BookForum2019: релігійна література є, але потрібно шукати

20.09.2019, 07:45
BookForum2019: релігійна література є, але потрібно шукати - фото 1
Цьогорічний BookForum не перестає вражати масштабною кількістю представлених видавництв з різних куточків України, серед яких певну частку становлять видавці релігійної літератури.

Цьогорічний BookForum не перестає вражати масштабною кількістю представлених видавництв з різних куточків України, серед яких певну частку становлять видавці релігійної літератури. Читачі, що бажають поглибитися у світ релігії, її історії та сьогодення, надихнутися прикладами великих людей, пізнати краще Бога, а то й себе самого або ж навіть просто придбати Біблію, — можуть знайти тут усе необхідне та миле серцю.

Хто шукає, той, звісно, знайде, але, гадаємо, наш огляд стане вам у нагоді.

Стенд УКУ

Почати варто з видавництва Українського католицького університету, яке вже традиційно щороку спеціально для форуму презентує нові видання. Як зазначає директор видавництва, Володимир Нетак, такі новинки становлять половину представленої продукції. “Я б рекомендував звернути увагу на книгу “Дороговкази лідеру: думки митрополита Андрея Шептицького” котра призначена для людей, які мають амбітні плани бути лідерами нації, громадськими діячами. Вона стане в нагоді і тим, хто поціновує працю, хто цінує і пам’ятає митрополита Андрея”, — додає видавець.

Стенд УКУ

Студентам-богословам та й усім, хто цікавиться історією Церкви, в нагоді стане книга “Історія ранньої Церкви: найважливіші аспекти” Йоганнеса Гофмана, яка вперше перекладена з німецької мови.

Ще одна цьогорічна книга видавництва УКУ – «Релігія в сучасному світі: плюралізм, секуляризація, глобалізація»(Хосе Казанова) – для тих, хто б хотів більше дізнатися про роль та становище релігії в сучасній Європі та Сполучених Штатах Америки.

Серія

Найстаріше українське християнське видавництво «Місіонер», що його заснували Отці
Василіани ще 1897 року, цьогоріч знову порадували своїх читачів новими виданнями. Серед них – «Історія релігій. Том перший» авторства о. Олега Шепетяка, яка занурить у світ релігій давнього світу, які зародилися ще до християнства, та їхній вплив на сучасний світ.

Стенд видавництва

Усім, хто добре знайомий або хоче пізнати Отців Василіан, неодмінно припаде до душі
історично-наукове альбомне видання «Ювілей 400-ліття Василіянського Чину», де зібрані документи, матеріали, статті та основніші світлини з подій, які мали місце в 2017 році, коли всі василіяни разом з цілою Церквою урочисто відзначали ювілей 400-ліття свого Чину.

Стенд видавництва

Для тих, кому бракує віри в житті, мотивації та ще більшого пізнання Бога, видавництво підготувало ще кілька книг: «Без Бога - ні до порога. Невигадані історії», «Бог веде мене крізь вушко голки», «Хто нас бичує, той нас лікує. Шляхи осягнення смирення». А тим, хто шукає для себе моральний прикладів для наслідування, сподобається твір святого Георгія Великого, єпископа Риму, «ДІАЛОГИ. Життя та подвиги св. Бенедикта».

«Святині княжої України»

Поціновувачів сакральної української культурної спадщини цьогоріч потішило львівське видавництво “Свічадо”. Книга “Святині княжої України” не тільки описує долю пам’яток києво-руського періоду, але й докладно аргументує їхнє мистецьке та духовне значення в українській культурі.

Видавництво

Ще з новинок — друга книга Томаса Мертона, яка вийшла у “Свічадо” — “Ніхто не є самотнім островом”. Ця книга для тих, що шукає любов, способи самореалізації та сенс життя.

Тим, хто захоплюється історіями навернення, також сподобається книга Ґ.К. Честертона «Ортодоксія». Окрім власної історії, автор пише про красу та суперечності християнської віри і про те, що вона може запропонувати сучасному світові.

Варто також звернути увагу на новостворений “Календар щасливого чоловіка” (до цього у видавництві був лише “Календар щасливої жінки”), презентація якого відбудеться 24 вересня в Гарнізонному храмі свв. Петра і Павла в рамках обговорення “Що робить чоловіка чоловіком?” за участі владики Венедикта, о. Ростислава Пендюка та о. Степана Суса.

Пропозиції від

Академічне київське видавництво “Дух і літера” як і щороку підготувало великий спектр новинок. У книзі “Політичне православ’я: доктрина, що розділяє Церкву” о. Кирил Говорун, відомий богослов і публіцист, аналізує політичні викривлення християнських норм вірування, поведінки та спільності, спричинені надмірним зближенням церкви та держави, а також заграваннями церкви із секулярними ідеологіями. Видавництво пропонує також інші книжки о. Говоруна.

Також на форумі було презентовано монографію д-ра Юрія Скіри “Покликані: монахи Студійського Уставу та Голокост”, в якій автор вперше висвітлює як монахи-студити на чолі з братами Шептицькими, рятували євреїв під час Другої світової війни.

Пропозиції від

Домініканське видавцництво “Кайросу”, як вони самі кажуть, цьогоріч вийшли за свої власні рамки, видавши новомодну ілюстровано книгу “Чорно-білі історії. Сімейні легенди домініканців”. Книга для тих, хто ще не чув про цей чернечий орден, для тих, хто знайомий з домініканцями та хоче дізнатися про них більше, а також для тих, хто хоче надихнутися історіями з життя святих та просто великих людей, а головне — побачити у них реальних людей, які, маючи домініканську харизму, таки залишили вагомий слід на землі.

“Чорно-білі історії. Сімейні легенди домініканців”

Ще одна цікава книга цього видавництва — “У пошуках Людини” о. Миколи Петра Лучка ОР — цікава буде тим, хто хоче знайти себе, а також знайтися для Бога.

Всі шанси стати бестселером має книжка о. Петра Балога “Віра шукає розуміння. Тут і про історичні перипетії певних осіб, і про цікавих визначних осіб Церкви, і молитву, піст, милостиню та різні аспекти духовного життя Церкви, і про біля-, довкола- та церковні забобони, християнську символіку та екуменізм, а на завершення про рай та вічне життя…

“На скелі віри. Митрополит Андрей Шептицький”

Шанувальникам життя і праці Митрополита Андрея Шептицького також сподобається ілюстроване науково-популярне видання “На скелі віри. Митрополит Андрей Шептицький” авторства Оксани Гайової та Михайла Перуна (видавництво “Апріорі”). Ця книга — одна з перших спроб представити у світлинах і в документах історію розвитку та діяльности Української Греко-Католицької Церкви крізь призму церковно-богословського вчення й архипастирського служіння митрополита Андрея Шептицького. Читач матиме змогу на власні очі побачити фотокопії оригінальних грамот, стародруків, листів та чимало матеріалів з архівів та музеїв, які розширять знання про Українську Церкву та про те, яку роль вона відіграла у формуванні Української Держави.

Стенд від

Видавництво “Книгоноша” цього року серед іншого пропонує читачам книгу Сергія Головіна “Радість Апокаліпсису”, яка розкриває головну тему “Апокаліпсису Іоанна Богослова”. Книга надрукована у двох мовах — українській і російський. Сподобається вона тим, хто хоче краще зрозуміти Біблію.

Стенд від

А для всіх охочих ще більше пізнати Книгу Книг видавництво Українського біблійного товариства презентує на BookForum безліч різноманітно оформлених Біблій на всі смаки, як то кажуть. Тут і “Біблія для дітей”, і серія сучасного перекладу Старого Завіту, Біблія церквонослов’янською та багато іншого. А що найбільш знакове — видавництво цьогоріч усім охочим пропонує долучитися до створення першої української рукописної Біблії, яка має увійти до Книги Рекордів Гіннеса.

Стенд УБТ

Стенд УБТ

Звісно, це далеко не повний список всіх видавництв, які пропонують релігійну літературу, чи новинок, які цього року представлені. Познайомитися з ними можна, відвідавши BookForum2019, який триває у Львові до неділі, 22 вересня.

Вірш з Біблії

І хоча з року в рік релігійноспрямованих заходів на Форумі меншає, потреба таких видань не зникає. Біблія, знаємо, є водночас найпопулярнішою та найбільш критикованою книгою в світі, а у такий непевний для нашої країни та й всього світу час людство, як ніколи, шукає моральні орієнтири, прагне духовного зміцнення та потребує якоїсь певності в житті. Подібне може дати лише релігійна література, про що одноголосно говорять учасники BookForum2019 та в чому переконане і RISU.

Тому читаймо, роздумуймо та надихаймось!

"Релігійна" програма BookForum-у 2019

Тетяна Хоронжук