• Головна
  • Публікації
  • Десятки тисяч учасників, серед яких родини героїв АТО: символічна Хресна Дорога пройшла Івано-Франківськом...

Десятки тисяч учасників, серед яких родини героїв АТО: символічна Хресна Дорога пройшла Івано-Франківськом

15.04.2019, 11:52
Десятки тисяч учасників, серед яких родини героїв АТО: символічна Хресна Дорога пройшла Івано-Франківськом - фото 1
Вулицями обласного центру Прикарпаття 14 квітня пройшла символічна Хресна дорога. Як зауважують організатори, одна з найвелелюдніших за увесь час проведення. Участь у ній взяли приблизно понад тридцять тисяч осіб.

Вулицями обласного центру Прикарпаття 14 квітня пройшла символічна Хресна дорога. Як зауважують організатори, одна з найвелелюдніших за увесь час проведення. Участь у ній взяли приблизно понад тридцять тисяч осіб.

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

Відбувається захід уже двадцять другий раз поспіль. Традиційно така хода проводиться у п’яту неділю Великого посту.

Запровадили таку традицію в Івано-Франківську отці-василіяни з ігуменом отцем Володимиром Палчинським і владика Софрон (Мудрий). 

Цьогорічна Хресна Дорога присвячена християнським родинам.

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

«Всеукраїнська Рада Церков саме родину проголосила основою суспільства, — наголосив митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин). – Адже родина – це і домашня церква, і держава. З неї починається усе живе».

«Хоча наша Хресна Дорога вулицями міста є духовним заходом, вона має культурний аспект, — додає ігумен монастиря отців-василіян Івано-Франківська отець Йосафат Хаймик. – Схожа до того, як відбуваються подібні заходи у різних країнах світу. Інший аспект нашої Хресної Дороги – об’єднавчий, бо до неї приєднуються різні люди з різними поглядами і вподобаннями – їх об’єднує хрест».

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

Зі слів отця Хаймика, символічний дерев’яний хрест, який несуть вулицями міста, виготовлений двадцять років тому на заміну того, який несли протягом двох перших років. Цей дещо легший. А перший зберігається на території монастиря отців-василіян, у парафії Царя Христа в Івано-Франківську.

Отже, в цю неділю, почергово по стаціях символічний хрест несли священики, семінаристи, сестри-монахині, викладачі та вчителі навчальних закладів, учні шкіл та студенти, молодіжні церковні спільноти, пластуни, скаути, «лицарі Колумба», правоохоронці, рятувальники, освітяни, медики, влада міста та області. 

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

«Ми хотіли якнайширше представити соціум, принаймні, людей, які відіграють важливу роль у суспільстві», — пояснює отець Йосафат Хаймик.

Також новаторством цьогоріч, як каже отець Хаймик, стало те, що на проханням громадських організацій, які працюють з родинами вояків АТО, хрест несли саме родини загиблих героїв. Їх на Прикарпатті є більше сотні.

Поряд прямували ветерани, які прийняли хрест на наступній стації.

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

«Мій син загинув в Авдіївці 2014 року, захищаючи Донецький аеропорт, - ділиться, стримуючи сльози, пані Марія - мама загиблого героя Ярослава Костишина. – Я допомагаю Ісусові нести Його Хрест. Здається мені – свій несу і Йому допомагаю. Я мала єдиного сина, якому було тридцять три роки. Моїм двом онучкам уже по чотирнадцять років. В цій Хресній Дорозі прошу про мир, щоб вони жили щасливо. Хочу для них кращого майбутнього, яке стане підтвердженням того, що їх батько загинув недарма».

Учні ЗОШ №16 Івано-Франківська долучилися до цьогорічної Хресної Дороги і вважають це особливо почесним. «Це змусило мене досить серйозно задуматися про страждання людей, — ділиться десятикласник Ілля. – Тим більше зараз, коли складною є ситуація в нашій країні і світі загалом».

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

«Дуже вдячні, що саме ми маємо шанс долучитися до такого важливого заходу, — додає дев’ятикласниця Вікторія. – Мої відчуття? Якесь таке полегшення і світліше на душі».

«Як кожного християнина – переповнює відчуття доброти, єдності. Також розуміння того, що Господь з нами. В той же час – це місце добрих роздумів над тим - що зроблено, які помилки допущено і як бути кращими», - ділиться враженням від участі у Хресній Дорозі ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. 

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

Заступник начальника поліції в Івано-Франківській області Олег Йосипів прийшов на Хресну Дорогу з родиною. Символічного хреста правоохоронець ніс, тримаючи на руках річну донечку Полінку. «Маю трьох донечок, - каже він. – Відверто – мало буваю з родиною і саме на такому важливому дійстві я поруч. Вважаю, що у цей час посту потрібно віддати належне Богові і помолитися за майбутнє держави».

Хресна Дорога вулицями Івано-Франківська, яка стартувала від парафії Царя Христа, монастиря отців-василіян, завершилася біля кафедрального собору Святого Воскресіння УГКЦ. Всі, хто до неї долучився, після подячного слова і благословення митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира (Війтишина), змогли відвідати храм, де для вшанування були виставлені мощі мучеників Станіславівських – Івана Слезюка і Симеона Лукача.

Хресна хода вулицями Івано-Франківська

Наталія ПАЛІЙ