«Коляда на Майзлях»-2020: колишній посол Канади, юні співаки з прифронтового сходу України, колядуючий "MAN SOUND"

«Коляда на Майзлях»-2020: колишній посол Канади, юні співаки з прифронтового сходу України, колядуючий "MAN SOUND" - фото 1
Неперевершена, розкішна, неймовірна атмосфера, яку створили професійні та не менш чудові любительські колективи з різних куточків нашої країни і з-закордону, які співали, колядували, віншували, бажали всього-всього найкращого і, головне — славили Різдво Христове — на фестивалі «Коляда на Майзлях» з 8 до 12 січня.

Вже 11 років поспіль він відбувається в Івано-Франківському храмі Царя Христа.

Коляда на Майзлях 2020

Отже, як зізнаються організатори, перш за все – нарешті у нас дочекалися хористів з далекого заокеанського, але близького українцям Торонто. Парафіяльний хор церкви святого Миколая глядачі зустрічали оваціями, яких колектив, безумовно, заслуговує, адже показав чудову програму і високу виконавську майстерність. І це не дивлячись на те, що його учасники – люди зовсім різних професій і далеко не всі з них мають музичну освіту – лікарі, юристи, професори, архітектори, митники і, що найцікавіше – колишній посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Тут я як хорист, — підкреслює пан Роман. – Це хор, з яким я починав кілька років тому, і тепер, після дипломатичної служби, повернувся. Звичайно, що хори також проводять свою дипломатію між людьми – емоційну і пізнавальну – а це ідеальна нагода в Івано-Франківську і Львові, де теж незабаром будемо».

«Дуже позитивні враження від фестивалю загалом, — додає професор Зорян Стах. – Дуже приємно, що нас надзвичайно тепло зустріли, і ми знаємо, що на нас чекали. І це абсолютно сприяє в музиці, співі. Наш парох дуже цікаво сказав у проповіді перед від’їздом, що понад 100 років тому піонери, — до речі вихідці з Івано-Франківщини – приїхали до Канади, щоби жити і розвивати її. А сьогодні довелося привезти коляду сюди на батьківщину. Велика честь для нас і обов’язок і розраховуємо, що будуть наступні покоління, які цю працю продовжать, щоб розвивати дружні стосунки між нашими країнами».

А як розповіла керівник колективу Жанна Зінченко, хор давно мріяв побувати в Україні, особливо на Коляду. І хоча йому вже понад 30 років, тут ще не були. Отже, готувалися до поїздки на «Коляду на Майзлях» надзвичайно ретельно – навіть спеціально було написано декілька колядок. Написали їх Роман Гурко – один із засновників хору – Андріан Івахів та Жанна Зінченко. Цікавинкою виступу колективу стала етнічна коляда, написана понад 300 років тому для корінного населення Канади.

З ближчого до нас зарубіжжя – Румунії – вже вдруге прибув ансамбль Національного університету мистецтв Джорджа Енеску «FLORALIA». Керівник колективу Ірина Земфіра Деніле ділиться, що з задоволенням приїжджають до нас вдруге, бо дуже люблять «Коляду на Майзлях». Це дуже важливо, і тому спеціально для фестивалю готується нова програма – цього разу традиційні автентичні румунські колядки, а також сербські, грецькі і навіть вірменська. І що надзвичайно приємно – українська.

Ще одні близькі сусіди з Польщі відправили до Івано-Франківська репрезентативний чоловічий хор об’єднання українців у Польщі «Журавлі». Учасники колективу живуть у різних містах країни і, як розповідають, збираються раз на місяць, щоб підтримувати, зберігати і продовжувати традиції українського хорового мистецтва і музики. Також приїхав камерний ансамбль церковного співу «PARTES» з Познані. Колектив виконує літургійні слов’янські наспіви, які спеціально знаходять і досліджують його учасники.

Дитячий хор "ESCOLANIA VALL DE LOS CAIDOS" прибув на «Коляду на Майзлях» з Іспанії. Його учасники — учні школи бенедиктинського абатства Святого Хреста. У їх виконанні глядачі почули неймовірно красиві григоріанські переспіви, західноєвропейські і чилійську колядки та, як реверанс – українську. Настоятель (пріор) абатства Сантьяго Кантера відзначив, що бути на фестивалі у монастирі отців василіан і в Україні — це велика честь. «Хочу виділити основні аспекти, які нас об’єднують – монахи бенедиктинці, яких патроном є святий Бенедикт, поєднані з василіанами, бо він казав, що святий Василій – наш отець. А іспанці і українці – нації з сильною християнською традицією. Також в школі при абатстві навчаються українські діти, мають викладачку з України. У нас бувають паломники з України, з якими служимо спільні Літургії. Також григоріанський хорал черпає своє коріння з візантійського співу».

