• Головна
  • Світські ЗМІ найбільше цікавлять теми, що ілюструють взаємодії Церкви з суспільством...

Світські ЗМІ найбільше цікавлять теми, що ілюструють взаємодії Церкви з суспільством

08.12.2011, 12:15
Світські ЗМІ найбільше цікавлять теми, що ілюструють взаємодії Церкви з суспільством - фото 1
Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найбільш резонансних релігійних подій 15-30 листопада 2011 року.

Моніторинг висвітлення світськими засобами масової інформації найбільш резонансних релігійних подій 15-30 листопада 2011 року. У матеріалі проаналізовано публікації 25 онлайн-ресурсів — загальноукраїнських інформаційних агенцій, новинних сайтів, електронних версій всеукраїнських і регіональних друкованих видань, телеканалів і радіостанцій.

У період 15-30 листопада 2011 року найбільшу зацікавленість світських ЗМІ викликали теми святкування ювілею голови Російської Православної Церкви Патріарха Кирила, стан здоров’я та святкування дня народження предстоятеля Української Православної Церкви Володимира та участь релігійних діячів у відзначенні річниці Голодомору.

Патріарх КирилЮвілей глави РПЦ Патріарха Кирила. Усі досліджувані світські ЗМІ не оминули увагою цю подію, причому деякі видання присвятили цій темі велику кількість матеріалів («Сегодня» — 7, «Левый берег» — 6, «УНІАН-релігії» — 5, «Подробности» — 4 тощо).

20 листопада Янукович, за словами ЗМІ, привітав Кирила, побажав йому Божого благословення і подарував копію Пересопницького Євангелія в новій редакції («Левый берег», «Сегодня»). В Україні молились за нього («УНІАН-релігії», «Голос»), а на урочистостях були присутні високопосадовці та єрархи, зокрема архиєпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан («УНІАН-релігії»), єпископ Запорізький і Мелітопольський Лука («Коментарі»), намісник Києво-Печерської Лаври Павло, митрополит Одеський Агафангел («Сегодня»). Повідомляється, що Патріарха привітав і митрополит Володимир. «УНІАН», «Zaxid.net», «Левый берег», «Сегодня», ТСН оповідають і про фільм, який було знято українськими кінематографістами до ювілею і який мали показати на Першому національному телеканалі 20 листопада, наголошуючи, що фільм було знято за сприяння Синодального інформаційного відділу РПЦ. Під час урочистого богослужіння Патріарху стало погано, пізніше деякі ЗМІ повідомляли про подальше самопочуття глави РПЦ («Українські новини», «Корреспондент.net», «Подробности», «Сегодня», «Фокус»).

На тлі загальних дифірамбів вирізняється матеріал «Zaxid.net» від 27 листопада — «Через Медведєва, Путіна і Кіріла страждають росіяни Львова, — журналіст». Подана теза належить редактору часопису «Галицька брама» Ігорю Мельнику. Також доволі неоднозначно про діяльність Патріарха висловлюється Сергій Грабовський у колонці «Імперська спокуса патріарха Кіріла» на сайті «Українського тижня». Він зазначає, що Патріарх разом з Володимиром Путіним є членом тандему, що задає тон пропагандистської роботи. Жалкування про розпад СРСР, які висловив глава РПЦ, підвели Сергія Грабовського до висновку: «вустами свого предстоятеля вона (РПЦ) охарактеризувала себе як структуру, прихильну до тоталітаризму». Також варто відзначити, що «Український тиждень» вибився з загальної позитивної риторики і в повідомленні про ювілей Кирила згадав про оцінки розпаду СРСР главою РПЦ і про об’єднання української та російської Церков як мету візитів Патріарха до України.

