Кривавий Майдан: хроніка двох днів протистоянь

20.02.2014, 00:12
Кривавий Майдан: хроніка двох днів протистоянь - фото 1
Огляд трагічних подій в Києві та країні 18-19 лютого та реакція на них релігійного середовища.

Вчора, 18 лютого, у Верховній Раді мало відбутися засідання, на якому мали розглядатися важливі для держави справи. Протестуючі відповідно заплановали мирну ходу до Верховної Ради, аби зайвий раз нагадати про свої вимоги. Однак з протилежного боку під захистом силовиків в Маріїнський парк, що поруч з ВРУ, збиралися групи агресивно налаштованої молоді на провладний мітинг.

Внутрішні війська перешкоджала проходженню ходу учасників Майдану, а тому вже по 9-й годині ранку розпочалися сутички. Протестуючі зуміли прорвати кордон силовиків і намагалися розблокувати вул. Грушевського. У відповідь проти протестуючих була застосовано зброю, що привело до багаточисельних поранень і смертей.

Мітингувальники організували госпіталь у Будинку офіцерів. Тут відслужили панахиду за першими трьома загиблими цього дня. Фактично, як тільки панахида завершилася, почався наступ «Беркуту» і силовики штурмували Будинок офіцерів.

Далі силовики рушили на штурм Майдану. Столичне метро повністю не працює, місто паралізоване, карети швидких рідко коли пускають до поранених. Кількість вбитих зросла, серед них двоє міліціонерів.

Група протестувальників, втікаючи від «Беркуту», сховались за стінами собору РКЦ св. Олександра, а священики зачинили двері перед представниками силовиків, які намагалися увірватися в храм. Правоохоронці утримували певний час храм в облозі.

«Беркут» і внутрішні війська підійшли впритул до барикад на Майдані Незалежності. Активісти Майдану закликали усіх посилено молитись, на площі знаходяться чимало жінок та дітей, їх намагаються безпечно евакуювати. Церкви без упину б’ють у дзвони, звучать молитви і з головної сцени Майдану.

Вогонь на МайданіПід час наступу силовиків з боку вул. Інститутської від їх рук загорілася разом з іншими наметами поруч Міжконфесійна капличка, яка весь цей час працювала біля стели на Майдані. Пізніше вона повністю згоріла. Священику, який був поруч, вдалося врятувати Літургійну Чашу і Євангеліє, хоча сам він був пошматований гранатою.

У цей час на офіційних сайтах з’являються заяви Глави УГКЦ Патріарха Святослава та Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета.

Зокрема Патріарх Святослав нагадав про «повноту відповідальності влади» за ситуацію в країні та закликав «всіх дітей Церкви до посту, молитви та солідарності з постраждалими». «З великою прикрістю стверджую, що заклики Церков про недопущення кровопролиття і мирне врегулювання конфлікту не було почуто. В імені Божому засуджую насилля, безоглядність і нехтування людськими правами та волею народу», — зазначив він.

Так само Патріарх Філарет закликав Церкви ще раз повторити основне гасло «припинити насилля». «Церква не раз за останні три місяці повторювала три речі, необхідні для виходу з кризи: зупинення насилля, результативний діалог сторін, політичний компроміс. Пам’ятайте – за кожного вбитого, кожного скаліченого, кожного безпідставно переслідуваного винними буде особисто дано відповідь перед Богом. Бог знає кожного, хто безпосередньо чинив зло, Бог знає кожного, хто закликав до чинення зла, хто віддавав злочинні накази. За зло Бог карає, і цього покарання не уникне ніхто!» — проголосив він.

Лазарет у Михайлівському соборі. Фото з FacebookОскільки бійці «Беркуту», за словами протестуючих, вчинили пожежу у приміщенні Будинку профспілок, де серед іншого діяв польовий госпіталь, терміново виникла потреба його перенесення в інше місце поруч. І знову протестувальників прийняв Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир, де ближче до ночі організували польовий госпіталь і почали приймати поранених. Постраждалих у важкому стані направляють до реанімаційних відділень. Священики умовили силовиків не штурмувати монастир.

Поранених почали приймати й інші храми. Проте також почали у соціальних мережах поширюватися інформації, що групи войовничо налаштованих молодиків переслідують поранених з Майдану і намагаються увірватися у т.ч. в храми, де їх переховують. Більшість цих інформацій згодом було спростовано, але вони не були цілком безпідставні.

Ближче до ночі появляються звернення представників інших конфесій. Зокрема, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) закликав припинити насилля та відновити діалог.

Із закликами до молитви за припинення насильства звернулися голова ВСЦ ЄХБ В’ячеслав Нестерук, старший єпископ УХЄЦ Леонід Падун.

У той же час на Волині митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич) та священики єпархії відправили молебень за Україну та оголосили строгий піст.

А в Одесі невідомі порізали шини на автомобілі одеського священика УГКЦ о. Олександра Смеречинського , який підтримує активістів місцевого Майдану.