Серед найдорожчих гостей, яких безумовно, чекали на «Коляді на Майзлях» — наші східняки. З прифронтових Попасної і Волновахи приїхали вже не вперше — «Мелодія» і вперше – «Первоцвіт». Зворушливо, тепло, крізь біль, терпіння і сльози – виступ цих чудових колективів. Їх — «І мир всім на землі» — звучало більш ніж переконливо. Не стримували сліз ні глядачі, ні артисти. Дякували і ділилися словами любові і глибокої поваги після кожної пісні — глядачі відповідали навзаєм.

Коли я розмовляла з керівником «Мелодії» Аліною Лисовець, не могла втриматися від сліз як питала про те, що у них вдома тепер, чи спокійно — і вона геть розплакалася. «Відносно. Все відносно в нашому житті і спокій теж відносний. Терплячі люди у нас на Донбасі, працьовиті, — каже жінка. – Але хвиля ота, яка пройшла, добре попсувала здоров’я людей. Багато хто тепер в нашому регіоні хворіє, в тому числі, на онкологію». А фестиваль, як каже – це дуже важливо для «Мелодії». Дівчата з задоволенням приїжджають, дуже хотіли побувати тут і вдячні за таку нагоду.

Чотири покоління виконавців у донецькому «Первоцвіті». Як поділилася керівник Наталія Іванюшкіна, бережуть традиції своєї землі, збирають забуті пісні, щоб вони знову вкоренилися і розрослися, щоб їх продовжувала молодь. «Колективу нашому вже 15 років. Склад змінюється, оновлюється, молодшає. Зараз у нас співає дев’ятирічна Влада і є також семидесятилітні співаки, — каже жінка. – Колядуємо в своєму селі». Щодо того, чи відчувається війна, то зараз уже спокійніше – звичайно, дуже хочеться миру, адже в Донецьку є родичі. «Ми не падаємо духом – відроджуємося!» — наголошують дівчата. «Від сьогоднішнього виступу «мурашки», — додає учасниця «Первоцвіту» Тетяна Шевченко. – Коли ми заспівали і побачили очі людей, які на нас дивляться, вся ця атмосфера доброзичливості – у мене відразу з’явилися сльози. Я співала і, здавалося, навіть піднімалася до неба. Почуття окрилення, казки, ніби нас підхопили ангели. Загалом відчуття – ми вдома у родини».

Ще були на «Коляді» полтавчани і криворіжці. Фольклорний гурт «Коралі» з Полтавщини виконує автентику, зібрану в різних куточках краю. А вокальний ансамбль «Співаночки» з Кривого Рогу вже не вперше на фестивалі. Студентки музичного коледжу не гірше від колег-професіоналів виконують різдвяні пісні і колядки.

Від сходу до заходу – зі Львова і Чернівців теж приїхали колективи професійні і аматорські. Камерний хор «Христинопіль» з Червонограда і заслужена академічна капела «Трембіта» зі Львова виконали пісенні твори у притаманній їм класичній академічній манері. Етно-гурт «Курбаси» зі Львова і Чернівецький театр-студія «Гердан» показали автентичне різдвяне пісенне дійство.

Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля» з Хмельницького – безперечно великі професіонали, які колядували насичено і голосисто.

І як завжди, на «Коляді на Майзлях» — представники різних церков і конфесій.

Народний аматорський вокально-інструментальний ансамбль «5 океан» виконав оригінальні різдвяні пісні протестантських церков.

Колоритний африканський хор св. Терези римо-католицької парафії Христа Царя Івано-Франківська, у якому студенти різних вишів міста з Африки і Азії, показав оригінальну програму з колядок і святкових пісень мовами своїх країн і, звичайно, українською.

