївської Лаври» («Радіо Свобода»), де акцентують на тому, що з поширенням інформації про законопроект релігійне життя в регіоні було збурене. А в інтерв’ю виданню настоятель Лаври, архиєпископ Володимир наголосив, що після повернення Почаївської Лаври Церкві нічого не мінятиметься («Радіо Свобода», «УНІАН-релігії»).

З наближенням виборів дедалі більше експертів говорять про роль Церкви у виборчій кампанії. Zaxid.net опублікував думку голови НОК у Львівській області Мирослава Герцика, який вважає, що на майбутніх виборах чимало депутатів потрапить до парламенту завдяки Церкві. За словами експерта, вже зараз є люди, що підкуповують Церкву різними способами, а серед пастви поширюється позитивна думка про цю людину.

Міністр із питань надзвичайних ситуацій України Віктор Балога зустрівся з Папою Римським з нагоди 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Ватиканом («Голос», Zaxid.net, «Коментарі», ТСН, «УНІАН-релігії». Втім, «Коментарі» в матеріалі «Янукович дал пощечину Ватикану» акцентували на тому, що візит до Риму глави МНС, а не Президента, може трактуватися в Ватикані як неповага до Католицької Церкви.

Вповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявила, що в Україні є проблеми зі свободою віросповідання («УНІАН-релігії»). Інститут релігійної свободи вважає, що держава недостатньо використовує потенціал релігійного виховання («УНІАН-релігії»).

Таким чином, у другій половині лютого 2012 року темою, що найбільше зацікавила світські ЗМІ, був стан справ в Українській Православній Церкві. Очевидно, що засоби масової інформації воліють не тільки висвітлювати конфлікт в УПЦ, а й розставляти власні акценти, робити прогнози тощо. Найбільш резонансні матеріали вийшли на шпальтах «Дзеркала тижня», «Коммерсанта», «Дня», «Українського тижня» і «Радіо Свобода». Традиційно активними у висвітленні релігійного життя в Україні були «Коментарі», УНІАН та ТСН.

Марина ДОВЖЕНКО