Від УПЦ (МП) до ПЦУ: інтерактивна карта переходів

26.12.2018, 13:55
Від УПЦ (МП) до ПЦУ: інтерактивна карта переходів - фото 1
Протягом двох тижнів після Об’єдначого Собору до ПЦУ вирішили перейти понад два десятки таких парафій на чолі зі своїми священиками. Для того, щоби фіксувати такі переходи і їх деталі, редакція РІСУ започаткувала інтерактивну карту, де позначатиме ці факти.

Ініціатива Вселенського Патріарха Варфоломія, підтримана Президентом України, з подолання канонічного розколу в Україні, привела до заснування на Об’єднавчому Соборі в Києві 15 грудня 2018 року автокефальної Православної Церкви України.

В Соборі взяли участь два владики УПЦ (МП), які першими з цієї Церкви приєдналися до ПЦУ. Їх соборні храми зі своїми громадами — обидва, до речі, Преображенські — започаткували перехід до ПЦУ громад УПЦ (МП).

Протягом двох тижнів після Об’єдначого Собору до ПЦУ вирішили перейти понад два десятки таких парафій на чолі зі своїми священиками.

Для того, щоби фіксувати такі переходи і їх деталі, редакція РІСУ започаткувала інтерактивну карту, де позначатиме ці факти.

Представлена нами карта – спроба каталогізувати усі висвітлені випадки виходу громад із УПЦ (МП) та продемонструвати дійсні масштаби й географію цього явища. Без бачення вказаних факторів, як вважаємо, годі вести мову про розуміння самого явища переходів, їхнього впливу на суспільство тепер і в майбутньому.

Карта інтерактивна і буде оновлюватися. Натиснувши на позначку (вони є 4х видів), можна дізнатися інформацію: населений пункт, назву храму/парафії, дату переходу, в окремих випадках – обставини зміни юрисдикції, а також лінки на новини з детальнішою інформацією.

Запрошуємо наших читачів долучитися до формування карти.

Для того, щоби подати дані про перехід, необхідно заповнити невеличку анкету. У ній обов’язково заповнити три поля: адресу храму, його назву і дату переходу. Інші дані є бажаними, але не обов’язковими.

Цей проект редакція РІСУ робить без спеціального фінансування. А тому, якщо бажаєте долучитися до його фінансової підтримки, ви можете зробити пожертву. Для цього можете перечислити кошти на банківську карточку, яка відкрита для потреб РІСУ: номер картки Приватбанку: 5363 5423 0907 8989 – гривнева, 5168 7422 1321 3188 - долари США.

Інтерактивна карта переходів від УПЦ (МП) до ПЦУ