Унікальну Поморянську чудотворну ікону відновлюють в Івано-Франківську

27.02.2019, 16:32
Унікальну Поморянську чудотворну ікону відновлюють в Івано-Франківську - фото 1
У реставраційному відділі обласного краєзнавчого музею перебуває на реставрації чудотворна ікона Матері Божої Поморянської - унікальна пам’ятка 17-18 століть. Її протягом одного дня - в четвер 28 лютого з 15.00 можна буде побачити у залі сакрального мистецтва музею.

У реставраційному відділі Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею перебуває на реставрації чудотворна ікона Матері Божої Поморянської - унікальна пам’ятка XVII-XVIII століть. Її протягом одного дня - в четвер 28 лютого з 15.00 можна буде побачити у залі сакрального мистецтва музею.

Ікона Поморянської Богородиці

Працює з іконою відомий прикарпатський реставратор Валерій Твердохліб.

«Цікаво, що під час роботи необхідно було демонтувати ризи. Під ними я побачив унікальне зображення живописної ікони, бо вона, звичайно, мала свою історію до коронації. Саме таку її побачать відвідувачі краєзнавчого музею», — каже майстер.  

Чудотворна ікона Матері Божої Поморянської потрапила до івано-франківського реставратора з селища Поморяни, що на Львівщині.

З історичних джерел відомо, що перша згадка про нього датується 1437 роком і це був дуже важливий оборонний пункт, визначний для Галичини. Відомий він своїм замковим комплексом XVI-XVII століть, який серед інших належав сину короля Яна ІІІ Собеського Якубу Собеському. Також там є унікальний костел 1738 року.

Чудотворна ікона знаходиться у храмі Пресвятої Богородиці – дерев’яній церкві 1690 року.

«Ікона, швидше за все, стала трофеєм козаків, бо написана у латинському стилі, - розповідає Валерій Твердохліб. — Я знаходив дослідження мистецтвознавця Віри Свєнціцької про те, що над іконостасом церкви у Поморянах працювали майстри кола Івана Рудковича. Хоча ті ікони, які збереглися досі у храмі, у більшості перемальовані. А чудотворна – оригінальна. Єдине, що відомо – у 1862 році її розмістили у церкві над престолом. Отже, можна припустити, що саме тоді її коронували і одягли в ризи. З історії також відомо, що у 1829 році церкву у Поморянах відвідав митрополит Михайло Левицький, а у 1906 році – митрополит Андрей Шептицький».

Зі слів реставратора, чудотворна ікона Поморянської Богородиці мала проблему з дерев’яним щитом, бо його зточив жук, тому громада села вирішила віддати її на консерваційні роботи. Але виявилося, що і на полотні під щитом є сліди втрат, тому ризи зняли.

«Це дослідження, думаю, дасть новий поштовх для подібної роботи. Я планую звернутися також до львівських мистецтвознавців, надам їм усі необхідні матеріали про ікону. Думаю, відкриття нас очікують цікаві», - каже реставратор.                

Під час презентації чудотворної ікони Поморянської Матері Божої відвідувачі краєзнавчого музею також побачать новий альбом, присвячений музейному проекту «Врятуймо скарби разом. Історія одного проекту».  

Книжка

«Альбом - це своєрідний підсумок реставраційного проекту Івано-франківського обласного краєзнавчого музею. Коли я його започатковував у 2009 році, то не мав уяви про те, як усе буде відбуватися. Але минуло десять років і маємо уже цілу історію проекту, ювілей якого будемо відзначати наприкінці року, - пояснює Валерій Твердохліб. — Тексти до альбому написані колишнім співробітником національного музею ім. А.Шептицького, викладачем Львівської академії мистецтв Богданом Мисюгою. Рецензентами альбому є відомі експерти, мистецтвознавці – Марія Гелетович, Олег Сидор, мій вчитель – найкращий реставратор України – Володимир Мокрій, Оксана Маричевська».

Книжка

Дизайн книжки розробив завідувач кафедри книгодрукування Львівської академії мистецтв Петро Нагірний.

«Книжка складна, глибоко структурована. У ній є багато історії, каталог унікальних творів з нашої музейної колекції, які реставрували, в тому числі – вперше опублікованих, - додає Валерій. - Є розділи про те, як усе відбувалося - про презентації, виставки, власне – історію, проекти такі, як, до прикладу, «Образи Світлих» Юрія Бакая, «Вгору серця. Для Бога я створюю найкраще» Яреми Стецика, «Повернення сакральних реліквій», який ми започаткували 2014 року і завдяки якому досліджували і реставрували для міста і громади унікальні раритети, які знаходили  – і релікварій святого Пантелеймона, антимінси, ікони, ризи Зарваницької чудотворної ікони Ісуса Христа. Є в альбомі окремий розділ, присвячений фандрейзингу, меценатству. Я на початках думав – якою буде посвята цієї книги, для чого вона ,і зрозумів – це подяка тим людям, які усі ці роки були у проекті «Врятуймо скарби разом», підтримували його. Також це добра нагода показати, як можна втілювати подібні проекти».

У планах реставратора також презентувати чудотворну ікону Матері Божої Поморянської в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї вдруге – після завершення усіх робіт з її відновлення. 

Книжка

Книжка

Книжка

Наталія ПАЛІЙ