• Головна
  • УПЦ КП, мусульмани й Аделаджа вибороли увагу світських ЗМІ у першій половині грудня...

УПЦ КП, мусульмани й Аделаджа вибороли увагу світських ЗМІ у першій половині грудня

27.12.2011, 17:23
УПЦ КП, мусульмани й Аделаджа вибороли увагу світських ЗМІ у першій половині грудня - фото 1
Моніторинг висвітлення світськими виданнями найрезонансніших подій релігійного життя України за період 1-15 грудня 2011 року

Моніторинг висвітлення світськими виданнями найрезонансніших подій релігійного життя України за період 1-15 грудня 2011 року

У цьому матеріалі проаналізовані публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

Внутрішньоцерковні справи

УПЦ (МП)

Митрополит ВолодимирТема здоров’я Митрополита Володимира продовжувала хвилювати світські ЗМІ. 3 грудня майже всі ЗМІ написали про те, що главу УПЦ виписали з реанімації та перевели до реабілітаційної палати. 12 грудня про все ще важкий стан Митрополита сповістили «УНІАН-релігії», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Лівий берег», «Liga.net», «Сегодня», ТСН, «Фокус».

Втім, у світських ЗМІ було чимало інших приводів писати про Українську Православну Церкву. 9 грудня в газеті «День» з’явилося інтерв’ю прес-секретаря УПЦ протоєрея Георгія Коваленка, яке стосувалось як внутрішніх питань Церкви, так і міжконфесійних ініціатив. «УНІАН-релігії» наголосив на словах протоєрея про те, що УПЦ нікого не підтримуватиме на наступних виборах.

ЗМІ далі висвітлювали ситуацію навколо призначення нового глави Харківської єпархії. 8 грудня «Коментарі» повідомили, що, за словами  Георгія Коваленка, термінової необхідності в призначенні зараз немає, а чи відбудеться до кінця року засідання Священного Синоду, ще невідомо. А 15 грудня видання повідомило, що Синод буде скликано після одужання Митрополита Володимира.

3-го грудня скандальне повідомлення, пов’язане з УПЦ (МП) з’явилось на сайті «Liga.net» - за словами представників партії «Свобода», Церква збирається захоплювати храми УПЦ КП. Цей матеріал провокаційного характеру, написаний без дотримання журналістських стандартів, не набув поширення серед інших ЗМІ. Зрештою, заради справедливості зазначимо, що думки про можливий переділ церковного майна лунають з вуст політиків чи аналітиків доволі часто. Одна з останніх — заява політолога Віктора Небоженка, републікована сайтом «УНІАН-релігії», про те, що перед виборами влада може вдатися до маніпулятивного порушення теми перерозподілу храмів і злиття конфесій.

УПЦ КП

Глава УПЦ КП 3-5 грудня відвідав Львівщину, про що написали «Коментарі».

Згідно з соціологічним опитуванням, проведеним фондом «Демократичні ініціативи» 22 листопада — 6 грудня, Українська Православна Церква Київського Патріархату визнана найбільш популярною Церквою серед українців («Главком», «Комерсант», «Подробности»). За даними дослідження,  до неї належить 31,1 %  респондентів (25,9% - до УПЦ (МП), 8,5% - до УГКЦ, 1,7 % - УАПЦ, 1,1% - РКЦ, 1 % - протестанти, 0,2 % - мусульмани, нерелігійними себе визнали 23,1 % респондентів). Втім, як зазначила голова Фонду Ірина Бекешкіна, це суб’єктивна самоідентифікація і внутрішні переконання людей — часто люди  відносять себе до УПЦ КП там, де немає церков цієї конфесії.

Митрополит Мефодій і Патріарх ФіларетЧимало ЗМІ («Українська правда», «Корреспондент», «Kyivpost», «Обком», «Подробности», «Український тиждень», «Фокус») передрукували статтю «Комерсанта» «Патриарха не дали в обиду», в якій ішлося про те, що переговори між УПЦ КП і УАПЦ закінчились скандалом, ініціатором якого стали представники УАПЦ, що вимагали відставки Патріарха Філарета як умови для об’єднання (на їхню думку, Філарет не має права бути Патріархом Всієї Руси-України до утворення Помісної Церкви). «Коментарі» та «УНІАН-релігії» з посиланням на РІСУ повідомили, що, на думку представників УПЦ КП, усунення Патріарха Філарета є багаторічною мрією Московської Патріархії, яку намагаються здійснити руками УАПЦ. «Український тиждень» у власному матеріалі «Обєднання УПЦ КП та УАПЦ вчергове зазнало краху» наголосив, що навіть якщо прибрати особистий фактор, у цих Церков не було жодних шансів на об’єднання, тому що в одній Церкві неможливо поєднати дві різні концепції. Автор статті, Павло Берест, висловлює жаль із приводу дискредитації ідеї єдності Української Православної Церкви.