Блаженніший Митрополит ВолодимирСтан здоров’я Митрополита Володимира. 21 листопада чимало ЗМІ («УНІАН», «Українська правда», «Українські новини», «Фокус», «Главком», «Коментарі») републікували матеріал «Сегодня» про певне покращення стану Митрополита. Утім, позитивна інформація про те, що Митрополит повернувся до роботи, була частково спростована того ж дня рядом ЗМІ («Українська правда», «Главком», «Корреспондент.net», «Левый берег», «Лига», «Сегодня»). А 23 листопада глава УПЦ святкував день народження – ЗМІ повідомили про те, що його привітав Патріарх Єрусалимський («УНІАН-релігії»), Віктор Янукович, Юлія Тимошенко («УНІАН-релігії», «Подробности», «Корреспондент.net»).

І хоча видання інформували про покращення стану Митрополита Володимира, обнадійливі прогнози і відсутність альтернативи його особі («Українська правда», «Українські новини», «Дзеркало тижня», «Главком», «Голос», «Сегодня», Радіо «Свобода», «Фокус», «Подробности»), обговорення теми про можливого наступника продовжилися. 22 листопада на сайті «Українського тижня» в повному обсязі з’явився матеріал Павла Береста «Куди йде УПЦ: внутрішня боротьба в УПЦ МП матиме великий вплив на релігійну ситуацію та безпеку країни», що в першій половині листопада побачив світ у друкованій версії видання і був проаналізований в попередньому моніторингу. 24 листопада у блозі на сайті «Лига» журналіст Олег Леусенко в матеріалі «Московский патриархат на распутье» також наголосив на внутрішній боротьбі в УПЦ. Автор подав слова політолога Карасьова про те, що останнім часом офіційна влада зближується з УПЦ КП, що може свідчити про можливість проектів об’єднання українських Церков під омофором Патріарха Філарета. Утім, політик Тарас Чорновіл вважає, що кандидатуру наступника визначить Патріарх Кирил. Також автор називав основних, на його думку, претендентів на роль наступника: настоятеля Києво-Печерської Лаври архиєпископа Павла та митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона і дав їх діяльності детальну, подекуди різку, оцінку, згадуючи неоднозначні факти. 25 листопада Катерина Щоткіна на шпальтах «Дзеркала тижня» в публікації «Операція «Наступник»: розпочнемо з переляку» підняла ряд важливих проблем. Авторка наголосила, що першим кроком у кампанії з вибору наступника Митрополита Володимира стала спроба налякати вірних, натякнувши на кандидатуру митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела — «політичного тарана». Зрештою, за ним вималювалася більш реальна кандидатура – митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, що є ставлеником великого бізнесу і «промосковської партії». Проте зауважено, що цю кандидатуру навряд чи приймуть і Митрополит Володимир, і Патріарх Кирило. Як можливого претендента на крісло глави УПЦ називають і митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія, митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Києво-Печерської Лаври Павла. Цей матеріал переповідає «Корреспондент.net».

Пам'ять жертв Голодомору і репресійВідзначення чергових роковин Голодомору 1932-1933 рр. Українські видання висвітлювали перебіг заходів із вшанування жертв Голодомору як в Україні, так і за кордоном (в Росії, Польщі, Чехії, Франції тощо).

