• Головна
  • Новини
  • "Почуйте врешті Андрея Шептицького!" — Мирослав Маринович про актуальність ідей великого Митрополита...

"Почуйте врешті Андрея Шептицького!" — Мирослав Маринович про актуальність ідей великого Митрополита

11.04.2019, 13:26
"Почуйте врешті Андрея Шептицького!" — Мирослав Маринович про актуальність ідей великого Митрополита - фото 1

У Львові відбулася презентація книжки Мирослава Мариновича “Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»”. Видання містить ґрунтовний аналіз інтелектуальної спадщини духовного лідера українців Митрополита Андрея у чотирьох аспектах: богословське підґрунтя, сфера економічних стосунків, національна сфера, міжрелігійна та міжконфесійна сфери.

У середу, 10 квітня, у Львові відбулася презентація книжки Мирослава Мариновича “Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»”. Видання містить ґрунтовний аналіз інтелектуальної спадщини духовного лідера українців Митрополита Андрея у чотирьох аспектах: богословське підґрунтя, сфера економічних стосунків, національна сфера, міжрелігійна та міжконфесійна сфери.

“Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»”

У межах презентації спочатку автор представив свою роботу. А далі відбулося обговорення теми книжки. Учасниками дискусії стали: Софія Опацька — декан-засновниця Львівської бізнес-школи УКУ (#LvBS), проректорка УКУ; Олег Яськів — доктор технічних наук, громадський діяч, директор Центру Шептицького; Андрій Худо — співзасновник Холдингу емоцій “!FEST”, член Дорадчої ради #LvBS; Мар’яна Савка — модератор заходу, головна редакторка і співзасновниця “Видавництва Старого Лева”, а також, безперечно, Мирослав Маринович — автор видання, український правозахисник та релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської Групи, проректор з призначення та місії УКУ.

Спочатку автор книги висловив слова вдячності тим, хто сприяв роботі над книгою та у її виданні. Він вважає, що зараз необхідне повернення Митрополита Андрея Шептицького в іншому вимірі, тобто крізь призму сучасного прочитання.

“Я хочу подякувати, і щоб ми всі спільно подякували Митрополитові Андреєві, за те, що його думка і далі освітлює наш шлях. Він і далі вміє бути нашим сучасником. Як ви побачите трішечки далі, то він вміє потрапити в сам епіцентр наших проблем зі своїми переконуваннями і пропозиціями”, — наголосив Мирослав Маринович. — Українці вміють не слухати Митрополита Андрея! І це вони вміють успішно робити! Він волав, кричав до нас, українців. І часом так боляче читати його, у який відчай він інколи потрапляв від того, що люди його не чують. Він дивним чином знову потрапив у ціль, у цей непростий теперішній час. Як бачимо, його знову можна дуже легко відкинути... Отже, давайте будемо думати та аналізувати”, — закликав до роздумів автор книги.

Зокрема, Мирослав Маринович пояснив основні особливості позиції Митрополита Андрея щодо “позитивної суми” та “доданої вартості”.

Мирослав Маринович

“Там, де йдеться про горизонтальні стосунки між людьми та народами, Митрополит беззастережно дотримується принципу “позитивної суми”, який передбачає співпрацю, а тому породжує “додану вартість”. Натомість там, де йдеться про вертикальний взаємозв’язок із Богом та Його Об’явленою Правдою, тобто про напругу між добром і злом, правдою та облудою, любов’ю та ненавистю, Шептицький не бачить можливості порозуміння і чітко обстоює принцип «або/або»”, — підкреслив Мирослав Маринович.

Учасники дискусії з власного досвіду запевнили, що ідеї Митрополита Андрея є актуальними не лише в Україні. Адже вчення Шептицького стимулює зосередженість на формуванні мислення у стилі “win-win”, до плекання моральних цінностей в освіті, протистояння сучасним викликам і загрозам, пошукам нових рішень. Ба більше, у книзі навіть представлені ідеї Митрополита щодо економічних питань та такі, які можна застосувати до нинішньої геополітики – до ситуації в Україні, Європі, США та Росії.

“Якби у нас тепер був такий однозначний лідер нації як Митрополит Андрей Шептицький, тоді в нас точно не було б тих чвар й такої ситуації, яка трохи схиляється у бік “нульової”, а не “позитивної суми”. Важливо зараз зробити правильні висновки. А у цих висновках ми повинні опиратися на моральну парадигму, яку нам дає Митрополит Шептицький”, — зауважила головна редакторка і співзасновниця “Видавництва Старого Лева” Мар’яна Савка.

Додамо, що книгу видано за підтримки випускників #LvBS: магістерської програми Key Executive MBA, магістерської програми з інновацій та підприємництва, а також магістерської програми з управління персоналом та організаційного розвитку.

Презентації книжки про Митрополита Андрея Шептицького в Центрі Шептицького

Мар'яна Савка

Софія Опатська

“Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»”

Оксана Войтко

Світлини авторки