УГКЦ

Про відкриття Івано-Франківської Митрополії УГКЦ як ще один крок до Патріархату написала «Українська правда». 13 грудня про нову Митрополію писали «УНІАН», ВВС, «Главком», «Голос», «Коментарі», «Liga.net».  Також у ЗМІ наголошувалося, що в межах новоствореної Митрополії може бути сформовано ще одну єпархію («Коментарі»).

ЗМІ продовжили висвітлення ситуації навколо повернення приміщення церкви Св. Петра і Павла віруючим. 2 грудня «Zaxid.net», «Коментарі» повідомили, що вже за два тижні всі книги будуть вивезені з приміщення храму, 5 грудня ці ж видання повідомили, що церкву буде освячено митрополитом Ігорем Возьняком. «Zaxid.net», «Лівий берег», «УНІАН-релігії» і Радіо «Свобода» написали про урочисте освячення храму 6 грудня і перше богослужіння, на яке прийшло кілька тисяч львів’ян. Цікавий той факт, що риштування з костелу Єзуїтів може бути внесене до книги рекордів Ґіннесса як найстарше риштування (з 1914 року) — про таку можливість пресі повідомив настоятель храму отець Степан Сус («Zaxid.net», «Коментарі»). Суму 300 мільйонів гривень, яка, за словами експертів, потрібна на повне відновлення храму, озвучили «Zaxid.net» і «Коментарі».

Патріарх СвятославУвагу ЗМІ вкотре привернули висловлювання Глави Церкви на світські теми, зокрема з приводу політичної ситуації в Україні. На відкритті Митрополії в Івано-Франківську предстоятель УГКЦ зробив заяву про те, що арешт Тимошенко — це символ проблем у судочинстві (ВВС, «Український тиждень»). Також Глава УГКЦ висловився про те, що чимало інституцій в Україні потребують докорінних реформ, а Церква має стати голосом тих, хто мовчить. Щодо справи Тимошенко, Святослав Шевчук сказав, що її Церква сприймає в ширшому контексті, молитовно згадуючи всіх тих, хто страждає («Zaxid.net»). На прес-конференції в Одесі предстоятель УГКЦ заявив, що Церква має бути осторонь політичних сил і виступає проти того, щоб представники духовенства йшли в політику («Zaxid.net», «УНІАН-релігії»). Разом з тим, Святослав Шевчук закликав українців думати над тим, за кого вони голосують («УНІАН»).

Не оминули увагою ЗМІ і заяви очільника УГКЦ з церковних питань. За повідомленням «УНІАН-релігії», в інтерв’ю «Оглядачу» Патріарх Святослав заявив, що в цілому задоволений міжконфесійними стосунками. Це інтерв’ю було републіковане в повному обсязі на сайті «УНІАН-релігії» 7 грудня. У ньому глава УГКЦ зробив кілька важливих заяв, одна з яких була винесена в заголовок: «Нас вважають опозицією».

15 грудня «УНІАН» не оминув увагою і заяви Блаженнішого Любомира Гузара, який під час прес-конференції щодо оприлюднення декларації української інтелігенції на знак солідарності з позицією, викладеною у Зверненні традиційних Церков (УПЦ (МП), УПЦ КП, УГКЦ) сказав, що подолати наслідки тоталітарних режимів можна тільки усмішкою.

9 грудня «Коментарі» долучились до розповсюдження інформації про те, що Оксана Білозір належить до так званої секти догналівців.

РКЦ

Увагу ЗМІ («Zaxid.net») привернув заклик архиєпископа-митрополита Римо-Католицької Церкви Мечислава Мокшицького обмежити продаж алкоголю у Львові.

Протестанти

Сандей АделаджаУвагу ЗМІ привернув судовий процес над лідером релігійної організації «Посольство Боже» Сандеєм Аделаджею. 6 грудня йому почали зачитувати вирок, про що написали майже всі ЗМІ («Главком», «Корреспондент», «Kyivpost», «Liga.net», ТСН, «Українська правда», «Фокус»). Багато світських видань пишуть і про сутичку між підсудним і адвокатом потерпілих у суді. Як повідомляють ЗМІ, Аделаджі загрожує 12 років ув’язнення, але суд може розтягнутись на тривалий час («Главком»). «Сегодня», «Українська правда», «Українські новини», «Коментарі», «Корреспондент» наголошують, що у зв’язку з процесом над Аделаджею кількість вірних «Посольства Божого» суттєво зменшилась. Як зазначає «Корреспондент», багато хто з них відходить через суд, а деякі — через фінансовий пресинг, адже керівництво організації, начебто, обклало всіх вірян даниною.

