Після театралізованої Хресної дороги почав ходити до церкви

25.04.2019, 14:20
Після театралізованої Хресної дороги почав ходити до церкви - фото 1
Традиційна театралізована Хресна дорога, яку щорічно у період Великого посту проводять студенти-католики, цього року відбулася у 17 парафіях трьох областей – Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської.

Традиційна театралізована Хресна дорога, яку щорічно у період Великого посту проводять студенти-католики, цього року відбулася у 17 парафіях трьох областей – Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської. До участі у ній долучалися тисячі людей. Наймасовішим захід був у райцентрах Долині – на Прикарпатті, Сокалі – Львівщині і Заліщиках – Тернопільщині, де до символічної Хресної дороги приєдналися до п’яти тисяч осіб.

Хода-1.gif

Маршрути її були різними – десь, як от в Івано-Франківську і Брошневі-Осаді на одній локації – в парку чи біля церкви. В райцентрах і містечках вона прямувала центральними вулицями, у селах - навіть довкола села.

Театралізована Хресна дорога проводиться ТУСК «Обнова» вже приблизно понад десять років.

Сюжет, який втілюють актори-аматори студенти і колишні студенти – це страсті Христа, його дорога на Голготу, символічне розп’яття і Воскресіння. Слова до дійства написані раніше – протягом попередніх років.

Хода-2.gif

Як пояснює керівник ТУСК «Обнова» Івано-Франківська Володимир Майка: «Ми маємо записану фонограму, тому потрібно добре готуватися, щоб слова, що виголошуємо, з нею співпадали. Оскільки все – костюми, транспорт, технічні засоби за наш кошт, то поки нічого нового не додавали. Щоправда, під час Хресної дороги трапляється, що нам дають якісь пожертви – їх зберігаємо до наступного року»

Загалом, глядачі реагують на дійство по-різному. «Не завжди це сльози, але часто – небайдужість, - ділиться Володимир. - Багато людей спонтанно долучалися до нас у символічній ході. Найцікавіше було, коли чоловіки, які проходили поруч, приєднувалися до нашої Хресної дороги, а потім ділилися, що не ходять до церкви, нічого не розуміють, але саме вона їх зацікавила».

хода-3.gif

Звичайно, цікавим є виконання головної ролі театралізованої Хресної дороги – ролі Ісуса Христа. У різні роки її виконували різні молоді люди - переважно студенти-семінаристи.

хода-4.gif

Цього року така честь вперше випала студенту Івано-Франківської теологічної академії УГКЦ Ігорю Дзері. «Ще п’ять років тому, першокурсником, я побачив театралізовану Хресну дорогу «Обнови» і мені дуже сподобалося, - розповідає хлопець. – Мріяв взяти в ній участь як актор. Безумовно і в ролі Ісуса. Отже, мав таку можливість – моя мрія здійснилася. Я щойно вступив до товариства і відразу долучився до театралізованого дійства. Це виявилося достатньо важко – дуже хвилювався. Але з молитвою все вдалося легше, бо думав, що Ісус справді багато терпів за нас. Прийшло розуміння, що інколи отримую якісь такі ніби удари долі, але вони дрібні порівняно з терпінням Ісуса».

Хода-5.gif

Зі слів Ігоря, під час однієї з постановок Хресної дороги стався кумедний випадок – одна жінка кинулася захищати Ісуса від катів. Також мав гарне свідчення того, що один з глядачів – чоловік, який дуже рідко відвідував церкву – лише на великі свята, після того як випадково долучився до дійства, коли проходив з візочком і дитиною поруч, почав ходити постійно. «Про це розповів парох села, у якому це відбулося, - ділиться Ігор Дзера. – Зрештою, я сам зміг утвердитися у вірі, покликанні бути священиком, іти за Христом і доносити до людей актуальність Його Воскресіння через муки, смерть до життя вічного. Саме це мені вдалося переосмислити».

Хода-6.gif

Наталія ПАЛІЙ