• Головна
  • Свята відвернули увагу світських ЗМІ від важливих церковних подій...

Свята відвернули увагу світських ЗМІ від важливих церковних подій

16.01.2012, 10:54

У другій половині грудня 2011 року світські ЗМІ найбільше цікавили теми, пов’язані з відзначенням релігійних свят — Дня Святого Миколая та Різдва Христового, а також із взаємодією Церкви та суспільства. Натомість, такі важливі питання, як створення Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ або організація Комісії з управління Київськими митрополією та єпархією УПЦ, лишились майже непоміченими світськими засобами масової інформації.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найбільш резонансних релігійних подій 16-31 грудня 2011 року. У матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

Українська Православна Церква (Московського Патріархату).

30 грудня переважна більшість ЗМІ повідомили про покращення стану здоров’я глави Церкви Митрополита Володимира, якого виписали з лікарні. Митрополит узяв участь у літургії в Покровському жіночому монастирі в Києві. Тим часом, 23 грудня «УНІАН-релігії», «Український тиждень», а 24 грудня й УНІАН, повідомили про створення Синодом УПЦ Комісії з управління Київськими митрополією та єпархією на час хвороби глави УПЦ.

Зацікавили світські ЗМІ й теми, пов’язані з Києво-Печерською Лаврою. Посилаючись на сайт «Наші гроші», 21 грудня УНІАН, «Українська правда», «Главком», «Український тиждень» опубліковали інформацію про те, що на наступний рік в Лаврі заплановані ремонтні роботи загальною вартістю 29,5 млн. гривень коштом державного бюджету. Видання наголошують, що визначення підрядника було проведене з порушенням процедури. ТСН акцентує на тому, що «На ремонт Лаври дали втричі більше грошей, ніж на дітей, хворих на ДЦП»

А 31 грудня ряд видань зацікавила інформація про можливу зміну назви зі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври на Києво-Печерську Успенську Лавру (УНІАН, «Корреспондент», «Главком», «Голос», «Коментарі», «Сегодня», ТСН).

29 грудня «Дзеркало тижня», «Обком», «Український тиждень» (з посиланням на згадуваний вже проект «Наші гроші») повідомили, що за державні кошти планується будівництво нового храму УПЦ (МП) для президентської почесної варти, наголошуючи, що офіційно Церква в Україні відділена від держави.

У другій половині грудня вірні УПЦ (МП) пікетували управління Кременчуцької єпархії з вимогами до єпископа Миколая повернути до Потоцького монастиря настоятеля Свято-Покровського храму Градизька отця Нектарія, якого було знято з посади за особистим бажанням єпископа. Не отримавши відповіді на свої прохання, парафіяни пообіцяли не пускати нового священика до храму, повідомляють «Главком», «Обком».

Ще один конфлікт було висвітлено на сайті «Кореспондент». 18 грудня у своєму блозі юрист і політик Юрій Збітнєв написав про ситуацію в Київському Свято-Введенському монастирі, коли священик відмовив маленькій дитині у причасті, тому що вона плакала під час служби. Автор допису наголошує, що Церква повинна очиститись від священиків-ділків, які перетворюють її на бізнес-корпорацію.

Ще один потенційний скандал був висвітлений «Українським тижнем» 28 грудня — за інформацією ВО «Свобода», мер міста Конотопа передав приміщення молочної кухні в центрі міста УПЦ (МП).

Українська Греко-Католицька Церква

23 грудня сайт УНІАН повідомив, що глава УГКЦ проголосив створення Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ, митрополитом якої став владика Василь Семенюк. У світських ЗМІ ця інформація не поширилась.

Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар) презентував аудіокнигу «Суспільство і бізнес» (УНІАН, «Zaxid.net»). Чимало видань подали думки архиєпископа з приводу того, що в Україні багаті люди не вміють користати зі своїх статків, тому в Україні немає справжніх олігархів (УНІАН, «Zaxid.net», «Український тиждень», «День», «Коментарі», «Обком»). Також владика Любомир говорив про благодійність, потребу допомагати ближньому тощо. «День» та «УНІАН-релігії» переповіли і його думки щодо підсумків 2011 року для Церкви, зокрема, важливість ініціативи 1 грудня. До речі, схвально про неї висловлюється і Євген Сверстюк, в колонці на «Українській правді», який називає ініціативу найкращим різдвяним посланням 2011 року.

