• Головна
  • Публікації
  • Десятилітній проект «Врятуймо скарби разом» відкрив і дав друге життя безцінним духовним реліквіям...

Десятилітній проект «Врятуймо скарби разом» відкрив і дав друге життя безцінним духовним реліквіям

21.12.2019, 10:03
Десятилітній проект «Врятуймо скарби разом» відкрив і дав друге життя безцінним духовним реліквіям - фото 1
Виставкою відреставрованих сакральних творів відзначили 20 грудня ювілей – десятиліття проекту «Врятуймо скарби разом» в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

Виставкою відреставрованих сакральних творів відзначили 20 грудня ювілей – десятиліття проекту «Врятуймо скарби разом» в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

1m.gif

Як кажуть організатори, присвячена ювілейна виставка, перш за все, пам’яті владик – Софрона Мудрого і Миколи Сімкайла УГКЦ, які разом з митрополитом Володимиром Війтишиним УГКЦ і Іоасафом ПЦУ, благословляли у 2009 році перші реставрації проекту. 

2m.gif

«Проект «Врятуймо скарби разом» - насамперед проект подяки Богові, бо без Божого благословення він би не існував, - ділиться художник-реставратор Валерій Твердохліб. – Отже, переріс не тільки у порятунок пам’яток сакрального мистецтва, а й у повернення нашої історичної пам’яті. Благословення владик на втілення проекту ми отримали біля чудотворної ікони «Богородиця з намистом», яку свого часу побачив у Києві Джордж Буш і назвав знаковою. Її добре знають не лише на Прикарпатті, бо маємо свідчення про допомогу Богородиці через цю ікону. Вона, зокрема, підтримувала життя співробітниці нашої музею, яка була хвора на онкологію». 

3m.gif

Відкриття ювілейної виставки проекту «Врятуймо скарби разом» привітали владики - митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володиимр Війтишин та митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Іоасаф Василиків.

«Ми майже щорічно збираємося тут, в музеї, на виставках врятованих ікон. І бачимо - вони отримали друге життя завдяки великій праці. Це історія нашого народу, краю, храмів. Малювати ікону не міг би будь-хто, бо у ній є віра, почуття, відкритість для Господа, щоб передати любов і шану до Бога нам усім», - наголосив митрополит Володимир Війтишин.

«Ми повинні дякувати Богові, що живемо в незалежній Україні і можемо відновлювати наші духовні святині, духовні скарби. Ікони, які бачимо писали галичани і вони вкладали в них свою душу, серце і своє духовне бачення світу. Біля кожної ікони я міг би говорити довго, адже це богослів’я, філософія, носій історії», - підкреслив митрополит Іоасаф.

4m.gif

Цінним і цікавим експонатом, відреставрованим в рамках проекту «Врятуймо скарби разом», є іконостас, який використовувався у зйомках легендарного фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». «Доля іконостасу дуже складна, оскільки, після того, як Сергія Параджанова ув’язнили, декорації зберігалися десь на кіностудії ім. О. Довженка, а потім частково були передані в Національний музей образотворчого мистецтва, - розповідає Валерій Твердохліб. - Завдяки активним діям нашого директора Олександри Синиці, яка в 1973 році відрядила краєзнавця Петра Арсенича в Київ, щоб він привіз конструкцію іконостасу в наш Івано-Франківський обласний краєзнавчий музей, він опинився тут. Частина іконостасу в 1980 році потрапила в художній музей, який тоді створили. А от ікона з нього - «Спас на Престолі» була нещодавно віднайдена у запасниках краєзнавчого музею у жахливому стані».

5m.gif

Після того як історичний іконостас віднайшли у фондах Івано-Франківських музеїв, власне, розпочалося їх відновлення реставраційним відділом краєзнавчого музею – Валерієм Твердохлібом, Соломією Сташків-Олійник, Наталією Палійчук. «Було складно, бо пам’ятка була дуже зруйнована, - пояснює Валерій Твердохліб. -  Зрештою, реставраційні роботи будуть тривати і надалі. Плануємо зібрати усі частини іконостасу, які свого часу розійшлися по Україні – в Київ, Львів. Хоча у нас більша його частина».

Нещодавно експозиція краєзнавчого музею поповнилася ще двома скульптурами, які відреставрували в рамках «Врятуймо скарби разом» і представили на ювілейній виставці проекту - «Алоїзія Гонзаги – покровителя молоді і студентства римо-католицький ченця ордену єзуїтів та Ігнатія Лойоли – засновника цього ордену. Скульптури виконані в дереві, декоровані поліхромним розписом, – повідомляє реставратор Соломія Сташків-Олійник. - Перша скульптура пройшла вже всі консерваційно-реставраційні етапи роботи. Зберігалися вони у фондах музею, а до того – у музеї «релігії і атеїзму» - тепер храм ПЦУ. Є версія походження скульптур з катедрального собору Святого Воскресіння, бо це колишній єзуїтський костел. Але є деякі сумніви, бо вони не виглядають настільки давніми. Хоча професійний майстер з Австрії міг би виготовити їх ще в ті часи».

6m.gif

Як стверджують організатори, при підготовці виставки вони мали за мету відкрити для широкої громади безцінні реліквії, оскільки вони є знаковими артефактами для українського мистецтва. За десять років реставраційним відділом Івано-Франківського краєзнавчого музею підготовлено ряд унікальних реставрованих творів галицького іконопису ХVII-XX ст., як з музейної, так і приватних колекцій, багато з яких виставлені вперше. Вже відомі в попередніх роках цінні церковні реліквії та артефакти, наукові видання проекту, а також авторські фотороботи Юрія Бакая «Образи Світлих» стали предметом ювілейної експозиції. А сам проект «Врятуймо скарби разом» не тільки повертає до життя сакральні твори, він повертає минуле, без якого не буде майбутнього.

 

 

 

 

Наталія ПАЛІЙ