Огляд подій: перша половина серпня

Навідміну від закінчення липня, у якому чітко домінувала православна тема у зв’язку з візитом Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, перша половина серпня видалася хоча і не такою багатою на події та коментарі, проте багатоплановою.

Виринули цікаві та важливі теми, які часто бувають непомітними, коли відбувається багато яскравих подій.

Навідміну від закінчення липня, у якому чітко домінувала православна тема у зв’язку з візитом Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, перша половина серпня видалася хоча і не такою багатою на події та коментарі, проте багатоплановою. Виринули цікаві та важливі теми, які часто бувають непомітними, коли відбувається багато яскравих подій.

Серед подій цих двох тижнів варто відзначити 15-ту міжнародну конференцію „Свобода релігії і демократії: старі та нові виклики”, яка 5-7 серпня відбулася в Києві. Конференція не була помітною для загалу, проте її важливість не в медійній привабливості, а в рішеннях, дискусіях та роздумах. Це був поважний науково-практичний форум, в якому взяли участь близько 100 науковців, серед яких третину складали іноземні експерти. Конференція на тлі інших подібних заходів відзначилася практичними напрацюваннями, „мозковими штурмами” експертів, порівняннями української та зарубіжної ситуації щодо релігійної свободи та відповідного законодавства. Експерти ствердили, що попри високу оцінку релігійної свободи в України, в нас проявляються тенденції до згортання демократичних свобод, чіткі факти фаворитизації окремих конфесій і непомічання потреб інших. Для українців важливо було почути думки російських експертів, щоб зрозуміти тенденції та результати тих кроків, які зараз намагається копіювати українська влада.

Продовжується розслідування вибуху на подвір’ї церкви в Запоріжжі, знайдені винуваті, є зізнання, але справу ще не закрито, адже паламар, обвинувачуваний у вибуху храму, зізнався, що писав явку з повинною під моральним і фізичним тиском слідства.

Частково початок серпня був присвячений аналізу візиту Патріарха Кирила до України. Наприклад моніторинг порталу «Телекритики» вказує на те, що під час візиту кількість порушень стандартів інформаційної журналістики у вечірніх випусках новин всеукраїнських телеканалів зросла. Особливо ж побільшало випадків замовчування важливих фактів, подій та думок.

Початок священного для мусульман місяця Рамадан підняв мусульманську тему, яка не є частою в українських релігійних новинах. Вперше за багато років Рамадан розпочався в серпні, а не вересні. Духовне управління мусульман в Україні запросило читців Корану з Єгипту. Крім того, продовжуються земельні суперечки в Криму, а тому члени Меджлісу (кримськотатарського парламенту) не взяли участі в нараді Президента України щодо розвитку Криму.

Останнє попередження від ЮНЕСКО отримали Києво-Печерська Лавра та національний заповідник «Софія Київська». Україна повинна до 1 лютого 2011 року виконати рекомендації ЮНЕСКО, щоб національний заповідник «Софія Київська» і Києво-Печерська Лавра не потрапили у «чорний список» цієї організації. У резолюції 34-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка проходила 25 липня — 3 серпня у Бразилії, визначено рекомендації Україні, які вона повинна виконати. Основне зауваження експертів ЮНЕСКО — це забудова прилеглих територій та реконструкції, які шкодять автентичності історичних будівель.

Львів вперше став центром зустрічі редемптористської молоді світу. Тут відбувся ІХ Міжнародний з’їзд редемптористської молоді, який зібрав близько півтисячі учасників з провінцій редемптористів в Україні, Великобританії, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Словаччині, Італії, Чехії, Португалії, Нідерландах, Бельгії, Франції, Польщі, Австрії, Білорусії та Канаді.

Пастор Посольства Божого Сандей Аделаджа звинувачений в організації злочинного угрупування. Звинувачення офіційно пред’явлено, заарештовані перші підозрювані і кілька прихильників пастора погрожують покінчити життя самогубством.

По багатьох містах України пройшла акція «Марш Життя». Делегації з Німеччини молилися та просили пробачення за злочини, скоєні їхніми предками під час Другої світової війни. Найбільша акція відбулася в Києві, в Бабиному Яру, де на початку війни були розстріляні десятки тисяч осіб, переважно єврейське населення Києва.

У столиці відкрився Храм Церкви Ісуса Христа Останніх днів (мормони), єдиний на пострадянському просторі, який стане місце паломництва мормонів з країн колишнього Радянського Союзу та Східної Європи.

Молитви за врожай та погоду для багатьох українців перестали бути символічними серпневими молитвами. Неймовірна спека, яка панує вже кілька тижнів, з пожежами у лісах та серйозною загрозою для врожаю, спонукала архиєреїв українських Церков закликати своїх вірних молитися за дощ.

У ці дні сталася трагічна подія у сфері релігійної журналістики. Під час службового відрядження в Туреччині трагічно загинула Алла Дмитрук, головний редактор інформаційного порталу „Релігія в Україні”. Складаємо свої співчуття рідним і близьким, колегам з порталу „Релігія в Україні” — На лоні праведників хай оселить Господь Твою душу!...