Світські ЗМІ поширили висловлювання архиєпископа Гузара про те, що ідеалізування Леніна і Cталіна — це ознака душевної хвороби («Liga.net», ТСН). Сайт «УНІАН-релігії» висвітлив його заяву про можливість об’єднання українських Церков, яке, щоправда, не буде швидким. 20 грудня «Український тиждень» повідомив про зустріч владики Любомира з медійниками-католиками, на якій архиєпископ наголосив на тому, що, на його думку, радикальні акції насильницького протесту в Україні не матимуть позитивного ефекту.

28 грудня сайт «УНІАН-релігїі» опублікував інтерв’ю з митрополитом Волоколамським Іларіоном (Алфеєвим) (РПЦ). За його словами, в російській Церкві не погоджуються з заявами глави УГКЦ про те, що вона є єдиною законною спадкоємицею Київської митрополії і про те, що вірні УПЦ КП є головними православними братами греко-католиків. Також митрополит заявив, що між Церквами існують певні суперечності щодо храмів Західної України. Владика Іларіон наголосив, що в РПЦ негативно сприймають можливість надання УГКЦ статусу патріархії, якого активно добивається владика Святослав (Шевчук).

Протестанти

У другій половині грудня інформація про життя протестантських Церков з’являлась у блогах сайту «Кореспондент». 22 грудня там було опубліковано інформацію Богдана Галюка про «круглий стіл», присвячений 450-річчю Пересопницького євангелія, організований служителями і вчителями Церкви ХВЕУ. А 23 грудня — матеріал журналістки Олени Мокренчук про лідерський саміт Альянсу християн-професіоналів (АХП), що відбувся 17-18 грудня в Бучі.

Інші Церкви

На конференції «Спілки вірмен України» було наголошено, що церкви слугують культурно-релігійними центрами, які об’єднують вірмен. Наразі триває процес повернення культових споруд релігійним громадам, зокрема в Одеській області, Чернівцях та Криму, готується будівництво нових храмів у Києві та Донецьку. (УНІАН, «Українські новини», 5 канал).

16 грудня «Дзеркало тижня» опублікувало великий матеріал про старовірів, що мешкають в селищі Біла Криниця на Буковині.

27 грудня «УНІАН-релігії» опублікували матеріал про те, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій підбила підсумки своєї роботи за 2011 рік.

Юдеї

Світські ЗМІ звернули увагу на святкування Хануки. 20 грудня «Українські новини», «Корреспондент», «Фокус» опублікували привітання Президента України. А «Коментарі» повідомили, що в центрі Одеси встановлено гігантський дев’ятисвічник — так звану «ханукію». Свічки на найбільшій в Україні менорі було запалено і в Києві під аркою Дружби народів («УНІАН-релігії»).

Взаємодія Церкви з суспільством

16 грудня майже всі ЗМІ написали про відкриття української ялинки в Ватикані. УНІАН, «Zaxid,net», «Корреспондент», «Левый берег», «Радіо Свобода», «Сегодня» наголосили, що під час урочистої церемонії Папа Римський Бенедикт XVI подякував за ялинку і благословив українців. Втім, деякі видання (зокрема «Коментарі» з посиланням на «Сегодня») написали про те, що українська делегація поводилась невідповідно і показала Папі Римському зразок безкультур’я. «Корреспондент» та інші видання (також із посиланням на «Сегодня») повідомили про те, що українську делегацію по дорозі до Риму обікрали. Деякі видання відзначили, що на церемонії інавгурації ялинки був присутній Глава УГКЦ, який прилетів до Риму літаком економ-класу. До речі, саме владиці Святославові (Шевчуку) приписують заслугу «лобіювання» української ялинки у Ватикані. «УНІАН-релігії» наголосили, що на відкритті ялинки були присутні представники РКЦ, УГКЦ та УПЦ, що позитивно відбилося на міжконфесійному діалозі.