Багато уваги ЗМІ приділяли висвітленню ролі Церкви в жалобних заходах. Зокрема, «УНІАН-релігії», «Главком» повідомили про поминальну службу в Києво-Печерській Лаврі. 26 листопада панахиду біля меморіалу Голодомору, в якій, за словами «Українського тижня», «Подробностей», «Коментарів» взяли участь представники УГКЦ, УАПЦ та РКЦ, відслужив глава УПЦ КП Філарет (5 канал, «Голос.ua», «Kyiv Post», «Корреспондент.net»). Про панахиду, організовану в Харкові опозиційними силами за участі духовенства УАПЦ, повідомили в «УНІАН». Опозиційні сили Луганська взяли участь в поминальному молебні, який відслужив настоятель храму Царя Христа (УГКЦ) о.Михайло («УНІАН», «Корреспондент.net»). «УНІАН», «Український тиждень», «Корреспондент.net» писали і про жалобні екуменічні молебні, що відбулися 26 листопада у Львові, Житомирі та інших містах. Поминальні молебні відбулись у Свято-Михайлівському соборі в Черкасах («УНІАН»), в Тернополі («УНІАН»), Хмельницькому («УНІАН», «Корреспондент.net»). Панахиду за померлими відслужили в Луцьку священики УПЦ КП, траурну ходу очолив Єпископ Волинської єпархії Михайло («УНІАН», «Український тиждень», «Корреспондент.net»). Представники УПЦ КП відслужили панахиду і в Одесі («Дзеркало тижня», «Коментарі»). Траурна хода в Івано-Франківську була очолювана єпископом УГКЦ Володимиром Войтишиним («УНІАН»). У Херсоні панахиду провели представники православних конфесій («УНІАН»). У Чернігові заупокійну литію відслужив Єпископ Чернігівський та Ніжинський Іларіон («УНІАН», «Корреспондент.net»), а в Дніпропетровську – Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський УПЦ КП Симеон («УНІАН», «Корреспондент.net»). 24 листопада газета «День» опублікувала матеріал про те, що видання звернулося до представників різних конфесій з проханням згадати в молитвах Джеймса Мейса – публіциста, завдяки праці якого було досліджено Голодомор і багато інших проблем ХХ століття. На цей заклик відгукнулись УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ та РКЦ. Єпископ Васильківський УПЦ КП Євстратій (Зоря) у коментарі виданню на застереження, що Мейс не належить до Православної Церкви, зауважив, що, приїхавши в Україну, той прийняв православну віру та ім’я Яків.

Патріарх СвятославПереважна більшість видань не оминула увагою і заяв Глави УГКЦ Святослава Шевчука, які той зробив під час перебування у США. Там він освятив у Вашингтоні місце для пам’ятника жертвам Голодомору та провів 19 листопада панахиду в римо-католицькому кафедральному соборі Святого Патрика (Нью-Йорк). «Радіо Свобода» наголосило, що це був перший візит молодого предстоятеля УГКЦ до земляків у США. Предстоятель наголосив на тому, що УГКЦ є голосом українства у світі («Українські новини», УНІАН-релігії, «Дзеркало тижня», «Сегодня», «Zaxid.net», «Корреспондент.net», «Подробности»). Також він назвав Голодомор найдешевшою в світі зброєю масового знищення і вважає, що весь світ чекає на вивчення цієї трагедії та розвінчання міфів навколо неї («Українські новини», «Українська правда», «УНІАН», «Український тиждень», Радіо «Свобода», ВВС, «Дзеркало тижня», «Главком», «Сегодня», «Zaxid.net», «Коментарі», «Кореспондент», «Левый берег»). Також глава УГКЦ закликав українців долучитися до всеукраїнської акції «Запали свічку», про що заявив в інтерв’ю на радіо «Воскресіння» (повідомили «УНІАН-релігії»). Мусимо зауважити, що висловлювань глав інших Церков на тему Голодомору в світських ЗМІ помічено не було.

Увагу ЗМІ привернули й інші теми, пов’язані з внутрішньоцерковним життям, а також взаємодією Церкви з суспільством і владою.

Внутрішньоцерковні справи

У другій половині листопада світські ЗМІ опублікували інформацію щодо міжконфесійного діалогу. 18 листопада «Коментарі» повідомили, що у Дніпропетровську відбулася ІІ Міжконфесійна конференція, організована дніпропетровською «Церквою святих останніх днів». Інформація, що надійшла про цю подію, була подана від імені єврейської громади Дніпропетровська, що також була представлена на конференції. Повідомляється, що було прийняте рішення моніторити прояви релігійної нетерпимості в місті і протидіяти її поширенню. Також серед Церков, що брали участь у заході, називаються Українська Православна Церква (Київського патріархату), міжнародне товариство «Свідомості Крішни», ісламська організація «Аль-Мустакбаль» тощо.