9 грудня «День» опублікував матеріал «Познайомитися з протестантами, а не стереотипами про них», що є рецензією Олега Коцарева на книгу Максима Балаклицького «Медіатизація протестантизму в Україні 1991-2010 років». Матеріал висвітлює проблематику книги: чи має протестантська журналістика рухатися в бік підвищення професіоналізму, залучати методи і принципи світської журналістики? На чому ґрунтуються претензії до сучасних медіа, що лунають із боку протестантів?

15 грудня «УНІАН-релігії» поінформував, що глави Євангельських Церков вирішили у 2012 році об’єднати зусилля задля захисту інституту родини  — таке рішення було прийняте на засіданні Ради Євангельських Протестантських Церков України.

Мусульмани

Мечеть в КиєвіУ Києві на вулиці Лук’янівській було відкрито мечеть «Ар-Рахма». Про це 1 грудня написали «Подробности», «УНІАН-релігії», 2 грудня — «Сегодня», «Українські новини» ,ВВС, «Дзеркало тижня», «Голос», «Українська правда», «Kyivpost», «Корреспондент», «Лівий берег», «Liga.net», «Фокус», Радіо «Свобода». «Коментарі» наголосили, що, можливо, серед благодійників, на кошти яких було збудовано мечеть, був і Рінат Ахметов. У цілому ЗМІ позитивно оцінили відкриття мечеті. 6 грудня «День» у матеріалі «Тест на толерантність» більш детально висвітлив відкриття мечеті, зауваживши, що, за словами муфтія України, зараз у світі і в Україні є певний страх щодо ісламу з боку представників інших релігій, і екскурсії мечеттю, відкриття навчального центру, різноманітні освітні програми можуть змінити ситуацію на краще. Видання також наводить коментарі інших конфесій (УГКЦ, УПЦ КП) та правозахисників, які цілком позитивно оцінюють відкриття мечеті і сподіваються, що це сприятиме міжконфесійному діалогу.

ЗМІ повідомили і про заплановане будівництво соборної мечеті в Сімферополі, спорудження якої має розпочатись у 2013 році («УНІАН-релігії», «Главком» з посиланням на «Сегодня»).

Церква і суспільство.

1 грудня «УНІАН», «Український тиждень», «Главком», «Коментарі», «Корреспондент», «Подробности» опублікували звернення представників УПЦ (МП), УПЦ КП та УГКЦ, які занепокоєні суспільно-політичною ситуацією в країні і закликають людей об’єднатися і сформувати чітку громадянську позицію. Також представники Церков закликали до діалогу і об’єднання навколо духовних ідеалів.

Представники Церкви не могли оминути увагою і конфлікт між владою і чорнобильцями. Так, 5 грудня «Главком» пише про священика УПЦ, який знаходиться серед голодуючих і причащає їх.

У період 1-15 грудня світські засоби масової інформації знов підняли тему ставлення до сексуальних меншин у суспільстві. Представники останніх вкотре заявили про намір провести гей-парад у Києві, що викликало неоднозначну реакцію як з боку громадських організацій, так і Церкви. 9 грудня на сайті ВВС в матеріалі «В Україні геїв далі дискримінують, - опитування» зазначається, що Церква не схвалює гомосексуальні стосунки, називаючи їх гріхом. Утім, за словами речника УПЦ КП Євстратія (Зорі), проводити активні акції проти гомосексуалістів Церква не планує, хоч і вважає, що держава, дозволивши гей-парад, образить почуття віруючих. «Корреспондент» акцентував на тому, що, за словами експерта громадської правозахисної організації Центр «Наш світ» Андрія Кравчука, у зниженні толерантності до сексуальних меншин велика роль належить Церкві.

15 грудня «Голос» розповсюдив заяву старшого психолога відділу соціально-виховної і психологічної роботи з в’язнями департаменту кримінально-виконавчої інспекції і соціально-психологічної роботи з в’язнями апарату Державної пенітенціарної служби України Богдана Степенка про те, що у в’язницях України створені всі умови для сповідання будь-якої релігії. Він же поінформував, що близько 37 тисяч ув’язнених є віруючими. Інші ЗМІ також звертають увагу на те, що в місцях позбавлення волі є місце і для духовного життя — зокрема, «УНІАН-релігії» повідомляє про відкриття каплички УГКЦ у жіночій виправній колонії в місті Збараж на Тернопільщині.

