Ще два дні війни: хроніка подій 20-21 лютого

Події у столиці України розгортаються з неймовірною швидкістю. Коли в ніч на 19 лютого здавалось, що перемир’я може наступити, то ранок 20 лютого чітко показав, що ні про що не можна чітко знати наперед. Тоді офіційне число жертв зросло до 77 людей, а за словами медиків їх більше ста людей. День 21 лютого приніс перші рішення Верховної Ради, однак вони абсолютно не задовольнили потреб активістів, які оголосили ультиматум – відставка Віктора Януковича до ранку 22 лютого.

Події у столиці України розгортаються з неймовірною швидкістю. Коли в ніч на 19 лютого здавалось, що перемир’я може наступити, то ранок 20 лютого чітко показав, що ні про що не можна чітко знати наперед. Тоді офіційне число жертв зросло до 77 людей, а за словами медиків їх більше ста людей. День 21 лютого приніс перші рішення Верховної Ради, однак вони абсолютно не задовольнили потреб активістів, які оголосили ультиматум – відставка Віктора Януковича до ранку 22 лютого.

З самого ранку 20 лютого, у День Жалоби, по всій країні почали оголошувати про проведення заупокійних богослужінь. До ініціативи приєднались і представники УПЦ, про що повідомив керуючий справами церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич).

“В ці дні ми також висловлюємо свої співчуття усім тим, хто втратив своїх близьких. Просимо Господа і Спасителя нашого, аби Він надав Свою всесильну допомогу усім родинам, в які сьогодні прийшла біда. Церква підносить молитви і за всіх, хто отримав поранення, за всіх, хто перебуває у шпиталях та за чиї життя зараз ведуть боротьбу лікарі”, — зазначив митрополит.

З молитвами звернулись і православні в Луганську, а саме у храмі на честь Ікони Божої Матері «Умиління» архиєпископ Луганський і Алчевський Митрофан (УПЦ (МП)) у співслужінні духовенства Луганської єпархії звершив молебень за умиротворення ворогуючих, за мир і стабільність в Україні.

Водночас з благословення Предстоятеля УПЦ (МП) Митрополита Київського і всієї України Володимира, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відслужив заупокійне богослужіння за загиблими у дні силового протистояння.

«Сьогодні необхідно помолитися за тих, хто загинув у ці дні. Будемо також молити Господа, щоб Він знищив ворожнечу і ненависть та вселив в серця людей терпимість і любов», — звернувся до вірян митрополит Антоній.

До всеукраїнської ініціативи активно приєднались віряни ЦХВЄУ, про рішення яких оголосив старший єпископ Михайло Паночко. Загалом вони об’єднались у триденному посту, а також віришіли щодня проводити заступницькі молитви до 10 березня.

Не оминули увагою останні суспільні події і представники єврейської спільноти, закликавши знову припинити насилля. Зокрема Дніпропетровська єврейська релігійна громада просить політичний конфлікт вирішувати політичним шляхом, а не за допомогою застосування зброї.

«Ми закликаємо всі сторони негайно вжити будь-які заходи, піти на будь-які компроміси, щоб зупинити такий розвиток подій, зробити так, щоб політичний конфлікт вирішувався політичним шляхом, а не за допомогою застосування зброї», — йдеться в їхньому зверненні.

Кривавий ранок 20 лютого тривав далі, приносячи все більше жертв, кількість яких ніхто точно не міг сказати. У зв’язку з такими подіями різко зросла потреба у польових шпиталях, один з них почав діяти прямо в костьолі св. Олександра.

Додамо, що вночі група бандитів вчинила спробу нападу на храм, однак приміщення вдалось захистити рядовим солдатам ВВ. «На цей госпіталь спробувала вчинити напад група "тітушок". Від "тітушок" госпіталь відбили рядові солдати внутрішніх військ та врятували тих, хто там лікується. Разом із тим солдати ВВ заявили медикам – ми вас врятували і хворих, але якщо нам дадуть наказ вас зачистити чи заарештувати – ми будемо діяти не задумуючись», – розповів головний редактор газети «Ратуші» Микола Савельєв.

До Віктора Януковича протягом цих чотирьох днів звертались представники багатьох релігійних спільнот, під час кровопролиття до нього написали звернення і представники УАПЦ.

«Підіть на поступки українському народові. За все, що чиниться сьогодні, потрібно буде відповідати перед Богом та громадянами України», — йдеться у зверненні, яке підписав митрополит Львівський УАПЦ Макарій (Малетич).

День 20 лютого приніс ще одну страшну звістку. Жертвою кулі з боку силовиків серед інших став молодий та дуже перспективний викладач УКУ Богдан Сольчаник. Його привезуть назад до Львова, де відбудеться прощання з тілом героя.

Різкою відмовою поминати владу під час богослужінь виступило духовенство УПЦ КП. «Враховуючи, що державною владою не були почуті неодноразові заклики Церкви до неї не застосовувати зброю проти народу, який обрав владу для служіння собі та Україні, а не для вчинення насильства і вбивств, – припинити з 20 лютого 2014 р. поминання влади під час богослужінь», — йдеться у рішенні Синоду.

Відмову від поминання влади підтримав й архиєпископ Харківсько-Полтавський Ігор (Ісіченко), який очолює Харківсько-Полтавську єпархію (оновлену) УАПЦ. «Відтепер благословляється після поминання Вселенського Патріарха, місцеблюстителя митрополичого престолу та єпархіального архиєрея виголошувати: «Ще молимось за Боголюбиву i Богом бережену Україну нашу, за побожний народ її, за державність, перемогу, спокій, здоров’я та спасіння його, щоб Господь Бог допомагав нам у всьому та охороняв від усякого ворога i супротивника»», – йдеться у повідомленні.