УГКЦ. ЗМІ висвітлили проголошення 29 листопада Львівської митрополії, яку очолив митрополит Ігор Возьняк – у той самий день «УНІАН», «Zaxid.net», «Коментарі», 30 листопада — «Україна молода»

Розголосу набула заява секретаря Львівської міської ради Василя Павлюка, члена партії «Свобода», про те, що УГКЦ має безпосередній стосунок до фонду «Нова Галичина» (17 листопада, «Zaxid.net»), з яким пов’язані земельні питання у Львові. Натомість ця інформація була спростована 18 листопада («Zaxid.net») канцлером Львівської архиєпархії УГКЦ о. Сергієм Ковальчуком.

Просвітницька діяльність УГКЦ: відкриття пам’ятника Папі Римському на Тернопольщині («Коментарі»), відкриття катехитичної школи імені Шептицького у Самборі («УНІАН-релігії», «Zaxid.net»), співпраця УКУ з грузинським університетом («Zaxid.net»), вшанування пам’яті преподобної Йосафати Гордашевської («Zaxid.net», «Коментарі»), показ фільму про життя УГКЦ в підпіллі («УНІАН»). Деякі ЗМІ («Українська правда», «УНІАН», «Zaxid.net», «Коментарі») опублікували і роздуми архиєпископа Любомира Гузара з приводу річниці Помаранчевої революції, яку він оцінює позитивно.

РКЦ. 26 листопада «УНІАН» повідомила, що католики Севастополя відзначили 100-річчя не поверненого їм храму Священномученика Климента Римського, в якому зараз розташований комунальний кінотеатр «Дружба». А ще раніше, 20 листопада, «Український тиждень» та ТСН повідомили, що УПЦ (МП) закликала католиків змиритися з втратою костелу і закликала громаду до терплячості.

УПЦ. «Українські новини», «Главком», «Український тиждень», «Корреспондент.net», ТСН, Радіо «Свобода» повідомили, що у Дніпропетровську влада подарувала Церкві будівлю лікарні, в якій на початку ХХ століття знаходився храм. «Український тиждень» також наголосив, що за останній рік це вже третій соціальний об’єкт у місті, який віддають УПЦ (МП). Низка видань також нагадує про заяви Василя Анісімова, який себе називає прес-секретарем УПЦ (МП), про те, що православним мають повернути Софію Київську і Кирилівську церкву.

Благодійницька і просвітницька діяльність: у Криму УПЦ збирає книжки для ув’язнених («УНІАН-релігії»), Церква виступила проти розповсюдження в школах програми «Нарконон», за якою вбачає тоталітарну секту «Церква саєнтології» («Коментарі», «УНІАН-релігії», ТСН), у Харківській філармонії зіграють «Різдвяну ораторію», яку написав один із претендентів на посаду глави Харківської єпархії митрополит Іларіон («Коментарі»).

Звертаються ЗМІ і до питання взаємодії Української Православної Церкви з владою. 29 листопада у «Дзеркалі тижня» з’явилась інформація, що організацією прес-конференцій УПЦ (МП) займається Донецька ОДА. Представники Церкви свою позицію з цього приводу пояснити не зуміли. Також «Коментарі» повідомили, що «УПЦ МП «засыпала» орденами таможенников и прокуроров». Причому, за словами видання, з благословення Митрополита Володимира орденами були нагороджені високопосадовці Росії та Білорусі.

УПЦ КП. Ніби на противагу попередній новині, «УНІАН», «Український тиждень», ТСН, «Главком», «Лига» поширили інформацію про те, що глава УПЦ КП Патріарх Філарет нагородив орденами опозиційних політиків за діяльність по захисту Свято-Почаївської Лаври.

