• Головна
  • Публікації
  • Одна з найчисельніших мирянських спільнот УГКЦ відзначає 20-річчя відновлення в Україні...

Одна з найчисельніших мирянських спільнот УГКЦ відзначає 20-річчя відновлення в Україні

24.06.2019, 11:05
Одна з найчисельніших мирянських спільнот УГКЦ відзначає 20-річчя відновлення в Україні - фото 1
22-23 червня у відомому Марійському центрі в селі Погоня, на Івано-Франківщині, зібралися тисячі паломників з різних областей і з-за кордону, щоб відзначити 20-річчя відновлення Апостольства доброї смерті в Україні.

Одна з найчисельніших мирянських спільнот Української Греко-Католицької Церкви «Апостольство доброї смерті» відзначає 20-річчя відновлення діяльності.

Апостолсьство1w.jpg

В 1999 році ігумен івано-франківського монастиря отців василіан Володимир Палчинський благословив створення спільноти. Тоді 146 осіб виявили бажання вступити до неї і були вписані у, так звану, Книгу, котра є в регіональному центрі Апостольства, що діє при монастирі місіонерів Пресвятої Родини в Лобженіці (Польща). А головний його центр - в Парижі, при монастирі св. Мартина, Notre – Dame de Montligeon.

Історія Апостольства тісно пов’язана з культом Матері Божої Страждальної і згадується в Євангелії від св. Луки (пор. 2, 33-35) і св. Івана (19, 25-27). Також в науці Отців Церкви та великих шанувальників Матері Божої - св. Єфрема, св. Августина, св. Бернарда та інших.

Римські Архиєреї досить часто надавали відпусти й привілеї цьому вшануванню, особливо вервиці Семи Мечів Болю. Папа Пій X 22 липня 1908 року перейменовує Братство доброї смерті на Апостольство Матері Божої, Покровительки доброї смерті і надав Товариству привілеї і відпусти. Братство віддане під особливу опіку Страждальної Матері Божої і св. Йосифа Обручника – двох великих Покровителів доброї смерті.

З 1918 року Апостольство доброї смерті діє у Польщі. «В Україні осідки Товариства організовано у 20-х роках минулого століття при василіянських монастирях у  Перемишлі, Жовкві та Дрогобичі. Перемишльський єпископ Йосафат Коциловський ЧСВВ, 2 вересня 1927 р. дозволяє друкувати для братства вписові листи. Тепер ми обрали його своїм покровителем і отримали мощі блаженного, які зберігаються у Храмі Царя Христа в Івано-Франківську», - розповідає ревнителька Апостольства доброї смерті Даниїла Почтар.

Великий внесок у створенні Братства зробив блаженний о. Віталій Байрак, який став його духовним провідником спочатку в м. Жовкві, а потім, коли його перевели у Дрогобич, взяв це товариство під свою опіку. Однак із початком Другої світової війни сліди діяльності товариства втрачаються.

Тільки з виходом греко-католицької Церкви з підпілля відновили свою відкриту діяльність різні церковні братства, а між ними і Апостольство доброї смерті, яке сьогодні діє при монастирі отців василіан, церкві Царя Христа в м. Івано-Франківську і є духовним центром Апостольства в Україні.

«Апостольство доброї смерті має місійний характер. Нас часто запрошують парохи церков, аби ознайомити парафіян з ідеями братства, об’єднати їх у молитві, провести нічні чування, - розповідає Даниїла Почтар. - Осередки нашого Апостольства поширилися на схід України - Донецьк, Харківську область, м. Херсон, м. Одесу та за кордоном - у Литві, Італії, США та інших країнах. Члени нашого місійного братства прагнуть випросити через молитву для вірних християн витривалість в освячуючій Божій ласці та заодно добру і святу смерть, а для релігійно байдужих і закам’янілих грішників – ласку навернення. Діяльність наша полягає у молитвах кожної третьої суботи місяця до Страждальної Матері Божої Покровительки доброї смерті, та св. Йосифа, у Літургії для членів товариства, в допомозі людям у потребі. Також маємо щорічні з’їзди при василіянських монастирях».

Апостольство-2w.jpg

А минулими вихідними – 22-23 червня у відомому Марійському центрі в селі Погоня, на Івано-Франківщині, зібралися тисячі паломників з різних областей і з-за кордону, щоб відзначити 20-річчя відновлення Апостольства доброї смерті в Україні.

До слова, зараз членами його є 37 тисяч вірних. В тому числі - міністр культури України Євген Нищук та мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Ваші молитви, які лунають тут на заході, ми відчуваємо у себе на сході – Донеччині, - ділиться ревнителька Апостольства доброї смерті Надія Айтімірова, яка приїхала з прифронтового Артемівська, села Роздолівки. – Тому і наша спільнота працює вже десять років. Хоча, звичайно, у нашому краї зараз важко. Щоправда, боятися перестали, бо багато молимося. Вірних греко-католиків маємо досить багато, також і в нашому Апостольстві. Хотіли приїхати сюди чимало, але складно, хоча є прямий потяг, а квитки достатньо дорогі, тож приїхала лише я. Привезла список, де є ще десять нових членів нашої спільноти. Зараз нас уже понад двісті п’ятдесят. Разом збираємося, маємо духівника. Молодь теж цікавиться, десь третина спільноти - молодь. Влаштовуємо свята, концерти. А коли приїжджаю сюди, отримую додаткове натхнення до духовної праці, хоча буваю не так часто». 

«Апостольство у нас діє вже років з десять, - розповідає ревнителька Апостольства доброї смерті з Золочева Юлія Мацелюк. – Маємо духівника, проводимо усі заходи, які передбачені нашими обов’язками. Членів приблизно сто тридцять. Багато молоді, яка охоче долучається до спільноти».

У Чернівцях теж є чисельна спільнота Апостольства доброї смерті. «У нас ця спільнота діє п’ять років. А почула про неї в рідних Улашківцях, де є монастир отців василіян. Отже, вирішила долучитися і створити осередок в Чернівцях. Наш отець Валерій Сиротюк якось поділився, що дуже любить це Апостольство, бо його бабуся молилася у ньому. Він всіляко нас підтримує», - каже ревнителька Володимира Йовик.

На святкування ювілею своєї духовної спільноти з далекого Неаполя приїхала Надія Шемрай. «Я в Італії вже двадцять років, - каже жінка. - Допоки не знала про Апостольство, брала участь у різних паломництвах з італійськими згромадженнями. Одного разу навіть подумала – напевно тут ще не молилися українською. Долучилася до Апостольства доброї смерті сама і запрошувала ще інших українців, ми мали свою спільноту, яка змінювалася через приїзд чи від’їзд в Україну. Я ж намагаюся приїжджати сюди і долучатися до спільних прощ».

У Погоні протягом двох днів для паломників відбулися урочисті Архиєрейські Літургії, які очолили екзарх Луцький Йосафат Говера та митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин. Владики звернулися до присутніх з вітальними промовами. До вітань приєднався голова комісії УГКЦ у справах мирян о. Василь Білаш.  Також прочани взяли участь у конференції, нічних чуваннях з молитовною та розважальною програмою.

Наталія ПАЛІЙ