Як повідомила переважна більшість досліджуваних ЗМІ, після візиту до Ватикану мер Львова Андрій Садовий запросив понтифіка до Львова. Цю ініціативу негативно оцінив губернатор Львівщини («Українські новини», «Главком», «Коментарі»), назвавши її наслідком відсутності самодисципліни. «Главком», «Голос» та «Коментарі» подали висловлювання кардинала Любомира (Гузара), який наголосив, що такого запрошення не було і сподіватись на приїзд Папи Римського до України поки зарано. Втім, уже 19 грудня «Zaxid.net» та «Коментарі» розмістили заяву Садового: мер Львова усвідомлює, що візит Папи Римського може обговорюватись лише на державному рівні, за погодження з Церквою, але висловлює сподівання на те, що такий візит стане реальністю.

Вифлеємський вогонь прибув до Києва (5 канал, «День»), зокрема до редакції газети «День», Сімферополя («День»), Львова («Zaxid.net», «Корреспондент», «Україна молода»), Луганська («Коментарі», «Сегодня»), Дніпропетровська («Сегодня»).

Чимало світських ЗМІ писали про відзначення Дня Святого МиколаяГлавком», «День», «Коментарі», «Левый берег», «Сегодня»). «УНІАН-релігії» повідомили, що президент привітав українців із цим святом, а також передав подарунки для «Маєтку Святого Миколая» в селі Пістинь Івано-Франківської області. Про резиденції Святого Миколая в селі Пістинь і в «Мамаєвій слободі» в Києві писав і «Український тиждень».

«Українські новини» звернули увагу на один із доброчинних проектів УГКЦ до цього свята — подарунки безпритульним. «УНІАН-релігії» опублікували інтерв’ю з отцем Андрієм Нагірняком, який розповів про інші ініціативи УГКЦ до дня Святого Миколая, зокрема, про акцію «Миколай для сиріт». ЗМІ повідомили і про інші події: відкриття напередодні свята сиротинця Святого Миколая в Коломиї («УНІАН-релігії», «Україна молода»), доброчинні ініціативи інших Церков — зокрема про проведення УПЦ в Києві благодійних ярмарків, на яких збирають кошти на лікування хворих дітей («УНІАН-релігії»).

Також світські ЗМІ републікували результати дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» у грудні 2011 року, про те, що традиція дарувати подарунки на День Святого Миколая більше поширена серед віруючих людей, особливо греко-католиків (92%), православних Київського (73%) та Московського (58%) патріархатів. Майже половина невіруючих такої традиції не дотримується (УНІАН, «Zaxid.net», «Подробности»). Також, згідно з результатами цього опитування, віруючі люди більше очікують Різдва, аніж Нового року, особливо це стосується греко-католиків (73%), менше — православні Московського (49%) та Київського (42%) патріархатів. Віруючі, які не зараховують себе до жодної конфесії (58%), і невіруючі (73%) значно більше люблять Новий Рік («УНІАН-релігії», «Zaxid.net», «Сегодня», «Подробности»).

Центральною темою другої половини грудня стало відзначення свята Різдва Христового у римо-католиків і протестантів. Українські світські ЗМІ повідомили і про те, що Папа Римський Бенедикт XVI привітав мирян з Різдвом українською мовою («Дзеркало тижня», «Главком»), і про привітання від Віктора Януковича («Zaxid.net», «Коментарі», «Український тиждень», «Радіо Свобода», «Фокус»). У висвітленні цієї теми спостерігались деякі неточності — певні ЗМІ ігнорували той факт, що 25 грудня разом із католиками Різдво святкують протестанти і більша частина Православних Церков (зокрема «Сегодня», ТСН, «Zaxid.net»). Інші видання робили грубі помилки, зокрема «Главком» написав, що 25 грудня Різдво святкують греко-католики. Цікаво, що 24 грудня «Zaxid,net» розмістив публікацію про те, що більшість львів’ян не проти святкувати Різдво 25 грудня, а також наголосив, що, за словами духівників, по-новому відзначати Різдво Україна зможе, коли увійде до ЄС.