Разом з тим, ЗМІ не оминули душпастирську діяльність Церкви. 1 грудня «УНІАН-релігії» повідомили, що в УПЦ моляться за хворих на СНІД. 3 грудня «Голос» розмістив інформацію, що у Вінниці буде відкрито перший храм для людей з особливими потребами.

Освіта і Церква. 14 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект депутата Володимира Стретовича про надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади («Дзеркало тижня», «Комерсант»). У матеріалі «Комерсанта» (републіковано «УНІАН-релігії») подаються думки з цього приводу представників Церкви (УПЦ КП), колишнього міністра освіти, правозахисників тощо. Натомість, ще 6 грудня «Лівий берег» повідомив, що в Одесі на кошти благодійників буде збудовано церковно-парафіяльну загальноосвітню школу.

2 грудня чимало ЗМІ («УНІАН-релігії», «Дзеркало тижня», «Подробности», «Главком», «Коментарі», «Фокус», «Український тиждень») повідомили, що в  монастирі преподобного Сави Освяченого (Мелітополь) з благословення Архиєпископа Запорізького і Мелітопольського Луки пройшли змагання зі стрільби серед вихованців недільних шкіл, покликані захистити їх від згубного впливу вулиці.

Культурно-просвітницька діяльність Церкви. 8 грудня «Українська правда» повідомила про початок просвітницького проекту з історії християнства на українському радіо. 9 грудня «УНІАН-релігії» відзначив початок мовлення католицького телеканалу EWTN в Києві, а 10 грудня повідомив про початок роботи сайту УПЦ для воїнів-інтернаціоналістів. ЗМІ звернули увагу й на інші події: доправлення Вифлеємського вогню в Україну (5 канал), матеріал, присвячений 360-річчю Дмитра Туптала («День»), показ фільмів про провідників УГКЦ («Коментарі», «Zaxid.net»), вшанування пам’яті Андрія Шептицького у Львові («Zaxid.net», «Коментарі»), вшанування пам’яті кардинала Любачівського у Львові («Коментарі») тощо.

5 грудня на засіданні Громадської ради при Державному комітети телебачення і радіомовлення були присутні і представники Церкви. ЗМІ («УНІАН-релігії») розповсюдили заяви протоєрея Георгія (Коваленка) про те, що Церква відповідальна за стан моралі і заклики до медіа співпрацювати у справі виховання суспільства.

У зазначений період ЗМІ звертали увагу і на події, важливі для віруючих. Писали про церковні свята: 4 грудня — введення в храм Пресвятої Богородиці  («Лівий берег», «Подробности», «Сегодня»), 13 грудня - день Святого Андрія Первозванного («Главком»), про святині та об’єкти поклоніння: чудодійні ікони Одеського Свято-Успенського монастиря («Сегодня»), мощі святителя Миколая у Дніпропетровську («Коментарі»), священноігумена Меркурія Бригинського в Чернігові («Українська правда», «Обком», «Український тиждень»). Щоправда, останні матеріали носять дещо критичний характер через посилені заходи безпеки, спрямовані на те, щоб нібито не допустити сутичок між представниками Московського і Київського Патріархатів.

Не стало обділене увагою і відкриття ялинки у Ватикані. На початку грудня ЗМІ («УНІАН», «Українські новини», «Сегодня», «Фокус») повідомили, що українську ялинку вже доставлено до Ватикану і встановлено. «УНІАН-релігії», «День», «Коментарі» вкотре наголосили, що в урочистому відкритті ялинки братимуть участь як представники УГКЦ, так і УПЦ. Zaxid.net повідомив, що, за словами мера Львова Андрія Садового, Львів долучиться до святкування Різдва у Ватикані, надавши ялинки і прикраси.

Відродження храмів. ЗМІ повідомляють про наміри побудувати нові храми, зокрема  у Харкові («Коментарі»). 6 грудня на сайті «Коментарів» з’явився матеріал «Благодаря Куличенко рядом с синагогой появится храм» про те, що на місці лікарні, яку Дніпропетровська міська рада передала Церкві, планується відродити Свято-Успенський собор. Про це ж, тільки більш виважено, пише і сайт «УНІАН-релігії».