Протестанти. 25 листопада портал «УНІАН-релігії» повідомив, що 22 листопада відбулося засідання Секретаріату Ради Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ), присвячене підготовці зустрічі глав Євангельських Церков, що відбудеться у грудні. Були порушені питання співпраці з органами влади у питанні душпастирської опіки віруючих Євангельських Церков, що несуть службу в ЗСУ, популяризації здорового способу життя тощо.

Юдеї. «УНІАН-релігії» та «Zaxid.net» повідомили, що голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв пообіцяв місцевій єврейській громаді «Ружин Садгора», що в Чернівцях буде збудовано синагогу.

Ряд видань розмістили новини, пов’язані з паломництвом хасидів, що вже кілька років відбувається на свято Рош-Га-Шана до Умані. 23 листопада «УНІАН-релігії» та «Обком» повідомили, що під час паломництва для полегшення перебування хасидів на території України буде працювати консульський пункт Ізраїля, 29 листопада «Україна молода» переповіла, що буде налагоджено пряме авіасполучення до Черкаського міжнародного аеропорту.

Церква і суспільство

Відбудова храмівСвітські ЗМІ звернули увагу на відбудову храмів. 16 листопада «Сегодня», «Українська правда» повідомили про завершення реставрації головного храму Лаври – Успенського собору, відбудованого і освяченого 2000 року.

25 листопада «Корреспондент.net», «УНІАН», «Лига», 28 листопада «Українська правда», 5 канал, «Фокус», «Сегодня» повідомили про проведення реставраційних робіт у дзвіниці Києво-Печерської Лаври і відновлення хреста. «Кореспондент», «УНІАН-релігії», «Фокус», «Сегодня», «Лига» наголосили на тому, що, за словами директора Києво-Печерського заповідника, встановлення хреста було приурочене до 76-літнього ювілею Митрополита Володимира.

ЗМІ також повідомили про відновлення храмів в Одесі («Коментарі»), с. Сурсько-Литовському на Дніпропетровщині («Коментарі»).

У кожному моніторингу ми звертаємо увагу на висвітлення ЗМІ перебігу конфлікту навколо відбудови Десятинної церкви. Вочевидь, ця тема зараз є індикатором стосунків Церкви і суспільства, і пристрасті навколо неї вщухнуть нескоро. Хоча, за повідомленнями ЗМІ, Олександр Попов пообіцяв, що музеєфікація почнеться навесні, а поки що об’єкт до кінця року буде законсервовано, науковці б’ють на сполох. 28 листопада «Українська правда», УНІАН, 5 канал, «Український тиждень», «Голос.ua», «День», «Коментарі», Радіо «Свобода» розмістили публікації, в яких археологи стверджують, що фундамент може не пережити зиму, якщо негайно не вжити заходів із консервації. «Український тиждень» у публікації «Десятинний храм: святість руїн» акцентує на тому, що бажання відбудови храму є бажанням політичним.

Ще одне довготривале київське протистояння точиться навколо незаконного будівництва неподалік храму Софії Київської. «Корреспондент.net», «УНІАН-релігії», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «КоммерсантЪ.ua», «Лига», «Подробности» повідомили, що суд удруге заборонив будівництво. «Україна молода» та «День» нагадали, що через будівництво в буферній зоні храму Софію Київську можуть виключити зі списку ЮНЕСКО.

Костел єзуїтів у ЛьвовіЩе одну конфліктну ситуацію спровокувала, на перший погляд, позитивна історія повернення церковній громаді костелу Петра і Павла у Львові. У храмі раніше перебувала книгозбірня, яку переселили в інше приміщення, а храм повернули віруючим і готували до першого богослужіння, що відбулося 6 грудня («Zaxid.net», «Коментарі»). Перевезення книжок було позначене інцидентом за участі настоятеля церкви, керівника центру військового капеланства курії Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Степана Суса. 21 листопада «Українська правда» з посиланням на ЗІК повідомила, що книжки з храму перевозяться дуже недбало, і розповіла про конфлікт журналістів з настоятелем храму, що забороняв фіксувати факт псування книжок. У ЗМІ з’явилась інформація про можливі наслідки для настоятеля храму, натомість 22 листопада «Zaxid.net» спростував інформацію про його звільнення. 29 листопада «Коментарі» розмістили матеріал «Нелегка доля єзуїтських книжок», який в цілому позитивно оцінює діяльність Церкви в цьому питанні, наголошуючи, що на ремонт майбутнього фондосховища для книг Церква виділила пожертву 120 тисяч гривень (за словами о. Степана Суса, «на пошанування слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, який був великим книголюбом»). Утім, як постскриптум, у матеріалі міститься посилання на вищезгаданий матеріал ЗІК про конфлікт настоятеля храму з журналісткою і повідомлення, що після інциденту о. Степан подав у відставку, яку керівництво прийняло.

20 листопада у багатьох українських храмах пройшли панахиди за жертвами ДТП. ЗМІ написали про такі служби у Києві («УНІАН-релігії»), Запоріжжі (ВВС, «Коментарі», «Обком»), на Львівщині («Zaxid.net», «Коментарі», ТСН).

1 грудня у всьому світі відзначають день боротьби зі СНІДом. 30 вересня «Українська правда» опублікувала матеріал «Між голкою і ліжком: український СНІД в фотографіях». У тексті доволі неоднозначні згадки про взаємодію хворих на СНІД і Церкви. Ідеться про те, що часто люди лікуються вірою від наркотичної залежності, і подекуди це переростає в фанатизм. Відзначається, що Церква допомагає адаптації хворих, зокрема, розповідається про притулок Баченського Свято-Вознесенського монастиря, заснований священиком УПЦ (МП), що приймає ВІЛ-позитивних дітей. Проте наголошується, що «це різко контрастує зі звичайним негативним ставленням, яке демонструє Церква до ВІЛ-позитивних людей в Україні».

Протести чорнобильцівЗМІ не оминули увагою і участь Церкви в протистоянні протестуючих «чорнобильців» і влади. Вимальовується доволі неоднозначна картина: на підтримку протестуючих виступають священнослужителі УПЦ КП – Церква молиться за те, щоб напоумити владу («УНІАН», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Корреспондент.net», «Главком», «Фокус», «Радіо «Свобода») та УГКЦ, що закликає владу виконати обов’язок перед протестувальниками («УНІАН», ТСН). Натомість, згадки про УПЦ (МП) в даному контексті пов’язані з закликами до мітингуючих покаятися, розгледівши знущання з християнських символів у протестній ході з порожньою труною («УНІАН», «Дзеркало тижня», «Український тиждень», «Українські новини», «Главком» та інші). Показовими також є повідомлення про те, що харківські голодувальники попросили Патріарха Кирила, главу РПЦ, напоумити Президента України Віктора Януковича («УНІАН», «Дзеркало тижня», «Коментарі», «Фокус», «Корреспондент.net», «Сегодня», «Обком», «Подробности»).

«Коментарі» та «УНІАН-релігії» звернулись до теми альтернативної військової служби для тих, кому воювати не дозволяє релігія. За словами ЗМІ, у Харкові такі призовники проходять службу в зоопарку.

Одним із аспектів взаємодії Церкви і суспільства, що цікавлять світські ЗМІ, є кримінальні справи, в яких прямо чи опосередковано задіяні представники релігійних організацій.

16 листопада «Український тиждень», 24 листопада «Україна молода» опублікували інформацію про те, що митрополит УПЦ (МП) Чернівецький і Буковинський Онуфрій став на бік буковинського екс-чиновника Бойчука, що в квітні побив рибалок. «Україна молода» також наголошує на тому, що Бойчук – перший грішник, за якого митрополит заступається публічно. А також приводить цитати священнослужителя про те, що Голодомор був даний українцям, щоб «усмирити гординю».