З’являлись на сторінках видань і просвітницькі матеріали про історію святкування Різдва, географічні особливості, історичні подробиці тощо — «Різдвяний вечір – Святий вечір в Європі ХІХ століття» («Дзеркало тижня»), «Праздник приближается: как встретить Рождество в Украине» («Фокус»), про те, як відзначатимуть Різдво в дніпропетровському католицькому костелі («Сегодня»). 19 грудня «Історична правда» опублікувала матеріал отця Бориса Ґудзяка, отця Юрія Щурка й Мирослава Мариновича «У нашу хату знову увірветься вертепний жид» про доцільність образу жида в традиційному українському вертепі.

ЗМІ не оминули увагою і ставлення священнослужителів до новорічних свят. Так, у Запорізькій єпархії УПЦ (МП) було прийняте рішення провести в новорічну ніч подячний молебень, і священики закликали вірян взяти в ньому участь («УНІАН-релігії», «Главком», «День», «Фокус»). Також представники УПЦ (МП) озвучили іншу ініціативу: дарувати замість символів прийдешнього року, драконів, іконки Георгія Змієборця (УНІАН, «Главком», «Голос», «Коментарі», «Левый берег», «Liga.net», «Фокус», «Подробности»).

У другій половині грудня засоби масової інформації знову згадували про Десятинну церкву. 22-23 грудня ЗМІ (УНІАН, «Дзеркало тижня», «Український тиждень», 5 канал, «День», «Коментарі», «Левый берег», «Liga.net», «Сегодня» ) повідомили про початок робіт із консервації, а 29 повідомили про завершення розкопок («Коментарі») і консерваційних робіт («Дзеркало тижня», «Коментарі», «Сегодня», «Україна молода»). Утім, ще 26 грудня «Коментарі» подали коментар науковців, які вчергове висловилися проти будівництва — відновлення храму. Тоді ж на сайті «Левый берег» з’явилась публікація «На фундаменте Десятинки не консервация, а строительство?» журналіста Макса Левіна, де автор переповідає інформацію громадської ініціативи «Збережи Старий Київ» про те, що консервація об’єкту може стати лише маскуванням для початку реальних будівельних робіт.

17 грудня голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов вчергове пообіцяв зупинити будівництво біля Софії Київської («liga.net»).

Закінчилась епопея з передачею костелу Єзуїтів у Львові церковній громаді. «Zaxid.net», «Коментарі» повідомили, що 17 грудня з храму мали забрати останні книги. Також на сайті «Zaxid.net» оповіли, що в храмі було знайдено статую Ісуса Христа, яку, ймовірно, використовували як плащаницю у Великодню п’ятницю. У храмі було знайдено і крипту, дослідження якої буде проведене вже 2012 року («Zaxid.net», «Коментарі»).

Спорудження і реставрація храмів: виділено кошти на реставрацію Домініканського монастиря в Жовкві (Львівська область), щоправда, це було зроблено з порушенням умови конкурсу («Zaxid.net»); в Одесі в жіночій в’язниці буде побудовано храм («Коментарі»); новий храм Святої Праведної Лії з’явиться в самій Одесі («УНІАН-релігії», «Коментарі»); у Харкові побудують храм на честь княгині Ольги («УНІАН-релігії»); в Донецьку відкрився храм для подорожуючих («УНІАН-релігії»)