У деяких виданнях і досі не вщухають пристрасті навколо Десятинної церкви. 3 грудня «Коментарі» розміщують матеріал про фрагменти історії Десятинної церкви, наголошуючи, що відбудований в 30-х років ХІХ століття храм був дуже незграбним, його постійно критикували і вважали приманкою для прочан. 8 грудня «Коментарі» розмістили матеріал «Аппетиты церкви прикроют правами человека», в якому видання повідомило про появу документа «Комітет ООН з захисту прав людини закликає Україну відновлювати Десятинну церкву» (цю заяву було опубліковано і на порталі «УНІАН-релігії» 5 грудня). Згідно з розслідуванням «Коментарів», до створення і поширення документу має стосунок безпосередньо УПЦ МП. Більше того, видання зробило запит до комітету з захисту прав людини ООН, який виявився не причетний до цього документу. У матеріалі «Коментарів» було наголошено, що цей фальшивий документ може стати першою ластівкою у черговому етапі боротьби за Десятинну церкву.

Продовжується й інше знакове протистояння  навколо будівництва в буферній зоні Софії Київської. 2 грудня ряд ЗМІ («Liga.net», «УНІАН-релігії», «Українська правда») повідомили, що Київрада не скасувала скандальне будівництво, незважаючи на те, що голова КМДА Олександр Попов публічно висловився проти нього. 8 грудня матеріал «Руйнуйте храми на здоровяСуд знову дозволив будувати в буферній зоні Софії Київської» розмістила «Україна молода». Газета повідомила, що Окружний адміністративний суд не тільки скасував своє рішення про заборону будівництва, а й виніс остаточне рішення на користь забудовника. Про можливість початку нового будівництва в буферній зоні Софії Київської повідомляє і «Фокус» 13 грудня.

Кримінальна хроніка. Пожежа у храмі Георгія Переможця в Алушті («УНІАН», «Коментарі», «Корреспондент», «Фокус», «Коментарі», «Сегодня», ТСН), пожежі в храмі на Харківщині («УНІАН-релігії», ТСН), пограбування храму в Одесі («Коментарі»).

Церква і політика

Традиційно цікавою для світських ЗМІ є присутність Церкви в політичному житті країни. Чимало ЗМІ висвітлювали перебіг візиту  Президента України Віктора Януковича до Ізраїлю, де той отримав нагороду Єрусалимської Православної Церкви — Орден Святого Гроба Господнього («УНІАН», «Українські новини», «Українська правда», «Главком», «Zaxid.net», «Kyivpost», «Коментарі», «Liga.net»).

«Лівий берег» опублікував заяву радника Президента України Ганни Герман, яку вона зробила в ефірі 5 каналу, про те, що держава не втручається у справи Церков, навіть у такі важливі питання, як створення єдиної Помісної Церкви, а навпаки, допомагає делікатно налагодити міжконфесійне розуміння. На цьому тлі доволі дивно виглядає заява РПЦ, розповсюджена низкою церковних і світських ЗМІ (зокрема «УНІАН-релігії»), про те, що в Російській Православній Церкві побачили благі зміни в Україні після приходу до влади Януковича.

Чимало новин стосується реакції Церкви на окремі законодавчі ініціативи. Щоправда, такі матеріали, як правило, не набувають широкого поширення. 1 грудня портал «УНІАН-релігії» повідомив, що відбулося чергове засідання Робочої групи з питань сприяння діяльності релігійних організацій у форматі Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та представників депутатської групи «Право вибору» — ХДС, на якому було ухвалено рішення вимагати мораторію на приватизацію культового майна. Висловлювались представники Церкви і щодо інших нагальних питань: зокрема, 7 грудня сайт «УНІАН-релігії» опублікував коментар УПЦ (МП) з приводу відкликання законопроекту щодо скасування виплат одиноким батькам: «влада виправила помилку до того, як зробити її законом». 5 грудня «УНІАН-релігії» републікували матеріал РІСУ про те, що Державна податкова служба пропонує пошук компромісу щодо запровадження індивідуального податкового номера.

13 грудня  «Коментарі», «Лівий берег» повідомили, що Дніпропетровський храм ікони Іверської Божої Матері можуть закрити через борги за електроенергію.

Отже, в період 1-15 грудня світські засоби масової інформації практично рівноцінно висвітлювали діяльність усіх основних конфесій України. В матеріалах ЗМІ згадувались УПЦ (МП), УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, протестанти, мусульмани тощо. Мусимо зазначити, що цікавість до деяких тем з боку світських ЗМІ не вщухає вже протягом кількох місяців (наприклад, до питання стану здоров’я Vитрополита Володимира, об’єднавчих процесів навколо створення Української Помісної Православної Церкви, відновлення Десятинної церкви, стосунків Церкви і школи тощо). Найбільше про релігійне життя в цей період писали «УНІАН-релігії» та «Коментарі».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО