• Головна
  • Публікації
  • Ювілейний фестиваль «Коляда на Майзлях» зібрав творчі колективи з України й із закордону (ВІДЕО)...

Ювілейний фестиваль «Коляда на Майзлях» зібрав творчі колективи з України й із закордону (ВІДЕО)

15.01.2019, 12:10
Ювілейний фестиваль «Коляда на Майзлях» зібрав творчі колективи з України й із закордону (ВІДЕО) - фото 1
За свою десятилітню історію фестиваль «Коляда на Майзлях» виріс з локального до міжнародного, відповідний статус йому присвоїли декілька місяців тому. З роками змінювалися також форми його проведення.

За свою десятилітню історію фестиваль «Коляда на Майзлях» виріс з локального до міжнародного, відповідний статус йому присвоїли декілька місяців тому. З роками змінювалися також форми його проведення.

Майзлі.jpg

«Ідею такої коляди, яка розвинулася у наш фестиваль, ми свого часу запозичили зі Львова з «Великої коляди», яка уже вдвадцяте відбувається у храмі Пресвятої Євхаристії, - розповіла засновник і співорганізатор «Коляди на Майзлях» Любов Тердецька. – Отже, побувавши там, ми запропонували тодішньому настоятелю парафії Царя Христа, ігумену монастиря отців-василіян в Івано-Франківську отцю Володимиру Пальчинському організувати подібний захід на парафії. Спочатку учасниками його були парафіяльні колективи. Згодом запрошували виконавців з інших парафій та народні аматорські колективи з Івано-Франківська».

Зі слів Любові Тердецької, спершу «Коляда на Майзлях» тривала декілька днів, наступні три роки – два тижні, протягом яких могли виступити до п’ятдесяти колективів не лише з Прикарпаття, але й інших областей. Згодом було вирішено все ж скоротити терміни фестивалю до одного тижня. Винятком були лише роки Майданів – тоді виконавці колядували і спільно молилися лише декілька днів.

Зараз учасники фестивалю – аматорські та професійні колективи з Прикарпаття, різних куточків України також і з закордону. Кожен з них показує власний репертуар і на гала-концерт всі готують різдвяні пісні та колядки, які виконують зведеним хором.

На десятий фестиваль «Коляда на Майзлях» зібралися колективи цікаві тим, що учасники їх здебільшого молоді люди. І це, як кажуть організатори, доводить те, що нашу коляду зберігають і передають з покоління до покоління – вона справді живе.

Цьому підтвердженням виступ колективу, який став без перебільшення, фаворитом глядачів - народного аматорського молодіжного фольклорно-етнографічного гурту «Дністрові дзвони» з села Петрів, що на Тлумаччині, Івано-Франківської області. Молоді виконавці підкорили неймовірною силою голосів і майстерністю. «Ніхто з нас не має музичної освіти, — ділиться керівник «Дністрових дзвонів» Володимир Жилюк – студент, майбутній лікар. — Щоправда, одна дівчинка здобуває музичну освіту. Усі ми є аматорами, любителями давнього українського співу. Особливо не вчили техніку виконання пісень, якось це у нас закладено. Разом співаємо уже шість років. На момент створення гурту мені було 16 років. Коли ми зібралися, люди у селі казали, що діти собі співають. Ніхто не вірив, що будемо народним колективом». Як каже Володимир, пісні він з колегами збирає у старожилів і не лише у своєму селі, а й по всій Україні. Ті, що особливо до душі – беруть до репертуару.

Майзлі-2.jpg

З особливою теплотою, любов’ю, трепетом зустріли у храмі Царя Христа на «Коляді» колективи зі сходу України – прифронтових Луганської Попасної і Донецької Волновахи. «Ви найдорожчі наші гості. Ваша коляда здатна перекрити навіть вибухи гармат і є підтвердженням того, що ми непереможні», - наголосив, вітаючи східняків настоятель парафії Царя Христа, голова оргкомітету фестивалю отець Йосафат Хаймик.