З’являлись на шпальтах ЗМІ і просвітницькі матеріали: про коріння святителя Русі князя Володимира («День») та про подальші дискусії щодо походження князя («Радіо Свобода»); про просвітницький проект «Підпільна Церква в умовах тоталітарної держави» Інституту історії Церкви УКУ і сайту «Майдан», що стартував в листопаді 2011 року («Українська правда», «Коментарі»); інтерв’ю з особистим секретарем глави УГКЦ отцем Іваном Дацьком про Патріарха Йосипа Сліпого («День»); матеріал про презентацію документального фільму «Храми його життя» про діяльність Митрополита Черкаського і Канівського Софронія («Україна молода»); про Перший Міжнародний Свято-Георгієвський православний фестиваль культури і творчості, що відбудеться в Києві в січні 2012 року («УНІАН-релігії»); про плани відкрити книгарню духовної літератури в Києві («УНІАН-релігії»). Також «Україна молода» повідомила про проведення просвітницьких програм для жінок, які в Бучацькій єпархії організовує УГКЦ. А 22 грудня сайт «УНІАН-релігії» опублікував інформацію про те, що в УПЦ на засіданні Комітету з біоетики і етичних питань при Священному синоді УПЦ були обговорені етичні проблеми трансплантології.

Цікавими є результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 9-16 грудня 2011 року. Вони з’являються в багатьох ЗМІ, але деякі (зокрема «Сегодня») акцентують на тому, що, згідно з опитуванням, Церква користується найбільшою довірою поміж соціальних інститутів (68,9%).

«УНІАН-релігії» з посиланням на РІСУ опублікували матеріал про зустріч журналістів та священнослужителів УГКЦ і РКЦ, що відбулася в рамках форуму «Медіа-мобілізація» в Києві 17 грудня 2011 року. Також сайт «УНІАН-релігії» повідомив про Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Збройні сили України та українське військове душпастирство», що відбулася в Києві в середині грудня, і де було обговорено майбутню модель інституту військового душпастирства в армії. Як зазначає видання, на заході були присутні представники як військових організацій, так і Церков, зокрема, Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів.

Традиційно ЗМІ звернули увагу на повідомлення про кримінальні інциденти: викрадення євангелія 1827 року з церкви Святого апостола Андрія Первозванного в селі Хоружівці («Коментарі»); пограбування храму в місті Хорол на Полтавщині («УНІАН-релігії», «Обком», «Главком»); ДТП в Сімферополі, винуватцем якого став рабин місцевої місіонерської громади («Сегодня»). 20 грудня УНІАН сповістив про спробу представників релігійної секти в Тернополі переставити хрест з кладовища на те місце, де була розташована їх каплиця, знесена ще 30 вересня 2011 року місцевою владою.

Чимало світських ЗМІ підбивали підсумки року, до переліку яких були включені й церковні події. Так, сайт Української служби ВВС в переліку найбільш значущих подій року називає зміну Глави Української Греко-Католицької Церкви, яку 2011 року замість кардинала Любомира Гузара очолив Святослав Шевчук. Видання також зазначило, що після приходу до влади Віктора Януковича УГКЦ змінила свої позиції. Також ВВС наголошує, що за останній рік почастішали візити Патріарха Московського Кирила в Україну, нагадує про серйозні проблеми зі здоров’ям голови УПЦ (МП) митрополита Володимира і дискусії про те, хто може стати його наступником. Видання відзначило, що 2011 рік був відмічений численними конфліктами УПЦ (МП), зокрема сутичками з мусульманами в Криму, полемікою навколо можливої відбудови Десятинної церкви тощо. УПЦ КП докладала зусиль, щоб відстоювати свої позиції — звернення до влади з вимогами переглянути односторонню політику підтримки лише однієї Церкви (УПЦ Московського Патріархату), заперечення результатів соціологічного дослідження, згідно з яким УПЦ КП має вдвічі менше вірних, ніж УПЦ (МП).

Сайт «Zaxid.net» серед головних подій 2011 року у Львові відзначив відкриття для богослужінь храму Петра і Павла (колишнього костелу Єзуїтів), обрання новим Главою УГКЦ владику Святослава Шевчука, створення трьох нових митрополій УГКЦ.