29 листопада газета «Сегодня» написала про новий поворот у справі про вибух у Свято-Покровському храмі в Запоріжжі. Як повідомило видання, за словами матері одного зі звинувачених, стало відомо, що терористичне угрупування, що здійснило теракти в Дніпропетровську, Харкові та запорізькому супермаркеті, взяло на себе відповідальність і за вибухи в запорізькому храмі. Нагадаємо, що справа про вибух отримала назву «справа пономарів». За даними слідства, у травні 2010 року Свято-Покровський храм було підірвано пономарями, які таким чином помстилися священику, який вигнав їх з церкви за привласнення пожертв.

15 листопада «Сегодня», а також «Коментарі» і ТСН з посиланням на «Сегодня» повідомили про розкриття афери в Харкові, де пастор однієї з Церков протягом кількох років привласнював собі гроші віруючих обманним шляхом. Володимир Бабак примушував прихожан продавати власні квартири, виплачувати його кредити тощо. За фактом шахрайства порушено кримінальну справу. 27 листопада «Подробности» з посиланням на «Українські новини» повідомили про ще один кримінальний випадок – в Кременчуку Полтавської області син пастора пограбував дім молитви. За цим фактом також було порушено кримінальну справу.

УНІАН, «Zaxid.net», «Корреспондент.net», ТСН пишуть про затримання чоловіка, що сповістив про «замінування» храму Богородиці в Чернівцях. «Коментарі» проінформували про пожежу в храмі у м. Красний Луч. Псевдосвященика викрили у Львові – про це написали «Коментарі». 30 листопада «Українські новини» та «Корреспондент.net» повідомили про самогубство 18-річного семінариста у Володимир-Волинському.

Традиційно світські засоби масової інформації відзначили важливі віхи релігійного життя. Так, 28 жовтня УНІАН-релігії, 5 канал, «Україна молода», «День», «Подробности», ТСН написали про початок різдвяного посту у православних і греко-католиків. У повідомленнях «Дзеркала тижня», «Фокусу», «Коментарів», «Главкому», «Голосу», «Левого берега» згадок про греко-католиків не було – скоріш за все, через орієнтацію цих ЗМІ на ті території, де відсоток греко-католиків не надто великий. «Сегодня» згадали про найважливіші релігійні свята грудня, причому не тільки у православних, а і у католиків, мусульман та іудеїв.

Всі досліджувані ЗМІ згадали і про доставку українських ялинок до Ватикану. Утім, деякі ЗМІ звернули більше уваги на те, що спочатку передачу ялинок мав супроводжувати візит до Ватикану Президента України Віктора Януковича («Український тиждень», «Главком», «Дзеркало тижня», «Zaxid.net», «Kyiv Post», «Левый берег», «Обком»). Тим більше, Янукович уже отримував запрошення з Ватикану («УНІАН-релігії»). Того ж дня з’ясувалось, що ці заяви були передчасними («Український тиждень», «Главком», «Дзеркало тижня», «Українські новини», «УНІАН-релігії»). «Главком» акцентував на тому, що подарувати Ватикану ялинку вирішив Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук. Роль очільника УГКЦ відзначив і «Левый берег».

Про новий проект на українському радіо 25 листопада повідомила газета «День»: 3 грудня на Першому каналі Українського радіо стартував цикл програм «Історія християнської Церкви». Автор наголошує, що участь у підготовці програм беруть представники всіх християнських Церков України. «УНІАН» та «Левый берег» проінформували про те, що у Чернігові відбулася конференція, присвячена церковному підпіллю в СРСР.