Фольклорний ансамбль «Заграйярочка» з Волновахи вперше на Прикарпатті. Але враження, кажуть – якнайкращі. «Ми живемо зараз у тиші. Отже, і співається добре, люблять нас у нашому краї і старі і молоді. Ми такі собі – бійці культури, які прославляють його піснями, автентикою у себе вдома і по всій Україні. Колектив у нас родинний - аматорський, - ділиться керівник ансамблю Ірина Крюченко. – На фестиваль готували пісні нашого краю - Донеччини. Дуже тут сподобалося, тому з задоволенням повернемося ще. Приймали нас скрізь щедро і з любов’ю». 

«Нас запросили знову на «Коляду на Майзлях», хоча зовсім не сподівалися, - розповідає керівник вокального ансамблю «Мелодія» з Попасної Аліна Лисовець. – І нас заполонила така хвиля щастя - відразу відчули, що поїдемо сюди, хоча мали інші пропозиції. Обновили репертуар, поколядували у себе в місті - у мерії та храмі і прибули до вас. Хоча вдома зовсім не спокійно, продовжуємо займатися у ансамблі, співати пісень і ділитися ними».

До слова, Волноваха приблизно за півтори десятки кілометрів від лінії фронту, а Попасна – всього за декілька кілометрів.

Так само тепло і привітно приймали глядачі на «Коляді на Майзлях» гостей з інших куточків України.

Молодіжний колектив з Київщини, який цікавий своїм репертуаром – Вишгородський муніципальний хор «Коралі», бо виконує навіть стрілецькі пісні. І це, як розповіла його керівник Оксана Твердушко, завдяки першому керівнику львів’янці Лесі Потіцькій. Хоча хор аматорський – його учасники школярі і студенти, виконавський рівень їх не гірший від професіоналів.

Академічний камерний хор «Чернівці». Вразив, перш за все, оригінальною сценографією, яку створює одна з його учасниць Марія Сандуляк. Також красивим виконанням українських і румунської колядок і різдвяних пісень.

Молоді одесити – студенти Одеської національної академії харчових технологій зі своїм хором «NOVELLUS» участь у «Коляді на Майзлях» бере вперше. Не дивлячись на те, що колектив аматорський, виступ його справді на гарному рівні, хоча виконувалися класичні різдвяні твори. «Нам дуже сподобалося у вас. Це велика честь виступати на такій великій сцені, - каже керівник Наталія Гетманець. – Ми готувалися до фестивалю, підбирали репертуар, який сподобався би усім і, перш за все, нашому колективу. В тому числі - бойківська колядка».

Звичайно закордонні гості заслужили на гучні овації глядачів фестивалю.

З Польщі приїхав колектив студентів Люблінської політехніки «Głośne szepty». У його складі поляки та українці, які, як розповів керівник Антон Блажеєв, мають спільну мету робити щось цікаве і хороше - і це вдається. Гурт не професійний, але робить усе з душею, таким чином, інтегруючись у суспільство. І справді «Głośne szepty» виступили гарно, виконавши польські і українську колядки.

А от хор академії економіки Молдови «CANTABILE» давно мріяв потрапити на «Коляду на Майзлях», поділилася його керівник Єлена Маріан. «Нам дуже сподобалося, - каже Єлена. – Тому вдячні за запрошення. Тут чудовий зал. А колядки – це те, що святе, пов’язане з Богом тому і вдається, бо від душі. Ми включили до свого фестивального репертуару румунські, американські різдвяні пісні і також «Щедрик».

І ще багато колективів аматорських і професійних вражали кожного фестивального дня по-своєму цікавими, оригінальними, мистецькими виступами глядачів «Коляди на Майзлях».

Побували тут також імениті виконавці – муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л.Ревуцького і народна артистка України Ніна Матвієнко виступили в один з перших фестивальних днів. «Аж хлюпоче!, - не приховувала емоцій Ніна Матвієнко. – Такий хороший різдвяний був вечір зустрічі у цьому прекрасному храмі. Такої радості та підйому не очікували. Втомлені з потягу – але все це враз зникло. Я ожила. Загалом, хто у ці дні багато співає колядок і щедрівок – відразу молодіє душею. Ніхто ніколи над цим не задумувався. А мені протягом десь п’ятдесяти років задають питання – «чому ви не старієте?». А я кажу – «бо колядки, щедрівки співаю». Бо це благословення Боже». Зі слів співачки, вона б з задоволенням поспівала ще довше, але потрібно було повертатися до Києва.

А на закриття «Коляди» приїхала ще одна відома виконавиця – Марія Бурмака, яка вітала глядачів різдвяними піснями.

Майзлі-Бурмака.jpg

Цікавинкою фестивалю протягом декількох останніх років стала урочиста, святкова хода з колядою вулицями Івано-Франківська - від храму Царя Христа до Вічевого майдану. До ходи долучаються колективи і виконавці, учасники заходу, та усі бажаючі. На завершення ходи, на майдані відбувається концерт.

То які ж враження глядачів від цьогорічного фестивалю?

Зі слізьми на очах та обіймами за кулісами зустріла свої земляків з Луганщини, колектив «Мелодія», Тетяна Скопюк. Як розповіла, родом вона з Первомайська, який зараз в окупації. «Квартиру моїх батьків та сестри розбило набоєм в перший же день війни, - розповідає жінка, - На щастя, ніхто з них не постраждав. Зараз вони живуть у Харкові. А я живу на Прикарпатті з родиною багато років. Чоловік мій з Волині, але тут працювали і познайомилися. Хотілося б наголосити – люди скрізь одинакові – я розумію це як ніхто інший. Фестиваль «Коляда на Майзлях» люблю, як і українську пісню та колядку. Завжди ходжу на концерти і особливо приємно було побачити тут колектив з рідної Луганщини».

«Фестиваль цікавий своїми колоритними колядками, тому завжди намагаюся приходити на концерти щодня з усією родиною, хоча дітки наші ще маленькі – півтори і чотири рочки, - ділиться пані Світлана, – подобаються усі колективи і виконавці, тому стають улюбленими. Вони зовсім не гірші за відомих співаків. Ми бачимо тут як колядує вся Україна».

«Надзвичайно гарний захід, який допомагає нам почути колядки, які співали наші батьки від нового молодого покоління, - наголошує пані Христина. – Дуже добре, що усі жителі нашого міста завершують святкування Різдва таким гарним заходом, на який збираються гості з різних куточків України та з закордону».

Закордонні гості з Кшанівського повіту Республіки Польщі не приховували захоплення від заходу. «Чудове виконання, на високому рівні, якого хотілося б досягти також нам, - поділився представник повітової адміністрації Кшанова Адам Потоцький. – Вражає, що відбувається усе в храмі, це додає враження. Давно не бачив виконання такого рівня. У нас є подібний фестиваль, який, можливо, теж варто розширити до міжнародного за вашим прикладом».

«Ми хочемо налагодити тут контакти, які допомогли б вивчати наші традиції, - додає голова товариства «Приятелів Кшанівської землі» Станіслав Мікрут. – Я тут часто буваю, тому Україна мені близька. Нам уже вдалося втілити декілька спільних проектів».

А як стверджують організатори, у міжнародному фестивалі «Коляда на Майзлях» хотіло б взяти участь ще більше колективів і виконавців, але, на жаль, прийняти усіх відразу не дозволяють часові рамки. Є і запрошені колективи, які не змогли приїхати з різних об’єктивних причин. «З року в рік ми працюємо над тим, щоб фестиваль розростався, - підсумовує голова оргкомітету «Коляди» отець Йосафат Хаймик. – Будемо розвивати його міжнародний напрямок, щоб приїжджало ще більше закордонних гостей. Також об’єднувати їх навколо саме української коляди і творення культури її співу. Бо крізь віки український народ несе дзвінку коляду як молитву і прославу свого Творця і цим співзвучно лунає єдиним хором з усіма християнськими націями світу».

Отже ювілейний десятий уже міжнародний Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях», який відбувався в обласному центрі Прикарпаття з 8 до 14 січня, завершився.

На завершення заходу, його відвідали високі гості – Глава УГКЦ Патріарх Святослав Шевчук та міністр культури України Євген Нищук. Відбулася архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав і на якій були присутні очільники міста та області.

Після Літургії відбувся гала-концерт за участю колективів і виконавців, які виступили на «Коляді» протягом фестивальних днів.

Наталія ПАЛІЙ