У Погоні вшанували пам'ять абортованих дітей

23.03.2019, 19:48
У Погоні вшанували пам'ять абортованих дітей - фото 1
Проща вшанування пам’яті дітей, які померли до свого народження, відбулася у відомому відпустовому місці у селі Погоня, на Івано-Франківщині, в суботу 23 березня.

Проща вшанування пам’яті дітей, які померли до свого народження, відбулася у відомому відпустовому місці у селі Погоня, на Івано-Франківщині, в суботу 23 березня.

Доєдналися до прощі учасники реколекцій для осіб, які пережили втрату дитини до народження, зі Львова, Дрогобича, Коломиї, Івано-Франківська. Участь у прощі взяло духовенство на чолі з заступником адміністратора патріаршої курії УГКЦ отцем Володимиром Містерманом.

Під час прощі у Погоні відбулася поминальна Літургія, Хресна Дорога і захоронення листів, у яких батьки звернулися до своїх ненароджених дітей. Листи склали під час реколекцій. Їх символічно захоронили на алеї пам’яті в Погоні і на тому місці посадили кущі квітів.

Погоня-2.gif

«Синод єпископів УГКЦ 2009 року призначив у другу суботу великого посту відзначати день пам’яті абортованих дітей і тих, які померли до народження, - повідомляє Голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я отець Руслан П’яста. – Ми відзначаємо цей день у Погоні, бо саме тут було закладено алею пам’яті померлих дітей. Молимося за них і за їх рідних, також за медичних працівників – усіх, хто знав і мовчав, підтримував прямо чи опосередковано аборт. Також за наш парламент, який зараз не здатний прийняти відповідні законодавчі положення, щоб захистити життя ненароджених дітей,  як це є, до прикладу, у сусідній Польщі».

Зі слів отця П’ясти, у травні минулого року Синод єпископів УГКЦ благословив на діяльність місію «Рахіль». Метою її створення була допомога людям, які переживають втрату дітей до народження. В рамках її діяльності відбуваються реколекції, створюються групи взаємодопомоги, тощо. Працюють у проектах священики, яких раніше готували фахівці, втому числі психіатри та психологи.

Погоея-3-й.gif

«Я як медик, в тому числі, можу сказати, що навіть офіційна статистика у нашій країні страшна – кожна третя дитина абортується, - розповідає пані Ольга, яка приїхала на прощу з Дрогобича. – Я свого часу дізналася, що розпочалося таке за радянських часів, бо до початку двадцятого століття нічого подібного не було. А принесла аборти у нашу країну саме комуністична система – безбожна. Ми, на жаль, стали її жертвами. Отже, маємо наслідки, які відмолюємо. Адже все починається з духу. Місія «Рахиль» має поширюватися Україною, бо вона корисна для людей, які потребують відповідної допомоги – їх духовного і психологічного стану. Це допомагає «вилетіти» зі своєрідної «духовної клітки», отримати свободу, зрозуміти, що ти такий не один, що це є проблемою багатьох людей. Також важливо на рівні держави приймати відповідні закони, щоб більше не нищити людей духовно і фізично, як це було за комуністичного режиму».

«Я працювала в медичній компанії за посередництвом якої розповсюджувалися нібито для гормонального лікування і попередження небажаної вагітності, так звані, спіралі, які є також абортивними, - каже пані Людмила з Івано-Франківська. – Ми говоримо, що аборт – гріх, але є інші абортивні засоби і люди навіть не усвідомлюють їх шкоди. Про це потрібно говорити більше. Я пояснювала кому могла, що це теж гріх».

Погоня-2-ц.gif

«Ми вже сім років молимося за збереження життя біля пологового будинку в Івано-Франківську, - розповідає заступник голови Івано-Франківської ГО «Рух за життя» Мирослав Возняк. – За приклад взяли те, що в Нью-Йорку спочатку декілька людей, а пізніше єпископ і ще більше бажаючих молилися проти абортів. Це допомогло врятувати не одне життя. Ми теж маємо приклади допомоги нашою молитвою і поширення такої спільної молитви у різних куточках нашої області і інших областей. Безумовно, необхідно на законодавчому рівні заборонити аборти, адже, на мою думку, це також допоможе припинити війну в нашій країні».

23 березня поминальні богослужіння за дітьми, які померли до народження, відбулися в різних єпархіях УГКЦ.

Наталія ПАЛІЙ

Теги: #Аборти