Вдень, поки стрілянина ще тривала, священикам вдалось відновити Міжконфесійну молитовну капличку, яка була знищена вогнем силовиків днем раніше. Похідну церкву священнослужителі облаштували між сценою і статуєю Архангела Михаїла. Богослужіння тут зможуть проводити представники різних конфесій. Тим більше, що освячення каплиці здійснили греко- і римо-католицькі та православні священики.

Особисто до голови держави Віктора Януковича звернувся Президент Українського католицького університету владика УГКЦ Бориc (Ґудзяк), висловивши співчуття родинам загиблих на Євромайдані. Він закликав не лише матерів, дружин та дітей силовиків, а й їх оточення всіма можливими засобами зупинити кровопролиття і «не брати на себе Каїнів гріх».

21 лютого ситуація трохи стабілізувалась, голова Київської міськадміністрації вийшов з Партії регіонів і взяв місто під контроль, столичний транспорт разом з метро почав нормально функціонувати, а також людей обнадіювало примарне перемир’я, хоча з боку готелю «Україна» було чути поодинокі постріли.

Пізніше цей день приніс такі рішення Верховної Ради, як повернення до Конституції 2004 року, відсторонення голови МВС Віталія Захарченко, декриміналізація статті, за якою була засуджена екс-прем’єр Юлія Тимошенко, а також проведення дострокових президентських виборів до грудня 2014 року. Однак подібні рішення депутатів не принесли вдоволення Майдану, тому що люди вимагали далеко не таких м’яких змін, внаслідок чого Правий сектор висунув ультиматум, вимагаючи відставки Януковича до ранку чи початку штурму Адміністрації Президента.

Заяви з боку духовних лідерів стали куди рішучішими, наприклад, голови ВСЦ ЄХБ із приводу беззаконня і кровопролиття в Україні, в якій В’ячеслав Нестерук назвав дії силовиків «аморальним братовбивством». «Ми звертаємося до всіх владних структур і силових підрозділів з проханням не виконувати ганебні накази, що призводять до безглуздого і аморального братовбивства. Тисячі людей, які дорогою ціною, ризикуючи безцінним людським життям, вийшли за демократію і справедливість, і до них треба негайно дослухатися. Ми вкотре благаємо Президента України і представників», — йдеться в ньому.

Акції пам’яті жертв протистоянь проводились і за кордоном. Одна з найбільш масових відбулась у Чикаго, де представники української діаспори запалили свічки та заспівали національний гімн, віддавши шану всім загиблим на Майдані.

Римо-католики у Польщі вирішили підтримати українців спільною молитвою, проведення якої призначили на 28 лютого. "28 лютого буде днем молитви і посту за Україну. Ми глибоко вражені і таким чином мусимо відповісти на заклик наших братів і сестер в Україні", — заявив генеральний секретар конференції польських єпископів Войцєх Поляк.

Молитви за українців продовжують ширитись усім світом, про що повідомляє голова Всеукраїнського Союзу церков ЄХБ В.В.Нестерук, який отримує численні дзвінки та листи з-закордону з повідомленнями про те, що євангельські віруючі з усього світу молитовно підтримують народ України.

Також Вселенський Патріарх Варфоломій, Глава Константинопольської Церкви, звернувся із посланням до народу України, в якому засудив насильство й агресію, що мали місце в Києві, і закликав усі сторони конфлікту будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату та посередництво замість сили.

Не лишились осторонь Жалоби і мешканці України, вийшовши за рамки звичних траурних заходів. Так, у Львові оголосили триденну жалобу, яка почалась 21 лютого. Місто звернулося до усіх громадських закладів із проханням обмежити проведення розважальних заходів і притишити музичний супровід.

Разом з мешканцями міста владика Борис (Ґудзяк) побажав, щоби подвиг загиблих став для нас наверненням до нашої гідності.«Заохочую всі громади спільно і чисельно відпровадити у вічність наших Героїв. Це МИ потребуємо їхнього похорону. щоб подивитися у вічі правді, за яку вони віддали своє життя. Нехай їхнє свідчення, смерть і вічне життя буде для нас джерелом розуміння правди і черговим неверненням до нашої гідності", — наголосив єпископ.

Отець Іван Гальо з Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ розповів про те, як він читав панахиду за померлими 20 лютого. За його словами, страху в очах загиблих не було.

Так само у Петропавлівському кафедральному соборі Сімферополя в Криму відслужили панахиду за правоохоронцями, які загинули у зіткненнях на Майдані Незалежності в Києві. У храмі вшанували пам'ять старшого лейтенанта Віталія Гончарова, старшого лейтенанта Дмитра Власенка та старшого прапорщика батальйону міліції особливого призначення "Беркут" Андрія Федюкіна. Загиблі офіцери входили до складу Управління Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України.

Буддійський монах-миротворець Дзюнсей Терасава, буддійський вчитель України, Росії і Центральної Азіії ордену Ніпподзан Мьоходзі, запропонував українським релігійним лідерам зробити спільну заяву. Він заявив, що майбутнє буде за Майданом.

Станом на вечір 21 лютого ситуація лишилась неоднозначною – Майдан лишився стояти до ранку, чекаючи на виконання ультиматуму народу – негайної відставки Віктора Януковича до 10:00 22 лютого. Інакше може відбутись новий штурм та, відповідно, з’явитись нові жертви.

Протягом другої половини дня 21 лютого на Майдані відбуваються панахиди за героями, які загинули у попередні дні.