Також події в Україні знайшли відгук серед українців діаспори. У Чікаго в храмах УГКЦ почали бити в дзвони. А собор єпископів УПЦ в США закликав владу припинити насильство над українським народом і вiднoвити мирні демократичні переговори.

Ніч на 19 лютого була неспокійною. Силовики здійснили декілька безуспішних спроб розігнати Майдан. Хоча їм вдалося відбити значну частину площі Незалежності.

В околицях вул. Володимирської і Великої Житомирської було зафіксовано групи бойовиків, які поводилися агресивно, у т.ч. стріляли у перехожих.

Станом на ранок 19 лютого в’їзди в столицю перекриті вантажівками, пропускають лише іноді приватні авто та маршрутки. Виїзд з міста лишається вільним. Метро й надалі не працює, громадський транспорт працює в посиленому режимі. Є відомості про обмеження вильоту літаків з аеропорту «Бориспіль», не пускають до столиці й потяги з західних областей.

Масові акти непокори і захоплення державних приміщень відбуваються в багатьох областях України. Провладних керівників областей змушують написати заяви про звільнення. У західному регіоні подекуди міліція не чинила значного опору, проте в кількох випадках було також застосовано зброю проти протестувальників. Зокрема, у Хмельницькому в людей було випущено чергу з автомата, поранено трьох осіб, у т.ч. дуже важко літню жінку.

«Дорожній контроль Львова» оголосив у розшук священика Олександра Репетька та чоловіка, який був з ним. За їхніми даними, вони були захоплені в полон «тітушками» в Києві.

З новим зверненням ранок починає Глава УГКЦ Патріарх Святослав, який в інтерв’ю виданню «Фокус» зазначив, що смерті людей «протверезили» Майдан. При цьому він підкреслив, що потрібен лише мирний шлях вирішення конфлікту, а не насилля з боку влади.

Єпископ РКЦ Станіслав Широкорадюк закликав до щирої молитви та припинення насилля. «Як священик і як єпископ хочу в особливий спосіб закликати всіх до сердечної молитви, молитви з вірою, тому що це сьогодні нам найбільше потрібно. Молитва з вірою! Молитва за тих, які загинули, і молитва за тих, які ще борються», - сказав він.

У соціальній мережі Фейсбук релігійний публіцист Тетяна Деркач ініціює громадську петицію до Митрополита Володимира і Синоду УПЦ (МП) про відлучення Віктора Януковича від Церкви та накладення на нього церковної анафеми.

За ситуацією у Києві пильно стежить і Папа Римський Франциск, закликаючи зупинити кровопролиття. «З тривожним серцем слідкую за тим, що цими днями відбувається у Києві. Запевняю український народ у своїй духовній близькості й молюся за жертви насильства, за їхні родини і за поранених. Закликаю усі сторони припинити будь-які насильницькі дії та шукати порозуміння і миру в країні», – закликав він.

З його закликами був солідарний протестантський єпископ Анатолій Калюжний. Він наголосив, що «важко зрозуміти людей, які всіма силами тримаються за владу». «Сьогодні потрібно встати на молитву за Україну! Ми бачимо, що зло розперезалося», — емоційно повідомив він в коментарі сайту «Ідеї для Бога».

Від імені Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій рішуче засудив насильство, кровопролиття та вбивства керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (УПЦ зараз головує у ВРЦіРО). «Ми знову і знову закликаємо, просимо й благаємо сторони протистояння припинити силові дії, а представників влади й опозиції продовжити переговори. До завершення переговорів ми закликаємо владу і опозицію негайно зупинити силові дії з обох боків. Закликаємо всіх до відповідальності і мудрості. Від кожного з нас залежить, чи зможемо ми зупинити братовбивчий конфлікт», — йдеться в заяві.

Із своєю заявою звернувся і Український католицький університет. У ній відповідальність за ескалацію ситуації покладено цілком та повністю на владу.

Патріарх Святослав звернувся до представників духовенства, нагадавши, що священик не покидає своїх вірних у важкий час. Вихідним постулатом є те, що Церква –  це «спільнота дітей Божих, об’єднаних вірою в Триєдиного Бога, а священик є служителем цієї спільноти, образом Христа - Доброго Пастиря, діяльноприсутнімсередсвого народу».

Молитовні акція, часто міжконфесійні, відбуваються в різних містах України.

Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (УПЦ КП) у зверненні з приводу подій в країні та регіоні закликав львів’ян показати всій Україні і всій світовій спільноті своє європейське обличчя, свою моральність і духовність.

А в Одесі від нападу бойовиків, які напали на акцію прихильників Майдану, постраждав пастор Андрій Гамбург — настоятель лютеранського храму Апостола Павла , глава української групи «Примирення» та член міжнародної групи «Примирення Церков і народів Європи». Бандити побили також журналістів різних видань.

Акції непокори продовжуються. Церкви мобілізовані у підтримці постраждалих. З головної сцени Майдану регулярно звучать молитви. У різних містах організовано молитовні марафони.