• Головна
  • Публікації
  • Екологічні небезпеки обговорили в Івано-Франківську богослови і науковці з шести країн...

Екологічні небезпеки обговорили в Івано-Франківську богослови і науковці з шести країн

24.04.2019, 11:39
Екологічні небезпеки обговорили в Івано-Франківську богослови і науковці з шести країн - фото 1
В Івано-Франківській академії Івана Золотоустого 23 квітня відбулася Міжнародна конференція за участю експертів і науковців з Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Румунії, України - «Екологічні виклики в умовах геополітичних трансформацій».

В Івано-Франківській академії Івана Золотоустого 23 квітня відбулася Міжнародна конференція за участю експертів і науковців з Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Румунії, України - «Екологічні виклики в умовах геополітичних трансформацій».

Організатори конференції – Івано-Франківська академія Івана Золотоустого, Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології, Громадська організація «Центр політичних наративів демократії», Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Екологія-w.jpg

У рамках заходу відбулися засідання круглого столу і чотири сесійні засідання під час яких обговорювали теми: «Мілітарні аспекти національної та міжнародної екологічної безпеки», «Екологія на окупованих територіях Донбасу і Криму - виклики і загрози», «Екологічний моніторинг та стратегічна екологічна оцінка як складові ефективної екологічної політики», «Ресурсна незалежність в системі національної безпеки», «Екологічна освіта як інструмент забезпечення сталого розвитку».

Відкрив конференцію митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), який підкреслив важливість підтримки Церквою будь-яких ініціатив збереження навколишнього середовища, яке є безумовною цінністю для людства.

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології Володимир Шеремета, виступаючи перед учасниками заходу додав: «Ми всі стоїмо перед чисельними екологічними викликами, які, як знаємо, тісно пов’язані з політичними, соціальними, економічними викликами і становлять загрозу життю мільйонів людей. І Церква, як адвокат, сотвореного Богом світу, почувається співвідповідальною за вирішення екологічних проблем і долучається до екологічної освіти, підтримує практичні природоохоронні проекти. Але найвагомішим її внеском є плекання автентичної християнської віри, духовності моральності – екології душі, яка є запорукою екології навколишнього середовища».

Серед головних спікерів конференції були відомі науковці та суспільно-політичні діячі - Павло Жебрівський – голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (11.06.2015-13.06.2018), народний депутат України IV-VI скликань, Ніка Чітадзе – директор Центру міжнародних досліджень Міжнародного Чорноморського університету (Грузія, місто Тбілісі), Євген Хлобистов – директор Міжнародного науково-дидактичного інституту Вищої економіко-гуманітарної школи (Польща, місто Бєльско-Бяла), Віліус Камінскас – президент Литовської асоціації атлантичного договору (Литва, місто Вільнюс), Татьяна Мішаткіна – професор кафедри соціально-гуманітарних наук і сталого розвитку Міжнародного державного екологічного інституту імені Андрія Дмитровича Сахарова Білоруського державного університету (Білорусь, місто Мінськ).

Еколоігя-2w.jpg

«Усі ми маємо мрію жити в успішній екологічно чистій і безпечній країні, - наголосив у своєму виступі Павло Жебрівський. – Сьогодні Україна, як і віки тому, стає на сторожі того, щоб не зруйнували Стару Європу і цінності західної цивілізації. Ми, безумовно, потребуємо допомоги наших західних партнерів у цьому. Вони мають усвідомити, що сьогодні маємо війну не лише в Україні, але війну цивілізації. А наших закордонних колег змушує замислитися над цим якраз екологія - ніхто в решті-решт не залишиться недотичним до цієї війни». 

Українсько-польський науковець Євген Хлобистов доповнив Павла Жебрівського порівнянням екологічних проблем прикордонних територій на сході і заході нашої країни. «Транскордонні території завжди були дуже вразливі до будь-яких екологічних небезпек і пов’язане це з тим, що ми маємо різні геополітичні особливості», - каже вчений.

«Під час сьогоднішньої міжнародної конференції ми маємо на меті розглянути глобальні екологічні проблеми, адже знаємо, що існує велика проблема охорони навколишнього середовища, в тому числі, глобального потепління, - розповів у коментарі для журналістів грузинський науковець Ніка Чітадзе. – Середня температура повітря у світі за прогнозами вчених, протягом 21 століття, може піднятися на два з половиною градуси. Також знаємо, що масово знищуються лісові угіддя – по 150 тисяч квадратних кілометрів щороку по усій поверхні земної кулі, що спричиняє ерозію ґрунтів, забруднення водойм, тощо. Відповідно до цього, людство повинно вирішувати питання захисту довкілля. Також особливо маємо звернути увагу на порушення щодо окупованих територій Криму, Донбасу, Абхазії де через нецільове використання угідь страждає Чорноморське узбережжя і за це має наступати відповідальність згідно чинних законодавчих норм. Загалом, глобальні екологічні проблеми необхідно вирішувати, перш за все, координуючи дії відповідних міжнародних організацій, до прикладу – ООН, державних структур на території конкретних держав також міжнародних неурядових організацій».

Після завершення конференції професор з Білорусі Татьяна Мішаткіна поділилася своїми враженнями: «Я нарешті познайомилася з греко-католиками в Україні, здивувалася що вони і є уніати. Насправді – чудові люди, які роблять так багато потрібного. Прикладом цього є сьогоднішній захід у якому я з задоволенням взяла участь і який об’єднав різних науковців». 

За підсумками міжнародної наукової конференції «Екологічні виклики  в умовах геополітичних трансформацій» видадуть збірку матеріалів з доповідями її учасників.

Наталія ПАЛІЙ