“Добрий сусід” шукає партнерів для благодійної програми

03.03.2020, 13:26
“Добрий сусід” шукає партнерів для благодійної програми - фото 1

Проект "Добрий сусід" презентували 28 лютого під час навчальної програми Соціальні інновації для релігійних громад УГКЦ України. Львівська освітня фундація, яка започаткувала цей проект, шукає громадські та релігійні спільноти, які можуть долучитися до його реалізації.

Проект "Добрий сусід" презентували 28 лютого під час навчальної програми Соціальні інновації для релігійних громад УГКЦ України. Львівська освітня фундація, яка започаткувала цей проект, шукає громадські та релігійні спільноти, які можуть долучитися до його реалізації.

Семінар ЛОФ

Уже три роки Львівська освітня фундація допомагає родинам, які з різних причин опинилися у скруті, подолати кризу та зберегти дітей в сім`ї. Волонтером — добрим сусідом, може стати кожен, хто готовий навідуватися до родини хоча б двічі на місяць, цікавитися їхніми справами. А якщо потрібно відремонтувати оселю, придбати нові меблі чи техніку — фундація надасть грант.

“Як шкода, що моя дружина не бачить, як в нас зараз гарно! Вона була б щаслива!”, — батько п'ятьох дітей плакав від щастя: у їхньому будинку тепер новий дах, воду вже не потрібно носити з криниці і гріти на печі, бо є водопровід і бойлер. У відремонтованих ванній та туалеті — новенька сантехніка, а ще з`явився справжній скарб — пральна машина.

Допомога від Доброго сусіда

Ця родина потрапила під опіку благодійної програми “Добрий сусід” Львівської освітньої фундації. У них є добра сусідка, яка регулярно їх навідує ,закуповує продукти харчування, побутову хімію, одяг, взуття. А на ремонти та нові меблі гроші виділила фундація. Так у дітей з`явилися нові ліжка, матраци, постіль, ковдри, подушки, одяг, взуття, ліки (в селі немає аптеки), холодильник, мобільні телефони, обігрівач, електрична плита, електрочайник. Більшість з цього пожертвували благочинці.

“Мама у цій родині померла від раку, коли наймолодшій дитині був рочок. Батько, хоч як було важко, не опустив рук, не віддав дітей в інтернат, а щодня дбав про них, був і мамою, і татом. Ця родина — надзвичайно згуртована маленька команда: разом прибирають, перуть, ходять до церкви, роблять уроки. У них є найголовніше — любов, а з усім решта можна допомогти”, — розповідає керівниця програми “Добрий сусід” Оксана Штибель.

Керівниця програми  Оксана Штибель разом з керівником соціальної майстерні Woodluck Андрієм Левицьким привезли родині нові ліжка

“Добрий сусід” — це не лише матеріальна допомога для сімей, а набагато більше. Фундація також допомагає підготуватись до вступу у вищі навчальні заклади, влаштувати дитину в дитячий садочок, надає консультації психолога, знаходить потрібних лікарів, оплачує реабілітаційні курси, допомагає з пошуком роботи, житла, і навіть гарно виглядати на випускному балу.

“Як от хлопцеві з родини, де батько самотужки виховує 5 діток. Минулоріч найстарший закінчував школу, і щоб на випускному виглядати не гірше за однокласників, влаштувався на майже цілодобовий підробіток. Страшно уявити, як це могло позначитися на здоров`ї хлопця. Тож ми допомогли зібрати кошти на новий костюм, сорочку та взуття. Хлопець був неймовірно щасливий! Чимало небайдужих людей долучаються до проекту, жертвуючи кошти та речі. А ще ми пишаємось тим, що більшість з наших підопічних сімей після участі в Програмі Добрий сусід дуже швидко "стають на ноги" та самостійно дають собі раду в житті, не потребуючи більше допомоги. Повертають віру у власні сили, в людей, добро та дива”, — наголошує Оксана Штибель.

“Добрий сусід”Завдяки програмі “Добрий сусід” від Львівської освітньої фундації минулоріч вдалося зберегти в родинах 44 дитини, а 28 повернулися в сім`ї з дитячих будинків. Часто через неналежні побутові умови, матеріальні труднощі, хворобу чи залежність когось із батьків діти можуть опинитися в закладах інституційного догляду та виховання. Тож місія доброго сусіда — допомогти родині подолати тимчасові труднощі, аби діти залишилися біля найдорожчих людей. Адже, як свідчить статистика, лише близько 14% родин (за даними досліджень словацької організації “Usmev ako dar”) неможливо врятувати. Це сім`ї, де батьки не можуть і не хочуть дбати про дітей. Решту ж родин можна зберегти, якщо вчасно підставити плече допомоги. За рік в програмі взяли участь 27 родин. Загалом це — 9 одиноких матусь, 6 одиноких татусів, 1 сім'я учасника АТО, 3 випускників інтернатів, 12 багатодітних сімей.

Аби поширити програму на всю Львівщину, а згодом і на всю країну, ЛОФ шукає громадські організації або релігійні громади, які готові створити у себе осередки “Доброго сусіда”. Для цього необхідно заповнити заявку (google форму) та надіслати мотиваційного листа на електронну адресу [email protected]. Кандидати повинні мати досвід роботи з сім’ями в складних життєвих обставинах, мати тверде переконання, що найкраще середовище для дитини — це сім’я. У рамках Проекту громадська організація отримає грант на підтримку сімей в складних життєвих обставинах. Її учасники пройдуть необхідне навчання, отримуватимуть консультації та супервізійний супровід. Усю інформацію також є на сторінці Доброго сусіда у мережі Фейсбук. Кінцевий термін подачі заявок — 20 березня 2020 року.

Тетяна Муравель