• Головна
  • Публікації
  • Помісні Церкви – це наше поле, переграти нас мало шансів, – о. Миколай Данилевич...

Помісні Церкви – це наше поле, переграти нас мало шансів, – о. Миколай Данилевич

21.05.2018, 14:55
Помісні Церкви – це наше поле, переграти нас мало шансів, – о. Миколай Данилевич - фото 1

«Помісні Церкви – це наше поле, і хто буде намагатися грати проти нас на цьому полі, в того мало шансів на виграш», – запевнив заступник голови ВЗЦЗ УПЦ (МП) протоєрей Миколай Данилевич. Таким чином священик відреагував на суперечки навколо позиції Польської Православної Церкви щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

«Помісні Церкви – це наше поле, і хто буде намагатися грати проти нас на цьому полі, в того мало шансів на виграш», – запевнив заступник голови ВЗЦЗ УПЦ (МП) протоєрей Миколай Данилевич. Таким чином священик відреагував на суперечки навколо позиції Польської Православної Церкви щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

Скріншот з Фейсбуку

В контексті анонсованої Президентом України Петром Порошенком теми автокефалії розпочалась справжя битва за вплив на Помісні Православні Церкви. РІСУ вже писала про ситуацію навколо Польської Церкви. Нагадаємо, що напередодні Архиєрейського Собору був візит депутата Новинського разом з керуючими справами УПЦ (МП) митр. Антонієм та прот. Миколаєм Данилевичем. Делегація намагалась переконати митрополита Варшавського та єпископат ПАПЦ не визнавати майбутню автокефалію. В середовищі Польської Церкви потім висловили невдоволення вояжами політиків такого штибу. Відповіддю було офіційне комюніке з максимально широкою заявою про необхідність дотримання канонічного права. Про наслідки цієї заяви РІСУ вже писала тут.

В українському інформаційному середовищі майже непоміченим пройшло це повідомлення. При тому, що сам Собор відбувся 9 травня, лише 18 травня ТзОВ «Спілка Православних Журналістів» подає переклад грецького інформаційного агентства Ромфеа (яке за різними даними є симпатиком РПЦ) матеріал щодо позиції Польської Церкви щодо української автокефалії. Стаття базується на інсайді з боку «оточення митрополита Сави». Подив викликає така начебто «зміна» позиції ПАПЦ, якщо вона дійсно сталась. На терезах з однієї сторони офіційний «сухий» прес-реліз, а з іншої – непідтверджений інсайд.

Матеріал на Ромфеа з’явився 17 травня, напередодні візиту митрополита Волоколамського Іларіона до Польщі. За повідомленням ВЗЦЗ Московського Патріархату, який і очолює Іларіон, він зустрівся з митрополитом Савою та обговорив «теми загальноправославного характеру». Візит було прив’язано до освячення нового православного собору Святої Софії Премудрості Божої у Варшаві, який відбувся 18 травня.

Урочистості в Польщі

В той же день митрополита Саву відвідав єпископ Тельміський Іов (Геча) з Константинопольського Патріархату. Він співслужив за Літургією разом з митрополитом Савою та Іларіоном. Очевидно, що представники Москви та Константинополя не просто так прибули на освячення нової церкви. Вочевидь з керівництвом ПАПЦ ведеться церковно-дипломатична робота зі схилення на свій бік у питанні щодо автокефалії Православної Церкви в Україні.

Вже в п’ятницю, 18 травня, пізно ввечері Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (прес-служба цієї Церкви) публікує інформацію, що вони отримали листа від Архиєрейського Собору ПАПЦ. В ньому зазначається, що «статус автокефалії може бути визнаний тільки за одною Церквою, що існує у державі. В Україні є кілька схизматичних церковних груп, які передусім мають принести покаяння, щоб повернутися до канонічної Церкви. Лише тоді можна говорити про визнання автокефалії», – цитує сайт УПЦ.

Також зазначається, що «згідно з думкою Помісних Православних Церков, автокефалію надає Мати-Церква лише після погодження з Предстоятелями усіх Помісних Церков. Необдумані та передчасні рішення по справі автокефалії в Україні можуть привести до подальших розділень».

Однак самого документу в УПЦ (МП) не демонструють. Більше того, на прохання користувачів соціальних мереж оприлюднити документ задля уникнення маніпуляцій в Церкві відмовляються. Так, заступник голови ВЗЦЗ прот. Миколай Данилевич вважає неправильним оприлюднювати такі документи. Він стверджує, що «серйозним структурам слід вірити», вочевидь, вважаючи УПЦ (МП) такою. Священик також наголошує, що «такі люди серйозно відносяться до своїх слів», проте не деталізує ким є «такі люди» – Архиєрейський Собор ПАПЦ чи Синодальний інформаційно-просвітницькій відділ.

Скріншот з Фейсбуку

Отже виникає ситуація, коли офіційна прес-служба посилається на документ, який відмовляється оприлюднювати. Це може свідчити або про відсутність документу, або про відсутність чітких формулювань, які в УПЦ (МП) схильні інтерпретувати «правильним чином». Примітно, що російський політичний оглядач Олексій Венедиктов ще на початку автокефальної теми заявив, що всі суперечки точитимуться не навколо заяв, а навколо їхніх інтерпретацій. Можливо також, що в митрополії очікують отримати порцію критики за непублікацію документу, щоби в останній момент його оприлюднити і таким чином нівелювати усю попередню критику та змінити вектор дискусії з інтерпретації на сам факт існування документу. Олії в огонь підливає показне мовчання офіційного сайту ПАПЦ, що знову ж таки посилює невизначений статус цієї ситуації.

Оглядачі зазначають, що митрополит Сава є ординарієм Війська Польського та бригадним генералом. Військовим в деяких країнах НАТО вже забороняють мати контакти з родичами чи знайомими – громадянами РФ. Це значить, що тісні зв’язки з РПЦ можуть нашкодити Польській Церкві.

РІСУ і надалі слідкуватиме за розвитком подій та інформуватиме про нові дані з цієї теми.

Дмитро ГОРЄВОЙ