Особливо тепло зустріли на фестивалі у греко-католицькому храмі митрополичий хор Свято-Троїцького кафедрального собору ПЦУ м. Івано-Франківська. «Наш митрополит Іоасаф дає дуже гарну відповідь – ми всі віримо не у конфесії, а в Господа Бога, — ділиться керівник хору Михайло Замрозевич. – Вже протягом 20 років він підтримує наш колектив у всьому. Коли ми готувалися до фестивалю, митрополит наголосив – ми всі є брати і сестри — і благословив. Адже не просто колядуємо, а виконуємо молитву, яку намагаємося якомога краще передати». Зі слів пана Михайла, колядок в репертуарі хору понад двадцять. Для фестивалю готували найкращі з них.

Був серед виконавців-учасників «Коляди на Майзлях» парафіяльний хор храму – господаря. Молодіжний хор «Істина» супроводжує богослужіння у церкві Царя Христа вже багато років. Керівник колективу Олександра Гринюк розповідає, що має чималий досвід супроводу богослужінь, до слова, вона сама написала великий літургійний твір, який тепер виконують її хористи, які є молодими людьми, переважно студентами та випускниками різних вишів і не всі з них є фаховими музикантами. «Ми завжди мали таку своєрідну амбіцію виконувати літургію і показувати саме таку музику, — ділиться Олександра Гринюк. – «Істина» брала участь у різних фестивалях і конкурсах, де отримувала визнання і підтримку. До слова, учасники хору змінюються, адже вони молоді. Але хор живе і розвивається вже майже 10 років». Цікаво, що хористи так люблять свій колектив, переймаються його долею, що коли з тих чи інших причин залишають, то приводять натомість родичів, друзів, знайомих, щоб хор залишався наповненим і зростав далі.

Ну і як же без зіркових гостей. Вперше на фестивалі побувала прима Вроцлавської опери (Польща) Ірина Житинська. Хоча сама співачка є франківчанкою, але більше часу проводить у Польщі, тому зі задоволенням скористалася нагодою приїхати на запрошення організаторів на цей фестиваль. «Я знаю, що він має вже досить велику історію і, як на мене, дуже потрібний і важливий, — каже співачка. – Рівень учасників теж дуже високий, як і музичного хорового мистецтва в Україні загалом».

Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г. Майбороди захопила, зачарувала глядачів, які не шкодували бурхливих оплесків і голосних овацій після кожного виконаного колективом твору. До Івано-Франківська приїхало 50 учасників капели, загалом їх – 70. «Ми вже не вперше тут, — ділиться керівник капели Юрій Курач. – Завжди маємо що показати, адже маємо в репертуарі 27 колядок. Надзвичайно сподобалися колективи-учасники цьогорічної «Коляди». Цікаві івано-франківські колективи, які динамічно зростають і показують нову цікаву мелодику».

Довелося спостерігати за паном Юрієм за лаштунками. Воістину справжні таланти надзвичайно вимогливі і самокритичні – треба було бачити, як він безмірно переймався кожним виступом, яка вражаюча повага і любов до глядачів і до своєї роботи.

Гурт "MAN SOUND" теж не потребує зайвих рекомендацій. Вони професійно і красиво виконали різдвяні пісні і колядки, яких у репертуарі колективу чимало. Виступ у такому форматі для співаків не перший – нещодавно вони повернулися зі схожого фестивалю, який відбувався в німецькому Франкфурті. «Ми усі глибоко віруючі люди, кожен по-своєму», — ділиться керівник "MAN SOUND" Рубен Толмачов. У храмах вони виступають не вперше, але і не часто. «Загалом, хотілося б відзначити і привітати Івано-Франківськ з шаленим сплеском культурного життя. Це справді вражає і є думкою багатьох київських колективів», — наголосив музикант.

Отже, як стверджують організатори Міжнародного Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях», все, що було заплановано – вдалося. «Наші очікування справдилися – насправді є багато колективів, які серцем і старанням творять цей фестиваль, — ділиться настоятель парафії Царя Христа, ігумен монастиря отців василіан Івано-Франківська отець Йосафат Хаймик. – Я вважаю, що сам фестиваль підказує з року в рік – як він хоче розвиватися. Якщо ми вийшли на міжнародний рівень і вже сьогодні вітали гостей із-за океану, з Канади, то, думаю, що цю географію нам треба розширювати і старатися, щоб колорит фестивалю не зникав, а розквітав».

До слова, концертні програми фестивалю відбувалися не лише в стінах храму, але і за його межами – на одній з центральних площ Івано-Франківська. Також, як уже повідомлялося, було встановлено новий рекорд України – хода з 660 різдвяними зірками.

Організатори «Коляди на Майзлях» обіцяють організувати ще не одне нове цікаве різдвяне дійство.