Політолог Андрій Окара у блозі на сайті «Українська правда» також пише про підсумки року для Церкви. Серед найважливіших подій він виокремлює хворобу предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира, візит до України Патріарха Єрусалимського в березні 2011 року, обрання нового голови УГКЦ, зменшення присутності в українському інформаційному просторі теми «руського мира», вихід монографії Юрія Чорноморця з патристики та неоплатонізму, який пожвавив богословські дискусії київського інтелектуального середовища, Другий міжнародний фестиваль православного церковного дзвону в Диканьці.

Церква і політика

Як повідомили більшість ЗМІ, 23 грудня відбувся молебень із нагоди завершення року, організований Українською Православною Церквою, на якому були присутні перші особи держави – президент, прем’єр-міністр, інші високопосадовці. Відслужив молебень митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. Деякі видання процитували слова митрополита про те, що УПЦ (МП) відзначила внесок президента в розвиток збройних сил України та розвиток демократії в державі, успіхи України в аграрному секторі, високий авторитет на міжнародній арені, наголосив на важливості підтримання дружніх стосунків із Росією тощо («УНІАН-релігії», «Українські новини», «Коментарі», ТСН. «Обком» назвав матеріал дуже провокаційно, фактично на межі фолу «Самый партийный поп (МП-ПР) вылизал “Высокочтимого Виктора Федоровича” по заветам газеты “Правда”»). Також митрополит Агафангел висловив думку, що порозуміння між Церквою і державою дозволяє досягти порозуміння між конфесіями.

Чимало видань розповсюдили інформацію про те, що Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) пошкодував, що влада молиться за Україну тільки з представниками УПЦ (МП) (УНІАН, «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Корреспондент», «Главком», «Zaxid.net», «Коментарі», «Левый берег», ТСН). Переважна більшість ЗМІ, які подали цю інформацію, наголосили на тому, що митрополит Агафангел відомий своїми прихильними заявами щодо СРСР, цитатою «Львів — це наша Чечня» (УНІАН та «Zaxid.net» винесли це нагадування в заголовок повідомлення про молебень), відкрито агітував за нинішнього Президента України, відкрито накликав на людей хвороби тощо. «Україна молода» дала матеріал під заголовком «Молитва, що роз’єднує».

29 грудня «Zaxid.net», «Коментарі» повідомили, що, згідно з рішенням Львівської міської ради, вісім релігійних громад та три навчальні заклади Львова не платитимуть оренду за землю та земельний податок у 2012 році. Того ж дня було повідомлено, що депутати ЛМР виділили приміщення для службових потреб музею історії релігії у Львові («Zaxid.net»).

У другій половині грудня ЗМІ цікавили і законодавчі аспекти взаємодії Церкви з державою. Так, «УНІАН-релігії» 29 грудня повідомили, що УПЦ поділяє стурбованість своїх вірних Законом про збір персональних даних громадян, що, на їхню думку, є порушенням Конституції. 27 грудня сайт «УНІАН-релігї» з посиланням на Інститут релігійної свободи повідомив, що, згідно з висновком Міністерства юстиції України, релігійний обряд вінчання не має правової сили. 28 грудня «Україна молода» опублікувала матеріал «А Володимир був п’ятим» — про те, що у Верховній Раді України зареєстровані постанови авторства депутата Петра Ющенка про відзначення 1950-ї річниці хрещення та поширення християнства на українських землях від апостола Андрія Первозванного, а також відзначення 1150–річчя заснування Київської митрополії та Хрещення Русі часів князя Аскольда.

У другій половині грудня 2011 року світські ЗМІ найбільше цікавили теми, пов’язані з відзначенням релігійних свят Дня Святого Миколая та Різдва Христового, а також із взаємодією Церкви та суспільства. Натомість, такі важливі питання, як створення Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ або організація Комісії з управління Київськими митрополією та єпархією УПЦ, лишились майже непоміченими світськими засобами масової інформації. Також варто відзначити традиційно широке висвітлення діяльності Української Православної та Української Греко-Католицької Церков та появу в інформаційному просторі Вірменської Апостольської Церкви. Зі світських видань найбільше про релігійне життя України писали УНІАН, «Коментарі», «Zaxid.net» та «Сегодня».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО