У Чернівцях віряни УПЦ МП дні і ночі моляться під ОДА

У Чернівцях віряни УПЦ МП дні і ночі моляться під ОДА - фото 1
Вони проводять свій протест через скандал, що трапився у селі Товтри Заставнівського району, та надіються на підтримку Зеленського.

Вже майже тиждень прихожани Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП стоять під стінами Чернівецької облдержадміністрації. Як вдень, так і вночі. Люди змінюють один одного і кажуть, що стоятимуть до кінця. Вони прийшли пікетувати ОДА через те, що в. о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк підписав розпорядження про перехід громади села Товтри під юрисдикцію ПЦУ.

Пікет МП під Чернівецькою ОДА

Як повідомляє власкор РІСУ, під ОДА щодня збираються люди, але не із села Товтри, більшість із Чернівців. Є також священики УПЦ МП. Всі жінки у хустинах, багато з візочками і маленькими дітьми.

«У Товтрах забрали храм. І забрали силою. Хто? Так звана УПЦ. Зірвали замки. А ми канонічна церква. Вночі зрізали замки, коли нікого не було. Сказали, що у них є на це право. А права не мають», — прокоментував отець Максим, який прийшов під ОДА.

«Церковна громада проголосувала за нашу канонічну церкву, — додають прихожанки МП. — Була у селі одна церква, все було дружньо. А потім голова сільської ради став на бік ПЦУ, а мав би зайняти нейтральну позицію... Я з ним говорила, що він не повинен такого робити. І за перехід до ПЦУ голосували люди, які до того до церкви не ходили. Нехай будують свої церкви. За законом повинна голосувати релігійна громада, та, яка ходить у храм, а не вся громада села».

Пікет МП під Чернівецькою ОДА

Ситуацію у Товтрах кореспонденту РІСУ прокоментував отець Віталій Мензак, благочинний Заставнівського району Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ.

«Люди у селі вирішили перейти до ПЦУ. Збори були ще раніше. Більшість людей так вирішила. Загалом ми у селах ніколи не проводимо збори, якщо бачимо, що перехід до нашої церкви люди не підтримують. Тобто, якщо немає 75 відсотків підтримки. Але храм нам віддавати вони не хотіли. І замок із церкви наші парафіяни зірвали — це правда. Але все було не так, як описує Московський Патріархат. Річ у тому, що у селі померла людина, а вони до церкви тіло покійника не пускали. Тому люди і зробили те, що зробили».

Вранці 23 травня віряни УПЦ МП разом із священиками та єпископами влаштували хресний хід центром міста до Чернівецької ОДА. Зібралося більше тисячі людей. У натовпі було багато плакатів з написами на шталт: «Ми залишаємося з Блаженнішим Онуфрієм», «Звільнити Павлюка», «Президент Зеленський, чи бачите ви, що робить влада на місцях»... У пікеті брали участь владики єпископ Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП Мелетій та владика Лонгін (Жар).

Пікет МП під Чернівецькою ОДА

«Так званий патріарх Філарет тепер розкрив всі карти, він розказав, як ставили того нашого землячка Епіфанія головним, — сказав владика Мелетій. — Мінюст підтвердив, що ніхто не відміняв ні Київського Патріархату, ні Автокефальної Церкви. На наших очах відбувається велика брехня. І ця біда прийшла і на Буковину. Ми десятиліттями тут жили мирно. А тепер тут розколи і розбори, влада втручається у церковні справи».

Поки весь натовп перед стінами ОДА співав «Хрістос воскрєсє», вище духовенство запросили на перемовини в облдержадміністрацію.

Невдовзі після цього невідомий повідомив про замінування Чернівецької ОДА і людей почали звідти евакуйовувати.

А тим часом віряни і духовенство Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ пройшли з ходою до однієї з адвокатських контор міста. Учасники ходи кажуть, що адвокати цієї контори допомагають церкві Московського Патріархату і заводять справи на активістів ПЦУ.

Пікет МП під Чернівецькою ОДА

В.о. голови Чернівецької ОДА більше години спілкувався з духовенством УПЦ МП. І як результат - буде створена ще одна робоча група, котра займатиметься урегулюванням конфлікту між громадянами різних конфесій. Така група вже існує, але до неї входитимуть більше людей

Михайлові Павлюку, який вийшов до протестувальників, повідомили, що священнослужителі Чернівецької області підготували звернення до спеціального відділу адміністрації Президента України про те, що на Буковині, за їх словами, грубо порушують позиції вірян УПЦ МП і цю проблему потрібно вирішити. Також у звернені йдеться про те, щоб не допустити до підпису подібні розпорядження про перехід громад.

Сам Павлюк вважає, що перехід був законним, адже за нього проголосувала більшість вірян.

«Ми домовились про нормальну роботу із вашими представниками, - сказав в. о. голови ОДА. - Розмова була нелегкою, але ми почули одне одного."

Після цих слів Михайла Павлюка люди почали кричати: "Ганьба!" Михайло Павлюк на це відповів: "Ви кричите "Ганьба!" громадянину України, який працює тут задля збереження Закону, давайте кричати сепаратистам на Сході, які забирають життя наших співгромадян, давайте Путіну скажемо: Ганьба!»