Змушені трохи відступити від правила висвітлювати події лише українського церковного життя. У другій половині листопада українські ЗМІ багато уваги приділили ажіотажу навколо перебування пояса Богородиці в Москві у Храмі Христа Спасителя. «Фокус», 5 канал, ВВС, «Подробности». ТСН наголосили, що до святині прийшов прикластися головний комуніст Росії Геннадій Зюганов, який раніше неодноразово схвально висловлювався про православ’я. «Корреспондент.net» присвятив висвітленню теми аж 5 матеріалів, зупинившись і на темі перепусток для ВІПів та ідеї підняти святиню на вертольоті над містом.

Церква і влада

Верховна Рада16 листопада «Українська правда» з посиланням на РІСУ повідомила, що Верховна Рада України відмовилась на державному рівні відзначати в 2012 році 120-річний ювілей предстоятеля УГКЦ Йосипа Сліпого, а також 150-річчя від початку будівництва Володимирського кафедрального собору в Києві.

Інформацію про те, що в Івано-Франківській області Церквам будуть допомагати за рахунок державного бюджету, опублікував 28 листопада «Голос». Наголошується, що найбільшими в області є УГКЦ та УПЦ КП.

Візит Президента України Віктора Януковича до святих місць в Ізраїлі, зокрема Могили Богородиці, зацікавив ряд видань. «Обком» цілком виваженому повідомленню надав зухвалої назви «Янукович уже приткнул в Иерусалиме свою свечку».

25 листопада «Українські новини», «УНІАН», «Український тиждень» «Главком», «Коментарі», «Фокус», «Корреспондент.net», «Лига», «Сегодня», ТСН написали про те, що в неділю, 27 листопада, з благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета в церквах УПЦ КП та інших конфесій молитимуться за Юлію Тимошенко, яка в той день святкуватиме день народження. За інформацією ЗМІ молебні мали пройти також в церквах УАПЦ, УГКЦ та РКЦ. 27 листопада інформацію про те, що молебні відбуваються в усіх церквах УПЦ КП поширили «Дзеркало тижня», «КоммерсантЪ.ua».

У другій половині місяця вирішилась ситуація з проханням зниження тарифів на комунальні платежі для релігійних організацій. Хоча, за словами порталу «УНІАН-релігії» ще 22 листопада НКРЕ не мав наміру знижувати тарифи для церков, вже 29-30 листопада ряд ЗМІ («Українські новини», «УНІАН») повідомив про таке рішення Кабінету Міністрів.

Матеріал «Кому в Україні вигідний Євразійський союз?» Олега Романчука, який поширило 23 листопада Радіо «Свобода», на перший погляд не стосується релігійного життя в Україні. Але зацитуємо інформацію, що стосується ролі Церкви в цьому неоднозначному процесі «8 листопада 2011 року в Москві відбулася зустріч голови Синодального відділу Української православної церкви (Московського патріархату) із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями архієпископа Львівського і Галицького Августина та начальника Управління з роботи з віруючими військовослужбовцями Міністерства оборони Росії Б. М. Лукічова. На зустрічі, зокрема, йшлося про підготовку міжнародної конференції «Збройні сили України та військове духовенство», яка пройде в Києві 14–15 грудня 2011 року та буде присвячена перспективам впровадження в Збройних силах України інституту військового духовенства. Ясна річ, йдеться про започаткування системного впровадження облудних ідей «русского міра» в голови українських вояків».

Отже, в період 15-30 листопада світські ЗМІ найбільше зацікавили теми, що ілюструють взаємодії Церкви з суспільством (вшанування роковин Голодомору, конфлікти «чорнобильців» з владою тощо) та теми, що пов’язані з конкретними церковними єрархами – Митрополитом Володимиром, Патріархом Кирилом. Серед Церков найактивнішим ньюзмейкером другої половини листопада можна назвати Українську Греко-Католицьку Церкву. Найбільше про церковне життя писали УНІАН, «Коментарі», «Сегодня» та «Zaxid.net».

Підготувала Марина ДОВЖЕНКО